Η φίλτατη DIS επιλέγει συχνά, ειδικά όσον αφορά στο κυπριακόν, να τα βάφει μαύρα. Τζιαι δεν την αδικώ. Στο τέλος της ημέρας όμως, εν καθαρά δική σου επιλογή αν θα επιλέξεις την απαισιοδοξίαν ή την αισιοδοξίαν. Τζιαι να δράττεσαι των ανάλογων αφορμών. Υπάρχουν έτσι τζι'αλλιώς πάντα θκιό όψεις (τουλάχιστον) των καταστάσεων, ενώ το ποτήριν εν είτε μισο-όφκερον είτε μισογεμάτον.
Μια τέθκοια αφορμή αισιοδοξίας, εν το εξής άρθρον:
"Ψηφίζω Λεβέντ!
Με τον Γιώργο Κασκάνη
30/01/2014
Από τους επαγγελματίες πολιτικούς και τα κόμματα δεν περιμένω πια τίποτα. Ούτε οι υποσχέσεις περί εκσυγχρονισμού με πείθουν, ούτε και οι περιστασιακές τους κινήσεις που επιχειρούν απλώς να διασκεδάσουν την εμφανή πλέον αντίδραση της κοινωνίας. Γι’ αυτό και από καιρό έχω υποστηρίξει ότι η όποια θετική αλλαγή μπορεί μόνο να κτιστεί από κάτω προς τα πάνω. Από τον πολίτη, δηλαδή, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τα αδιέξοδα του σήμερα θα αναμορφώσει πρώτα τον εαυτό του και τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και, ακολούθως, το περιβάλλον του και, γιατί όχι, το σύνολο.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ ως ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη την απόφαση του Σενέρ Λεβέντ να κατέλθει ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές και δηλώνω την προσωπική μου υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα. Δεν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας. Πρόκειται για συνειδητή συμμετοχή σε αυτό που μπορεί να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Η συγκεκριμένη επιλογή σήμερα δεν είναι γραφική. Είναι άκρως ουσιαστική εάν ο καθένας μας προβληματιστεί σοβαρά γύρω από τις πραγματικές της προεκτάσεις.
Σε μια εποχή κατά την οποία η όποια ελπίδα για λύση του Κυπριακού έχει εξανεμιστεί, το να ψηφίζουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έναν υποψήφιο συνιστά πρωτοφανή προοπτική που ανοίγει νέους δρόμους και καταπολεμά την κυρίαρχη λογική του «τζείνοι ποτζεί τζι εμείς ποδά». Αναδεικνύει τη δυνατότητα επιλογής όχι στη βάση της εθνικής καταγωγής, της θρησκείας ή της κομματικής εντολής, αλλά στη βάση του υγιούς προβληματισμού που το άτομο μπορεί να κάνει για το ποιος πραγματικά μπορεί να τον εκπροσωπήσει. Η τυχόν εκλογή του Λεβέντ, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαντάζει απίθανη, θα φέρει δραματικές ανατροπές στο κυπριακό πρόβλημα αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου.
Ένας Τουρκοκύπριος θα έχει την ευκαιρία να καταγγέλλει από το βήμα της Ευρωβουλής την τουρκική κατοχή και να εκπροσωπεί τα αληθινά συμφέροντα της κοινότητάς του. Θα φέρει κοντά τους Τουρκοκυπρίους σε αυτό που οραματιζόμαστε να αποτελέσει το μελλοντικό μοντέλο διοίκησης αυτού του τόπου. Στον δημοκρατικό διάλογο, τη σύνθεση και την αποτελεσματικότητα. Και θα αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για την Τουρκία η οποία θα δέχεται πλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο, κριτική από αυτούς που υποτίθεται υπερασπίζεται με τα κατοχικά της στρατεύματα.
Η δημοκρατία, τελικά, δεν έχει αδιέξοδα. Εκεί που τα κόμματά μας ουδόλως προβληματίζονται για τη διαφαινόμενη αποχή αφού και πάλι θα εκλέξουν τους δικούς τους και θα καταγράψουν τα ποσοστά τους, η αντισυμβατική υποψηφιότητα του Λεβέντ δίνει άλλο περιεχόμενο στην ψήφο. Κι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να στείλουμε όλοι ένα ισχυρό μήνυμα. Εκτός αλλά και εντός Κύπρου..."
Ώσπου να φκάλουμεν τον Σενέρ Λεβέντ ευρωβουλευτήν, stay cool and keep rocking!
Χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης και υποβάθμισης της προσωπικής αντίστασης του Σενέρ Λεβέντ ενάντια στην τουρκική κατοχή και της πάλης του για μια ενωμένη Κύπρο, όπως και για κοινωνική δικαιοσύνη, θεωρώ ότι τέτοιες ατομικές πρωτοβουλίες/υποψηφιότητες ΔΕΝ προσφέρουν οτιδήποτε. Η (υπο)στήριξη που τυγχάνουν συνήθως προέρχεται από άτομα που αναζητούν Μεσσίες, ενώ νομίζουν ότι ο κόσμος θα αλλάξει ή έστω θα διορθωθεί με προσωπικές επαναστάσεις και μακριά από συλλογικές δράσεις... Στο κάτω – κάτω όμως, ο Σενέρ Λεβέντ έτσι πιστεύει έτσι πράττει. Κάποιοι αρπάζονται από την υποψηφιότητα του για να καλύψουν τη δική τους γύμνια κι ατολμία... [Καμιά προσωπική μομφή σε βάρος του Blogοδεσπότη]...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς το λέει στο άσμα των Μικρούτσικου – Ελευθερίου που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη για τη Rosa Luxemburg:
«Εγώ τότε κοιμόμουνα στο φως του εικοσιένα/ κι εξήντα χρόνια αργότερα σε βρήκα στα χαρτιά...» [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2014/01/92014.html ]...
Τείνω να συμφωνήσω μαζί σου αλλά οι συλλογικές δράσεις ή κομματικοί οργανισμοί πολλές φορές γίνονται η κρυψώνα των μετρίων. Συνήθως οι μέτριοι και οι οπορτουνιστές είναι αυτοί που καλύπτουν την γύμνια και την ατολμία τους με το "συλλογικό" ή με τον κομματικό μηχανισμό ενώ οι αξιότεροι εξοστρακίζονται και αυτό δεν είναι σύμπτωμα μόνο της αριστεράς.
ΔιαγραφήΠρέπει να υπάρχει τρόπος να τίθενται οι υποψήφιοι στην ετυμηγορίαν του κόσμου χωρίς τα στεγανά των κομμάτων τζιαι χωρίς παράλληλα να κινδυνεύει με στρεβλώσεις η ψηφοφορία. Έτσι ούτε ο κόσμος θα μπορεί τόσον εύκολα να επικαλείται το άλλοθι του "ούλλοι ίδιοι ένει".
Διαγραφή"No offense" που λαλούν τζιαι οι αμερικάνοι;
ΑπάντησηΔιαγραφή"None taken"...ξέρω εξάλλου ότι η "απολιτίκ" στάση τυγχάννει παραπάνω μομφής που την αριστεράν ακόμα τζιαι που την επάρατη δεξιάν.
Πρέπει να σου θυμίσω δαμέ Άνεφ τι είπεν ο Άντρος Κυπριανού κάποια στιγμή:
"Προτιμώ να ψηφίσω έναν Τούρκοκύπριο αριστερό που έναν Έλληνοκύπριο δεξιό".
Δαμέ φυσικά το δίλημμα θα ήταν μεταξύ Ελληνοκύπριων τζιαι Τουρκοκύπριων αριστερών. Ο Λεβέντ εν σαφές ότι εν αριστερός, το θέμαν είναι αν εν αρκετά καλός για να ψηφιστεί αντί το ΑΚΕΛ τζιαι οι υποψήφιοι που θα επιλέξει.
Αν δηλαδή το να αποφασίσω να ψηφίσω ΑΚΕΛ στες επόμενες εκλογές μπορεί να θεωρηθεί "τολμηρό" (έναντι της ατολμίας που καταλογίζεις σε "κάποιους"), πόσον πιο τολμηρόν μπορεί να θεωρηθεί να ψηφίσω έναν Τουρκοκύπριο αριστερό;
Woofis,
ΔιαγραφήΠροφανώς και συγχύζεις κάποια πράγματα: Η τότε δήλωση του Άντρου Κυπριανού «Προτιμώ να ψηφίσω έναν Τούρκοκύπριο αριστερό που έναν Έλληνοκύπριο δεξιό», αναφερόταν στην εκλογή Προέδρου [σε μια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία] και είχε καθαρά ιδεολογικό και ταξικό περιεχόμενο...
Απ’ εκεί και πέρα θεωρώ την όποια προσπάθεια για αντιπαραβολή [από σχολιογράφους κι άλλους όψιμους οπαδούς του Λεβέντ] του Αριστερού τουρκοκύπριου Σενέρ Λεβέντ με το ΑΚΕΛ, είτε ως εκ του πονηρού, είτε ως αποτέλεσμα κεκτημένης συνηθείας ή/και προκατάληψης...
Ο Άντρος Κυπριανού μπορεί όντως να επεριόριζεν την στάσην του στες προεδρικές, αν τζιαι εν βλέπω γιατί. Εγώ εν βλέπω λόγον να το περιορίσω. Η δε τυχόν αντιπαραβολή ΑΚΕΛ - Λεβέντ αφορά μόνον στο ενδεχόμενον να κατέλθει ως ανεξάρτητος. Σε τέθκοιαν περίπτωσην εν σαφές το δίλημμαν: ψηφοδέλτιον ΑΚΕΛ ή ανεξάρτητος υποψήφιος Λεβέντ; Εν διαβλέπω "πονηράδαν" σε τέθκοια διλήμματα, εν πλήρως κατανοητά, αφού πρωτίστως θα τα είχα τζιαι προσωπικά...
ΔιαγραφήΑν τον βάλει το ακελ αριστείνδην, θα τον ψηφίσω και εγω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίζει; Μακάρι...
ΔιαγραφήΆτε πάλε, έφταιξα εγώ! Μα φταίω εγώ σιορ, αν ο ΔΗΣΥ θα κατεβάσει σύσσωμο το εθνικιστικό ή επανενωτικό χωρκαθκιόν μεσα στο Ευρωκοινοβούλιο; :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταζεσαι να εκλεγει ο Σαμψων δηλαδή τζαι να εκλεγει τζαι ο Λεβέντ; Στο τελος εν εμας που εν να λαλουν μουλλαες στην Ευρωπη όχι τους "τουρκους-κυπριους".
Ειπαμεν να υπαρχουν ιδεολογικες διαφορες, αλλα όι τζαι έτσι! Ή εφανταστηκες να φκει ο Τρυφωνος τζαι ο Λεβεντ;
Ε νακκον αντροπην σιορ τουντο κομμα δεν εσιει; Εν θεμα αν τα βλεπω μαυρα; Εν τα βλεπω μαυρα! Ειπα πως ο ΔΗΣΥ κατεβαζει το πιο γελοιο ψηφοδελτιο...πρωτα γελας τζαι μετα παεις τζαι χωννεσαι σαν Κυπραιος...αυτά....:)
Ο Λεβεντ εν σαν ανεξαρτητος που θα βαλει;
Ασχολούμαι μαζί σου γιατί εκτιμώ τη γνώμη σου. Εξάλλου είπα ότι "εν σε αδικώ". Εν σωστά τζιείνα που είπες για το συναγερμό. Αλλά πρέπει να πεις τζιαι κανέναν καλόν. Η περιρρέουσα εν περιρρέουσα, μεν την ενιχύουμεν τζιόλις.
ΔιαγραφήΑν κατεβεί με το ΑΚΕΛ ο Λεβέντ εγώ θα έχω την πρώτη μου ωραίαν αφορμήν να το ψηφίσω. Αν κατεβεί ανεξάρτητως....εννά με δυσκολέψει. Αλλά είχα πει ότι ο Νίκαρος ήταν η τελευταία φορά που θα εψήφιζα κόντρα στες ιδεολογικές μου αντιλήψεις. Οπότε δυστυχώς εν υπάρχει θέμαν να στηρίξω τη Ξένια...
ανεξάρτητος...
ΔιαγραφήΘα ψηφίσω Λεβεντ για τους εξής λόγους:
ΑπάντησηΔιαγραφήTo εθνικιστικό κέντρο σε καμία περίπτωση δεν μπορει να αποτελέσει επιλογή για μένα. Το Ακέλ σκότωσε το κυπριακό πριν 10 χρονια και την οικονομία επι 5 ετίας χριστόφια, δεν είναι σοβαροφανές έμπιστο κόμμα και δεν αποτελεί επιλογή. Στον Δυσή όπως είπατε μια ξένια δεν φέρνει την άνοιξη, την ψήφο μου σε ένα κόμμα που θα στείλει την υπερσυντηρητική θεοχάρους στην Ευρωβουλή δεν το ψηφίζω αν και είμαι πιο κοντά σε αυτό το κόμμα. Ο Λεβέντ το αξίζει πραγματικά να μας επροσωπήσει στην Ευρωβουλή γιατί θα είναι ο μόνος απο τους υποψηφίους που με κίνδυνο τηε ζωής του μάχεται εναντίων της κατοχής και για την επανένωση της πατρίδας μας.
Επί της ουσίας συμφωνούμεν απόλυτα.
ΔιαγραφήΧάριν υπενθύμισης να πω ότι το '05 623(ή κάπου τόσοι αν η μνήμη μου δεν με εξυπηρετει σωστά) Κύπριοι εψηφίσαμεν την Νεσιέ Γιασίν με το ψηφοδέλτιον τους ΕΔΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣόρυ, το '04.
ΔιαγραφήΤότε εν θα υπήρχεν περίπτωση να σκεφτώ καν έτσι πράμαν. Σήμερα shιαίρουμαι που έχω αλλάξει αρκετά ώστε να συνιστά σαφήν πιθανότηταν.
ΔιαγραφήΗταν το 2009. Το 2004 εψήφισες εμέναν :)
Διαγραφή