Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια

 

Γνωστόν το σύνθημαν, αθθυμήσαν μας το εψές οι εκπρόσωποι της ΠΑΕΕΚ, οι οποίοι εζητήσαν που τους ομονοιάτες να σηκώσουν μαζίν πανώ που το έγραφεν. Για να εισπράξουν άρνησην, για την οποίαν εκφράσαν έκδηλα την μομφήν τους.

"Έννεν πολιτικόν το θέμαν" υποστήριξεν ο εκπρόσωπος της ομάδας. Όντως, εν είναι όμως;

Το συγκεκριμένον σύνθημαν εγώ αθθυμούμαι το παιδιόθεν, να κυριαρχεί στες διάφορες αντικατοχικές εκδηλώσεις, προεξαρχούσης της ετήσιας διαδήλωσης κατά την επέτειον ίδρυσης του ψευδοκράτους. Είναι εξόχως πολιτικόν σύνθημαν, τζ̆αι εκφράζει μιαν πολλά συγκεκριμμένην, διαχρονικήν πολιτικήν στάσην στο κυπριακόν: την πολιτικήν της πρόταξης τζ̆αι του "μακροχρόνιου αγώνα".

Εννά μου πεις, ήντα ζόριν τραβά ο ομονοιάτης με το σύνθημαν; Επιφανειακά ομιλώντας, ακόμα τζ̆αι οι υποστηρικτές της ΔΔΟ ξέρουν ότι σε μιαν επανενωμένην, ομοσπονδιακήν Κύπρον, όντως τα "σύνορα θα περιλαμβάνουν την Κερύνεια". Οι θιασώτες όμως του συνθήματος τούτου το 2021, εν διαφέρουν ιδιαίτερα, είτε το αντιλαμβάνουνται είτε οϊ, που τους θιασώτες της πρόταξης των πρώτων δεκαετιών μετά την εισβολήν του 1974. Εν υπονοούν ότι "τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας" εν στην Κερύνειαν, αλλά τα "σύνορα της ελληνοκυπριακής δημοκρατίας". Ουδέποτε τούτον το σύνθημαν εξέφρασεν, ή μπορεί να εκφράσει, πνεύμαν συμβιβασμού τζ̆αι διάθεσης διαμοιρασμού του κοινού κράτους με τους Τ/Κ. Αποτελεί ουσιαστικά μιαν "ασυμβίβαστην", εσαεί απορριπτικήν του πλαισίου συμφωνίας, έκφρασην. Θα ήταν άρα εξόχως υποκριτικόν που έναν οργανωμένον σύνολον, που κατά βάσην υποστηρίζει το πλαίσιον συμφωνίας ΔΔΟ, όπως οι οπαδοί της Ομόνοιας, να δεχτεί αβασάνιστα να σηκώσει πανώ με έτσι σύνθημαν, υποστηρίζοντας την ουσίαν του περιεχομένου του.

Το πιο τραγικόν με την συμπεριφοράν ομάδων όπως η ΠΑΕΕΚ, είναι ότι όσον περνούν οι δεκαετίες, θα αθθυμίζουν καταστάσεις όπως ο Πανιώνιος, που έσ̆ει έδραν του την "Νέα Σμύρνην". Με πανώ τζ̆αι συνθήματα πρόταξης τζ̆αι "μακροχρόνιου αγώνα", δύσκολα θα παν πίσω στην πόλην τους. Πιο πιθανόν είναι να ιδρυθεί μια "Νέα Κερύνεια" κάπου, ως θλιβερή ανάμνηση άλλης μιας χαμένης πατρίδας...

Ώσπου να κάμουμεν σύνθημαν μας την μετριοπάθειαν τζ̆αι τον συμβιβασμόν, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου