Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Νηστεία


Μετά τα περί κρεατοφαγίας, συνεχίζουμεν την ενασχόλησην μας με τες δια(σ)τροφικές συνήθειες του ανθρωπίνου είδους. Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, σήμερα η Δευτέρα εν "Καθαρά". Οϊ επειδή την επλύνναν  με χλωρίνην αλλά διότι προβλέπει αποχήν που τα κρεατικά τζιαι άλλα ζωικά προϊόντα, με εξαίρεσην τα καημένα τα μαλάκια (χταποδάκια, καλαμάρκα, σουπιές, σού'πα μου'πες), τα οποία υπόκεινται κυριολεκτικά σε σφαγήν. Αρκέφκει δε μια περίοδος 40 ημερών κατά την οποίαν ο κόσμος "νηστεύκει", δηλαδή προσπαθεί να ασκήσει εμπάργκο στα "μυλλωμένα" τρόφιμα. Δύναται τούτην την περίοδον να αυξηθούν κατακόρυφα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω ενισχυμένης κατανάλωσης φασολάδας τζιαι άλλων οσπρίων.
Εν αρχαίον έθιμον η νηστεία τζιαι οι καταβολές της χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά ανέκαθεν ήταν θρησκευτικής προελεύσεως. Για κάποιον λόγον κάποιοι εθεωρούσαν ότι πρέπει ο άθρωπος να "περιοριστεί" στες "ορμές" του, να "παραμελήσει" τη σάρκαν του τζιαι να επικεντρωθεί στο "πνεύμαν" (ωσάν το πνεύμαν εν ανεξάρτητον που τη σάρκαν). Η αλήθκεια είναι ότι η πραγματική νηστεία τζιαι τα δυνητικά της αποτελέσματα βρίσκουν με σύμφωνον, ή έστω μπορώ να δείξω κατανόησην σε όποιον τη γουστάρει. 
Αλλά "γριστιανοί", οι παραπάνω που σας δεν "νηστεύκετε". Διότι πραγματική νηστεία είναι μια διαδικασία όπου προσπαθείς να ξεφύγεις που τα τετριμμένα τζιαι τα καθημερινά, στα οποία ανήκουν ούλλες σου οι σωματικές ανάγκες (φαϊν, shεshιόν, ύπνος, σεξ) τζιαι να επιδιώξεις μιαν εσωτερικήν κυρίως ανασκόπησην, με επικέντρωσην σε πιο "σημαντικά" θέματα, τόσον προσωπικά όσον τζιαι συλλογικά. Ούτε νηστικός πρέπει να μείνεις, ούτε να "στερείσαι" τίποτε. Απλά αλλάσσουν, για μιαν έστω περίοδον (διότι πόσον να αντέξει το πλάσμαν την "δοκιμασίαν";) οι προτεραιότητες σου. 
Εσείς όμως "γριστιανοί" μου δεν κάμνετε έτσι. Αντί να ξεχάσετε το φαϊν ή έστω να το θυμηθείτε την ώραν που θα πεινάσετε τζιαι μόνον, συγκεντρώνεστε παραπάνω που το λοαρκασμόν πάνω του. "Τι θα φάτε; Μόνο "νηστίσιμα". Πίτσα με τυρί σόγιας ας πούμεν. Ου μα τούτον εν νηστήσιμον. Εν ξέρω κόρη, μπορεί να εβάλαν μέσα ζωικά πρόσθετα." κ.ο.κ.
Επίσης, σε μιαν περίοδον νηστείας, βάλλεις άλλου είδους περιορισμούς στον "ατελήν" τζιαι "αμαρτωλόν" (όπως σε εμάθαν τάχα ότι είσαι) εαυτό σου, τζιαι οϊ στο φαϊν μόνον. Λόγω χάρην, σταματάς νάκκον να μπανίζεις την γυναίκαν του γείτονα, να ζηλεύκεις του συναδέλφου που πάει καλλίττερα που σέναν, να βρίζεις τον κάθε αφηρημένον οδηγόν που άρκησεν στο φανάριν, να μιζερκάζεις ούλλη μέρα για το τι σου "βρωμά" κλπ. Κάμνεις μιαν πραγματικά χρήσιμην δοκιμασίαν του εαυτούλη σου, του "πνευματικού" εαυτούλη σου (που πάει πακκέττον με τον υλικόν) μπας τζιαι δει τα πράματα πιο θετικά τζιαι πετύχεις έναν πιο ευτυχισμένον τρόπον σκέψης τζιαι ζωής. Τούτον εν η νηστεία η πραγματική για μέναν τζιαι έννεν ανάγκη να λαμβάννει χώραν 40 μέρες το χρόνον αλλά λλία λεπτά κάθε μέρα. 
Ώσπου να μάθουμεν να "νηστεύκουμεν" πραγματικά, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. Ανυπομονώ για τις νηστίσιμες τούρτες που θα κουβαλήσουν οι συναδέλφισσές μου! Η εφευρετικότητα των χριστιανών στο φαΐν εν έσιει όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να πεις εν που τα θετικά στοιχεία μιας "νοσηρής" κατάστασης...

      Διαγραφή