Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Απολύθηκα...

 


Η ζωή κινείται με κύκλους (ατς!) τζ̆αι πρόσφατα έκλεισεν ένας που τους κύκλους στην δικήν μου ζωήν, ο κύκλος της υπηρεσίας στην Εθνικήν Φρουράν. 

Στην Ε.Φ. εκατατάγηκα τον Ιούλιον του 1992 τζ̆αι ολοκλήρωσα την θητείαν μου ως κληρωτός τον Σεπτέμβριον του 1994 (26 μήνες τότε). Τα επόμενα 10 χρόνια ακολουθήσαν σπουδές τζ̆αι εργασία στην Θεσσαλονίκην, που την οποίαν επέστρεψα τον Αύγουστον του 2004. Ως φοιτητής απείχα που παρουσιάσεις της Ε.Φ. αλλά ήμουν ενταγμένος στους καταλόγους της αν παρελπίδαν εγίνετουν επιστράτευση. Λλίους μήνες μετά την επιστροφήν μου στην Κύπρον εκλήθηκα να υπηρετήσω στην εφεδρείαν τζ̆αι που τότε υπηρέτησα σε διάφορες μονάδες της επαρχίας Λευκωσίας, με τελευταίαν το 61 Τ.ΕΘ. στη Νήσου, που το οποίον απολύθηκα στες 9 Δεκεμβρίου του 2024, συμπληρώνοντας συνολικά 32 χρόνια ως μέλος της Ε.Φ. τζ̆αι 22 (αφού είπαμεν για 10 χρόνια ήμουν στο εξωτερικόν) με δια ζώσης παρουσίαν στες διάφορες απαιτήσεις τζ̆αι εκδηλώσεις της.

Ως κοπελλούϊν τζ̆αι έφηβος εγούσταρα πολλά τον στρατόν τζ̆αι τα παρεμφερή θέματα, ειδικά την αεροπορίαν, μάλιστα για μιαν περίοδον είχα φιλοδοξίες να πάω στην Σχολήν Ικάρων. Η πρώτη περίοδος στο ΚΕΝ Λάρνακας εδιέλυσεν μου οποιανδήποτε αίσθησην είχα ότι ο στρατός εταίρκαζεν μου. Η θητεία μου, συμπεριλαμβανομένης της τετράμηνης μετάβασης στο Ηράκλειον της Κρήτης όπου εφοίτησα στην Σχολήν Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, εν έκαμεν τίποτε στο να μου αλλάξει την αλγεινήν εντύπωσην του ΚΕΝ. Εν έκαμνα για την παράνοιαν της στρατιωτικής ζωής τζ̆αι σίουρα εν έκαμνα για βίαν τζ̆αι πολέμους. Τούτον γράφω το ασχέτως αν θα ήμουν καλός είτε ως στρατιωτικός είτε ως πολεμιστής. Γράφω το γιατί ο στρατός, ο πόλεμος τζ̆αι η βία εν θα μπορούσαν ποττέ να αποτελέσουν επιλογήν για μέναν, αλλά μόνον έξωθεν επιβεβλημένην, αδήριτην ανάγκη.

Έτσι ήταν κυρίως με ανακούφισην, τζ̆αι λλίον δέος, που στες 9 Δεκεμβρίου επαρέδωσα τα χρεωμένα της υπηρεσίας, ανάμεσα στα οποία τζ̆αι το τυφέκιο με τες σφαίρες που είχα κάπου χωσμένα στο σπίτιν. Όποιος αντιλαμβάνεται τι μπορεί να κάμει μια βολίδα που εκτοξεύκεται που έναν τυφέκιον διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών στο σώμαν ενός αθρώπου, εν μπορεί να νιώθει καλά στην προπτικήν χρήσης του. Για μέναν ο στρατός κάμνει μόνον για τους επαγγελματίες τζ̆αι τους χομπίστες που παν ως εθελοντές. Τζ̆αι εύχομαι μιαν μέραν οι στρατοί να μεν χρειάζουνται τζ̆αι να καταργηθούν παντού.

Αποχαιρετώ λοιπόν την Εθνικήν Φρουράν χωρίς τύψεις, αφού ότι μου εζητήθηκεν έπραξα το κατά δύναμην. Παρόλον που εν θα μου λείψει, εύχομαι στους συναδέλφους που συνεχίζουν τζ̆αι τους συμπολίτες που εννά ενταχθούν προσεχώς στες τάξεις της (ανάμεσα τους οι θκυό δίδυμοι γιοί μου, παρά τες ευχές μου όταν εγεννηθήκαν ότι εν θα υπήρχεν υποχρεωτική θητεία ώσπου να έρτει το γυρίν τους) καλήν θητείαν τζ̆αι μονίμως ειρηνικές αποστολές.

Ώσπου να μεν έχουμεν ανάγκην που στρατούς, stay cool and keep rocking!

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Rock of the Woof 2024!


 Ήρτεν πάλε, that time of the year, τζ̆αι άλλοι στολίζουν δέντρα, άλλοι νηστεύκουν τζ̆αι άλλοι, καλή ώρα, κάμνουν μουσικές αναδρομές. Μακάρι να εν καλά το spotify τζ̆αι οι εβδομαδιαίες playlist Release Radar τζ̆αι Discover Weekly, φέτος ειδικά στες εισηγήσεις παλιών τραουθκιών είχαν μαζευτεί τόσα πολλά που εσταμάτησα να τα φακελώνω. Μάλιστα φέτος ήταν η πρώτη φορά που τζ̆αι στες νέες κυκλοφορίες είχα τόσα πολλά για να θκιαλέξω που εν έκαμα ττοπ 10 ή ττοπ 20 αλλά ότι μου εγούσταρεν εννά το παραθέσω στα σχετικά που ακολουθούν. Enjoy responsibly.

Αρκέφκουμεν φυσικά με:

Rock of the Woof 2024 - New Releases






















Rock of the Woof 2024 - Discoveries of Old

























Ως του χρόνου έτσι τζ̆αιρόν περίπου, με το Rock of the Woof 2025, stay cool and keep rocking!

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Σινιάλο για ραντάρ

 


Στον δρόμον του Laiki Sporting Club (δρόμος που ενώνει τα Λατσιά με την βιομηχανική του Γερκού αλλά τζ̆αι τες νέες γειτονιές του Δαλιού όπως η δική μας) παρκάρουν συχνά τούτα τα βανάκια που ελέγχουν την ταχύτηταν των αυτοκινήτων τζ̆αι καταγγέλλουν τους παραβάτες. Επειδή προφανώς ο κόσμος συνηθίζει να του πατά νάκκον σε τζ̆είνην την ευθείαν, έχουν οδηγίες να τοποθετούνται τζ̆αμέ συχνά.

Έτσι τζ̆αι σήμερα, μετά το πατροπαράδοτον κυριακάτικον μεσημεριανόν με τα πεθερικά, οδηγώντας προς το σπίτιν στον συγκεκριμένον δρόμον, αρχίσαμεν να θωρούμεν τους απέναντι οδηγούς να μας κάμνουν σινιάλον με τα ψηλά τους φώτα (όπως τα λαλούμεν οι Κυπραίοι, να μας κάμνουν τα ττιπς) να προσέξουμεν την ταχύτηταν μας διότι λλίον παρακάτω ήταν παρκαρισμένον έναν που τούτα τα βανάκια.

Η Αγάπη, σαν καλή γυναίκα συνοδηγός, εφρόντισεν να μου εφιστήσει την προσοχήν (διότι προφανώς εν εμπιστεύκεται την όρασην μου), συμπληρώνοντας ότι, ενώ εν το έκαμνεν πάντα, τωρά τελευταία νιώθει την ανάγκην να προειδοποιήσει τζ̆αι η ίδια τους οδηγούς που απέναντι για να μεν τους γράψει το βανάκιν τζ̆αι βουρούν με τα πρόστιμα. Παραπάνω γιατί χωρίς την εν λόγω προειδοποίηση, πολλά εύκολα θα έτρεχεν με πιο ψηλήν της επιτρεπόμενης ταχύτηταν τζ̆αι θα εκινδύνευεν με πρόστιμον, τζ̆αι έτσι θέλει κάπως να ανταποδώσει το καλόν που της κάμνουν.

Παρόλον που έχω που χρόνια μάθει ότι με την γυναίκαν σου εν συμφέρει να διαφωνείς, απάντησα με το "εγώ εν το κάμνω, εν προειδοποιώ κανέναν τζ̆αι αν θέλει ο άλλος να με προειδοποιήσει γούστον του αλλά ούτε του το εζήτησα ούτε νιώθω υποχρεωμένος". Περιττόν να πω ότι εν εκέρδισα πόντους με την Αγάπην.

Έχουμεν στην συγκεκριμένην περίπτωσην έναν δίλημμαν ηθικής, άρα φιλοσοφικής, φύσεως. Να προειδοποιήσω τον άλλον που ενδεχομένως εν τηρεί το καθορισμένον που τον νόμον όριον ταχύτητας για να αποφύγει το πρόστιμον, ενώ παράλληλα ανταποδίδω την δικήν του καλώς νούμενην προειδοποίησην; Δημιουργεί κάποιου είδους υποχρέωσην το ότι εγώ μπορεί να εγλύτωσα κάποια πρόστιμα επειδή κάποιος έκαμεν μου εγκαίρως τα ττιπς του τζ̆αι ελάττωσα αναλόγως;

Η τρέχουσα στάθμη ηθικής εν ο εκάστοτε νόμος. Βάλλουμεν νόμους για διάφορους λόγους, πρώτιστος που τους οποίους εν η ασφάλεια της ζωής τζ̆αι της σωματικής ακεραιότητας εντός μιας κοινωνίας. Τα όρια ταχύτητας επιτελούν ακριβώς τούτον τον σκοπόν. Πρέπει να κινούμαστεν με συγκεκριμένες ταχύτητες γιατί κάποιοι ειδικοί υποδείξαν στους νομοθέτες ότι έτσι εξασφαλίζεται η συλλογική ασφάλεια. Το τραγικόν τροχαίον σήμερα τα ξημερώματα με τρεις νεαρούς νεκρούς δείχνει ξανά ότι η ταχύτητα σκοτώνει.

Κόντρα σε τούτον αντιπαρατίθεται η ηθική του "μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια". Προειδοποιώ σε, ενώ είσαι παραβάτης τζ̆αι θα σε ετσακώνναν, επειδή αύριον εννά με προειδοποιήσεις τζ̆αι συ. Είμαστεν όμως τζ̆αι οι θκυό, επί της ουσίας, "ανήθικοι", επειδή είμαστεν παραβάτες συγκεκριμένης νομικής πρόνοιας. Επιλεκτική τήρηση της ηθικής καταντά αντιφατική. Για τούτον εγώ ουδέποτε κάμνω ττιπς των απέναντι, τζ̆αι ας επωφελούμαι που τα δικά τους. Εν εζήτησα να με προειδοποιήσουν. Το μόνον που μπορεί να μου προσάψει κάποιος είναι ότι, αν ήμουν πραγματικά μάγκας, θα εδιατηρούσα την ταχύτηταν που είχα πριν με προειδοποιήσει ο απέναντι. Αλλά αν μη τι άλλον, εννά έχω να κάμω μόνον με τον εαυτόν μου τζ̆αι τες τύψεις μου. Κανέναν άλλον. Τζ̆αι, καλώς ή κακώς, επιδεικνύω υψηλά επίπεδα κατανόησης τζ̆αι επιείκειας με τον εαυτόν μου. 

Ώσπου να γίνω λλίον πιο αυστηρός με τον εαυτόν μου τζ̆αι την αίσθησην της ηθικής μου, stay cool and keep rocking!

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Η κατάρα του γέρου (τζιαι του μεσήλικα)

 

Αθθυμούμαι, παραδόξως, μιαν που τες πρώτες φορές που εσυνειδητοποίησα ότι ο παπάς μου έκαμεν λάθος σε κάτι. Εν θυμούμαι περί τίνος ήταν το επεισόδιον, αλλά έχω σαφήν ανάμνησην του αισθήματος που μου επροκάλεσεν, που ήταν κυριολεκτικά έναν σ̆ιοκ! Πρέπει να ήμουν κάπου στα 11 με 13, τζ̆αι σε τζ̆είνες τες ηλικίες ο παπάς μου ήταν ο θεός τζ̆αι ότι ελάλεν ήταν σωστόν. Πως γίνεται ένας θεός να λαλεί κάτι αποδεδειγμένα λάθος;Πως;;;;
Στην συνέχειαν, μεγαλώνοντας τζ̆αι δεχόμενος την, τρομακτικής δύναμης, επίδρασην των εφηβικών ορμονών, τζ̆είνον το "ρήγμαν" στο τείχος της αυθεντίας του παπά μου εσυνέχισεν να διευρύνεται. Αφενός οι δικές μου εμπειρίες τζ̆αι γνώσεις αυξάνουνταν τζ̆αι αφετέρου τα δικά του λάθη τζ̆αι ελλείψεις εγίνουνταν ούλλον τζ̆αι πιο προφανή.
Εν ήταν ευχάριστον. Το να "υποβιβάζεται" σε "απλόν άθρωπον" μια "θεϊκή μορφή" εν προκαλεί θετικά συναισθήματα. Οι βάσεις πάνω στες οποίες επατούσαν το αίσθημαν ασφάλειας τζ̆αι η σιουρκά περί καθοδήγησης κλονίζουνται συνθέμελα τζ̆αι ένας κόσμος που μοιάζει ασφαλής τζ̆αι δεδομένος, γίνεται επικίνδυνος τζ̆αι αβέβαιος. 
Που την άλλην, σ̆ιοκ τούτου του είδους (διότι όπως απομυθοποιείται ο πατέρας, απομυθοποιούνται ούλλοι οι "σοφοί ενήλικες", συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων), εν τζ̆είνα που φαίνεται να αποτελούν απαραίτητα εμπόδια προς την ενηλικίωσην. Εν σημαίνει όμως ότι η μετάβαση προς την ενήλικην ζωήν οφείλει να εν γεμάτη με τέθκοιου είδους πόνον. Τόσον η οικογένεια όσον τζ̆αι το σχολείον θα έπρεπεν που νωρίς να λειτουργούν με τρόπον που να αμβλύνει τον πόνον τούτης της μετάβασης.
Δυστυχώς, τουλάχιστον σε Κύπρον τζ̆αι Ελλάδαν, διότι αλλού ενδεχομένως να έσ̆ιει γίνει πρόοδος, είμαστεν ακόμα πολλά πίσω. Είμαστεν χώρες όπου ο σεβασμός εν κερδίζεται, αλλά επιβάλλεται, με νόρμες όπως "να σέβεσαι τους μεγαλύτερους", που σημαίνει να "μεν αμφισβητείς". Τζ̆αι εν υπάρχει πιο χαρακτηριστικόν πεδίον παρουσίασης τούτου του φαινομένου, που τα μεταφυσικά τζ̆αι ακόμα σ̆ειρόττερα, την διδασκαλίαν της ιστορίας.
Για τα μεταφυσικά εξανάπαμεν τα, κάθε κοσμική κοινωνία που σέβεται τον εαυτόν της τζ̆αι προβληματίζεται για την ελεύθερην σκέψην των κοπελλουθκιών της, κρατά την κατήχησην της θρησκείας έξω που τα σχολεία, ενίοτε τζ̆αι έξω που την οικογένειαν. Δακάτω κάμνουμεν παιδιόθεν κατήχησην σε τάξεις γεμάτες με σύμβολα τζ̆αι εικόνες "αγίων".
Δυστυχώς τούτον επεκτείνεται τζ̆αι στην διδασκαλίαν της ιστορίας, που αν μη τι άλλον ανήκει στον χώρον της επιστήμης. Η ιστορία εν επιστήμη, αλλά στην Κύπρον τζ̆αι την Ελλάδαν η ιστορία εν εθνοκεντρική προπαγάνδα του χείριστου είδους. Τα κοπελλούθκια "διδάσκουνται" τα ιστορικά γεγονότα αποσπασματικά τζ̆αι αυστηρά υπό τον "εθνικόν φακόν". Έτσι εν γίνουνται πραγματικά "ιστορικά μορφωμένοι" αλλά ουσιαστικά υπόκεινται σε πλύσην εγκεφάλου, διαμορφώνοντας "εθνικά στρεβλωμένες" αντιλήψεις περί του "μεγαλείου του έθνους".
Δαμέ έρκεται να κουμπώσει ο τίτλος. Εμείς οι ενήλικες, μεσήλικες, ηλικιωμένοι υποφέρουμεν που μιαν κατάραν. Ξεχνούμεν πως εσκεφτούμαστεν όταν ήμαστεν κοπελλούθκια τζ̆αι έφηβοι, όταν κάθε μέρα ήταν γεμάτη με νέες εμπειρίες τζ̆αι όταν η οικογένεια, οι δασκάλοι τζ̆αι γενικά οι ενήλικες στην ζωήν μας ήταν "θεοί που τα ξέρουν ούλλα τζ̆αι εν κάμνουν λάθος". Αγνοούμεν έτσι πόσον επώδυνον τζ̆αι σ̆ιοκκαριστικόν είναι να διαψεύδουνται που την ζωήν οι διάφορες "διδαχές" στα μεταφυσικά τζ̆αι την ιστορίαν. Όταν μας υποβάλλουν ότι η ιστορία πρέπει να εν ιστορία τζ̆αι οϊ εθνοκεντρική προπαγάνδα απαντούμεν με το "όποιος θέλει, θκιαβάζει ως ενήλικας τζ̆αι διαμορφώνει την άποψην του ελεύθερα". Λες τζ̆αι εν εύκολον να ξεκολλήσεις που τα στερεότυπα που σου εκότσαρεν η εκάστοτε προπαγάνδα τζ̆αι κατήχηση.
Η Υπατία, η αλεξανδρινή φιλόσοφος που ελυντσαρίστηκεν τους πρώτους αιώνες μ.Χ. που φανατικούς χριστιανούς λόγω των ιδεών της, είσ̆εν διατυπώσει την αρχήν ότι τα κοπελλούθκια πρέπει να ξέρουν ότι κάτι που εν παραμύθι, μύθος ή καθαρή φαντασία ΔΕΝ αποτελεί "πραγματικότηταν". Αλλιώς μετά υποφέρουν συνειδητοποιώντας το ψεύδος στο οποίον τα υποβάλαν πλάσματα που θεωρούν θεούς, όπως οι γονιοί τζ̆αι οι δασκάλοι τους. Φανταστείτε πόσον υποφέρουν όταν τούτα τα πλάσματα έρκουνται να τα καταχειρίσουν όταν διανοηθούν να αμφισβητήσουν τες πελλάρες που τους επλασάραν ως "αλήθκειαν". Διότι τούτον εν το δεύτερον μεγάλον μας κουσούριν. Η αλαζονεία της ηλικίας. Του στυλ "άδε το πελλοκοπελλούϊν που έφκαλεν τζ̆αι γλώσσαν". Έννεν τυχαίον ότι μονίμως κυβερνούν μας μεσήλικες ή  γέροι τζ̆αι άμα εκλεγεί κατά λάθος κανένας κάτω των σαράντα αυτομάτως θεωρείται "ανώριμος" άρα "ανίκανος".
Ευτυχώς ο κόσμος προχωρά τζ̆αι αργά ή γλήορα σέρνει μας τζ̆αι μας πάρακάτω. Οι μιτσ̆ιοί σήμερα αν μη τι άλλον μπορούν να μας απομυθοποιήσουν πιο νωρίς τζ̆αι πιο εύκολα μέσα που τον τεράστιον πλούτον πληροφορίας τζ̆αι γνώσης του διαδικτύου τζ̆αι την ευχέρειαν επικοινωνίας με αθρώπους πιο προοδευτικών κοινωνιών, που ήδη στην εκπαίδευσην προωθούν παιδιόθεν την κριτικήν σκέψην στους νέους αντί τον τυφλόν σεβασμόν στον εκάστοτε ενήλικαν. Υπάρχουν κίνδυνοι τζ̆αι εμπόδια σε τούτην την μετάβασην; Σίουρα, αλλά ως φύσει αισιόδοξος άθρωπος, επιλέγω να θωρώ τα θετικά τζ̆αι να τα θεωρώ παραπάνω που τα αρνητικά.

Ώσπου να ξεπεράσουμεν την κατάραν του γέρου τζ̆αι του μεσήλικα, stay cool and keep rocking!

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Παίζουμεν πουλιά στον αέραν...

 

Έτσι είναι κοπέλια, άλλοι πιάννουν πουλιά στον αέραν, άλλοι παίζουν τα με τους σ̆ιηπέττους. Μαντέψετε σε ποιαν κατηγορίαν ππέφτουν κάποιες δεκάδες σ̆ιηλιάες κάτοικοι της νήσου των αγ(ρ)ίων. Μέσα στα τόσα μας κουσούρκα έχουμεν το τζ̆αι τούτον, κάθε λλίον τούτοι ούλλοι οι κουρούπεττοι "ζώνουνται τα άρματα" τζ̆αι φκαίννουν παγανιάν με θύματα τα γέρημα τα πουλλούθκια τζ̆αι τα λαούθκια της δύσμοιρης κυπριακής υπαίθρου, όσης έμεινεν δηλαδή που τες "αναπτύξεις" τζ̆αι την ανέγερσην παράνομων μοναστηρκών μέσα σε ζώνες NATURA. 
Βἐβαια εμείς οι "αστικοποιημένοι" αθρώποι έχουμεν έτσι τζ̆ι 'αλλιώς χάσει σε μεγάλον βαθμόν την επαφήν μας με το φυσικόν περιβάλλον, οπότε τούτον το δράμαν εκτυλίσσεται μακριά που τα "ραντάρ" μας τζ̆αι ελάχιστα διεγείρει τυχόν φιλοζωϊκά αντανακλαστικά, σε όσους τα έχουμεν εν πάσει περιπτώσει.
Πάντως εγώ έπαθα έναν μικρόν "πολιτισμικόν σ̆οκ" τούτες τες ημέρες, στο πλαίσιον μιας δουλειάς στο ακριτικόν Φρέναρος με τον Πτηνολογικόν Σύνδεσμον Κύπρου. Ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σημαντικόν κύκλον εργασιών, που εργοδοτεί δεκαέξι εργαζόμενους με σχετικόν μορφωτικόν τζ̆αι εκπαιδευτικόν υπόβαθρον τζ̆αι συμμετέχει σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα που την Ευρωπαϊκήν Ένωσην, σε συνεργασίαν με διεθνείς εταίρους τζ̆αι δημόσια τμήματα (Υπηρεσία Θήρας, Τμήμα Δασών, Τμήμα Περιβάλλοντος). Σε έναν χώρον ανάμεσα στες Βρυσούλλες τζ̆αι το Φρέναρος, ο οποίος εν δασωμένος, τζ̆αι στον οποίον ο σύνδεσμος έσ̆ιει φυτέψει διάφορα είδη δέντρων που λειτουργούν ως πόλος έλξης για πουλιά, έσ̆ιει διαμορφώσει δεξαμενές νερού τζ̆αι τοποθετήσει φωλιές για διαφορετικά είδη, εννά κτιστεί έναν μικρόν, πρώτον κτίριον για φιλοξενίαν αθρώπων που θέλουν να παρατηρήσουν πουλιά ή έχουν γενικότερα ενδιαφέροντα για την πτηνολογίαν ή τζ̆αι για εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές.
Το στέλεχος του συνδέσμου που με επήρεν για μιαν πρώτην μμαθκιάν του τόπου όπου θα εδουλεύκαμεν παράγοντας Compressed Earth Blocks, καθώς ετελειώναμεν, επροσφέρθηκεν να μου δείξει την περιοχήν περιμετρικά της περίφραξης, θέλοντας να με κατατοπίσει για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσον περιβάλλον. Μαζίν επεράσαμεν που έναν απίστευτον αριθμόν "σκοπιών" για κυνηγούς, οι οποίες κυριολεκτικά "επολιορκούσαν" το μικρόν δασάκιν. Πολλές δε φορές καθώς εδουλεύκαμεν τες επόμενες μέρες, ακούαμεν σ̆ιηπεθκιές που τούτα τα σημεία. Ο φίλος ανέφερεν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, σκάγια εππέσαν πάνω του, στο τέλος της τροχιάς τους, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνον τζ̆αι ασυνείδητον.

"Κάμνουμεν προσπάθειαν να προσελκύσουμεν πουλιά, προσφέροντας τους έναν μικρόν καταφύγιον, τροφήν τζ̆αι νερόν, ώστε να τα παρακολουθήσουμεν τζ̆αι να τα μελετήσουμεν, τζ̆αι έχουμεν τους τούτους στημένους πόξω, έτοιμους να καθαρίσουν ότι μπαίνει ή φκαίννει." είπεν μου με πικρίαν. "Έρκεσαι δακάτω μετά τες σπουδές σου περί οικολογίας τζ̆αι αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος, γεμάτος διάθεσην για προσφοράν τζ̆αι για βελτίωσην του τόπου σου τζ̆αι πραγματικά απελπίζεσαι. Εν πολλές φορές που θωρώ αφενός έναν σωρόν ασυνείδητους να καταστρέφουν ότι έβρουν πανταχόθεν, βιότοπους, παραλίες, ζώνες προστασίας της φύσης, τζ̆αι αφετέρου τον μέσον πολίτην να μεν χαπαρκάζει τζ̆αι να μεν ενδιαφέρεται, τζ̆αι θέλω να τα παραιτήσω ούλλα."

Μεν αναφέρουμεν για τες απειλές θανάτου, τες προσωπικές επιθέσεις, εξυβρίσεις, δολιοφθορές τζ̆αι συκοφαντίες που υπόκεινται τα μέλη του Συνδέσμου όταν προσπαθήσουν να υποδείξουν σε ορισμένα φυντάνια με σ̆ιηπέττους (ή τζ̆αι ξώβερκα) ότι παραβαίνουν τον νόμον, ή ότι καταπατούν περιοχές που εν δικαιούνται ή ότι μολύνουν το περιβάλλον με τα σκουπίθκια που αφήνουν.

Εντούτοις ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου κάθε άλλον παρά παραιτά τα.Τα απογεύματα, όταν έσπαζεν το λιοπύριν του κυπριακού καλοτζ̆αιρκού, καθώς εμαζεύκαμεν τα συμπράγκαλα του εργοταξίου, εμφανίζουνταν πιο συχνά κάποια πουλιά, που εκατεβαίναν στην τεχνητήν λίμνην για νερόν ή εκάθουνταν στα δέντρα ή τα σύρματα μέσης τάσεως που περνούν κοντά στο δασάκιν, τζ̆αι έκαμνα χάζιν τα παιθκιά του Πτηνολογικού που τα εντοπίζαν (εγώ εν έπαιρνα χαπάριν εννοείται), εφκάλλαν αμέσως κυάλια να τα παρατηρήσουν τζ̆αι επιφωνήματα έκπληξης ή αγάπης μετά το όνομαν του εκάστοτε πουλιού. Εν ξέρω πως να το περιγράψω ακριβώς, αλλά όπως τους άκουα, ένιωθα λλίον καλλύττερα για το είδος μου, ότι κάποια μέλη του κάμνουν μιαν χειροπιαστήν προσπάθειαν να βελτιωθούμεν νάκκον. Φυσικά, σχεδόν αμέσως, ακούετουν μια σ̆ιηπεθκιά, τζ̆αι τα σχετικά γαλλικά που την ομάδαν, στα οποία όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος, εσυμμετείχα τζ̆αι γω. 

Αν είχα την σχετικήν δύναμην στα σ̆έρκα μου, θα το εκαταργούσα εχτές το τζ̆υνήϊν. Αντίθετα, έχουμεν τους τζ̆αι οργανωμένους σε κόμμαν, να κάμνουν "πολιτικές παρεμβάσεις". Νομίζουν ότι επειδή πάσιν τζ̆αι κάμνουν "καθαριότητες", ξεπλένεται το έγκλημαν που διαπράττουν στην πανίδαν, τζ̆αι την χλωρίδαν, του τόπου. Ή ότι επειδή εν πολλοί, έχουν τζ̆αι "δίκαιον". Το μόνον που έχουν εν άγνοιαν τζ̆αι θράσος, τζ̆αι το "άθλημαν" τους εν επιφέρει τίποτε άλλον παρά προβλήματα.

Ώσπου να γίνουμεν αθρώποι τζ̆αι αντί να παίζουμεν τα πουλλούθκια, να τα παρατηρούμεν, να  τα μελετούμεν τζ̆αι να τα προστατεύκουμεν, stay cool and keep rocking!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Όταν ξεσαλώνει η εθνο-θρησκο-παπαροσύνη...

 


...εγώ αντανακλαστικά θέλω να πάω κόντρα. Ξέρω ότι τούτη η στάση υποσκάπτει την λογικήν τζ̆αι την αντικειμενικότηταν, αφού μπορεί κάποιος να εν εθνο-θρησκο-παπάρας αλλά σε κάποιαν του άποψην να έσ̆ιει, τεκμηριωμένα, δίκαιον ή να περιέχει ψήγματα εγκυρότητας, αλλά τι να κάμω, εν αντανακλάστικόν (πλέον), δύσκολα το ελέγχω. Διότι η εθνο-θρησκο-παπαροσύνη σχεδόν πάντα εν μια λάθος συμπεριφορά τζ̆αι αποτελεί μονίμως συντήρησην τζ̆αι τροχοπέδη σε οποιουδήποτε είδους πρόοδον, αφού εν γαντζωμένη σε παντός είδους στερεότυπα που τα ξεπερνά συνέχεια η επιστήμη, η γνώση τζ̆αι η τεχνολογία, αλλά ατού τούτοι, κολλημένοι τζ̆αι μονίμως οπισθοδρομικοί.

Ας πούμεν τούτες τες μέρες τούτη η συνοπαρτζ̆ιά έσ̆ιει ξεσπαθώσει σύσσωμη, τζ̆αι σε ούλλα τα επίπεδα, κατά της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Εν προφανές ότι τα μηνύματα που εσταλήκαν, πολιτικά, κοινωνικά τζ̆ιαι άλλα εφατσ̆ήσαν τους γερά αφού το στοιχείον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ήταν έντονον. Δικαίωμαν τους φυσικά, εν γούστα τούτα, αλλά τούτοι απομονώσαν έναν κομμάτιν της τελετής, εδιαστρεβλώσαν το τζ̆αι εφκήκαν να το κατακεραυνώσουν ως τάχατες προσβολήν στες "θρησκευτικές τους πεποιθήσεις". Αποδείκτηκεν φυσικά ότι έτσι πράμαν εν έγινεν τζ̆αι ότι εκάμαν με τον νουν τους παναϋριν, αλλά άτε τωρά να εξηγήσεις τούτα τα αυτονόητα στους ταλιμπάν των κοινωνικών δικτύων.

Άσε που, όπως εσημείωσεν πολλά εύστοχα κάποιος στο fb, εν γελοίον οι θιασώτες μιας θρησκείας που υπήρξεν η αιτία κατάργησης των ολυμπιακών αγώνων, ως "παγανιστικής γιορτής", για 1500 τόσα χρόνια, να φκαίνουν σήμερα τζ̆αι να έχουν απαιτήσεις να προδιαγράφουν ήνταλως εννά εκφράζεται καλλιτεχνικά η τελετή έναρξης τους. Αλλά είπαμεν, εν εθνο-θρησκο-παπάρες τούτοι, μεν αναμένεις οτιδήποτε άλλον που μιαν διαρκήν αντίφασην σκέψης.

Η δεύτερη αφορμή που αρπάξαν τούτοι ούλλοι για να ξεχαρμανιάσουν κατά της "νέας τάξης πραγμάτων" (αλλη μια κατάσταση που εν μέσα στην κκελλέν τους καθαρά) ήταν η συμμετοχή μιας διαφυλικής γυναίκας που την Αλγερίαν στο μποξ γυναικών. Αντιμετώπισεν μιαν Ιταλίδαν, η οποία αποχώρησεν διαμαρτυρόμενη στα πρώτα δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, προφανώς προϊδεασμένη για το "αμφιλεγόμενον" της αντιπάλου της. Τζ̆αι φυσικά έγινεν μετά "το σώσε" με τους εθνο-θρησκο-παπαρο-ταλιμπάν του πληκτρολογίου που εσπεύσαν με απίστευτην θέρμην να υποδείξουν το "που μας παίρνουν ούλλα τούτα των ΛΟΑΤΚΙ" τζ̆αι να φκάλουν κάμποσα καταπιεσμένα απωθημένα για τούτους τους "ανώμαλους αμαρτωλούς".

Φυσικά, ως συνήθως, εν γεμάτοι αντιφάσεις. Ενώ ο κλασικός εθνο-θρησκο-παπάρας, εκτός που αντι-ΛΟΑΤΚΙ είναι, σχεδόν πάντα, τζ̆αι αντι-φεμινιστής, υπό την έννοιαν ότι θεωρεί "υπερβολικές" έως τζ̆αι "απαράδεκτες" τες εκδηλώσεις του φεμινιστικού κινήματος, ήβρεν τωρά ευκαιρίαν να "υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμόν". Το οποίον αν μεν είναι υποκριτικόν, εν ξέρω τι εν υποκρισία. Ο μόνος λόγος, αγαπητοί εθνο-θρησκο-παπάρες που εξεσπαθώσετε είναι το αντι-ΛΟΑΤΚΙ μένος σας τζ̆αι οϊ η "ευαισθησία για τα γυναικεία δικαιώματα".

Πέραν τούτου, ως σχολιασμόν στο συμβάν με την αποχώρησην της Ιταλίδας πυγμάχου:

- Εν είμαι οπαδός του μποξ, βρίσκω το εξαιρετικά βίαιον ως "άθλημαν", αλλά ακόμα τζ̆αι ως άσχετος ξέρω ότι οποιοσδήποτε αγώνας, είτε ανάμεσα σε άντρες είτε ανάμεσα σε γυναίκες μπορεί να τελειώσει σε δευτερόλεπτα, αφού εν πολλές οι περιπτώσεις που ο ένας πυγμάχος εν πολλά ανώττερος σε ικανότητες τζ̆αι δύναμην που έναν άλλον. Η Ιταλίδα μπορεί να ενικήθηκεν εύκολα αλλά το ίδιον θα εμπορούσεν να της συμβεί τζ̆αι εναντίον μιας άλλης γυναίκας.

- Η συγκεκριμένη διαφυλική πυγμάχος που την Αλγερίαν έσ̆ιει δεχτεί αρκετές ήττες που άλλες γυναίκες πυγμάχους. Μια που τούτες, η Ιρλανδή Amy Broadhurst, εφκήκεν με δηλώσεις της τζ̆αι υπερασπίστηκεν το δικαίωμαν της Imane Khelif (η "πέτρα του σχετικού σκανδάλου") να αγωνίζεται ως γυναίκα πυγμάχος:
"Πολλοί αθρώποι εστείλαν μου μηνύματα σχετικά με την 
Imane Khelif," έγραψεν στο "X". "Προσωπικά εν θεωρώ ότι έκαμεν κάτι που να συνιστά "απάτη". Νομίζω ότι έτσι εγεννήθηκεν τζ̆αι εν κάτι που εν εκτός του ελέγχου της. Το γεγονός ότι έσίει ηττηθεί που εννιά γυναίκες στο παρελθόν λαλεί τα ούλλα."
Υποστηρικτικήν δήλωσην υπέρ της πυγμάχου της εξέδωσεν τζ̆αι η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας. Αλήθκεια ρε κοπέλια εθνο-θρησκο-παπάρες, έναν κράτος μουσουλμανικόν όπως η Αλγερία ήνταλως εκατάπιεν την συμμετοχήν ενός διαφυλικού ατόμου ως γυναίκα τζ̆αι σεις αδυνατείτε; Είσαστεν πιο οπισθοδρομικοί που τους "μουλλάες"; "Ου Γριστός", που λαλείτε τζ̆αι σεις.
- Το ότι διαπρήσιοι πολέμιοι της συμμετοχής τέθκοιων "γκρίζων" περιπτώσεων στον αθλητισμόν εν τύποι όπως ο Τραμπ τζ̆αι η Μελόνι θα έπρεπεν να διεγείρει τα αντανακλαστικά οποιοδήποτε προοδευτικού, μετριοπαθούς αθρώπου τείνει να πειστεί που το ξεσάλωμαν της εθνο-θρησκο-παπαροσύνης. Προσέξετε το.

Αυτά που λαλείτε κοπέλια. Ώσπου να ξανα-ξεσαλώσει ο κάθε κεντηκελένης προστάτης της "εθνο-θρησκείας" τζ̆αι οι λαϊκιστές που τον σ̆ιουμαλίζουν, stay cool and keep rocking!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Πενήντα

 


Εν απλά έναν νούμερον αλλά πάλε εν το "νιώθω". Αλήθκεια ρε κουμπάρε; Πενήντα; Τούτον εν το αίσθημαν που με διακατέχει. Εν νιώθω πενήντα, αν εξαιρέσεις την βιολογικήν πτυχήν, δηλαδή την σκεμπέν που εν φεύκει όσες δίαιτες τζ̆αι αν κάμεις, τα συστηματικά πονάκια σε διάφορα σημεία του σώματος, την δυσκολίαν να ανεβάσεις απότομα στροφές ή ταχύτηταν ή έκτασην μυών χωρίς να σε αγχώσει η προοπτική τραυματισμού ή καρδιακού επεισοδίου, τα χάπια που άρκεψες να πίνεις συστηματικά κλπ.

Που την άλλην, αν κάτσω να κάμω ανασκόπησην της ζωής μου, το πράμαν αρκέφκει τζ̆αι γίνεται πιο ευκολοχώνευτον (είχα κάμει μιαν τέθκοιαν ανασκόπησην κάποιαν στιγμήν, αλλά βαρκούμαι να σας εντοπίσω την σχετικήν ανάρτησην). Υπάρχει υλικόν τζ̆αμέ, υπάρχει μια διαδρομή, κάποιες σημαντικές στιγμές τζ̆αι επεισόδια, κάποια όνειρα που επραγματοποιηθήκαν τζ̆αι άλλα που εμείναν ανεκπλήρωτα, κάποιοι στόχοι που επιτευχθήκαν τζ̆αι κάμποσοι άλλοι που περιμένουν ακόμα το γυρίν τους. Εν μισός αιώνας όμως, εν έναν σημείον αρκετά συμβολικόν, εν τα πρώτα -ήντα, τζ̆αι, ξανά, εν το "νιώθω". Εν σαν να τζ̆αι ήρταν πρόωρα.

Αν επιστρέψω πίσω στην πρώιμην ενηλικίωσην, η ζωή είσ̆εν μια σχετικά συγκεκριμένην προοπτικήν, κάποια βασικά βήματα που "όφειλα" να κάμω για να θεωρούμαι "επιτυχημένος": η απροβλημάτιστη στρατιωτική θητεία (ήταν 26 μήνες τότε, έναν αρκετά μεγάλον χρονικόν διάστημαν για έναν 18χρονον), η εξίσου απροβλημάτιστη πανεπιστημιακή φοίτηση, η καλή βιοποριστικά επιλογή εργασίας τζ̆αι, προπάντων, η δημιουργία οικογένειας. Τούτα ούλλα με αρχήν τζ̆αι τέλος την Κύπρον, αφού πίσω στο 1992 που επήα στρατόν η ένταξη στην Ε.Ε. ήταν ακόμα μακρινή ως προοπτική, τζ̆αι οι μόνοι τόποι που επαίζαν εκτός Κύπρου ήταν η Ελλάδα για τους μικρομεσαίους (εισοδηματικά) τζ̆αι η Αγγλία με την Αμερικήν για όσους άντεχεν παραπάνω η πούγκα της οικογένειας. Το Πανεπιστήμιον Κύπρου έκαμνεν τότε τα πρώτα του βήματα, με πολλά λλίες σχολές, ιδιωτικά πανεπιστήμια εν υπήρχαν, οπότε για σοβαρές σπουδές έπρεπεν να πάεις εξωτερικόν. Εν υπήρχεν όμως καθόλου ανεπτυγμένη η "διεθνιστική" προοπτική, η πιθανότητα να καταλήξεις να ζεις μόνιμα σε μιαν άλλην χώραν. Ειδικά αν ήθελες να κάμεις κοπελλούθκια. Εν κάτι που σήμερα προφανώς μπορεί να εκληφθεί ως εξαιρετικά κοντόφθαλμον.

Αν πιάσω έναν έναν τα σημεία τούτα, μπορώ να βάλλω έναν "ττικ" δίπλα που ούλλα. Στρατός, μόρφωση, δουλειά, οικογένεια, λλίον πολλά "επραγματωθήκαν" με στοιχειώδην επιτυχίαν. Σύντομα εννά αρκέψουν οι θκυό γιοι μας την ενήλικην ζωήν τους, τζ̆αι από ότι φαίνεται εννά είμαστεν σε θέσην να τους προσφέρουμεν ακόμα παραπάνω επιλογές μόρφωσης από ότι είχαμεν εμείς. Συν ότι άλλον χρειαστούν στα πρώτα τους βήματα ως ενήλικες.

Έτσι βρίσκω τον εαυτόν μου, στην πρώτην μέραν της έκτης (πππεεεεε) δεκαετίας της ζωής μου να μεν "αναρωθκιέται" για το αύριον, να μεν μου "λείπει" κάτι ιδιαίτερον για να νιώσω "πλήρης". Είχα την ικανότηταν τζ̆αι την τύχην να μπορώ να απαντήσω, στα κύρια "must" της κοινωνίας, με το "been there, done that". Υπάρχει φυσικά χώρος για παραπάνω, ταξίθκια σε νέα μέρη κυρίως, μια καλή, ελεγχόμενη, ισορροπημένη ρουτίνα με δραστηριότητες τζ̆αι χόμπυ, αλλά τζ̆αι έναν τελευταίον "φετίχ", στην μορφήν ενός καμπριολέ αυτοκινήτου. Σε αντίθεσην με άλλους εν είχα ούτε έχω το "σκουλούτζ̆ιν της καριέρας" ή το σχετικόν "ανικανοποίητον". Εν θα με εχαλούσεν αλλά ούτε υποσκάπτει την αυτοεκτίμησην μου. Σε τούτον βοηθά πολλά το ότι είμαι "περικυκλωμένος" που αγάπην, της οικογένειας τζ̆αι των φίλων. Σήμερα ταξιδεύκουμεν για Μπρατισλάβαν οικογενειακώς, για να δούμεν τα γερόντια των AC/DC ώσπου εν ζωντανοί ακόμα, τζ̆αι εννά είμαστεν παρέαν με καλούς φίλους. Τι παραπάνω να ζητήσεις;

Υπάρχει βέβαια, ακόμα μια "σκιά" σε ούλλον τούτον. Όπως ξέρουμεν ούλλοι, πενηντάχρονα εν έπιασα μόνον εγώ αλλά τζ̆αι η εθνικά καθαρή παράνοια του στάτους κβο που επέφερεν η εισβολή των Τούρκων. Εν μια πίκρα που εν με αφήνει ποττέ να χαρώ όσον θα ήθελα τες μέρες των γενεθλίων μου. τζ̆αι έναν απωθημένον που γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτον λόγω της ανημπορκάς μου να κάμω κάτι ουσιαστικόν για τούτον. Πενήντα χρόνια μετά τζ̆αι η προοπτική συμφωνίας φαίνεται πιο μακριά που ποττέ, τόσον σε επίπεδον απλού κόσμου, που κάπου φαίνεται να εσυμβιβάστηκεν με την παράνοιαν, όσον τζ̆αι σε επίπεδον ηγεσίας, που αποτελεί αντανάκλασην τούτης της συλλογικής παραίτησης.

Υπάρχει λοιπόν τούτος ο "καημός" του κυπριακού, που εν σαν καρκίνος τζ̆αι αρρωστά τα ούλλα δακάτω, αλλά ζούμεν σε τόσον ωραίον τόπον που εν αμαρτία να του επιτρέπουμεν να μας καταβάλλει. Εν μπορεί τούτη η παράνοια να συνεχιστεί επ'αόριστον, κάπως, κάπου, κάποτε εννά βρεθούν οι αθρώποι που εννά συμβιβαστούν τζ̆αι εννά υπογράψουν μιαν συμφωνίαν για να ξεκλειδωθεί η δύναμη της λύσης μέσα που την καθημερινότηταν.

Απλά ελπίζω να ζω όταν γίνει. Τζ̆αι να έχω ακόμα λλίον χρόνον να το δω να εξελίσσεται. 

Ώσπου να γίνει τούτον, stay cool and keep rocking!

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ο δαίμων ο Φειδίας

 


Ο τίτλος αποτελεί παράφρασην του "Δάμων και Φιντίας" (google it) τζ̆αι η ανάρτηση αποτελεί, ελέω τζ̆αι της ένδειας "νέων θεμάτων", αφιέρωμαν στο φαινόμενον της εκλογής του Φειδία Παναγιώτου ως ευρωβουλευτή στες πρόσφατες εκλογές. Το κείμενον που ακολουθεί αποτελεί συρραφήν κάποιων αναρτήσεων που έκαμα στο facebook για το θέμαν, πριν τζ̆αι μετά τες εκλογές, στες οποίες εγίναν εκτεταμένες, ενίοτε τζ̆αι έντονες σε έντασην, συζητήσεις:


31 Μαϊου (σημ.: οι εκλογές εγίναν στες 9 Ιουνίου):

"Μετά τον "ουρανοκατέβατον πρόεδρον" (πού ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης πριν μερικά χρόνια τζ̆αι πως έφτασεν να εκλεγεί σχετικά άνετα στο "ύπατον αξίωμαν" της Κυπριακής Δημοκρατίας ταιρκάζει γάντιν με το εν λόγω επίθετον), να ασχοληθούμεν λλίον με το άλλον "ουρανοκατέβατον" φαινόμενον ονόματι Φειδίας Παναγιώτου, που "απειλεί" να καταλάβει μιαν θέσην στην Ευρωβουλήν την άλλην εφτομάν.

Κατ'αρχήν να πω, επειδή εν βολική η παρεξήγηση σε πλείστους όσους συνομιλητές, ότι ΔΕΝ θα ψηφίσω Φειδίαν ούτε με απασχολούν ιδιαίτερα τυχόν "πολιτικές θέσεις" που εκφράζει, αν τες εκφράζει. Τούτον εννά με απασχολήσει αν εκλεγεί φυσικά, αλλά εν κάτι που για την ώραν έννεν δικό μου θέμαν, εν θέμαν του εκλογικού σώματος.

Πάραυτα, προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά συμπαθήν την δημόσιαν συμπεριφοράν του, ειδικά την χρήσην της κυπριακής διαλέκτου πανταχόθεν τζ̆αι την μη επιτηδευμένην, στα όρια της ασέβειας, αλληλεπίδρασην του με διάφορους "θεσμικούς" τζ̆αι μη celebrities σε τοπικόν τζ̆αι διεθνές επίπεδον. Μακάρι να τον εμιμούνταν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που, με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως η Ανδρομάχη) επιλέγουν την ξύλινην εκφοράν της κοινής νεοελληνικής ωσάν να τους καθιστά πιο "σοβαρούς" που μόνη της.

Πέραν τούτου, το ότι ο Φειδίας ενδεχομένως να εν εκλέξιμος εν τζ̆αι έδωσεν του το κανένας στο πιάτον. Ούτε χρηματοδότες έσ̆ιει, ούτε κομματικούς μηχανισμούς τζ̆αι την δημοφιλίαν τζ̆αι την πρόσβασην του στα δημόσια πράματα εκατάφερεν την με έντονην τζ̆αι πρωτότυπην δραστηριότηταν. Προκαλεί μου τουλάχιστον μειδίαμαν το κάχριν που θωρώ που διάφορους επικριτές του στα δημόσια φόρα, ειδικά όσους μάχουνται να τον φκάλουν βλάκαν τζ̆αι κενόν περιεχομένου. Ο άθρωπος θα εμπορούσεν να κάτσει να απολαύσει την δημοφιλίαν του τζ̆αι ούλλα τα οφέλη, υλικά τζ̆αι άϋλα, που του αποφέρει. Αλλά επέλεξεν να εμπλακεί στην, αιμοβόραν, πολιτικήν σκηνήν τζ̆αι να ζήσει αν μη τι άλλον την εν λόγω εμπειρίαν, με τες συγκινήσεις, τα κέρδη αλλά τζ̆αι τους κινδύνους που κρύφκει. Τούτον, ασχέτως των δυνατοτήτων του στα σχετικά, εν που μόνον του αξιέπαινον τζ̆αι μακάρι να τύχει μίμησης.

Εν θα του ευχηθώ επιτυχίαν, αφού στηρίζω το Βολτ, αλλά την συμπάθειαν τζ̆αι την εκτίμησην μου έσ̆ιει την."


8 Ιουνίου:

"Εξακολουθώ να απορώ με τον εκνευρισμόν που προκαλεί σε ορισμένους δημοσιογράφους το φαινόμενον Φειδίας. Αν τον θεωρούν τόσον "κενόν περιεχομένου" αλλά παράλληλα εκλέξιμον, εν το σύστημαν που φταίει, οϊ ο Φειδίας τζ̆αι ο κάθε Φειδίας.

Τζ̆αι κύριον συστατικόν του συστήματος εν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τζ̆αι τα μέσα που χρησιμοποιούν για να προωθήσουν οι ίδιοι τα συμφέροντα τους, τζ̆αι τα όσα "καταπίνουν" ούλλη μέρα που τους "μορφωμένους" τζ̆αι τους "καταρτισμένους" τζ̆αι τους "επιτυχημἐνους" του τοπικού "κλεφτοκράτους".

Ο Φειδίας εν αποτελεί "καθρέφτην" μόνον του χαμηλού επιπέδου του εκλογικού σώματος, αποτελεί προφανώς "καθρέφτην" τζ̆αι της δημοσιογραφίας δακάτω. 

Τωρά που το ξανασκέφτουμαι, εν πολλά εξηγήσιμος ο εκνευρισμός ορισμένων."


9 Ιουνίου:


"Πολλύν κάχριν θωρώ ρε παιδιά που πολλύν κόσμον. 

Μα καλάν, ούλλοι εσείς που τον φκάλλετε "ττενεκκέν" εκαταφέρετε παραπάνω πράματα που λλόου του στα 24 σας;

Οξά το μέτρον αξιοσύνης σας εν το νάμπου εσπούδασεν ο καθένας, που εδούλεψεν, αν φορεί κοστουμιές με γραβάταν ή αν μιλά ωραία, με ψευτοκαλαμαρίστικήν προφοράν;

Προσωπικά αναγνωρίζω ότι για την εκλογήν Φειδία Παναγιώτου έχω μερίδιον ευθύνης τζ̆αι αναλαμβάνω το. Εν μου φταίει ο γέρημος ο Φειδίας, ο οποίος χαρκούμαι άμα καταλάβει που επήεν τζ̆αι έμπλεξεν, με τόσους γύπες γυρόν του, εννά βουρά να χωστεί.

Δαμέ είμαστεν εξάλλου να δούμεν τι εννά παρουσιάσει. Αν μη τι άλλον, τον πήχην εβάλετε τον χαμηλά, μπορεί τζ̆αι να τον περάσει."


10 Ιουνίου:


α) "Ούλλοι όσοι χαρκέστε ότι το να φκάλεις σοβαρά ριάλια που τα κοινωνικά δίκτυα εν "εύκολον", πηαίννετε να τα φκάλετε, παρά να το παίζετε φωστήρες. Άμα τα καταφέρετε καλλύττερα που τον Φειδίαν τότε εφκάτε να μιλήσετε. Ως τότε, απλά δείχνετε την ασχετοσύνην σας με το θέμαν."

β) ""Αφού εφκάλαμεν τον tik toker να φκάλουμεν τζ̆αι καμμιάν onlyfans-τζούν".

Πρέπει να παραδεχτώ ότι οι συνειρμοί εν εύκολοι. Όπως τα επίθετα που γουστάρουμεν να σύρνουμεν άμα εκνευριστούμεν με κάτι. Τούτον εν αποτελεί αντικειμενικότηταν όμως.

