Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Παίζουμεν πουλιά στον αέραν...

 

Έτσι είναι κοπέλια, άλλοι πιάννουν πουλιά στον αέραν, άλλοι παίζουν τα με τους σ̆ιηπέττους. Μαντέψετε σε ποιαν κατηγορίαν ππέφτουν κάποιες δεκάδες σ̆ιηλιάες κάτοικοι της νήσου των αγ(ρ)ίων. Μέσα στα τόσα μας κουσούρκα έχουμεν το τζ̆αι τούτον, κάθε λλίον τούτοι ούλλοι οι κουρούπεττοι "ζώνουνται τα άρματα" τζ̆αι φκαίννουν παγανιάν με θύματα τα γέρημα τα πουλλούθκια τζ̆αι τα λαούθκια της δύσμοιρης κυπριακής υπαίθρου, όσης έμεινεν δηλαδή που τες "αναπτύξεις" τζ̆αι την ανέγερσην παράνομων μοναστηρκών μέσα σε ζώνες NATURA. 
Βἐβαια εμείς οι "αστικοποιημένοι" αθρώποι έχουμεν έτσι τζ̆ι 'αλλιώς χάσει σε μεγάλον βαθμόν την επαφήν μας με το φυσικόν περιβάλλον, οπότε τούτον το δράμαν εκτυλίσσεται μακριά που τα "ραντάρ" μας τζ̆αι ελάχιστα διεγείρει τυχόν φιλοζωϊκά αντανακλαστικά, σε όσους τα έχουμεν εν πάσει περιπτώσει.
Πάντως εγώ έπαθα έναν μικρόν "πολιτισμικόν σ̆οκ" τούτες τες ημέρες, στο πλαίσιον μιας δουλειάς στο ακριτικόν Φρέναρος με τον Πτηνολογικόν Σύνδεσμον Κύπρου. Ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σημαντικόν κύκλον εργασιών, που εργοδοτεί δεκαέξι εργαζόμενους με σχετικόν μορφωτικόν τζ̆αι εκπαιδευτικόν υπόβαθρον τζ̆αι συμμετέχει σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα που την Ευρωπαϊκήν Ένωσην, σε συνεργασίαν με διεθνείς εταίρους τζ̆αι δημόσια τμήματα (Υπηρεσία Θήρας, Τμήμα Δασών, Τμήμα Περιβάλλοντος). Σε έναν χώρον ανάμεσα στες Βρυσούλλες τζ̆αι το Φρέναρος, ο οποίος εν δασωμένος, τζ̆αι στον οποίον ο σύνδεσμος έσ̆ιει φυτέψει διάφορα είδη δέντρων που λειτουργούν ως πόλος έλξης για πουλιά, έσ̆ιει διαμορφώσει δεξαμενές νερού τζ̆αι τοποθετήσει φωλιές για διαφορετικά είδη, εννά κτιστεί έναν μικρόν, πρώτον κτίριον για φιλοξενίαν αθρώπων που θέλουν να παρατηρήσουν πουλιά ή έχουν γενικότερα ενδιαφέροντα για την πτηνολογίαν ή τζ̆αι για εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές.
Το στέλεχος του συνδέσμου που με επήρεν για μιαν πρώτην μμαθκιάν του τόπου όπου θα εδουλεύκαμεν παράγοντας Compressed Earth Blocks, καθώς ετελειώναμεν, επροσφέρθηκεν να μου δείξει την περιοχήν περιμετρικά της περίφραξης, θέλοντας να με κατατοπίσει για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσον περιβάλλον. Μαζίν επεράσαμεν που έναν απίστευτον αριθμόν "σκοπιών" για κυνηγούς, οι οποίες κυριολεκτικά "επολιορκούσαν" το μικρόν δασάκιν. Πολλές δε φορές καθώς εδουλεύκαμεν τες επόμενες μέρες, ακούαμεν σ̆ιηπεθκιές που τούτα τα σημεία. Ο φίλος ανέφερεν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, σκάγια εππέσαν πάνω του, στο τέλος της τροχιάς τους, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνον τζ̆αι ασυνείδητον.

