Η κουφέττα της εποχής, "...για να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό χρέος". Προσέξετε, το χρέος να εν βιώσιμον. Κουβέντα για την βιωσιμότηταν του χρεώστη, είτε άθρωπος είναι είτε κράτος είτε το είδος ολόκληρον. Ακόμα τζιαι ...ψόφον δηλαδή, φτάνει να εν "βιώσιμον το χρέος". Όπως λαλεί τζιαι ο Μπογιόπουλος, "ο πλανήτης χρωστά του πλανήτη 100 φορές το εισόδημαν του" (ή κάτι τέθκοιoν εν πάσει περιπτώσει).
Για 9 πολύτιμα χρόνια της ζωής μου ( που βρίσκεται στα δεύτερα -άντα χαζίριν) εδούλεψα ως σύμβουλος σε ιδιωτικήν επιχείρησην στην Ελλάδαν τζιαι την Κύπρον. Παρόλον που επροσλήφθηκα για να γράφω επιχειρηματικά σχέδια (τζιείνες οι μελέτες που θα έπρεπεν να εν προαπαιτούμενον ακόμα τζιαι αν θα ανοίξεις περίπτερον να πουλάς πίσσες), η καθημερινή μου δραστηριότητα επικεντρώθηκεν στην υποστήριξην αθρώπων, επιχειρήσεων, ακόμα τζιαι δημόσιων τμημάτων κατά τες προσπάθειες τους να εξασφαλίσουν κονδύλια που πάσης φύσεως προγράμματα επιχορήγησης. Εγνώρισα έτσι πολλύν κόσμον που διάφορα φάσματα της καθημερινής ζωής της Κύπρου αλλά τζιαι του εξωτερικού, από ξυλουργούς τζιαι επίδοξες νηπιαγωγούς μέχρι γυναικείες οργανώσεις τζιαι ορεινές κοινότητες.
Μέσα που την τριβήν μου με τούτους ούλλους, εσχηματίστηκεν μου μια έντονη εντύπωση ότι ο παραπάνω κόσμος επήεννεν ξεβράκωτος στα αγγούρκα. Κοινώς, εβλέπαν ή ακούαν ή εσκέφτουνταν μιαν ωραίαν τζιαι πιασάρικην "ιδέαν" (του τύπου "φίλε μου ξέρεις πόσα φκάλουν οι μανικιουρίστριες;" ή "μα να μεν έσιει το χωρκόν των 100 συνταξιούχων πολυδύναμον κέντρον νεολαίας;" κλπ.) τζιαι εγυρεύκαν να την υποβάλουν για να πιάσουν ριάλια που την "ευρωπαϊκήν ένωσην" (ειδικά μετά το 2004 ο κόσμος ενόμιζεν ότι ούλλες οι χορηγίες εν της ευρωπαϊκής ένωσης). Ούτε προγραμματισμός, ούτε προϋπολογισμός, ούτε λειτουργικός σχεδιασμός, ούτε καθημερινή δραστηριότητα, ούτε ούτε...."Έσιει ριάλια" τζιαι that's enough!
Στην αρχήν ενθουσιάζουμουν τζιαι εγώ, εν τους αντίκοφκα, εγύρευκα πελάτες εξάλλου, στο κάτω κάτω η διαδικασία υποβολής προτάσεων ήταν πάντα όπως το να συμμετέχεις σε διαγωνισμόν, κάποιοι κόφκουνται κάτω που τη βάσην, κάποιοι κόφκουν έξω λόγω ανεπαρκούς βαθμολογίας τζιαι κάποιοι εν αρκετά ψηλά βαθμολογικά για να κόφκουν μέσα. Αλλά σταδιακά άρχισα να νιώθω υπεύθυνος για λλόου τους, να προσπαθώ να τους βάλω σε μιαν διαδικασία επανεκτίμησης, πριν να δώκουν μέσα τζιαι να φαραντζιστούν. Αφού ο διευθυντής μου άρκεψεν να μουρμουρά ότι εν κάμνω καλόν μάρκετινγκ τζιαι θκιώχνω πελάτες τζιαι έπρεπεν να τους "δύννω" με κάποιον τρόπον για να φκάλλουμεν ριάλια τζιαι μεις. "Εν είμαι καλός ούτε σε τούτον" είπα του τζιαι έννεν τυχαίον που εν είμαστεν μαζίν πιον (αν τζιαι εν λλιόττερον σημαντικός ως λόγος τούτος).
Κάποιαν στιγμήν σε τούτην την πορείαν μου, εσυμμετείχα σε έναν συνέδριον για οικονομικούς διευθυντές. Ήμαστεν τζιαι χορηγοί του ως εταιρία τζιαι εγνώρισα τζιαμέ ανάμεσα σε άλλους τζιαι τον νέον (παλιόν) μας υπουργόν οικονομικών, τον κ. Σαρρήν. Πολλά καλός κύριος, εξέπεμπεν έναν πολλά αρχοντικόν αέραν τζιαι το κυριόττερον ήταν χαμογελαστός. Το πάνελ των "ειδικών" επεριελάμβανεν 5-6 μεγαλοτραπεζίτες, όπως ο κ. Κεραυνός, ο διευθύνων της Πειραιώς, νομίζω τζιαι ο κ. Σιαρλή (εν τον ήξερα τότε) κλπ. Στην φάσην των ερωτήσεων έκαμα τους την εξής ερώτησην:
"Εδιαπίστωσα ότι πολλοί πελάτες της εταιρίας στην οποίαν εργάζομαι έρχονται κοντά σας για εξασφάλισην μεγάλων ποσών σε δάνεια. Στην ερώτησην μου ποιας αξιολόγησης τυγχάννουν πριν την έγκρισην, η συνήθης απάντηση των στελεχών σας είναι "ήντα χωράφκια έσιεις;". Δεν θεωρείτε ότι θα έπρεπεν να καταρτίσετε μιαν πιο αντικειμενικήν μέθοδον αξιολόγησης της βιωσιμότητας των εγχειρημάτων των πελατών σας, όπως π.χ. η απαίτηση υποβολής αντικειμενικού επιχειρηματικού σχεδίου;"
Απάντησε μου ο κ. Κεραυνός, ο οποίος εφάνηκεν ενοχλημένος που το προφανώς "χαμηλόν" επίπεδον της ερώτησης. "Δεν είναι τούτη η δουλειά μας" μου απάντησεν λλίον πολλά τζιαι ουσιαστικά εμετάφερεν τούτην την ευθύνην στους ίδιους τους αιτητές. "Άμα θέλουν ας έρτουν σε συμβούλους σαν εσέναν για έτσι δουλειές" εσυνέχισεν. "Αλλά εμείς τα χωραφούθκια τζιαι τους εγγυητές εν τους αλλάσσουμεν ούτε για τον επόμενον Bill Gates" είπα εγώ που μέσα μου.
Σήμερα που οι τραπεζίτες μας εκάμαν τα όπως τα εκάμαν, αναρωθκιούμαι αν θα μου έλεεν το ίδιον. Διότι τελικά εν πιο σημαντικόν να εν βιώσιμον το χρέος, οξά ο χρεώστης; Έννεν φανερόν ότι άμα ο χρεώστης καταστραφεί εννά καταστραφεί αργά ή γρήγορα τζιαι ο τοκογλύφος;
Επίσης ρε παιθκιά καπιτάλες εξηγείστε μου πέραν των γλήορων μετρητών που θα παν σε μιαν τοκογλυφικήν τρύπαν, ποιον άλλον όφελος έχουν τούτες οι μαυρογέρημες οι ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά των φυσικών μονοπωλίων. Δεν άκουσα έναν να κάμνει μιαν στοιχειώδην ανάπτυξην της λογικής ρε παιδί μου. Μα ούτε έναν. Μπορεί να φταίω εγώ, εν ξέρω.
Ώσπου να γίνουμεν εμείς "βιώσιμοι" τζιαι το χρέος στα "τέθκοια" μας, stay cool and keep rocking!
Πολλά καλές σκέψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζαι ωραία ευχή στο τέλος.
Ακόμα πιο ωραία αν πιάσει.
ΔιαγραφήΟι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολλά άκυρες όντως! Ιδίως σε έτσι εποχή, το κράτος θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο έντονο στο να κρατήσει τους ημικρατικούς και όχι να τους ιδιωτικοποιήσει. Πέραν από το οικονομικό μέρος που είναι καθαρό ότι δεν μας συμφέρει μακροπρόθεσμα, δεν μπορείς να δίνεις σε ιδιώτες οργανισμούς τηλεπικοινωνιών και ενέργειας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήταν να κτίσουμε τωρά κάτι και έμπαινε κάποιος στρατηγικός επενδυτής ώστε το κράτος να μην ξοδέψει χρήματα, με την προϋπόθεση ότι μετά από κάποια χρόνια αυτό το κάτι θα γινόταν και πάλι κρατικό / ημικρατικό άλλη ιστορία.
Το να στήσεις μια επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολο. Στη δεκατία του '80 και του '90, ίσως και του '00 στην Κύπρο ό,τι και να άνοιγες ήταν να δουλέψεις, και μας έμεινε εκείνη η νοοτροπία. Θέλεις να κάμεις μια επιχείρηση και το μόνο που προγραμματίζεις είναι τον χώρο για να την στεγάσεις! Πολλοί δεν κάθουνται να υπολογίσουν καν τα πάγια έξοδα για να δουν κατά πόσον η επιχείρηση που ονειρεύονται είναι βιώσιμη.
Δεν υπάρχει επιχειρηματική παιδεία. Λίγοι είναι οι σωστοί επιχειρηματίες. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν δεν προσπαθούσαν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες :P.
Τώρα που το ρεύμα είναι στα ύψη, το ΦΠΑ αυξάνεται και αυξάνονται και άλλοι φόροι (πχ. εταιρικός φόρος) δεν θα αξίζει τον κόπο καν να μπεις στη διαδικασία να δημιουργήσεις κάτι. Ακόμα και οι κοινωνικές ασφαλίσεις πλέον είναι ένα σημαντικό κονδύλι!
Υπάρχει κόσμος που χαίρεται που θα έρθει μνημόνιο σαν να και τα δανεικά θα μπουν στα κρατικά ταμεία και θα γίνουν επιδόματα, μισθοί και επιχορηγήσεις! Κάποιος να τους πει ότι πρώτα πρώτα θα τα πιάσουν οι τράπεζες.
Εννά το ξανασχολιάσω. Καπιταλισμό είχαμε και το '80, και το '90 που τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Αφήσαμε κάποια πράγματα να ξεφύγουν λόγω της απληστίας και της ξιππασμενοσύνης μας. Όπως οι νόμοι για το χρηματηστήριο που άνοιξε το δρόμο στους επιτήδειους να μπουν στις καταθέσεις και το πορτοφόλι του κόσμου, οι φούσκα των ακινήτων.. και τώρα οι τράπεζες. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη μοίρα εάν είχαμε τιμιότερους νομοθέτες, ικανότερη εκτελεστική εξουσία και πιο αποτελεσματική δικαιοσύνη. "Καπιταλισμός" είναι απλά μια λέξη, και αν επιρρίψουμε ευθύνες στις λέξεις, οι πραγματικοί ένοχοι θα την γλυτώνουν!
Και τούτη η ανάρτηση άρεσε μου! Μα πού ήσουν τόσο καιρό ;;
Μεν με παινεύκεις τζια κοτσιηνίζω.
ΔιαγραφήΝομίζω εξασυνάφερα σου το Catastroika εν έναν ντοκυμαντέρ που καταφέρεται εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων με πολλά πειστικά τζιαι τεκμηριωμένα παραδείγματα τζιαι επιχειρήματα, ακόμα τζιαι που τον κόσμον της επιχειρηματικότητας τζιαι των ακαδημαϊκών ("τα φυσικά μονοπώλια ΔΕΝ είναι εφικτόν ούτε σκόπιμον να ενταχθούν στην "ελεύθερη αγορά" κλπ.). Αν δεν το είδες δες το. Όσο για "στρατηγικούς επενδυτές", ισχύει πάλε το ίδιον επί της ουσίας, απλά το "επ' αόριστον" γίνεται κάποιες δεκαετίες. Βέβαια εν είμαι που τζιένους που αρκεί τους το "εγινεν τζιαι αλλού τζιαι εν επέτυχεν", οπότε έσιει τζιαιρόν που αναζητώ μιαν αντίστοιχα τεκμηριωμένην επιχειρηματολογίαν υπέρ των ιδιωτικοποπιήσεων. Άμα εύρεις καμμιάν πέψε την.
Ο καπιταλισμός είναι συγκεκριμένη έννοια τζιαι αφορά στο πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικόν μοντέλον που ασπάζεται κάποιος. Μπορεί να είχαμεν που την αρχαιότηταν κάποιου είδους "καπιταλισμόν" αλλά ο σύγχρονος έσιει τες ρίζες του στην γαλλικήν τζιαι την αμερικανικήν επανάστασην, όταν η λεγόμενη αστική τάξη ανέτρεψεν τους αριστοκράτες τζιαι τη βασιλείαν, για να γίνει τζιείνη η καθεκυστια τάξη. Είχα δει έναν ντοκυμαντέρ με κάποιον Tucker ο οποίος εκθίαζεν το όλον σύστημαν τζιαι επαρουσίαζεν πόσον αλματωδώς αυξήθηκεν ο πληθυσμός τζιαι το ΑΕΠ παγκοσμίως που τα τέλη του 18ου αιώνα τζιαι μετά.
Τούτες ούλλες οι εξελίξεις εφέραν τζιαι τα σύγχρονα έθνη-κράτη, τα οποία τωρά το "σύστημαν" ήρτεν να υπονομεύσει με την "παγκοσμιοποίησην". Θωρείς ότι κάποια κολοσσιαία κεφάλαια (χωρίς "πατρίδαν" πλέον τζιαι με ιδεολογίαν το αιώνιον υπερκέρδος) ουσιαστικά κρατούν τα έθνη-κράτη ομήρους του "χρέους". Τζιαι άμα γίνει καμμιά αντίδραση της προκοπής, κάμνουν τα δικά τους χρησιμοποιώντας τούτα τα ίδια τα έθνη-κράτη που υπονομεύκουν (π.χ. επέμβαση στη Λιβύη).
Άρα, αν θεωρήσουμεν ότι το "σύστημαν" νοσεί εκ φύσεως (συνεχείς φούσκες τζιαι μετά κρεπάρισμαν τζιαι ρούφημαν του πλούτου που 1-2% του πλανήτη) ΠΡΕΠΕΙ να ανατραπεί. Τζιαι για να γίνει τούτον πρέπει να αρκέψουμεν ούλλοι πρώτα να μαθαίνουμεν καλλίττερα τζιαι μετά να δούμεν τι έστω λλίον μπορούμεν να κάμουμεν.
Οι δε "νόμοι", "θεσμοί", "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης-Εξαπάτησης" μεν ξεχνάς ότι εν είναι κάτι ατράνταχτον, ουσιαστικά οφείλουν να υπηρετούν το κοινόν καλόν. Στο εν λόγω σύστημαν έννεν φανερόν ότι τούτα εξυπηρετούν πάλε συγκεκριμένες μειοψηφίες; Διότι τούτες έχουν τον πλούτον να τα μανιπιουλάρουν ούλλα; Μοιάζει με θεωρίαν συνομωσίας τζιαι σίουρα παντοδυναμία εν υπάρχει αλλά ώσπου ο κόσμος νομίζει ότι ούλλα γίνουνται "λόγω της απληστίας και της ξιππασμενοσύνης μας" (εν μέρει σωστόν αλλά) πως θα διανοηθεί να τζιυνηήσει "ουτοπίες" όπως η πραγματικά δίκαιη κοινωνία τζιαι η οικουμενική ειρήνη;
Χρειάζεται να έχουμε αντιστάσεις ως άνθρωποι. Πιστεύω εάν αντιληφθούμε ότι μπορούν όλοι αυτοί να παίζουν πάνω στην πλάτη μας, επειδή ποντάρουν στην απληστία και στην ξιππασμενοσύνη μας και σταματήσουμε να είμαστε και άπληστοι και ξιππασμένοι τότε η αλλαγή θα έρθει. Ποιο σύστημα θα δούλευε καλύτερα κατά τη γνώμη σου; - από τα γνωστά που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.
Διαγραφήπράγματι δεν πρέπει να κολλούμε απλά και μονο σε κάποιες λέξεις εκτός και αν αυτές σε αυτές τις λέξεις δίνουμε περιεχόμενο ουσιαστικό
ΑπάντησηΔιαγραφήο καπιταλισμός σε αντίθεση με την "ελλάδα" που αγαπάς έχει περιεχόμενο τα οποία και ακριβώς οδηγούν εδώ που οδηγούν
όπως έχεις ήδη πει βακρέσαι να δκιαβάζεις τζαι πολλά πράματα ρε παιδίν μου τζαι να μεν γράφουμε τζαι τόσα πολλά
έλα όμως που κάποια πράματα εν λλίον πιο περίπλοκα που την απλοική μας την σκεψούλα που θέλουμε να έχουμεν
τέσπα αν θέλεις διάβασε δαμέ κάποια δικά μου σχετικά
καπιταλισμός……..ανταπάντηση
http://osr55.wordpress.com/2009/09/27/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B1/
"Καπιταλισμό είχαμε και το '80, και το '90 που τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Αφήσαμε κάποια πράγματα να ξεφύγουν λόγω της απληστίας και της ξιππασμενοσύνης μας."
οπππ δηλαδή τούτα ούλλα που γίνονται στον κόσμον ούυυλλον εν λόγω της ξιππασμενοσύνης "μας" τζαι της απληστίας "μας"
τέσπα
κάποια πράματα πολλά πουπάνω πουπάνω
δεν υπάρχει "μας" ούτε και "εμείς" υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι
όταν τον 19ο αιώνα η βιομηχανία και τα εργοστάσια ήταν στα φόρτε τους, οι εργοστασιάρχες ήθελαν ούλλον τζαι περισσότερο κέρδος τζαι έτσι εξανάγκαζαν τους εργάτες να δουλεύουν ούλλον τζαι περισσότερο για πολλά χαμηλούς μισθούς
το οκτάωρον εκερδίθηκε το μακρινό 1886 στο σικάγο ακριβώς γιατί οι εργάτες έλληνες τούρκοι πορτογάλλοι κινέζοι κλπ εξεσηκώθηκαν εναντίον των αφεντικών τους ελληνων τούρκων πορτογάλλων κινέζων κλπ τα οποια αφεντικά εβάλαν τον στρατόν τζαι την χωροφυλακή να τους κτυπήσει
είχαμε νεκρούς και τραυματίες αλλά οι εργάτες εκέρδισαν το οκτάωρο που εχάθηκεν ήδη προ πολλού
την δεκαετία του 60 τζαι του 70 αν το γνωρίζεις φυσικά, τόσο στην ευρώπη όσο και στις ηπα υπήρχαν τεράστιες εργατικές κινητοποιήσεις
οι νίκες των εργαζομένων τζείνην την δεκαετείαν ήταν μεγάλες τζαι έτσι χοντρικά ομιλούντες εξαναγκάζονταν οι μάστροι να διούν αυξήσεις μισθών το κράτος να διά κοινωνικές παροχές άδειες κλπ
τούτα ούλλα ως την δεκαετεία του 80 που ήρτεν η φίλη σου η θάτσες τζαι το φιλούιν ο ρήγκαν που αποφασίσαν να τα σταματήσουν τζαι να επιβάλουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο τις συνέπεις του οποίου βιώνουμε σήμερα
όταν δεν κατάφεραν να τσακκίσουν όσο θα ήθελαν το εργατικό κίνημα τζαι να μειώσουν όσο θα εθέλαν τους μισθούς τα φιλούθκια σου τι αποφάσισαν να κάμουν; να έβρουν φτηνούς εργάτες έξω που τις χώρες τους!!!!!!
τέλειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτζαι έτσι έκαμαν την gatt δηλαδή άνοιξαν την "αγορά εργασίας" σε χώρες με εκατομύρια ανθρώπων πάμφθηνα εργατικά χέρια με ελεγχόμενες κυβερνήσεις μαστιγίου
τζαι έτσι που το 89 μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης ούυυυλλες οι μεγάλες εταιρείες εφύαν που την ευρώπη τζαι τις ηπα τζαι επήαν στην ινδία τζαι στην κίνα
http://dialogoi.enet.gr/post/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-gatt
όπως ο κολλητός σου ο στιβ τζομπς τούντο σίχαμα που έχει εργοστάσια στην κινα που του δουλεύκουν για 15 ώρες την ημέρα για 1 δολάριο για να έοχυμε εμείς αιφον των 600 ευρώ
τούτον οδήγησε στην φυγή πολλών εργοστασίων τζαι άρα εκτόξευσεν την ανεργία
επίσης μείωσε τζαι άλλο τους μισθούς στην δύση αφού πλέον υπήρχε "ανταγωνισμός" προς τα κάτω ακριβώς όπως οι κοινοτικοί ρουμάνοι βούλγαροι κλπ δέχονται δουλειές με πολλά πιο χαμημές απολαβές που τους κυπρέους κλπ
έτσι τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά
τζαι οι φίλοι μας ήβραν άλλο τρόπο να πουλούν την πραμάτια τους
τα δάνεια!!!!! εφόσον τα εισοδήματα σου δεν φτάνουν για να αγοράσεις την μαλακία που κάμνουν οι καημένοι οι εργάτες στην κίνα δανείστου να την αγοράσεις
τζαι έτσι άρχισε ιδίως την δεκαετεία του 90 η τεράστια φούσκα των δανείων που τις τράπεζες που εδιούσαν αέρα κουπανιστό
φτάνει να έχουν 10% αποθεματικό τζαι εμπορούσαν να δανείσουν 10 φορές των κεφαλαίων τους δηλαδή που το τίποτε κέρδος
τζαι εν ολλίγοις φτάσαμε δαμέ
μπορώ να γράψω τζαι άλλα, αλλά επειδή βαρκέσαι να μεν σε ταλαιπωρώ
φατσούα ;)
αν δεν βαρκέσαι θκιάβασε τζαι τον ΄φιλο τον γιάννη
http://www.scribd.com/doc/19445684/ciaoant1-
Έτσι φίλε. Έπρεπεν να εν φανερόν ότι το "κέρδος" ως κίνητρον εξόφλησεν τζιαι πρέπει να πάμεν πάρακάτω. Αλλά (δυστυχώς) εννά πρέπει να "χυθεί αίμαν" φαίνεται.
ΔιαγραφήΝα σε ρωτήσω κάτι εγώ τωρά. Θεωρείς ότι η πραγματικά ελεύθερη αγορά (το όενιρον του νεοφιλελεύθερου) έσιει εφαρμοστεί ποττέ όπως πρέπει; Ή εν το ίδιον "ουτοπική" (για την ώραν) όπως ο ελεύθερος κομμουνισμός;
αγαπητέ osr, δεν ξέρω αν νομίζεις ότι μου είπες κάτι που δεν γνώριζα. Εγώ στο σχόλιο μου αναφερόμουν στην Κύπρο για να πω ότι και εκείνες τις δεκαετίες είχαμε καπιταλισμό, αλλά ο κόσμος ήταν πιο συνετός και υπεύθυνος και γι' αυτό είχαμε καλύτερη οικονομία. Παλιά ο περιπτεράς κρατούσε το περίπτερο του, πριν λίγα χρόνια προσλάμβανε ανθρώπους από άλλες χώρες με χαμηλό μισθό για να το παίζει ωραίος. Είχαμε τα εργοστάσια (δούλευα κι εγώ σε εργοστάσιο κάποια καλοκαίρια και τα έζησα) όπου εργοδοτούσαν Κύπριους και όχι μόνο. Η βιομηχανική της Αραδίππου ήταν γεμάτη ζωή. Σιγά σιγά έκλεισαν! Γιατί; Αν θέλεις να κατηγορήσεις την apple για την κίνηση της να κάμει εργοστάσια στο εξωτερικό και να εκμεταλλεύεται και παιδιά, άλλη κουβέντα. Όμως η κυπριακή βιομηχανία μαράνθηκε επειδή τα κόστη λειτουργίας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να έχεις εργοστάσιο ή έστω μια μικρή βιοτεχνία στην Κύπρο;
ΔιαγραφήΚαι οι περισσότεροι εκείνης της γενειάς έχουν σπουδάσει τα παιδιά τους ώστε να βρουν "μια καλή δουλειά". Και ο ορισμός της καλής δουλειάς ήταν πρώτα το δημόσιο και μετά οι τράπεζες. Έτσι εγκαταλείφθηκαν τα χωράφια, οι βιομηχανίες - αυτά δηλαδή που παράγουν πραγματικά. Μιλούμε για άνεργους επιστήμονες και εννοούμε άνεργους καθηγητές του δημοσίου.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποκαλείς τη Θάτσερ, τον Ρήγκαν και τον Jobs φίλους μου. Αν μπορείς να με ξη-ταπελλώσεις θα σου ήμουν ευγνώμων!
Ο καπιταλισμός είναι απλά μια λέξη. Αυτό που ζούμε τώρα, αν θέλεις να το ονομάζεις καπιταλισμό και να το αναθεματίζεις καλώς. Δεν νιώθω κάποια ανάγκη να υπερασπιστώ τον καπιταλισμό.
