Προς τα τέλη του μήνα έχω "ενδιάμεση αξιωματικών". Δηλαδή μια συγκέντρωση εφέδρων αξιωματικών στην έδρα του τάγματος μου, όπου θα συζητήσουμεν (υποτίθεται) το πως θα υποδεχτούμεν/ ποσκολίσουμεν τους (υπόλοιπους) εφέδρους στες συγκεντρώσεις του Σεπτέμβρη. Τζιαι επειδή πάω εφεδρείαν που το 2005 (αν δεν κάμνω λάθος), ουσιαστικά ετοιμάζομαι για άλλες 3 χαμένες μέρες που τη ζωή μου. Όσοι είσαστεν εφέδροι ξέρετε νάμπου λαλώ.
Τούτον κάμνει με να προβληματιστώ λλίον περί του θέματος της Ε.Φ. τζιαι της ύπαρξης αυτής. Αφενός διερωτούμαι κατά πόσον είναι σε θέσην, βάσει έμψυχου δυναμικού τζιαι υλικοτεχνικής υποδομής να εκπληρώσει την αποστολήν της, η οποία παρά τες διάφορες εν δυνάμει πτυχές της, ουσιαστικά είναι η "απόκρουση του Τούρκου εισβολέα". Σημειώστε ότι ο εισβολέας ήδη είναι εντός των τειχών, άρα σε ενδεχόμενην σύγκρουσην ήδη μάχεται στην έδρα μας, χωρίς ορατήν δυνατότηταν ζημιάς στην ενδόχωραν του. Αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψην την πολιτικήν, οικονομικήν τζιαι κοινωνικήν πτυχήν του όλου θέματος, έκατσεν ποττέ κανένας να διερευνήσει, με νηφάλιαν μελέτην "σκληρών στοιχείων", αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι δράσης, πέραν της συντήρησης ενός οργανισμού τύπου Ε.Φ., ειδικά στην κατάστασην που είναι σήμερα;
Ας δούμεν λλίον κάποια νούμερα:
Θωρούμεν ότι σε επάνδρωσην οι Τούρκοι (εκ Τουρκίας) εν σχεδόν στο 100% ενώ εμείς είμαστεν στο 20%. Περιττόν να πούμεν ότι λόγω τούτου οι μονάδες μας ουσιαστικά εν λειτουργούν σχεδόν καθόλου (σε όρους επιχειρησιακής ετοιμότητας), αν εξαιρέσουμεν κάποιες επίλεκτες όπως τα ΛΟΚ τζιαι τα ΟΥΚ, ή ακόμα τζιαι την ΕΛΔΥΚ. Όποιος έκαμεν στρατόν ξέρει τι μειονέκτημαν συνιστά τούτη πραγματικότητα.
Αν που την άλλην, θεωρήσουμεν ότι σε περίπτωσην πολέμου, η Κύπρος εννά αποκλειστεί που τον έξω κόσμον, τζιαι εννά αναμετρηθούν μόνον οι δυνάμεις που εν ήδη δαμέ, η αλήθκεια είναι ότι έννεν άshιημα τα πράματα. Η αναλογία προσωπικού εν 1 προς 1,1, ενώ εν γνωστόν ότι ένας επιτιθέμενος χρειάζεται τουλάχιστον 3 προς 1 για να έshιει στοιχειώδεις πιθανότητες επιτυχίας. Φυσικά εν ουτοπικόν να πιστεύκουμεν κάτι τέθκοιον, άσε που μάλλον εννά γυρεύκουμεν εμείς πρώτοι βοήθειαν που τους "έξω", προεξάρχουσας της μαμμάς-πατρίδας (με βάση ποιον προηγούμενον αξιοπιστίας εν ξέρω). Υπενθυμίζω επίσης σε όσους μπορεί να το γνωρίζουν, ότι η Τουρκία διαθέτει αεροπορίαν, ναυτικόν τζιαι βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να μας πλήξουν που τα κοντινά παράλια της Μ. Ασίας.
Καταθλιπτικά τούτα ούλλα έννεν; Ποιον είναι όμως το ερώτημαν δαμέ; Ψυχρά, στο κόστος ευκαιρίας, τζιαι την ανάλυση PEST (Πολιτική, Οικονομία, Κοινωνία, Τεχνολογία); Σήμερα πληρώνουμεν γύρω στα €300 εκατομμύρια ετησίως "αμυντικές δαπάνες" (για τες οποίες κάποιοι κλαιν τζιόλας ότι εν μειωμένες). Σε τούτες πρέπει να βάλουμεν τζιαι το κόστος των παρουσιάσεων των εφέδρων, διότι φεύκουν που σίουρα πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες που το να κάμνουν κουνουshμάν κάτω που τες τερατσιές. Επίσης το κόστος του χρόνου που χάννουν οι 18χρονοι κάμνοντας μιλλούες πάνω στες σκοπιές αντί να σπουδάζουν τζιαι να δουλεύκουν. Παρά τούτες τες δαπάνες, αν ρωτήσεις τον μέσον κυπραίον αν θεωρεί την Ε.Φ. ικανήν να προβάλει την στοιχειώδην αντίστασην σε ενδεχόμενην σύρραξην, το πιο πιθανόν είναι να φυρτεί που τα γέλια, ειδικά αν είναι ο ίδιος κληρωτός ή έφεδρος (ακόμα πιο τραγικόν). Επίσης, είναι ενδιαφέρον να σκεφτεί κανένας τι αξία υπάρχει δεσμευμένη σε ακίνητην ιδοκτησίαν σε καίριες τοποθεσίες, κοντά στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν τα τόσα στρατόπεδα. Δεν θα μπω καν στες κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η υποχρεωτική στράτευση 18χρονων, ή η ανάγκη διατήρησης οπλισμού με πυρομαχικά μέσα στα νοικοκυριά, ή τες επιπτώσεις στο περιβάλλον που τες διάφορες δραστηριότητες της Ε.Φ.
Άρα, τι άλλες επιλογές υπάρχουν; Αν θεωρήσουμεν ότι για την καθαρά συναισθηματικήν πτυχήν του "ηθικού" ή της "εθνικής αξιοπρέπειας" πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους στρατιωτική οντότητα δακάτω, με ποιους άλλους τρόπους μπορούμεν να αξιοποιήσουμεν τους διαθέσιμους πόρους με πιο καλά αποτελέσματα σε πολιτικόν, οικονομικόν, κοινωνικόν τζιαι περιβαλλοντικόν επίπεδον;
Εγώ προτείνω τα εξής, έστω μπακαλίστικα τζιαι αδρά μέτρα/ δράσεις:
- Μετεξέλιξη της Ε.Φ. σε καθαρά επαγγελματικό στρατό δύναμης ας πούμεν μεραρχίας (~5 χιλιάδες)
- Κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας
- Παροχή κινήτρων σε κληρωτούς/ εφέδρους για εθελοντική θητεία/ σύστασην εφεδρικών μονάδων (θα εκπλαγείτε πόσοι στρατόκαβλοι υπάρχουν αν τους δοθούν οι σωστές συνθήκες να ασκούν το χόμπυ τους).
- Πώληση/ δημοπράτηση όλου του παρωχημένου εξοπλισμού/ εκσυγχρονισμός προστιθέμενης αξίας
- Εκπαίδευση/ εξειδίκευση μέρους του σώματος σε αποστολές έρευνας/ διάσωσης
- Απαγκίστρωση που την "πράσινη γραμμή"
- Δημιουργία αποκεντρωμένων/ ευέλικτων/ λειτουργικών εγκαταστάσεων
Οφέλη έναντι της σημερινής κατάστασης:
Πολιτική:
- Αντικατάσταση ενός σαθρού, παρωχημένου, χωρίς ηθικόν στρατού με επαγγελματίες σίγουρους για την αποστολήν τους εν καιρώ ειρήνης τζιαι πολέμου
- Αξιόπιστος εταίρος - ελκυστική μονάδα για διεθνή συνεργασία
- Ένδειξη καλής θέλησης προς τρίτους για αποστρατικοποίηση
- Αποδυνάμωση επιχειρημάτων Τουρκίας για την παρουσίαν τόσων δυνάμεων
Οικονομία:
- Με κλάσμα των σημερινών δαπανών καλλίττερα αποτελέσματα
- Λλιόττερα πάγια τζιαι δεσμευμένα κεφάλαια
- Δυνατότητες αναπτυξιακών έργων σε περιοχές υποβαθμισμένες με στρατόπεδα
Κοινωνία:
- Κατάργηση υποχρεωτικής θητείας τζιαι των συνεπειών της
- Δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πιο επαγγελματικό στρατό για όσους γουστάρουν
- Ενδυνάμωση σιγουριάς/ αισθήματος ασφάλειας περί αποτελεσματικότητας των ενόπλων
- Ενδυνάμωση της αίσθησης ότι τα λεφτά των φορολογουμένων πάν τζιαμέ που πρέπει
Περιβάλλον:
- Μειωμένες αρνητικές επιπτώσεις λόγω απόσυρσης παρωχημένου υλικού
- Επαγγελματική συμπεριφορά ενστόλων στο συγκεκριμένο θέμα
- Μείωση της παρουσίας προσωπικού τζιαι ρυπογόνων δραστηριοτήτων
Με βάσην τα παραπάνω, ο τίτλος εν τα λαλεί ούλλα, αφού εννά "κλείσουμεν" μεν την Ε.Φ. για να την ξανα-αννοίξουμεν τζιαι να είναι της προκοπής. Ως τη μέραν που ούτε τούτη η πιο "σύγχρονη" έκδοση εννά έshιει λόγον ύπαρξης.
Ώσπου να "κλείσουμεν" για τα καλά τα απανταχού στρατά, stay cool and keep rocking!
Νομίζω ότι σε κανέναν σημείον δεν ελοάρκασες την αποτρεπτικήν δύναμην που έχει το να καταλάβεις μιαν χώραν της οποίας ο μισός πλυθισμός ξέρει να χειριστεί έναν όπλον τζιαι είναι δυνιτικός αντικατοχικός αντάρτης τζιαι δολιοφθορέας. Η εθνική αντίσταση στην Γιουγκοσλαβία, στην Ελλάδα τζιαι κάπως στην Γαλλία δίχνουν πόσον κοστίζει να υποδουλώσεις έναν αρματωμένον λαόν. Αντιπαθώ τους στρατιωτικούς τζιαι τους στρατούς, αλλά νομίζω ότι οι υπολογισμοί σου εν πολλά θεωρητικοί τζιαι δεν πιάννουν ούλλες τες παραμέτρους. Εν έφκολον να απαξιώσεις την ΕΦ, ιδίως δείχνοντας μερικά απομονωμένα χαραχτηριστικά. Το ότι κάθε κυπραίος ξέρει σε χρόνον ρεκόρ να χειριστεί G3 δεν είναι λλίον απόθεμαν ασφάλειας. Πάντα μιλούμεν για δύναμην να αποτρέψεις τζιαι όχι για μάχες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ταυτόχρονην αποστρατικοποίησην παίζεται, τζιαι ο υπολογισμός σου έχει βάσην.
Ούτε ότι έχουμεν 40.000 κυνηγούς ελοάρκασα φίλε. Αναφέρω κάπου ότι εν "μπακαλίστικη" η ανάλυση. Επίσης βασίζεται στο ενδεχόμενον κάποιας σύρραξης περιορισμένης σχετικά έκτασης τζιαι χρονικής διάρκειας. Θεωρώ απίθανον με τους σύγχρονους όρους του πολέμου συν το πολιτικόν πλαίσιον στο οποίον ζούμεν τζιαι ανήκουμεν να γίνει ποττέ ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου που τους Τούρκους. Αλλά ακόμα τζιαι τότε, το αντάρτικον εν εξαρτάται με το αν έshιεις ή οϊ ήδη όπλα έσσω σου. Αν ήταν έτσι κανέναν αντάρτικον έθθα επετύχαιννεν ποττέ.
ΔιαγραφήLike!
ΑπάντησηΔιαγραφήξερεις οτι εν λαλεις κατι που πρωτη φορα ακουεται ή που εννεν η αποψη της πλειοψηφιας. (τζιε εγω μεσα).
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα μετα το σχολιο του aceras, τζιε γνωριζοντας οτι ενας πολεμος/"επεμβαση" εν θα ξεκινησει σε μιαν ημερα αλλα θα προηγηθουν μερες κινητοποιησης, μικρα επεισοδια τζιε φανταζουμαι οτι οι τριγυρω που εμπλεκονται καπως με το νησι (ΕΕ, Ελλαδα, Ισραηλ, Ρωσσια) θα κινητοποιηθουν επισης. Τελος, ενα μεγαλο μας οπλο εν οτι εν ξερουν, υποτιθεται, ποσο μη μαχιμη εν η Εθνικη μας Φρουρα.
Εν σαφές ότι η "αμυντική πολιτική" (που την λαλούν έτσι ακόμα τζιαι οι aggressors όπως οι μεγάλες δυνάμεις) ε'ιναι υποενότητα της γενικότερης πολιτικής του κράτους. Οπότε σίουρα λαμβάνεις υπόψην τους "επηρεαζόμενους" που ενδεχόμενην σύγκρουσην, κάμνεις συμμαχίες, συνεργασίες κλπ. Αλλά επειδή ο καθένας στην τελικήν εννά δει για άλλη μια φοράν το συμφεροντάκιν του τζιαι στα τέθκοια του για η μοίρα μας, η δική μου θέση απλά τοποθετεί τα πράματα όσον πιο πραγματιστικά τζιαι ρεαλιστικά μπορώ να τα αντιληφθώ. Σκέφτομαι δηλαδή ωσάν να είμαστεν παντελώς μόνοι μας, έχουμεν μιαν ανάγκην, θεμελιώδην μάλιστα, τζιαι με όσους πόρους έχουμεν πρέπει να την καλύψουμεν. Η σημερινή Ε.Φ. σε καμμιάν περίπτωσην, τζιαι ειδικά με τους πόρους που καταναλώνει, δεν μου διά την εντύπωσην ότι καλύπτει έστω τζιαι σε ελάχιστο βαθμόν τούτην την ανάγκην. Με τους ίδιους τζιαι λλιόττερους πόρους, πάντα σε συνδυασμόν με κατάλληλες επιλογές στην ευρύτερην πολιτικήν του κράτους, μπορούμεν να προσεγγίσουμεν πολλά παραπάνω την ικανοποίησην τούτης της ανάγκης. Εν τούτον το βασικόν point της ανάρτησης.
Διαγραφή