"Κάμνουμεν προσπάθειαν να προσελκύσουμεν πουλιά, προσφέροντας τους έναν μικρόν καταφύγιον, τροφήν τζ̆αι νερόν, ώστε να τα παρακολουθήσουμεν τζ̆αι να τα μελετήσουμεν, τζ̆αι έχουμεν τους τούτους στημένους πόξω, έτοιμους να καθαρίσουν ότι μπαίνει ή φκαίννει." είπεν μου με πικρίαν. "Έρκεσαι δακάτω μετά τες σπουδές σου περί οικολογίας τζ̆αι αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος, γεμάτος διάθεσην για προσφοράν τζ̆αι για βελτίωσην του τόπου σου τζ̆αι πραγματικά απελπίζεσαι. Εν πολλές φορές που θωρώ αφενός έναν σωρόν ασυνείδητους να καταστρέφουν ότι έβρουν πανταχόθεν, βιότοπους, παραλίες, ζώνες προστασίας της φύσης, τζ̆αι αφετέρου τον μέσον πολίτην να μεν χαπαρκάζει τζ̆αι να μεν ενδιαφέρεται, τζ̆αι θέλω να τα παραιτήσω ούλλα."

Μεν αναφέρουμεν για τες απειλές θανάτου, τες προσωπικές επιθέσεις, εξυβρίσεις, δολιοφθορές τζ̆αι συκοφαντίες που υπόκεινται τα μέλη του Συνδέσμου όταν προσπαθήσουν να υποδείξουν σε ορισμένα φυντάνια με σ̆ιηπέττους (ή τζ̆αι ξώβερκα) ότι παραβαίνουν τον νόμον, ή ότι καταπατούν περιοχές που εν δικαιούνται ή ότι μολύνουν το περιβάλλον με τα σκουπίθκια που αφήνουν.

Εντούτοις ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου κάθε άλλον παρά παραιτά τα.Τα απογεύματα, όταν έσπαζεν το λιοπύριν του κυπριακού καλοτζ̆αιρκού, καθώς εμαζεύκαμεν τα συμπράγκαλα του εργοταξίου, εμφανίζουνταν πιο συχνά κάποια πουλιά, που εκατεβαίναν στην τεχνητήν λίμνην για νερόν ή εκάθουνταν στα δέντρα ή τα σύρματα μέσης τάσεως που περνούν κοντά στο δασάκιν, τζ̆αι έκαμνα χάζιν τα παιθκιά του Πτηνολογικού που τα εντοπίζαν (εγώ εν έπαιρνα χαπάριν εννοείται), εφκάλλαν αμέσως κυάλια να τα παρατηρήσουν τζ̆αι επιφωνήματα έκπληξης ή αγάπης μετά το όνομαν του εκάστοτε πουλιού. Εν ξέρω πως να το περιγράψω ακριβώς, αλλά όπως τους άκουα, ένιωθα λλίον καλλύττερα για το είδος μου, ότι κάποια μέλη του κάμνουν μιαν χειροπιαστήν προσπάθειαν να βελτιωθούμεν νάκκον. Φυσικά, σχεδόν αμέσως, ακούετουν μια σ̆ιηπεθκιά, τζ̆αι τα σχετικά γαλλικά που την ομάδαν, στα οποία όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος, εσυμμετείχα τζ̆αι γω. 

Αν είχα την σχετικήν δύναμην στα σ̆έρκα μου, θα το εκαταργούσα εχτές το τζ̆υνήϊν. Αντίθετα, έχουμεν τους τζ̆αι οργανωμένους σε κόμμαν, να κάμνουν "πολιτικές παρεμβάσεις". Νομίζουν ότι επειδή πάσιν τζ̆αι κάμνουν "καθαριότητες", ξεπλένεται το έγκλημαν που διαπράττουν στην πανίδαν, τζ̆αι την χλωρίδαν, του τόπου. Ή ότι επειδή εν πολλοί, έχουν τζ̆αι "δίκαιον". Το μόνον που έχουν εν άγνοιαν τζ̆αι θράσος, τζ̆αι το "άθλημαν" τους εν επιφέρει τίποτε άλλον παρά προβλήματα.

Ώσπου να γίνουμεν αθρώποι τζ̆αι αντί να παίζουμεν τα πουλλούθκια, να τα παρατηρούμεν, να  τα μελετούμεν τζ̆αι να τα προστατεύκουμεν, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. Κάμνει πολλά καλή δουλειά το BirdLife και συνεργασίες με το εξωτερικό. Στήνει περίπτερο κάθε φορά στο CCC που έχει πολλούς νέους τσιαμέ και κάμνουν καλή δουλειά! Αλλάσει η κουλτούρα σιγά σιγά πιστεύκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή