Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Η υποκρισία των vegan


Οκ θωρούμεν masterchef με την Αγάπη. Που εν θα εθωρούσα μάλλον μόνος μου, αλλά ομολογώ ότι περνώ καλά παρακολουθώντας το. Σαν παρένθεση, αφού πάντα αρέσκει μου να ξεστρατίζω που τον τίτλον, γουστάρω Σταυρήν! Εντάξει, εν ένας αλαζόνας γάρος που ενδέχεται να τιμωρηθεί για το καλάμιν που έσ̆ει καβαλλήσει, αλλά γουστάρω ρε αδερφέ "Κυπριακότηταν". Οπως γουστάρουν τζ̆αι οι καλαμαράες, είτε ως συμπαίκτες του είτε το ευρύν κοινόν. Τι ωραία κουβέντα ας πούμεν εψές που τον υποδέχτηκεν ο άλλος Σταύρος, ο Βαρθαλίτης, με την λέξην "κουρούπεττε" τζ̆αι την - συμπαθέστατην - αδυναμίαν του μέσου καλαμαρά να τονίσει τα σύμφωνα. Ο καλαμαράς εν τραβά κανέναν ζόριν να δυσκολευτεί λλίον στην κατανόησην της κυπριακής, μιας ελληνικότατης διαλέκτου. Αντίθετα, γουστάρει. Μεν σου πω ότι γοητεύκεται, όπως μας γοητεύκει εμάς η άρθρωση των καλαμαράδων όταν έρκουνται δακάτω. 
Οι μόνοι που εν γουστάρουν εν κάτι "Κυπραίοι", που εν γουστάρουν γενικά που εν Κυπραίοι αλλά θέλουν να αυτοαποκαλούνται "Έλληνες", χωρίς φυσικά να είναι, αφού Έλληνας εν ο πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2020, ουσιαστικά κανένας άλλος. Όποιος ζήσει Ελλάδαν για κάποια χρόνια μπορεί να πιστοποιήσει τούτον το πράμαν. Οι Κυπραίοι τζ̆αι οι απανταχού ομογενείς μπορεί να βαυκαλίζουνται ότι εν "Έλληνες", αλλά εγώ ξέρω ότι Έλληνας χωρίς να ζήσει την πραγματικήν Ελλάδαν ως καθημερινότηταν εν ιμιτασιόν. Το τραγικόν είναι ότι μέμφουνται όσους εξ ημών σ̆αιρούμαστεν την κυπριακότηταν μας, ως "δυστυχισμένους", την στιγμήν που εν οι ίδιοι που αρνούνται να συμφιλιωθούν με απλές πραγματικότητες τζ̆αι είναι όντως δυστυχείς που εν Κυπραίοι.
Πίσω στο θέμαν μας. Η βίγκαν τύπισσα στο mastechef, η Ντέμη εσυμμετείχεν σε μια-θκιό δοκιμασίες γευσιγνωσίας. Τζ̆αι ΕΦΤΥΝΕΝ ΤΟ ΦΑΪΝ ρε αδερφέ!!! Επειδή ήταν "ζωική πρωτεϊνη" ιμίσ̆!!! Τζ̆αι μετά τούτοι οι αθρώποι φκαίνουν να μας πουλήσουν "ηθικήν ανωτερότηταν", ότι τάχατες η στάση τους εν πιο "ορθή" επειδή εν τρων "νεκρά ζώα". Θα ήταν κάπως ανεκτόν, αφού ο καθένας μας έσ̆ει τες δικές του αυταπάτες τζ̆αι κολλήματα, αν δεν ήταν τόσον υποκριτικόν. Μόνον ο θρησκευτικός φαρισσαϊσμός ανταγωνίζεται την υποκρισίαν των βίγκαν.
Καλάν οι vegeterian εν κάτι όπως τους "αγνωστικιστές", τους "ναι μεν αλλά" της υπόθεσης. Αλλά τουλάχιστον καταδέχουνται να καταναλώσουν ζωικά προϊόντα, διότι μπορούν να παραδεχτούν ότι εν μέρος της ζωής μας. Αναπόδραστον μέρος της ζωής μας. Κατ'αρχήν κατανάλωση ζωικής πρωτείνης ή ζωής πιο γενικά έννεν μόνον η βρώση. Καταναλώνεις ζωήν μόνον τζ̆αι μόνον που γενιέσαι. Που την μέραν που έρκεσαι σε τούτον τον κόσμον ως την μέραν που πεθανίσκεις, το ίδιον το σώμαν σου είναι έναν ατέρμονον πεδίον μάχης, όπου κτίζεται τζ̆αι καταστρέφεται ζωή. Εκτός τζ̆αι αν για τους βίγκαν έννεν "ζώον" έναν μικρόβιον ή μια κατσαρίδα ή τα βακτηρίδια μέσα στο χαλίν του σπιθκιού τους. Με κάθε βήμαν ενός βίγκαν, με κάθε ανάσαν που παίρνει σκοτώνουνται εκατομμύρια μικροοργανισμοί, αλλά "καθαρίζεται" με το να φτύνει καλομαγειρεμένον κρέας ή ψάριν διότι "έπρεπεν να εν ζωντανόν τζ̆αι οϊ στο πιάτον μου". Οι "αγαθές προθέσεις", ότι π.χ. εν θέλουν να υποφέρουν τα ζώα, έννεν αρκετές για ξέπλυμμαν. Αν ήταν άγνοια θα εμπορούσα να δείξω συμπάθειαν. Αλλά έννεν άγνοια, εν εξόφθαλμη υποκρισία. Τζ̆αι εδώ που τα λέμεν, πως να μεν είναι, αφού ο βιγκανισμός τείνει να γίνει θρησκεία. Θρησκεία τζ̆αι αυταπάτες/ άγνοια/ υποκρισία εν έννοιες αλληλένδετες. Μπορεί να φαίνουμαι σκληρός, αλλά μόνον ένας πραγματικός βίγκαν, υπό την έννοιαν της παντελούς αποχής που την θανάτωσην ζωής, υπάρχει: ο νεκρός. Μόνον όταν πεθάνεις γίνεσαι πραγματικά βίγκαν. Σόρρυ.

Ώσπου να σταματήσουν να φτύνουν φαϊν οι βίγκαν επειδή "εν ζωϊκόν", stay cool and keep rocking!

4 σχόλια:

  1. Τζαι τι ζορι τραβας εσυ ακριβως με το τι τρωει τζαι τι εν τρωει μια κοπελα ή ο οποιοσδηποτε? Ερκουμαι εγω τζαι λαλω σου οτι τα κρεατα που τρωεις εν σκατα? Ο καθενας οτι γουσταρει τρωει αρκει να μεν επεμβενει με τις επιλογεσ του στην ζωη των αλλων. Υπαρχουν πολλοι λογοι που καποιοι εν βεγκαν (ιδεολογια, για λογους υγειας, γουστα φαγιων κτλ). Βαλεις ουλους τους ανθρωπους που ενιξερεις σε ενα τσουβαλι? Μαθε πρωτα λια πραματα για τον βιγκανισμο τζαι μετα καμνεις βαρυγδουπες δηλωσεις πιο ενημερωμενα. 'Η καλυτερα μεινε στα πολιτικα γιατι στα αλλα θεματα εισαι ασχετος απ' οτι φαινεται. Δε λιο τι καμνει το κρεας στο σωμα, δε τι γινεται πισω που τις mass production φάρμες τζαι αν τζιδκια σου πως ζουν τα ζωα τζαι πως καταληγουν στο πιατο σου, νο προμπλεμ, τουλαχιστον παραδεκτου οτι εισαι ενας ασχετος που κρινει χωρις να ξερει (αρκετα ελληνικο χαρακτηριστικο τουτο). Να τρωει ο καθενασ ο,τι γουσταρει αλλα λιο πιο υπευθυνα για τα ζωα τζαι το περιβαλλον. Τρωε κρεας αλλα ενεν αναγκη καθε μερα να τρωεις μακντολαντς. Σιουρα θα με κρινεισ τζαι μενα γιατι ειμαι τζαι εγω βεγκαν εδω και κατι μηνες αλλα προς πληροφοριαν σου ειμαι γιατι πρωτον νεκατζιω την γευση του κρεατος, ποτε εν εφαα εκουσια κρεασ στην ζωη μου τζαι ανακαληψα προσφατα οτι αρεσκει μου παραπανω να τρωω χωρις γαλακτοκομικα. Πρεπει να δωκω εξηγησεισ σε σενα η στον καθενα τι γουσταρω να τρωω? Αρεσκεν μου πολλα το μπλοκ σου, στα πολιτικα και κοινωνικα συμφωνουμε 100% αλλα κριμα που τελικα εισαι ενας χωρκατος. Οου γελλ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι φαίνεται ήταν νάκκον υπερβολική η έκφραση μου στην ανάρτησην για να προκαλέσει έτσι έντονην αντίδραση. Υποθέτω ότι η λέξη "υποκρισία" εν τουλάχιστον το ίδιον έντονη με την "ασχετοσύνην" τζιαι το "χωρκαθκιόν" (ποττέ εν ενστερνίστηκα τούτην την ταύτισην των εκ χωρκού ορμώμενων με την έλλειψην καλλιέργειας για να είμαι ειλικρινής), οπότε προσπερνώ τους χαρακτηρισμούς σου.
      Ο βιγκανισμός εν κίνημαν. Δηλαδή εν μια ομάδα αθρώπων που τους δένουν κάποια κοινά σημεία, στην προκειμένην περίπτωσην η αποχή που τα ζωικά προϊόντα παντός είδους. Συμφωνώ ότι ο καθένας μπορεί να έσιει άλλους λόγους που γίνεται βίγκαν. Αλλά ως κίνημαν εν εξόχως κοινωνικόν τζιαι πολιτικόν. Επιδιώκει επηρεασμόν της κοινής γνώμης ποικιλοτρόπως. Τζιαι ως τέθκοιον, μπορεί να δεχτεί τζιαι κριτικήν. Τούτον κάμνει η ανάρτηση. Κριτικήν σε έναν κίνημαν. Ούτε είπα κανενού τι να φάει, ούτε τι να πιει, ούτε τι να πιστεύκει.
      Αντίθετα η Ντέμη, που επανειλημμένα ετόνισεν την vegan ιδιότηταν της εις βάρος άλλων ιδιοτήτων της, τζιαι τον σκοπόν της να "προωθήσει τον βιγκανισμόν", εφκήκεν σε έναν πολλά δημοφιλές reality game όπως το Masterchef τζιαι σε μιαν γευσιγνωσίαν τυρκών (ούτε καν κρέατος) έφτυνεν το τυρίν ωσάν να εν μίασμαν. Τούτον αν δεν είναι πολιτική δήλωση μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, εν ξέρω τι είναι. Πέραν της καθαρής ανηθικότητας να φτύνεις φαίν, διότι είσαι προνομιούχος τζιαι έσειςι τούτην την πολυτέλειαν. Ως τέθκοιαν έκρινα την συμπεριφοράν της Ντέμης, τζιαι κατά προέκτασην των vegan.
      Διότι όσον τζιαι αν μέρος των vegan όντως εν τους κόφτει τι τρώω εγώ, έναν άλλον, πιο μεγάλο μέρος, σούζει μας το δάκτυλον έδει συνειδήσεως. Την στιγμήν που εν αδύνατον να μεν οφείλεται στον κάθε vegan τουλάχιστον μέρος των θανάτων παντός είδους ζωντανού οργανισμού ανά τον πλανήτην. Τούοτον εγώ βαφτίζω το υποκρισίαν. Αν μεν είναι υποκρισία εν άγνοια, αλλά πιστώνω το κίνημαν στοιχειώδην γνώσην των πραγματικότήτων.
      Άρα, ως κατακλείδα, τελικά εν συμφωνούμεν 100% στα κοινωνικο/πολιτικά. Εν πειράζει, όμως έννεν απαραίτητον. Καλή καρκιά ;)

      Διαγραφή
  2. Στο μαστερ σεφ πετασσουν πολλα προιοντα που δοκιμασιες οποταν θεωρω οτι εν θα επρεπε να σε εσοκαρεν τοσο πολλα οτι η ταδε φτυνει το τυρι. Εν συμπαθω καν την Ντεμυ κιολας οποταν εν εχει σημασια ποιος τζαι γιατι το εκαμε. Σιουρα ενεν σωστο να πετασσεις φαι γενικοτερα αλλα λαβε υποψην οτι καποιους δεν τους αρεσκει η γευση των γαλακτοκομικων οποταν τζαι θα τα φτυναν αν τους τα ταιζαν. Αντιλαμβανομαι οτι το θεμα του ποστ σου ειναι η βεγκαν ιδεολογια και οχι οι γευσεις οποταν απολογουμε που το επηρα 'προσωπικα'. Εν ενστερνιζομαι καμιαν ιδεολογια πολιτικην αλλα θεωρω οτι ειναι περιττο τοσο μισος για τους βεγκαν γιατι στο κατω κατω εν που τις πιο ακακες ιδεολογιες. Καποια πραματα που πιστευουν/λαλουν εν οντως γελοια και φανερωνουν αγνοια αλλα απο την αλλη καλυτερα καποιος να εν βεγκαν παρα να εν φασιστας ασπουμε τζαι να πιστευκει στον Χιτλερ π.χ. Επισης, ενω ο βεγκανισμος εν καμνει απαραιτητα καλο στο περιβαλλον λογω της υπερκαταναλωσης συγκεκριμενων τροφιμων, τουλαχιστον εν συντελει στo mass meat production που καμνει απεδεδηγμενα κακο στο περιβαλλον τζαι σ'εμας τουσ ιδιους. Εν κατακλειδι θεωρω οτι θα μπορουσες να συγκεντρωσεις τις κριτικες σου σε αλλες ομαδες που καμνουν κακο στην κοινωνια γενικοτερα αντις στους (γραφικους) βηγκαν. Οσον αφορα τους ατυχεις χαρακτηρισμους μου στο προσωπο σου, απολογουμαι αλλα εν εισαι καλυτερος γιατι καμνεις το ιδιο σε τουτο το ποστ το οποιο βριθει απο αγνοια (το σχολιο οτι σκοτωνουν βακτηρια αρα εν ιδιοι με καποιον που τρωει ενα βοδι στην καθισια του, οκ......). Ευελπιστω να ψαξεις λιο καλυτερα τα οφελη του βιγκανισμου για την υγεια και γενικοτερα μεν μιλας τοσο απαξιωτικα για μιαν 'ιδεολογια' οπως λαλεις που εκατομμυρια ανθρωποι ακολουθουν επειδη νομιζεις οτι οσοι εν βεγκαν εν χιππιδες και λεσβιες που νομιζουν εν αγιοι επειδη εν τρων κρεας. Αν κρινεις ουλους που την Ντεμυ του μαστερ σεφ, οκ πασο. Δοκιμασε να καμεις καμια συνταγη γιατι σε πληροφορω οτι η βηγκαν κουζινα εσιει καταπληκτικα πραματα να σου μαθει που γευσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ̆αίρουμαι που βρίσκουμεν έναν πιο ήρεμον επίπεδον συζήτησης. Όντως εν μπορείς να βάλεις στο ίδιον επίπεδον μιαν σχετικά άκακην στάσην ζωής όπως την βιγκανικήν με τα φασιστικά κινήματα. Ούτε υπεράνω κριτικής είναι όμως, εφόσον κινούνται στην δημόσιαν σφαίραν τζ̆αι επηρεάζουν καταστάσεις π.χ. βλέπεις ήδη ότι πολλές επιχειρήσεις εσπεύσαν να φκάλουν προϊόντα βίγκαν κλπ. Η τάση επίσης εν αυξητική τζ̆αι εν λογικόν, αφού συναισθηματικά έσ̆ει απήχησην, που πολλές απόψεις. Κανένας εν θέλει να θεωρείται "ηθικός αυτουργός" για τον βασανισμόν τζ̆αι την θανάτωσην ζώων.
      Που την άλλην στην ανάρτησην γράφει ότι "κατανάλωση ζωικών προϊόντων" τζ̆αι ακόμα παραπάνω "κατανάλωση ζωής" εν αποτελεί μόνον η βρώση, δηλαδή το τι τρώμεν. Η ζωή στον 21ον αιώνα βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στην χρήσην ζωικών προϊόντων σε ούλλα τα επίπεδα (ενέργεια, βιομηχανία, ηλεκτρονική, φάρμακα, καλλυντικά, ένδυση κλπ.). Η αντικατάσταση τους ενδέχεται να έσ̆ει τεράστιες επιπτώσεις εν μπορούμεν εύκολα να προβλέψουμεν. Η δε αίσθηση ότι επειδή είμαστεν στην κορυφήν της τροφικής αλυσίδας, κατέχουμεν το προνόμιον της "ηθικής υπεροχής" τζ̆αι το δικαίωμαν να καθορίζουμεν τι αποτελεί "καλόν" να καταναλώνουμεν εν εσφαλμένη. Ούτε τα φυτά ούτε τα ζώα εδημιουργηθήκαν τζ̆αι υπάρχουν για να μας υπηρετούν. Κάθε άθρωπος, άρα τζ̆αι κάθε βίγκαν, μόνον τζ̆αι μόνον που λειτουργεί απλά καθημερινά χρησιμοποιεί, ενδεχομένως χωρίς να το καταλαβαίνει, ζωικά προϊόντα, ενώ γυρόν του τζ̆αι εντός του "καταναλώνεται ζωή", ασχέτως αν στο μυαλόν του η ζωή ενός αρνιού εν πιο ψηλά που την ζωήν ενός βακτηριδίου επειδή το αρνίν "διαθέτει ανεπτυγμένον εγκέφαλον" ή "πονεί παραπάνω". Στην πρωταρχικήν "σούπαν" πριν 4 δις χρόνια εν βακτηρίδια που επρωτοδημιουργηθήκαν, τζ̆αι χωρίς τζ̆είνα ούτε εμείς ούτε το αρνίν θα υπήρχεν σήμερα. Όταν δε αναζητούμεν "ζωήν" σε άλλους πλανήτες, ο εντοπισμός έστω ενός βακτηριδίου εννά αποτελέσει εντυπωσιακήν ανακάλυψην τεράστιας σημασίας. Ούλλα εν σχετικά στην "ηθικήν", κοινώς.
      Όσον για την μαγειρικήν, είμαι σίουρος ότι θα εμπορούσα να ζήσω χωρίς κρέας τζ̆αι άλλα ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν όντως συνταγές για υπέροχον φαϊν τούτου του είδους. Αλλά θα ήθελα να το κάμω συνειδητά, χωρίς "ηθικήν πίεσην" τζ̆αι επειδή έτσι γουστάρω. Ουδέποτε επίσης θα εδήλωνα "βίγκαν", διότι θεωρώ την κάπως ουτοπικήν επιδίωξην, για τους λόγους που σου εξήγησα ;)

      Διαγραφή