Κάμνουν τζ̆αι οι κοπέλες τούτες συνεντεύξεις με τον Παγκράτιον;" 

(σημ.: το τελευταίον σχόλιον εφωτογράφιζεν γνωστόν μου, θερμόν υποστηρικτήν του Παγκράτιου, ο οποίος υπονοούσεν ότι ο Φειδίας εν κάτι παρόμοιον με τες κοπέλες που φκάλλουν βόλταν τα προσόντα τους στο Onlyfans).


11 Ιουνίου:


"Η εκλογή του Φειδία επροκάλεσεν μιαν συζήτησην γυρόν που το "σε τι κόσμον ζούμεν;" τζ̆αι ιδιαίτερα "μα ήντα κούσπους φκάλλουν τα σχολεία μας τζ̆αι εψηφίσαν τον τούτον;" κλπ.

Ἐχω θκυό γιους δίδυμους οι οποίοι κοντεύκουν να τελειώσουν το λύκειον οπότε έχω μιαν καλήν εικόναν, ως γονιός εν πάσει περιπτώσει, του τι προσφέρει το σχολείον στην Κύπρον σήμερα.

Οι μιτσ̆ιοί κάμνουν πολλά πράματα, σε πολλά θέματα, τζ̆αι εν μπορεί να πει κάποιος ότι εν "αμόρφωτοι" γενικώς τζ̆αι αορίστως.

Δυστυχώς είναι όντως αμόρφωτοι σε θέματα πολιτικής οικονομίας, η οποία εν μονίμως παραγκωνισμένη υπέρ άλλων θεμάτων, ενώ εν ελλιπέστατα μορφωμένοι στην ιστορίαν, η οποία εν επίσης μονίμως στρεβλωμένη που τα "εθνικά ιδεώδη". Σύμφωνα με τα λεγόμενα καλού φίλου που εν καθηγητής βιολογίας, στην παιδείαν μας κυριαρχούν οι φιλόλογοι, αλλά τα κοπελλούθκια εν ξέρουν στοιχειώδην, αντικειμενικήν ιστορίαν. Δύσκολα εννά ακούσει κάποιος σε καθηγητικόν σύλλογον για το πόσον "απολιτίκ" εν η νεολαία σήμερα. Εν τους απασχολούν έτσι θέματα.

Η έμφαση δίνεται στο να δημιουργηθούν απόφοιτοι που εννά καλουπιαστούν σε "τομείς" για να "βιοποριστούν", αφού πρώτα σπουδάσουν "κατιτίς" αντί να δημιουργούνται πολίτες που να έχουν κριτικήν σκέψην τζ̆αι να αμφισβητούν την "αυθεντίαν" του συστήματος. 

Μια άλλη σοβαρή έλλειψη εν τζ̆αι η επιστημονική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των μαθητών ώστε να ενθαρρύνονται να καταπιαστούν με τομείς στους οποίους να εν καλοί, να τους αρέσκουν τζ̆αι να τους προσφέρουν επαγγελματικήν προοπτικήν.

Κατά τα άλλα μια χαρά μορφωμένα εν τα παραπάνω κοπελλούθκια, τουλάχιστον όσον αφορά στα κύρια αντικείμενα (γλώσσα, μαθηματικά κλπ.).

Περιττόν να αναφέρουμεν ότι ο κρίσιμος τομέας της παιδείας υποφέρει που την παράνοιαν του κυπριακού προβλήματος. Εν ένας φαύλος κύκλος, αφού χωρίς καλήν, δικοινοτικήν παιδείαν δύσκολα μπορούν να έρτουν οι θκυό κοινότητες κοντά, την ίδιαν ώραν που χωρίς επίτευξην συμφωνίας δύσκολα μπορεί να δημιουργηθεί μια τέθκοια παιδεία.

Τέλος, ειδικά στο δημοτικόν, υποφέρουμεν που μιαν κάσταν εκπαιδευτικών που εν συντηρητικοί, θρησκόληπτοι τζ̆αι έρμαιον της "ελληνοφρένειας". Βέβαια εν φταίουν μόνον οι ίδιοι, σε έναν κράτος όπου ο υπουργός παιδείας τον πρώτον που πάει να σ̆αιρετίσει μετά τον διορισμόν του εν τον αρχιεπίσκοπον."


Αυτἀ όσον αφορά τον διαδικτυακόν καφενέν (ή κερχανέν κατά άλλους) του facebook. Τον τελευταίον τζ̆αιρόν επαρατήρησα ότι επόλλυνεν η τάση μου να "συγκρούομαι" με την εκάστοτε "κυρίαρχην άποψην" για έναν θέμαν, με αποτέλεσμαν να βρίσκουμαι συνέχεια στην "φωνακλούν μειοψηφίαν". Τούτον σε έναν βαθμόν εν υγιές, εν πολλές οι περιπτώσεις που η πλειοψηφία λαλεί πελλάρες, ή έννεν απαραίτητα σωστή τέλος πάντων, αλλά που έναν σημείον τζ̆αι μετά, αφενός πρέπει να διερωτηθώ γιατί βρίσκουμαι τόσον συχνά στην μειοψηφίαν (μήπως εν εγώ που κάτι χάνω;) τζ̆αι αφετέρου τι έχω πραγματικά να κερδίσω με το να κάμνω τον "συνήγορον του θκιαόλου", όπως έγινεν το τελευταίον δεκαήμερον με την περίπτωσην του Φειδία, ενός υποψηφίου που ούτε υποστήριξα κάπως ούτε εψήφισα, ούτε έχω καθαρήν άποψην για το ποιόν του. Συνήθως μόνον εκνευρισμόν. Λαλείτε να είμαι μαζόχας;

Τέσπα. Καταλήγοντας, στην προκειμένην περίπτωσην, έννεν ούλλα "μαύρα" όπως μας τα επαρουσιάσαν αρκετοί, ειδικά κάποιοι των κομμάτων που την εφάν λόγω της εκλογής Φειδία, όπως ο Στεφάνου του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν σίγουρα αρνητικοί συνειρμοί, που προέρχονται που αντίστοιχες απολιτίκ ή λαϊκίστικες εκλελεγμένες φιγούρες ανά τον κόσμον τζ̆αι ειδικά την Ευρώπην, αλλά υπάρχουν τζ̆αι θετικές πτυχές. Ο Φειδίας Παναγιώτου εν ο νεώτερος, ανεξάρτητος υποψήφιος που εκλέγηκεν στην Κύπρον σε κάποιαν θέσην εξουσίας. Σε μιαν χώραν που οι πενηντάρηδες θεωρούνται "νέοι τζ̆αι άπειροι", τούτον φέρνει μιαν κατάρριψην ενός στερεοτύπου, ενώ αννοίει τον δρόμον για απεξάρτησην που τους πεπαλαιωμένους κομματικούς μηχανισμούς που έχουν διαβρώσει τα πάντα δακάτω τζ̆αι θεωρούν ότι η εξουσία εν τσιφλίκκιν τους. Εν όπως την περίπτωσην της Αννίτας Δημητρίου, της πρώτης γυναίκας ever σε τόσον σημαντικήν θέσην εξουσίας στην Κύπρον. Η εκλογή της που μόνη της αποτελεί μιαν κάποιαν πρόοδον, ασχέτως εν είναι συντηρητική τζ̆αι θρησκόληπτη, ή αν εκλέγηκεν επειδή την υποστήριξεν τζ̆αι το ΕΛΑΜ. Little steps. Εν θα πάμεν που τον Γιαννάκην Ομήρου στην Ρόζαν την Λούξεμπουργκ.

Γελώ επίσης με το " εννά γεμώσουμεν άσχετους υποψηφίους που τα κοινωνικά δίκτυα" που εννά "ρίξουν το επίπεδον της πολιτικής ζωής τζ̆αι των θεσμών". Πραγματικά υπάρχει ακόμα Κυπραίος, μετά την δεκαετίαν Νίκαρου τζ̆αι την πρώτην περίοδον της προεδρίας Νικουθκιού (που εν proxy του Νίκαρου), που θεωρεί ότι μπορούμεν να πάμεν ακόμα πιο χαμηλά ως "επίπεδον". Εγώ εν το νομίζω. Βέβαια στην Κύπρον εν πολλές φορές που νομίζουμεν ότι επιάμεν πάτον αλλά μετά θωρούμεν ότι έσ̆ιει τζ̆αι τρύπαν ο πάτος.

Ώσπου να βουλώσουμεν την τρύπαν του πάτου, stay cool and keep rocking!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Θεοί τζ̆αι θκιαόλοι

 

Έστειλεν που λαλείτε η Ιρλανδια στον διαγωνισμόν τραουθκιού της Eurovision μιαν κορούν ντυμένην όπως το θκιαολούϊν, μέσα σε πεντάλφες (σατανιστικόν σύμβολον) που νταραβερίζεται επί σκηνής με έναν αρσενικόν θκιάολον κάμνοντας διάφορες λιτανείες, τζ̆αι έγινεν ένας ψιλοχαμός. 




Ειδικά δακάτω εφκήκαν διάφοροι χριστιανο-ταλιμπάν τζ̆αι εσαλαβατούσαν για το που πάει η κοινωνία κλπ., τα γνωστά, μεν ξεχνούμεν τες πελλάρες τους όταν έπεψεν η Κύπρος το "επάρατον Diablo" τζ̆αι εστηθήκαν έξω που το ΡΙΚ για να το ματαιώσουν. Γραφικότητες κοινωνικής καθυστέρησης, για να το διατυπώσω ήπια.
Είχα όμως πάντα μιαν απορίαν για τους σατανιστές. Διότι καλάν οι θεϊστές πιστεύκουν σε έναν αόρατον παππούλλην με άσπρα μαλιά τζ̆αι άσπρα γένια που εν κάπου πάνω που τα σύννεφα, εν πάνσοφος, πανάγαθος τζ̆αι παντοδύναμος τζ̆αι εκατασκεύασεν το σύμπαν, αλλά τουλάχιστον έχουν να ελπίζουν σε κάτι ρε αδερφέ, ότι ξέρω γω άμα πεθάνουν εννά παν σε έναν ωραίον μέρος για πάντα. Οι σατανιστές νάμπου καρτερούν; Πρώτον καζάνιν κόλασην ας πούμεν; Άσε που ο θκιάολος εν το αποπαίδιν του θεού, δηλαδή έναν πρώην τσ̆ιράκκιν του, που του επήεν κόντραν τζ̆αι έδειξεν του κότσ̆ινην κάρταν που τον παράδεισον. Ποιον εν το κίνητρον να λατρέψεις έτσι τύπον;
Τελικά από ότι φαίνεται οι σατανιστές, τουλάχιστον οι "οργανωμένοι" (ου Γριστός, που λέμεν) εν πιστεύκουν σε έναν υπερφυσικόν σατανάν, αλλά εξιδανικεύουν μιαν μορφήν αντίδρασης στες παράλογες προδιαγραφές των μονοθεϊστικών θρησκειών πάνω στες ανθρώπινες ανάγκες τζ̆αι απολαύσεις ή πιο καλά, την ικανοποίησην των ενστίκτων τζ̆αι της "σάρκας". Ο σατανάς εν απλά μια μορφή "ενάντιου" στες αβρααμικές θρησκείες τζ̆αι μια εξιδανίκευση της ατομικότητας τζ̆αι της προσωπικής ελευθερίας. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι σατανιστές, εν άθεοι, αν τζ̆αι σίουρα υπάρχουν τζ̆αι κάποιοι τέλεια πελλοί που θεοποιούν τον σατανάν των αβρααμικών θρησκειών. Για τους τελευταίους, αν δεν τρολλάρουν τζ̆αι σοβαρομιλούν, έσ̆ιει πλέον χάπια για να τους περάσει.
Για τους πρώτους, προσωπικά εν μου αρέσκουν οι εξιδανικεύσεις τζ̆αι είμαι οπαδός της μετριοπάθειας σε ούλλα, οπότε εν θα εμπορούσα ποττέ να είμαι οπαδός τέθκοιου τρόπου σκέψης αλλά σίουρα βρίσκω τον πολλά πιο "νόρμαλ" που τους οπαδούς των αβρααμικών θρησκειών, οι οποίοι μετατρέπουν σε αμαρτίαν απλές καθημερινές ανάγκες, όπως το σεξ, τον αυνανισμόν τζ̆αι το τι τρώμεν. Άσε που γουστάρω το τρολλάρισμαν των χριστιανοταλιμπάν (τζ̆αι ούλλων των ταλιμπάν γενικώς) τζ̆αι το ήνταλως τσουνιάζουνται τζ̆αι δείχνουν το πόσον λλίον ανέχουνται το διαφορετικόν, την ίδιαν ώραν που απαιτούν να "σεβούμαστεν" τες ψευδαισθήσεις (για να μεν πω παραισθήσεις) τους.

Ώσπου να νικήσει η θκιαολού που την Ιρλανδίαν στην Eurovision, stay cool and keep rocking!

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Που εν οι γυναίκες κυνηγοί, οδηγοί αγώνων τζ̆αι πολιτικοί;

 

Εννά αρχίσω με κάποιους γλωσσικούς προσδιορισμούς, αναμένοντας τζ̆αι προλαβαίνοντας (hopefully) το ραντάρ της πολιτικής ορθότητας. Σεξισμός είναι η κατάσταση όπου συμπεριφέρεσαι δυσμενώς απέναντι σε άλλους λόγω του φύλου τους. Σεξισμός ΔΕΝ είναι η γενική διάκριση των φύλων τζ̆αι των χαρακτηριστικών τους. Παραδείγματος χάριν: σεξισμός είναι το "ούλλες οι γυναίκες εν οι ίδιες". Σεξισμός ΔΕΝ είναι το "η μέση γυναίκα εν πιο αδύναμη μυϊκά που τον μέσον άντραν".
Αφού εξεμπερδέψαμεν (ξανά, hopefully) με τούτα τα αυτονόητα αλλά συχνά μη προφανή, πάμεν στο κυρίως θέμαν της ανάρτησης. Προσωπικά έχω διαπιστώσει βάσει εμπειρίας ότι κάθε φύλον έσ̆ιει κάποια χαρακτηριστικά που έρκουνται πακκέττον εκ γενετής τζ̆αι εν οφείλονται στο λεγόμενον "περιβάλλον". Αναλόγως που βαρούν τούτα τα χαρακτηριστικά τζ̆ιαμέ κλίνει το κάθε άτομον, όσον "δυσμενές" περιβάλλον τζ̆αι να συναντήσει.
Έτσι εν πασιφανές ότι κάποια "γούστα", "χόμπυ", "συνήθειες", ότι θέλετε βαφτίστε το, εν πιο "δημοφιλή" αν είσαι άντρας ή γυναίκα αντίστοιχα. Σε τούτον το πλαίσιον, η μέση γυναίκα φαίνεται να απολαμβάνει να ψουμνίζει, ενώ ο μέσος άντρας όχι. 


Οι γυναίκες αγαπούν τα ψώνια

Αντίστοιχα, εν θα δεις πολλές γυναίκες κυνηγούς ή στον μηχανοκίνητον αθλητισμόν. Εννά αποτολμήσω να ψελλίσω την, ενδεχομένως σεξιστικήν, εντύπωσην ότι η μέση γυναίκα εν νιώθει τόσον άνετα πίσω που το τιμόνιν όσον ο μέσος άντρας. Αντίστοιχα, έσ̆ιει νομίζω αποδειχτεί ότι η μέση γυναίκα εν πολλά πιο καλή στο λεγόμενον multitasking, δηλαδή μπορεί πολλά πιο εύκολα να κάμνει πολλά πράματα ταυτόχρονα παρά ο μέσος άντρας.
Τούτες οι τάσεις, επειδή μοιάζουν γενετικές (είπα μοιάζουν σιόρ, εν είμαι ειδικός!) ενδεχομένως εξηγούνται στο πως ελειτουργούσαν οι προγόνοι μας που τα πρώτα στάδια της εξέλιξης τους. Οι γυναίκες αναλαμβάναν το λεγόμενον foraging, δηλαδή την συλλογήν καρπών τζ̆αι άλλων χρήσιμων πόρων που το εγγύς περιβάλλον της ομάδας, ενώ οι άντρες επηαίνναν κυνήγιν, το οποίον συχνά οδηγούσεν τους σε μεγάλες αποστάσεις.Έτσι οι μεν αναπτύξαν μιαν προδιάθεσην στην σχολαστικήν συγκομιδήν (βλέπε ψώνια) τζ̆αι οι δε μιαν προδιάθεσην στην εξερεύνησην τζ̆αι την ανάγκην άσκησης βίας. Ακούουνται μπακαλίστικα αλλά σε συνδυασμόν με το ότι εξελικτικά ο πολιτισμός εν πολλά βραχύβιος σε σχέσην με το τεράστιον χρονικόν διάστημαν που την εμφάνισην του homo sapiens, εν λογικόν να συμπεράνει κάποιος ότι κουβαλούμεν χαρακτηριστικά φύλων που ακόμα λειτουργούν λες τζ̆αι είμαστεν κυνηγοί/ συλλέκτες. Έτσι ο μέσος άντρας σήμερα ενδεχομένως να προσανατολίζεται πιο εύκολα σε άγνωστα μέρη (μεν μου λαλείς κόρη που πάμεν, ξέρω!) ενώ η γυναίκα εν πολλά πιο υπομονετική στες λεγόμενες "ψιλοδουλειές" (π.χ. πλέξιμον, ραπτική, μακιγιάζ κλπ.). Ασχέτως τι διδάσκει το περιβάλλον.
Πάμεν τωρά στο πεδίον όπου πάλε προσωπικά διακρίνω χαρακτηριστικά του φύλου. Η πολιτική, τζ̆αι κατά προέκτασην η άσκηση εξουσίας. Ειδικά στες δυτικές κοινωνίες η συμμετοχή της γυναίκας, τόσον στην οικονομίαν, όπου απέκτησεν δύναμην λόγω κυρίως των θκυό παγκόσμιων πολέμων, όσον τζ̆αι στην εξουσίαν, εν εξασφαλισμένη ηθικά τζ̆αι νομικά για σχεδόν έναν αιώναν, τόσον στο επίπεδον του ορισμού των ηγετών (εκλέγειν) όσον τζ̆αι στο επίπεδον της συμμετοχής (εκλέγεσθαι). Πάραυτα, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτικήν εν σχετικά πενιχρή, παρά τες προσπάθειες του περιβάλλοντος να τες ενθαρρύνει. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί τζ̆αι υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Αλλά για την ώραν, χωρίς πολλήν επιτυχίαν.
Οπότε διερωτάται κάποιος, θεωρώ εύλογα, αν το περιβάλλον εν πλέον ενθαρρυντικόν ή έστω εξαιρετικά ανεκτικόν στην είσοδον της γυναίκας στην πολιτικήν τζ̆αι την εξουσίαν, τι τες κρατά πίσω; Πάλε εννά διατυπώσω προσωπικήν αίσθησην βάσει του τι έχω ζήσει τζ̆αι τι έχω θκιαβάσει: η μέση γυναίκα βαρκέται την πολιτικήν. Σπάνια έχω μπει σε πολιτικήν συζήτησην οπουδήποτε τζ̆αι να υπάρχει συστηματική τζ̆αι πλειοψηφική γυναικεία συμμετοχή. Σίουρα υπάρχει περιβαλλοντική επίδραση σε τούτον αλλά εν πιστεύκω πλέον ότι εν τόσον καθοριστική. Οι γυναίκες αντιλαμβάνουνται την πολιτικήν ως κάτι το αναγκαίον μεν, βαρετόν τζ̆αι κουραστικόν δε, σε αντίθεσην με τον μέσον άντραν. Η δε εξουσία για την μέσην γυναίκαν εν μια διαδικασία εντελώς διαφορετική ενδεχομένως, ειδικά στην άσκησην της, που τον μέσον άντραν. Τούτον ορίζεται εν πολλοίς τόσον που τες αλληλεπιδράσεις των γυναικών με τους άντρες αλλά τζ̆αι μεταξύν τους. Τζ̆αι για να πω την αμαρτίαν μου, ειδικά στην δύσην, αδυνατώ πλέον να δεχτώ ότι για την ελλιπήν συμμετοχήν της γυναίκας στην εξουσίαν φταίει η πατριαρχία, δηλαδή το περιβάλλον. Για την εν λόγω έλλειψην, που όντως εν έλλειψη, φταιν κυρίως οι ίδιες οι γυναίκες, τζ̆αι ο λόγος είναι ότι εν την γουστάρουν ως ασχολίαν.
Αν θέλουμεν εν τέλει να πείσουμεν τες γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτικήν τζ̆αι την εξουσίαν, πρέπει να τους δώσουμεν πιο "θηλυπρεπή" χαρακτηριστικά. Κάτι πολλά δύσκολον να προσδιοριστεί, καλώς ή κακώς (δείτε την γελοιογραφίαν πιο πάνω, λαλεί τα ούλλα).
Ώσπου να πειστούν οι γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτικήν τζ̆αι την άσκησην εξουσίας, stay cool and keep rocking!

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σκοτεινό δάσος

 


Γράφω σήμερα για θκυό λόγους. Πρώτον, έχω βάλει ως στόχον την συγγραφήν κατ'ελάχιστον μιας ανάρτησης τον μήναν, τζ̆αι ο Μάρτης όπου να'σαι έφυεν χωρίς να έχω γράψει κάτι. Εν δύσκολος στόχος γιατί, όπως έχω ξαναγράψει επανειλημμένα, μετά που κάποιον σημείον γίνεται δύσκολον να γράψεις κάτι "φρέσκον" χωρίς να νιώσεις ότι κάπου, κάποτε, μέσα στα πολλά χρόνια ύπαρξης του blog, έσ̆ιεις το ξαναγράψει. Εννά μου πεις, νάμπου πειράζει αν ξαναγράψεις τα ίδια, αλλά πέραν της ημερολογιακής χρήσης του blog, εν μου αρέσκει να επαναλαμβάνω  κάτι που έχω ξαναγράψει. 

Δεύτερον, ανέβηκεν επιτέλους στο Netflix η μεταφορά σε σειράν των εξαιρετικών βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Κινέζου, βραβευμένου με το βραβείον Hugo (google it), συγγραφέα Liu Cixin. Για την ώραν εν 8 επεισόδια που αναφέρουνται στο πρώτον βιβλίον (The three body problem). Απόλαυσα πάρα πολλά τούτα τα βιβλία τζ̆αι ομολογώ ότι εκάμαν με να αρκέψω να θωρώ γενικά τους Κινέζους με άλλον μάτι. Ως κατά βάσην δυτικόφιλος άθρωπος τζ̆αι συνέχεια βομβαρδισμένος που τα σχετικά στερεότυπα, τείνω να δω καχύποπτα τούτην την τεράστιαν χώραν, για την οποίαν δυστυχώς ελάχιστα γνωρίζω. Προβάλλει ως ένας "εχθρός" της δύσης, τον οποίον οι δυτικοί μονίμως δαιμονοποιούν, κυρίως γιατί υποτίθεται εν κομμουνιστές, αν τζ̆αι ακόμα τζ̆αι γω ο εν μέρει ενημερωμένος, καταλαβαίνω ότι έννεν κομμουνιστές, αλλά κρατιστές καπιταλιστές. Οι οποίοι πρόσφατα εγίναν η πιο μεγάλη οικονομία του κόσμου, αν τζ̆αι εχάσαν την πρωτοκαθεδρίαν του πιο μεγάλου πληθυσμού στους Ινδούς.

Η σειρά άρεσεν μου, εν πολλά καλής ποιότητας που ούλλες τες απόψεις τζ̆αι συστήνω την ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν την επιστημονικήν φαντασίαν τζ̆αι ειδικά όσους έχουν θκιαβάσει τα βιβλία. Προσωπικά πελλανίσκω να θωρώ την μεταφοράν βιβλίων που έχω θκιαβάσει τζ̆αι να βάλλω εικόνες τηλεόρασης σε αντιπαραβολήν με τες εικόνες που εδημιούργησα στο μυαλόν μου καθώς εθκιάβαζα. Εν συχνές οι απογοητεύσεις αλλά τες παραπάνω φορές αποζημιώνει με το πόσον βοηθά μια ταινία ή μια σειρά να ξεδιαλύνεις πράματα τζ̆αι καταστάσεις που το θκιάβασμαν εν μπορεί να προσφέρει.

Ο Liu Cixin εν πολλά πρωτότυπος στα βιβλία του, παρουσιάζοντας κάποιες εντυπωσιακές ιδέες τεχνολογικής εξέλιξης που μπορεί να επιτευχθεί ακόμα τζ̆αι στες επόμενες δεκαετίες τζ̆αι που εννά φέρουν επανάστασην σε ούλλα τα επίπεδα της καθημερινότητας τζ̆αι να απογειώσουν τες προοπτικές του ανθρώπινου είδους. Παράλληλα αξιοποιεί αφενός την αισιοδοξίαν ότι εν είμαστεν μόνοι μας στο σύμπαν, βασισμένος στο λεγόμενον παράδοξον του Φέρμι, σε συνδυασμόν με την δυστοπίαν του "σκοτεινού δάσους" για να κτίσει έναν δράμαν επικών διαστάσεων όπου η δυστοπία παλεύκει συνέχεια με τα θαύματα της συνεχούς τζ̆αι ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Τούτα τα στοιχεία ειδικά, προσωπικά λατρεύω τα, όπου τα έβρω!

Το παράδοξον του Φέρμι (αμερικανοιταλός φυσικός) κοντράρει την θέσην αρκετών ότι είμαστεν "εκλεκτοί" τζ̆αι μόνοι μας στο σύμπαν, παραθέτοντας έναν θεώρημαν το οποίον βασίζεται που την μιαν στο ότι υπάρχουμεν εμείς τζ̆αι που την άλλην στο πόσον τεράστιον τζ̆αι γεμάτον άλλους κόσμους εν το σύμπαν. Βασικά ο Φέρμι είπεν ότι σχεδόν σίγουρα υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί στο σύμπαν, ασχέτως αν τους έχουμεν συναντήσει ή ακόμα τζ̆αι αν δεν τους συναντήσουμεν ποττέ λόγω π.χ. των αχανών αποστάσεων τζ̆αι του χαμηλού προσδόκιμου της ζωής μας (για την ώραν τουλάχιστον).

Η "υπόθεση του σκοτεινού δάσους" τωρά εν μια δυστοπική θεώρηση στην οποίαν το σύμπαν έννεν μια φιλική γειτονιά όπου οι γείτονες, μόλις συναντηθιύν εννά γίνουν παρεούθκια ή έστω εννά συμβιώνουν αρμονικά. Αντίθετα, το σύμπαν εν έναν "σκοτεινόν δάσος", όπου κάθε πολιτισμός που καταφέρνει τεχνολογικά να κινηθεί εκτός του μητρικού του κόσμου, κάμνει το με μεγάλες προφυλάξεις, συνέχεια κρυβόμενος που τυχόν άλλους συνοδοιπόρους, διότι πολλά πιθανόν ο κάθε ξένος που εννά συναντήσεις να θέλει να σε καταστρέψει, να σε κατακτήσει, να σε σκλαβώσει τζ̆αι γενικά να μεν θέλει ούτε το καλόν σου ούτε να συνυπάρξει μαζίν σου.

Αν ως ανθρωπότητα υιοθετήσουμεν τούτην την λογικήν, προφανώς πρέπει να σταματήσουμεν να γυρεύκουμεν άλλους πολιτισμούς, να αναπτύξουμεν το γληορόττερον τεχνολογίαν που να μας επιτρέπει "απεγκλωβισμόν" που τον πλανήτην μας (τον οποίον καταστρέφουμεν ασύστολα,  άλλη μια διάσταση των βιβλίων του Liu Cixin) τζ̆αι να κινηθούμεν στο σύμπαν με την λογικήν "shoot first, ask questions later".

Τούτη η γραμμή σκέψης εν "ενστικτώδης" για τον homo sapiens, τα γονίδια μέσα μας πάντα πυροδοτούν έναν μηχανισμόν fight or flight όταν αντιμετωπίζουμεν "αβέβαιες καταστάσεις". Προσωπικά, όσον τζ̆αι να μου αρέσκουν οι δυστοπίες ως υπόβαθρον μύθου, βρίσκω την εξαιρετικά απαισιόδοξην. Ο άθρωπος ήδη έσ̆ιει καταφέρει να λλιάνει την αυτοκαταστροφικά επιθετικήν τζ̆αι προκατειλημμένην του στάσην απέναντι στον συνάθρωπον του. Βέβαια οι πόλεμοι σε Ουκρανίαν τζ̆αι Παλαιστίνην δείχνουν ότι ακόμα βολοδέρνουμεν ως είδος, αλλά αν συγκρίνουμεν την συμπεριφοράν μας μόλις λλίες δεκαετίες πριν, υπάρχει ήδη μια αισθητή βελτίωση. Η βία στες ζωές μας εν πολλά πιο λλίη, ειδικά σκεφτόμενοι ότι είμαστεν πολλαπλάσιοι σε πληθυσμόν που το πρόσφατον παρελθόν. Υπάρχει φυσικά κίνδυνος να αυτοκαταστραφούμεν πολλά πριν έβρουμεν τεχνολογίες που εννά μας σώσουν που τον εαυτόν μας, αλλά ως είδος έχουμεν  μάθει πιστεύκω να ζούμεν με τούτους τους κινδύνους. Άσε που μπορεί ένας μετεωρίτης ή μια τεράστια φυσική καταστροφή να μας ξεπαστρέψει ακόμα τζ̆αι να τα κάμνουμεν ούλλα τα άλλα τέλεια.

Όσον αφορά το "σκοτεινόν δάσος", εν μια αρκετά λογική υπόθεση, ειδικά αν παρατηρήσει κάποιος πόσον αδυσώπητη εν η διεργασία της φύσης γυρόν μας, αλλά προσωπικά προτιμώ την εκδοχήν του Star Trek. Στο Star Trek δημιουργείται μια ομοσπονδία πλανητών, η οποία εξερευνά συντεταγμένα το σύμπαν σε μιαν αυτονόητην διαδικασίαν εμπλουτισμού. Όταν συναντά υποανάπτυκτους πολιτισμούς, εν σπεύδει να τους καταστρέψει/ υποδουλώσει/ κατακτήσει αλλά παρακολουθεί τους διακριτικά ώσπου να φτάσουν σε έναν επιθυμητόν τεχνολογικόν επίπεδον τζ̆αι μετά έρκεται σε επικοινωνίαν μαζίν τους, καλώντας τους να γίνουν μέλη της ομοσπονδίας. Βέβαια τα ίδια τα μέλη της ομοσπονδίας εμπλέκουνται αρχικά σε πόλεμον μεταξύ τους πριν καταλάβουν ότι συμφέρει η ειρήνη, ενώ συναντούν συχνά πολιτισμούς εξαιρετικά εξελιγμένους οι οποίοι κάθε άλλον παρά φιλικοί είναι τζ̆αι αναγκάζουνται να τους πολεμήσουν. 

Βασικά, ως αθρώποι ανάγουμεν τες νόρμες μας τζ̆αι στην φαντασίαν μας. Νομίζω εν πιο συμβατόν με την πραγματικότηταν να σκεφτεί κάποιος ότι μέσα στο αχανές σύμπαν εννά έβρεις τζ̆αι "καλά πλάσματα", εννά έβρεις τζ̆αι "γάρους" τζ̆αι το καλλύτερον που μπορείς να κάμεις είναι να είσαι όσον μπορείς πιο προετοιμασμένος τζ̆αι για τα θκυό. Σίουρα πρέπει κάπως να φύουμεν που τούτον τον πλανήτην γιατί έτσι εννά πολλύνουμεν τες πιθανότητες μας να επιβιώσουμεν. Που την άλλην, εν ανατριχιαστικά πιθανόν να μας έρτει τζ̆αι μπούμερανγκ. Αλλά ως οπαδός της επιστημονικής φαντασίας, ελπίζω ότι εννά επιλέξουμεν το πρώτον. Η φαντασία μας εν πολλά μεγάλη για να την κρατούμεν κολλημένην σε έναν πλανήτην, όσον τζ̆αι να τον αγαπούμεν.

Ώσπου να ξεφύγουμεν που την Γην, stay cool and keep rocking!

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Μάνα, πατέρας, πυρηνική οικογένεια τζιαι άλλα στερεότυπα

 


Κοσιεννιά του Φεβράρη σήμερα, μια μέρα που έρκεται μιαν κάθε τέσσερα χρόνια τζ̆αι μιας τζ̆αι είχα έμπνευσην είπα να την εκμεταλλευτώ, παρόλον που οι εμπνεύσεις για αναρτήσεις έρκουνται πλέον δύσκολα τζ̆αι μακάρι να βρίσκω έστω έναν θέμαν τον μήναν. Τέσπα, πάμεν πάρακάτω.
Έσ̆ιει που λαλείτε έναν είδος σφήκας που πολλαπλασιάζεται με έναν πολλά ανατρισ̆ιαστικόν (για τον άθρωπον, η σφήκα θεωρεί το "φυσιολογικόν") τρόπον: επιτίθεται σε μιαν ταράντουλαν (είδος τεράστιας αράχνης που επίσης προκαλεί αισθήματα φόβου στον μέσον άθρωπον) τζ̆αι αφού την αναισθητοποιήσει με το δηλητήριον της, γεννά μέσα στην τζόιλιάν της τα γονιμοποιημένα της αυγά. Άμα περάσει η επίδραση του δηλητηρίου, η ταράντουλα συνέρχεται τζ̆αι συνεχίζει αμέριμνη την ζωήν της ώσπου μιαν ημέραν ξεπουλιάζουν τα αυκά της σφήκας. Οι νεογέννητες νύμφες βρίσκουν έτοιμον φαϊν, you guessed it, τα σωθικά της ταράντουλας, τζ̆αι αρκέφκουν να την τρων ζωντανήν. Εν "μωρά" αλλά η "μάνα" τους (την οποίαν ποττέ εν θα γνωρίσουν) έβαλεν τα να φαν ζωντανόν έναν άλλον πλάσμαν, ακριβώς επειδή εν πιο καλά για λλόου τους να ζει η ταράντουλα ενόσω την τρων. Εν πιστεύκω να τους προκαλεί όμως η κατάσταση (απουσία μάνας, μόνα τους σε ξένην τζ̆οιλιάν, τρων ζωντανόν έναν άλλον πλάσμαν κλπ.) "ψυχολογικά προβλήματα".
Πάμεν τωρά στο "εκλεκτόν πλάσμαν του θεού" (sic) τον homo sapiens (homo μπορεί, sapiens σπάνια αποδεικνύεται), ο οποίος βαυκαλίζεται με την ψευδαίσθησην ότι εν κάτι "ανώττερον" που την σφήκαν που αναφέραμεν. Βέβαια εδώ τζ̆αι αιώνες έσ̆ιει αποδεικτεί επιστημονικά ότι εν απλά διαφορετικός, έννεν ανώττερος, τζ̆αι ακόμα πιο εντυπωσιακά, συγγενεύκει σε μεγάλον βαθμόν με την εν λόγω σφήκαν, αφού μέρος του γονιδιώματος της μπορεί ενδεχομένως να βρεθεί στον άθρωπον (γενικά ο άθρωπος εν άλλον έναν "όχημαν" διαιώνισης γενετικού υλικού).
Ο άθρωπος λόγω της γενετικής του διαδρομής, που εν πολλά πιο πρόσφατη που την σφήκαν, ανέπτυξεν μιαν άλλην μέθοδον διαιώνισης του είδους: ένας άντρας γονιμοποιεί με τα σπερματοζωάρια του το ωάριον μιας γυναίκας, η γυναίκα κυοφορεί το προκύπτον έμβρυον για 9 μήνες τζ̆αι μετά γεννά, με μεγάλους πόνους ή πιο λλίους (αναλόγως χρήσης ουσιών ή μεθόδου γέννας) έναν μωρόν homo sapiens. Εν είμαι ανθρωπολόγος αλλά εικάζω ότι πριν την έλευσην του πολιτισμού εν έχουμεν κανέναν στοιχείον που να συνηγορεί στο ότι υπήρχεν ανέκαθεν τούτον που σήμερα αποκαλούμεν "πυρηνικήν οικογένειαν", δηλαδή ένας άντρας -πατέρας, μια γυναίκα - μητέρα τζ̆αι οι απόγονοι τους σε αυτόνομην συνύπαρξην εντός της ευρύτερης ομάδας - φυλής. Παίζει να υπήρχαν πιο ελεύθερες σεξουαλικές επαφές οπότε να ήταν άγνωστον ποιος ήταν πατέρας ποιου, παίζει να επήαιννεν μόνον ο αρχηγός με τες γυναίκες τζ̆αι οι υπόλοιποι να εκλέφκαν μέσα μέσα καμμιάν εκτόνωσην με όποιαν γυναίκαν έππεφτεν στα σ̆έρκα τους, παίζει τα κοπελλούθκια να τα αναγιώνναν οι γέροι ενώ οι νέοι, άντρες τζ̆αι γυναίκες, να εβουρούσαν ούλλη μέρα να έβρουν φαίν, νερόν, καταφύγιον κλπ. οπότε το πιο ασφαλές, επιστημονικά, που μπορούμεν να πούμεν, είναι ότι η πυρηνική οικογένεια εν αρκετά πρόσφατον "κατασκεύασμαν" ή "επινόηση" τζ̆αι ενδεχομένως να σχετίζεται παραπάνω με την ανάπτυξην πολιτισμού, δηλαδή σύνθετων κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικών δομών, παρά με τούτον που ονομάζουμεν "φυσιολογία". Για διάφορους λόγους, που εν συνδυασμός γενετικής τζ̆αι περιβάλλοντος, η πυρηνική οικογένεια έγινεν η "νόρμα", τουλάχιστον στον μέσον άθρωπον, αφού υπήρχαν μονίμως εξαιρέσεις π.χ. πολυγαμικές κοινωνίες, χαρέμια κλπ.
Το ότι η πυρηνική οικογένεια έννεν προϊόν καθαρά της φυσιολογίας του αθρώπου φαίνεται τζ̆αι που τον συνεχήν προβληματισμόν που του προκαλεί η έκδηλη, τζ̆αι στα θκυό φύλα, πολυγαμικότητα του. Ο άθρωπος έννεν "φτιαγμένος" για έναν σύντροφον για μιαν ζωήν, τραβά τον ξεκάθαρα η ανάγκη "ζευκαρώματος" με όσους πιο πολλούς ερωτικούς συντρόφους μπορεί. Εν η κοινωνία τζ̆αι η στάθμη ηθικής που του υπαγορεύκει ότι πρέπει να "συγκρατηθεί", για λόγους που μπορεί ενδεχομένως να μας εξηγήσει ένας κοινωνιολόγος ή ένας ανθρωπολόγος. Ακόμα πιο "ανώμαλη" εν η εξ επιλογής "αγαμία", δηλαδή η παντελής αποχή που το σεξ, είτε με το άλλον φύλον είτε με το δικόν μας. Η φύση μας τοποθετεί την ανάγκην σεξουαλικής εκτόνωσης κοντά στες υπόλοιπες, την τροφήν, το νερόν, τον αέραν, τον ύπνον. Άμα την παραμελείς εν θα πεθάνεις μεν αλλά κάμνεις κακόν του σώματος σου, τζ̆αι στο επίπεδον της φυσιολογίας του αλλά, κυρίως, στο επίπεδον της ψυχολογίας του.
Έτσι προκαλεί μου γέλιον (παλιά θυμόν αλλά εβαρέθηκα πλέον την βλακείαν του κόσμου) όταν άγαμοι καλόγεροι της θρησκείας σούζουν μας το δάκτυλον για το τι εν "φυσιολογικόν" στο σεξ τζ̆αι την δημιουργίαν "οικογένειας". Αθρώποι που εν γαμούν, που εν κάμνουν κοπελλούθκια, που καταπιέζουν τες φυσικές τους ορμές, αφήνετε τους τζ̆αι επεμβαίνουν στο πως εννά ζήσετε εσείς τες ζωές σας.
Όσον αφορά τον γάμον τζ̆αι την τεκνοθεσίαν για τους ΛΟΑΤΚΙ, που εν έναν πολλά συναφές θέμαν. Θεωρώ την ανάγκην γάμου ξεπερασμένην αλλά αφού το κράτος προσφέρει το πλαίσιον στους ετεροφυλόφιλους, οφείλει να το προσφέρει τζ̆αι στους υπόλοιπους. Αλλιώς συμπεριφέρεται σωβινιστικά. Εν τόσον απλόν. Το δε γελοίον επιχείρημαν ότι "έννεν φυσιολογική" μια οικογένεια με θκυό άντρες ή θκυό γυναίκες ή μιαν διαφορετικήν ομάδαν που την πυρηνικήν οικογένειαν, καταρρίπτεται που όσα έγραψα πιο πάνω συν το συνεχές "θαύμαν" της τεχνολογίας. 
Εν θα αρκήσει η στιγμή (μάλλον ήρτεν) που η τεχνολογία εννά προσφέρει στον homo sapiens την δυνατότηταν να παρακάπτει την διαδικασίαν σπερματοζωάριον + ωάριον => έμβρυον => κυοφορία=> μωρόν. Εννά χρησιμοποιείται επιθυμητόν γενετικόν υλικό τζ̆αι μια μηχανή εννά παράγει μωρά, χωρίς να βασανιέται μια γυναίκα 9 μήνες τζ̆αι να σκοτώνεται να γεννήσει. Τα δε μωρά θα είναι απαλλαγμένα που "κουσούρκα" εξαρχής, αφού η τεχνολογία εννά αποκλείει γενετικά στοιχεία που οδηγούν σε ασθένειες τζ̆αι αναπηρίες. Το δε ανάγιωμαν τούτων των μωρών θα γίνεται επιστημονικά, χωρίς να παίζει κανέναν απολύτως ρόλον το φύλον, είτε το δικόν τους είτε όσων εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασίαν. Θα είναι φυσικά ελεύθερος ο καθένας να κάμνει κοπελλούθκια "the old fashioned way", αλλά σταδιακά θωρώ τον εν λόγω μαζοχισμόν να εξαλείφεται. Το δε σεξ θα παραμείνει ενδεχομένως ως μια ευχάριστη δραστηριότητα, άσχετη με την διαιώνισην του είδους.
Ξέρω ότι τούτα εν φοϊτσ̆ιάρικα για τους χριστιανο-ακραιο κάθε είδους- ταλιμπάν αλλά τι να σας κάμω. Η φύση, μέσω της τεχνολογίας τζ̆αι της επιστήμης, εννά σας ξεπεράσει, εσάς τζ̆αι τους διάφορους "αρχιερείς" στους οποίους κρώννεστε.
Ώσπου να ξεπεραστείτε, stay cool and keep rocking!

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Δημόσια τζιαι ιδιωτικά πανεπιστήμια

 


Ετσ̆ιέκκαρα λλίον άμπα τζ̆αι έχω ήδη γράψει κάτι για το θέμαν αλλά εν ήβρα τίποτε, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, οπότε αξίζει να καταθέσω λλίες σκέψεις, με αφορμήν την κατάστασην στην Ελλάδαν με την διαδικασίαν αλλαγής του συντάγματος για να επιτρέπεται η ίδρυση τζ̆αι λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που δακάτω έσ̆ιει πολλά χρόνια που έλαβεν χώραν. Να αναφέρω ότι προσωπικά εφοίτησα σε θκυό ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Στο πρώτον, την Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμαν Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων επέρασα μέσω των παγκύπριων προεισαγωγικών εξετάσεων, τζ̆αι εν επλήρωσα δίδακτρα, αν τζ̆αι η οικογένεια μου ξέρει πολλά καλά πόσον κόστος εμπεριέχεται στην διαμονήν/ διατροφήν/ γενικώς έξοδα ενός παιδιού για 5-6 χρόνια εκτός Κύπρου. Στο δεύτερον, το Πανεπιστήμιον Μακεδονίας, μεταπτυχιακόν στην διοίκησην επιχειρήσεων, επλήρωνα δίδακτρα τζ̆αι ήδη εδούλευκα κάπου, κάτι που μου επέτρεπεν το κατάλληλα σχεδιασμένον πρόγραμμαν της εν λόγω σχολής.

Με μιαν γλήορην μμαθκιάν στο ίντερνετ, φαίνεται ότι ο κύριος λόγος που ως σήμερα εν έχουν λειτουργήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδαν είναι η αντίληψη ότι η παιδεία πρέπει να αποτελεί "βασικήν αποστολήν" του κράτους. Έναν σχετικόν άρθρον σε αρκετά νηφάλιον ύφος τζ̆αι περιεχόμενον μπορείτε να θκιαβάσετε δαμέ .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πρόσφατα εκέρδισεν εύκολα τες εκλογές παρά το τραγικόν σιδηροδρομικόν ατύχημαν στα Τέμπη, προσπαθεί να προωθήσει την αλλαγήν του συντάγματος ώστε να αρχίσουν να ιδρύουνται τζ̆αι να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε τούτον αντιδρούν τόσον πολιτικοί σχηματισμοί όσον τζ̆αι ομάδες του πληθυσμού, μια που τες οποίες εν οι φοιτητές. Πίσω που τες αντιδράσεις προφανώς χώνουνται διάφορα συμφέροντα αλλά τζ̆αι αντιλήψεις ιδεολογικής φύσεως. Επειδή τα συμφέροντα δύσκολα τα συγκόφκει κανένας αφού εν "χωσμένα", εννά αναφερθώ στα θέματα ιδεολογίας, τα οποία μπορούν να απομονωθούν στο εξής απλόν: κράτος vs ιδιωτικός τομέας.

Τωρά που έγραψα τούτον το τελευταίον αθθυμήθηκα ότι έγραψα παλιά για τα λεγόμενα "φυσικά μονοπώλια", δηλαδή προϊόντα ή, κυρίως, υπηρεσίες που εν τέθκοιας κλίμακας που εξ ορισμού πρέπει να προσφέρουνται αποκλειστικά που έναν παροχέαν, το κράτος. Σε τούτα εμπίπτουν, θεωρητικά ομιλώντας, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η παιδεία, η υγεία κ.λ.π. Σε πλείστες όσες περιπτώσεις υπήρξεν διαδικασία "ιδιωτικοποίησης" τέθκοιου είδους τομέων, είχαμεν αντιδράσεις, ενίοτε σφοδρές, που ομάδες οι οποίες είτε ένιωθαν τα συμφέροντα τους να πλήττουνται, είτε επροτάσσαν επιχειρήματα ιδεολογικού τύπου, είτε τζ̆αι τα θκυό. Ήταν φυσικόν να υπάρξει ανάλογη κατάσταση τζ̆αι για το θέμαν της ίδρυσης τζ̆αι λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμεν μιαν συχνήν πλάνην στην οποίαν υποπίπτουν πάρα πολλοί αθρώποι: τίποτε έννεν δωρεάν. Δωρεάν σημαίνει "χωρίς κόστος". Άρα η δημόσια εκπαίδευση/ παιδεία έννεν δωρεάν, αφού εμπεριέχει κόστη, τζ̆αι μάλιστα τεράστια, τα οποία πληρώνουμεν ούλλοι μας μέσα που τες διάφορες φορολογίες που καταβάλλουμεν στην εκάστοτε κυβέρνησην. Το ότι εν πληρώνει ο φοιτητής δίδακτρα αν καταφέρει να μπει σε έναν δημόσιον πανεπιστήμιον εν σημαίνει ότι εν υπάρχει κόστος φοίτησης. Απλά αντί να το πληρώσει ο ίδιος άμεσα, πληρώνουμεν ούλλοι που λλίον έμμεσα. Μπορεί να μοιάζει πιο "κοινωνικά δίκαιον" αλλά τούτον εν το καθιστά "δωρεάν".

Άρα η κύρια διαφορά ανάμεσα στο δημόσιον vs ιδιωτικόν πανεπιστήμιον έννεν το αν είναι δωρεάν ή οϊ η φοίτηση αλλά ποιος κουμαντάρει την διοίκησην τζ̆αι διαχείρισην του εν λόγω ιδρύματος. Στην πρώτην περίπτωσην έσ̆ιεις διοίκησην τζ̆αι προσωπικόν που αποτελείται που δημόσιους λειτουργούς ενώ στην δεύτερην έσ̆ιεις ιδιώτες. Μια άλλη διαφορά είναι ότι το ιδιωτικόν πανεπιστήμιον εν χρηματοδοτείται που το κράτος άρα οφείλει να εξασφαλίσει πόρους που άλλες πηγές. Μια που τούτες εν η χρέωση διδάκτρων στους φοιτητές.

Υπάρχουν φυσικά τζ̆αι άλλες διαφορές. Λόγου χάρη, ακριβώς γιατί υπάρχει η αντίληψη του δωρεάν, ο ανταγωνισμός μέσα που τες γνωστές εισαγωγικές εξετάσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια εν πολλά πιο μεγάλος. Μεγάλος αριθμός υποψηφίων ανταγωνίζουνται για μικρόν αριθμόν θέσεων, με αποτέλεσμαν πάρα πολλοί να αποτυγχάνουν να μπουν όπου θέλουν, ή τζ̆αι να μπουν οπουδήποτε, αναλόγως πόσον επιθυμητή εν μια σχολή ενός ιδρύματος. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακριβώς επειδή το κόστος φοίτησης εν εξ αρχής ορατόν, πάν όσοι αφενός εν έβρουν διέξοδον στα δημόσια τζ̆αι έχουν παράλληλα την οικονομικήν επιφάνειαν να αντεπεξέλθουν στο άμεσον κόστος.

Σε προηγμένες εκπαιδευτικά χώρες, τούτα παίζουν βέβαια τον ρόλον τους αλλά πιο σημαντικόν ρόλον παίζει η φήμη τζ̆αι η ελκυστικότητα ενός πανεπιστημίου βάσει της κατάταξης του σε σχετικούς δείκτες ποιότητας. Κάποια πανεπιστήμια εν τόσον περιζήτητα που παρά το τεράστιον κόστος φοίτησης που χρεώνουν, έχουν μονίμως πολλά παραπάνω αιτητές παρά φοιτητές. Τζ̆αι πολλά που τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως εν ιδιωτικά, στοιχείον που καταρρίπτει το επιχείρημαν που επαρατήρησα που αρκετούς θιασώτες του δημοσίου, ότι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης εννά την "ευτελίσει".

Εξάλλου σε κάθε χώραν μπορεί μεν έναν πανεπιστήμιον να είναι είτε δημοσίου, μη κερδοσκοπικού δικαίου είτε ιδιωτικού, κερδοσκοπικού, αλλά για να τύχει της ανάλογης αποδοχής τζ̆αι έγκρισης πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια του κράτους. Άρα η ποιότητα τζ̆αι το περιεχόμενον της εκπαίδευσης εμπλέκει ούτως ή άλλως τα αρμόδια τμήματα του κράτους, ασχέτως αν το ίδιον το κράτος παίζει τον ρόλον του χρηματοδότη τζ̆αι του διαχειριστή.

Άρα, για να καταλήξουμεν κάπου, η προσωπική μου άποψη είναι ότι βρίσκω υπερβολικές τζ̆αι ιδεολογικά στρεβλωμένες τες αντιδράσεις κατά του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Αν το κράτος κάμει σωστά την δουλειάν του τα ιδιωτικά εννά προσφέρουν σωστήν εκπαίδευσην τζ̆αι αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κάμνουν καλά την δουλειάν τους, εννά επιβιώσουν, εν αντιθέσει με άλλα που αν δεν είναι της προκοπής εννά κλείσουν. Κάτι που καλώς ή, μάλλον, κακώς εν ισχύει με τα δημόσια πανεπιστήμια, όπου μπορεί να έβρεις πολλούς αργόμισθους αθρώπους να απολαμβάνουν χωρίς κόστος τα προνόμια της μονιμότητας. Εν είναι ούτε θκιάολος ούτε πανάκεια, ούτε το κράτος ούτε ο ιδιώτης. Μάλλον εν μια μικτή κατάσταση το πιο υγιές τζ̆αι μια διαρκής ζύμωση όπου ούλλοι οφείλουν να προσαρμοστούν αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν τζ̆αι να λειτουργούν 

Ώσπου να τα έβρουν στην Ελλάδαν για το θέμαν (δακάτω επρολάβαμεν τους), stay cool and keep rocking!