Εγώ έμαθα ότι η δουλειά είναι υγεία, και ότι όλοι θα πρέπει να έχουμε δικαίωμα στην εργασία. "Δικαίωμα", (στο μυαλό μου) σημαίνει αν θέλεις να δουλέψεις να μην σε σταματά κανένας. Η κατάσταση όπως έχει τώρα είναι πολύ απαγορευτική όμως για κάτι τέτοιο! Θέλεις να δουλέψεις και πρέπει να δίνεις στον νταβαντζή σου (κυβέρνηση) ποσοστά. Φέτος ζητούν από τις εταιρείες που ήταν ανενεργές πέρσι, τον έκτακτο εταιρικό φόρο αναδρομικά. Με τον ΦΠΑ έχουν καταφέρει να φορολογήσουν την κάθε κίνησή μας, και τον ανεβάσαν στο 18% και του χρόνου στο 19%!!. Αυτό για μένα δεν είναι το σωστό περιεχόμενο του καπιταλισμού. Είναι κομμουνισμός μεταμφιεσμένος.
Όσο για τα δάνεια, δάνειο κάμνεις όταν χρειάζεσαι κάτι τώρα και δεν μπορείς να το πληρώσεις τώρα! Η τάση να αγοράσουμε από το ακριβό ακριβότερο με δανεικά είναι καταστροφική. Φταίνε μόνο εκείνοι που πουλάνε και δανείζουν δηλαδή; Το "εγώ στραώνω τζαι πουλώ, εσύ άπλεπε τζι αγόραζε" δεν ισχύει για μας τωρά; Είμαστε υπεράνω; Στο τέλος της ημέρας τι είμαστε δηλαδή; Άβουλα πλάσματα που ό,τι μας πλασάρουν το μασάμε επειδή φταίνε τα κακά ΜΜΕ; Αυτό νομίζεις για τον κόσμο; Αν είναι έτσι χάκκιν μας ό,τι παθαίνουμε! Εγώ εν είμαι έτσι φίλτατε επειδή εμεγάλωσα διαφορετικά. Τζαι τούτο εν μπορείς να το δεις επειδή είσαι πολλά απασχολημένος να μου λαλείς πόσα πράματα εν ξέρω είμαι τζαι πόσο παιδική λογική έχω. Αν εσύ εκατάλαβες ότι βαριέμαι να διαβάζω κάποια πράγματα καλώς. μπορεί να μεν εξικοκκάλησα βιβλία στα 29 χρόνια της ζωής μου, τζαι λάθος μου για τούτο, αλλά οι εμπειρίες της ζωής κάποτε εν πιο διδακτικές. Τζαι ανέχουμε τζαι κηρύγματα, τζαι συμβουλές επειδή ξέρω ότι εν τα ξέρω ούλλα.
Το να "τσακκωνούμαστε" για τον καπιταλισμό όμως είναι χάσιμο χρόνου, αφού συμφωνείς τζι εσύ ότι τούτη η κατάσταση που ζούμε έχει περιεχόμενο. Τούτο το περιεχόμενο μπορεί να αλλάξει εάν αλλάξουν οι συνιστώστες του - που είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πώς θα αλλάξει το σύστημα δηλαδή; Θα κάμουμε επανάσταση; Να ζητήσουμε τι; Νομίζεις ότι όλοι όσοι είναι δυσαρεστημένοι με την τωρινή κατάσταση θέλουν τούτο που θέλεις τζι εσύ; Εσύ τι θέλεις;
Τέλοσπάντων είπα πολλά χωρίς λόγο. Η ουσία είναι μία. Καπιταλισμός, ξι-καπιταλισμός η δουλειά είναι υγεία και το βόλεμα δηλητήριο.
Εξαιρετική ανάλυση! Μπράβο σου! Χαίρομαι που έχει άτομα στην Κύπρο με τόσο καλή αντίληψη.
Διαγραφήπάλε εν είπες απολύτως τίποτε επί της ουσίας αλλά εν πείραζει η πραγματικότητα εν πολλά διδακτική
Διαγραφήυπομονήν έχω πολύν τζαι του γάρου τζαι πόγαρου τζαι δαμέ εννά είμαστεν να τα λαλούμεν γιατί θεωρώ ότι έστω τζαι τούντα επιφανειακά σου που προσεγγίζεις τα πράματα χωρίς πολιτική διαλεκτική σφαιρική με συνδυασμένες σκέψεις που στοιχεία ιστορικά γεωπολιτικά κλπ
εν ενδεικτικό ότι παλεύκεις το έστω τζαι αν νομίζεις ότι ξέρεις πράματα τζαι τούτον εν σημαντικό