Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Αργιλλεδάκια

 


Είχα γράψει παλιά για τα τσιγάρα τζ̆αι την σχέσην μου με το κάπνισμαν, αλλά εν μπορώ να εντοπίσω την εν λόγω ανάρτησην, πράγμαν οϊ ιδιαίτερα κακόν τζ̆αι μόνον ελαφρώς ανησυχητικόν. Εν ολίγοις είχα εξιστορήσει την σχέσην μου με το κλασικόν τσιγάρον τζ̆αι το πως ενώ είμαι διαχρονικός social smoker, ελληνιστί "περιστασιακός καπνιστής", ουδέποτε, ευτυχώς, εκατάληξα συστηματικός. 

Όσοι έχουν δοκιμάσει το τσιγάρον έχουν ιδίαν άποψην για τα διάφορα αρνητικά του. Αρχίζοντας που τα θέματα υγείας, αφού εν αποδεδειγμένα καρκινογόνα, παράλληλα με τον εθισμόν στην νικοτίνην που προκαλούν. Πιο ανώδυνα αλλά εξόχως ενοχλητικά αϊπια της υπόθεσης εν η άσ̆ιημη μυρωθκιά στην αναπνοήν, τα ρούχα τζ̆αι τα μαλλιά, η ανάγκη να κουβαλάς αναπτήρες ή σπίρτα, με τον συνεπαγόμενον κίνδυνον ανάφλεξης του εαυτού σου τζ̆αι του περιβάλλοντος χώρου, η γερημία της στάχτης τζ̆αι οι γόπες, τα υπολείμμματα δηλαδή που αφορούν ουσιαστικά το φίλτρον, που αποτελούν συχνήν ρύπανσην πανταχόθεν.

Με την Αγάπην γουστάρουμεν πάραυτα να "φουμάρουμεν", είτε παρεϊτσαν οι θκυό μας μετά καφέ ή άλλων ποτών, είτε σε εξόδους με φίλους. Το κίνητρον διαχρονικά υπήρξεν το εφφέ τζ̆αι το ποσκόλιον του καπνού, τζ̆αι η επίδραση της νικοτίνης, που φέρνει κάπως προς την ζάλην που προκαλεί τζ̆αι το αλκοόλ. Ουδέποτε όμως μου έκατσεν προσωπικά η βρώμα στα δάκτυλα μετά, ή η αίσθηση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Πρόσφατα ανακάλυψα, ουχί την τασ̆ιηνόπιτταν, αλλά τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά τσιγάρα", ή vape cigarettes όπως τα λαλούν στα αγγλικά χωρκά. Υπάρχουν επαναφορτιζόμενα με αναλώσιμες καψούλες ή μιας χρήσης τζ̆αι η βασική αρχή λειτουργίας τους εν η εξάτμιση, μέσω της θερμότητας που παράγει μια ενσωματωμένη παταρία, ενός υγρού που αποτελείται που κάποπια χημικά, στα οποία περιέχεται ή όχι νικοτίνη. Τζ̆αι που τον τζ̆αιρόν που τα εδοκίμασα, έχω κόψει πλήρως τα συμβατικά τσιγάρα.

Τα "αργιλλεδάκια", όπως τα επερίγραψεν μια καλαμαρού σε έναν περίπτερον που το οποίον εψούμνισα, τζ̆αι ήταν όντως εύστοχη περιγραφή, αφού μοιάζουν στην αίσθησην με τον ναργιλέν, έχουν μιαν σειράν που ξεκάθαρα πλειονεκτήματα, σε σχέσην με τα κλασικά τσιγάρα:

1) Εν περιέχουν πίσσα, όπως το χαρτίν στα κλασικά τσιγάρα, η οποία εν καρκινογόνα τζ̆αι προκαλεί βήχαν.

2) Εν χαμηλά σε περιεκτικότηταν νικοτίνης, ενώ κάποια διατείνονται ότι εν περιέχουν καθόλου. Τούτον συχνά αμφισβητείται, από ότι είδα στο internet, αλλά προσωπικά επειδή πάντα νιώθω άμεσα την επίδρασην της, μπορώ να πω ότι όσα γράφουν "νικοτίνη μηδέν" εν μου προκαλούν καθόλου που την χαρακτηριστικήν ζάλην της.

3) Εν βρωμούν, αντίθετα έχουν ευχάριστα αρώματα, τα οποία εν αμελητέας επίδρασης, ακόμα τζ̆αι σε κλειστούς χώρους

4) Εν χρειάζεται αναπτήρας, αφού ενεργοποιούνται με την εισπνοήν, ενώ εν έχουν κίνδυνον κάποιας ανάφλεξης, άρα εύκολα μπορεί κάποιους να τα κρατά πάνω του τζ̆αι να τα ανασύρει όποτε θέλει να φουμάρει

5) Εν έχουν τον μπελάν τζ̆αι την γερημίαν της στάχτης

6) Το κόστος τους εν αντίστοιχον, αν όϊ χαμηλότερον


Στον αντίποδαν, το πιο μεγάλον τους μείον εν το σχετικά νέον της παρουσίας τους, άρα η απουσία μακροπρόθεμων μελετών για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκαλούν, όπως η επίδραση των χημικών που περιέχουν ή της εισπνοής του ατμού στους πνεύμονες, ασχέτως αν δεν περιέχει πλέον πίσσαν τζ̆αι νικοτίνην. Εν ξέρω επίσης ποια εν η βέλτιστη στάση για την ανακύκλωσην τους, αν τζ̆αι η παρουσία παταρίας μάλλον υποδεικνύει ότι πρέπει να διαχωρίζεται κάπως που το υπόλοιπον υλικόν, τζ̆αι να πηαίννει στους κάδους παταριών. Υπάρχουν βίντεο στο youtube που δείχνουν πως μπορούν να ξηλωθούν πριν πετάξετε το κάθε τμήμαν στον σωστόν κάδον για ανακύκλωση.

Ούτως ή άλλως εν συστήνω σε κανέναν να υιοθετήσει τούτην την ομολογουμένως κακήν συνήθειαν αν έσ̆ιει καταφέρει να μείνει μακριά της. Αλλά για όσους εν ήδη "χαρμάνια" τζ̆αι υποφέρουν που τα προβλήματα που επιφέρει το κλασικόν τσιγάρον, νομίζω αποτελούν μιαν σημαντικήν βελτίωσην. Μια δοκιμή θα σας πείσει, ενώ πολλοί συστηματικοί καπνιστές που εκάμαν την μετάβασην εν πολλά ευχαριστημένοι, κυρίως που την άνεσην χρήσης που προσφέρουν αλλά τζ̆αι την απαλλαγήν τους που τον λεγόμενον "τσιγαρόβηχχαν".

Ώσπου να μείνουμεν χαρμάνια,  όπως τα αλάνια στο σχετικόν χασίσ̆ιάρικον ρεμπέτικον, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου