Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Αν θέλεις ειρήνην, ετοιμάστου για ειρήνην...

Εν γίνεται να μεν έshετε ακούσει τούτον το ρητόν, ειδικά εφόσον εν που τα πολλά αγαπημένα των "στρατόκαυλων" ανάμεσα μας. Στα λατινικά, "Si vis pacem, para bellum", δηλαδή "Αν θέλεις ειρήνην, ετοιμάστου για πόλεμον". Αποδίδεται στο Ρωμαίον Βεγέτιον (Publius Flavius Vegetius Renatus) αν τζιαι η γενικότερη ιδέα που προάγει μπορεί να εντοπιστεί τζιαι σε παλαιότερες "πραγματείες", όπως οι "Νόμοι του Πλάτωνα". 
Πριν σχολιάσω το συγκεκριμένο θέμαν, να αναφερθώ σε έναν λογικόν σφάλμαν στο οποίον υποπίπτουμεν συχνά-πυκνά ούλλοι μας στην προσπάθειαν να δώσουμεν κύρος σε μιαν θέσην ή επιχείρημαν μας. Λέγεται "Προσφυγή στην αυθεντία" τζιαι διαπράττουμεν το όταν για να υποστηρίξουμεν τη θέση μας, παραλληλίζουμεν την με κάτι που είπεν ή υποστήριξεν κάποιον "σοφόν" πρόσωπον (αυθεντία), ώστε να του δώσουμεν την βαρύτηταν της "σοφίας". Είναι λογικόν σφάλμαν για τον απλόν λόγον ότι τζιαι οι πιο μεγάλες ιδιοφυίες του ανθρωπίνου είδους είπαν κατά καιρούς τζιαι μεγάλες πελλάρες, οπότε έννεν αρκετόν για τον οποιονδήποτε να στοιχειοθετήσει μιαν θέσην απλά επειδή έτυχεν να την εστερνιστεί τζιαι κάποια αυθεντία.
Το ρητόν λοιπόν που ανέφερα πιο πάνω, που λλίον πολλά προσπαθεί να μας πει ότι "η ειρήνη εννά επιτευχθεί με το να οπλιζούμαστεν τζιαι γενικά με το να δείχνουμεν "έτοιμοι για πόλεμον"", συνήθως στηρίζεται με χρήσην του λογικού τούτου σφάλματος, τζιαι αφήνουμεν το τζιαμέ. Διότι άμα μπεις στην "λογικήν" της συγκεκριμένης φράσης, εν παντελώς τζιαι οφθαλμοφανέστατα μια τσιόφτα τζιαι μισή.
Κατ'αρχήν, αν αντιστρέψεις το ρητόν, γίνεται "Αν θέλεις πόλεμον, ετοιμάστου για ειρήνην". Όπως έκαμνεν ο Ναπολέοντας δηλαδή, υπονοώντας ότι άμα θέλεις να κατακτήσεις κάποια χώραν, εξαπάτα την ότι θέλεις ειρήνην για να μεν μπορέσει να σου αντισταθεί όταν έρτει η ώρα της επίθεσης. Τούτον ας πούμεν εν έναν καλόν επιχείρημαν για όσους υποστηρίζουν την θέσην της "αποτροπής". Δηλαδή, οπλίστου ως τα δόντια μπας τζιαι φοηθεί σε ο αντίπαλος τζιαι εν σου επιτεθεί. Εν η λογική της λεγόμενης "ισορροπίας του τρόμου", δηλαδή της κατάστασης όπου οι "εχθροί" περιχαρακώνουνται τόσον πολλά, που κανένας εν τολμά να ανοίξει την "πόρταν της παράνοιας", όπως είπεν κάποιος πολιτικός. Φυσικά μια πρόταση που περιλαμβάνει τες λέξεις "ισορροπία" τζιαι "τρόμος" τζιαι παράλληλα υπονοεί - υποτίθεται - την επίτευξην ειρήνης μπάζει τόσον πολλά όσον έναν σουρωτήριν που προσπαθεί να συγκρατήσει νερόν. Εν αρκετόν να αναφερθείς στην περίοδον του "ψυχρού πολέμου", τζιαι το πόσες φορές μας έφερεν στο χείλος του πυρηνικού ολοκαυτώματος για να διαπιστώσεις την παράνοιαν της όλης φιλοσοφίας. Τζιαι το ότι ως σήμερα γλυτώννουμεν, προσωπικά αποδίδω το καθαρά στην τύχην τζιαι τες συγκυρίες, αν τζιαι παρακολουθώντας τον Κιμ τζιαι τον Ντόναλντ (ο πελλός τζιαι ο αντίπελλος) να σαλαβατούν καθημερινά στα ΜΜΕ, εν νιώθω τζιαι τόσον σίουρον ότι θα συνεχίσουμεν να την γλυτώννουμεν για πολλύν τζιαιρόν ακόμα. Είναι η "λογική" του "αν θέλεις να μεν καείς, άναψε φωθκιάν" ή "αν θέλεις να μείνεις στεγνός, βούττα μέσ'τη θάλασσαν" ή "αν θέλεις λλιόττερα θύματα που τα όπλα, φκάλε παραπάνω άδειες οπλοφορίας κλπ."
Εννά μου πεις, εν ρεαλιστικόν να αναμένουμεν ως διά μαγείας, παγκόσμιον αφοπλισμόν τζιαι επι γης ειρήνην; Όχι βέβαια. Αλλά παραδείγματα όπου η σταδιακή αποστρατικοποίηση ελειτούργησεν ευεργετικά έχουμεν, όπως η περίπτωση των Η.Π.Α. τζιαι της Ε.Σ.Σ.Δ τζιαι η συμφωνία περιορισμού της διάδοσης πυρηνικών όπλων. Όπως η σταδιακή αποστρατικοποίηση των Ευρωπαϊκών εθνών μέσα που την ένταξην τους στην ευρύτερην Ευρωπαϊκήν οικογένειαν. Εν τέλεια ούλλα στην Ε.Ε.; Καθόλου. Αλλά υπάρχει - στοιχειώδης - διαρκής ειρήνη για πρώτη φοράν μετά που αιώνες, τζιαι οι διαφορές επιλύονται κυρίως μέσα που διάλογον τζιαι διαπραγμάτευσην. Θα ήταν καλόν τα Ευρωπαϊκά κράτη, οι Η.Π.Α., η Ρωσσία, η Κίνα, να σταματήσουν να οπλίζουν τζιαι χώρες του "τρίτου κόσμου" τζιαι μετά να μάχουνται να το παίξουν "ειρηνοποιοί", δρέποντας συνήθως με νεκρούς - τζιαι δικούς τους - την εκπλήρωσην της "λογικής" "πέψε όπλα για να σταματήσουν να πολεμούν".
Κοινώς, όταν θέλεις ο απέναντι να θεωρήσει ότι θέλεις ειρήνην, καλόν είναι να μεν του μοστράρεις τον shιπέττον κάτω που τη μούρην του. Μπορεί να καταλάβει με την σειράν του ότι έννεν εποικοδομητικόν να στήνει στρατιωτάκια τζιαι τανκς απέναντι σου, αφού διατείνεται ότι εν "φιλειρηνικός". Εξάλλου, θεμελιώδης αρχή στην ανθρώπινην συμπεριφοράν θα έπρεπεν να είναι: "μεν κάμνεις του άλλου ότι εν θέλεις να σου κάμνουν". Ειδικά εφόσον ο παραπάνω κόσμος ανήκει στες τρεις "αβρααμικές" θρησκείες, τζιαι διατείνεται ότι εν "θρησκείες της αγάπης τζιαι της ειρήνης"(sic).
Ώσπου να θέλουμεν πραγματικά τζιαι να ετοιμαστούμεν για την ειρήνην, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου