Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Συμπιεσμένοι Κύβοι Γης

Ο κύβος ερρίφθην! Η παραγγελία εμπήκεν, όπως τζιαι το νερόν μέσα στο αυλάτζιην. Προσεχώς θα χρησιμοποιώ το εξής μαραφέττιν:


για να παράγω τους εξής "συμπιεσμένους κύβους γης":


Η ούλλη ιδέα είshιεν αρκέψει το 2012, όταν έψαχνα νάμπου εννά κάμω με τη ζωήν μου αφού άφηκα τα consulting, στα οποία είχα ενδιατρίψει για 9 χρόνια περίπου. Κάποια πράματα είχα αναφέρει τζιαι σε μιαν ανάρτηση το καλοκαίριν τζιείνου του χρόνου. Στην πορείαν η τότε ομάδα εξηλώθηκεν για διάφορους λόγους, τζιαι έτσι μόνος μου προχωρώ προς το άγνωστον, χωρίς βάρκαν αλλά με το μηχάνημαν που έβαλα πιο πάνω. Έγινα "επιχειρηματίας" (yeah baby!). Άτε τωρά να πείσω ότι εν είμαι ελέφαντας (καπιτάλας).

Που το site των παραλίγον προμηθευτών μου εκ Ολλανδίας (αποδεικτήκαν να είναι στην κοσμάραν τους οπότε εθκιάλεξα τον αμερικάνον που είχα πρωτοεντοπίσει όταν έψαχνα προμηθευτήν) αντιγράφω τζιαι μεταφράζω για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα παράγω:

"Συμπιεσμένοι Κύβοι Γης: Ζωντανό Υλικό Δόμησης
Οι Κύβοι Γης είναι άψητοι, ομοιόμορφοι κύβοι δόμησης, συμπιεσμένοι από γη που περιέχει άργιλο, και είναι κατάλληλοι για χρήση σε φέρουσα ή μη φέρουσα τοιχοποιία, τοίχους συσσώρευσης θερμότητας κ.α. Ένα κτίριο από γη δημιουργείται σαν μια τρίτη επιδερμίδα γύρω από τους χρήστες και διαθέτει μια ζεστή και ξεκούραστη ατμόσφαιρα.

Υγεία
Η γη ρυθμίζει φυσικά το κλίμα εντός του κτιρίου. Οι συμπιεσμένοι κύβοι γης (ΣΚΓ) δεν είναι ψημένοι έτσι οι μοναδικές ιδιότητες ρύθμισης της υγρασίας και συσσώρευσης της θερμότητας διατηρούνται. Οι τοίχοι απορροφούν την υγρασία σε υγρό καιρό και την αποδίδουν όταν ο αέρας είναι ξηρός. Ο όγκος των ΣΚΓ συνεπάγεται με τοιχοποιία η οποία μπορεί να απορροφά θερμότητα και να την αποδίδει ξανά ώστε οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας εντός του χώρου να είναι λιγότερες. Η γη δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια ή ουσίες στην εσωτερική ατμόσφαιρα και επιπρόσθετα εξουδετερώνει για παράδειγμα, τον καπνό από τσιγάρα. Η συνεχής σχετική υγρασία που κυμαίνεται στο 50% εντός του εσωτερικού μιας γεωδομής αποτρέπει την δημιουργία μυκήτων. Γι'αυτό ένα κτίριο από γη αποτελεί μια "πνοή φρεσκάδας" για άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Παραγωγική διαδικασία
Οι ΣΚΓ παράγονται με μια κινητή πρέσσα, η οποία είναι ικανή να παράξει τούβλα για μεγάλα έργα επί τόπου, νοουμένου ότι το έδαφος εκεί είναι της κατάλληλης ποιότητας. Το εύφορο πάνω μέρος του εδάφους μετακινείται προσωρινά, το υπόστρωμα που περιέχει άργιλο ξεραίνεται από τον ήλιο και τον αέρα και μετά κονιορτοποιείται. Στη συνέχεια υγραίνεται και αναμιγνύεται με άμμο αναλόγως της περιεκτικότητας του σε άργιλο. Με το εν λόγω μίγμα η πρέσσα παράγει ομοιόμορφους ΣΚΓ οι οποίοι είναι έτοιμοι για χρήση μετά από μια περίοδο στεγνώματος (στον ήλιο και τον αέρα).

Αειφορία και περιβάλλον
Σε πολλά μέρη η πρώτη ύλη μπορεί να βρεθεί στη φυσική της μορφή 20 έως 30 cm κάτω από το εύφορο πάνω στρώμα του εδάφους, έτσι πολλές φορές μπορεί να βρεθεί τοπικά. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από τις εκσκαφές των θεμελίων του κτιρίου ή να αποτελεί προϊόν από έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Οι ιδιότητες της γης δεν αλλάζουν κατά την παραγωγή των ΣΚΓ, έτσι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, εφόσον χρησιμοποιηθούν παράλληλα σοβάδες και κονιάματα από γη καθώς και βαφές "φυσικής αναπνοής". Μπορούν επίσης να επιστραφούν στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία. 

Ενέργεια
Η παραγωγή ΣΚΓ απαιτεί περίπου 1% της ενέργειας που απαιτούν τα ψημένα τούβλα. Μόνο ένα λίτρο diesel χρειάζεται για να παραχθούν 145 ΣΚΓ, καθιστώντας την παραγωγική διαδικασία οικονομική σε κατανάλωση ενέργειας και εκπομπή CO2.  Απαιτείται επίσης λιγότερη ενέργεια για κλιματισμό, χάρη στην σχετική υγρασία, η οποία είναι 50% έναντι του 80% σε ένα "συμβατικό" σπίτι. Εξοικονομείται επίσης ενέργεια διότι η τοιχοποιία από γη αποθηκεύει θερμική ενέργεια και την αποδίδει όταν μειώνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι μπορεί να επιτευχθούν κτίρια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα."

Κάτι που εν αναφέρει το κείμενον είναι ότι οι ΣΚΓ μπορούν να πωληθούν περίπου στο 50%, αν οϊ λλιόττερον, της τιμής των παραπάνω ανταγωνιστικών τούβλων στην αγοράν. Ο αγοραστής των ΣΚΓ ουσιαστικά ποντάρει στο χαμηλότερον κόστος καθώς τζιαι στες "περιβαλλοντικές" αρετές του προϊόντος. Που τζιαμέ τζιαι τζιει έρκεται η δουλειά του αρχιτέκτονα τζιαι των μηχανικών της ομάδας του για να αποφασίσουν πως αξιοποιούνται στο εκάστοτε κτίριον.

Ώσπου να φκάλω το πρώτο μου τούβλον, stay cool and keep rocking!

26 σχόλια:

  1. Δηλαδή πλιθαρκα ;

    Ωραίος ! Αντε καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φίλε!
      Εύλογη η απορία, υπάρχει συγγένεια αλλά τα πλιθθάρκα γίνονται με καλούπι, χωρίς συμπίεσην. Επίσης, συνήθως απαιτείται επιπρόσθετον υλικόν, όπως το άχυρο. Οι ΣΚΓ ουσιαστικά εν μια πιο μοντέρνα εκδοχή, με καλλίττερες ιδιότητες (λόγω της συμπίεσης) τζιαι πιο μεγάλες παραγωγικές ικανότητες. Αλλά τα πλεονεκτήματα ως προς τες ιδιότητες της γης εν παρόμοια.

      Διαγραφή
  2. νταξ γιε μου τζιαι τωρά το θυμήθηκες, που έκαμα το σπίτι μου; Εμπειράζει θα κάμω το εξοχικό μου (imish).

    φίλε μου, καλές δουλειές να έχεις, θα σε συστήσω αν τύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, αν μεν ήταν νάκκον βαρετά πράματα, ήταν να σου πω ότι μια χαρά κάμνουν τζιαι για την κκελλέν του Στύλου (εν τζιαι θκιαβάζει με έννεν;).
      Ευχαριστώ για τες ευχές, υγείαν να έχουμεν τζιαι ούλλα θα γίνουν.

      Διαγραφή
  3. Τζαι εγώ τα πλυθκάρκα ήταν το πρώτο πράμα που σκέφτηκα όταν διάβασα την ανάρτησή σου. Ακούεται πολλά ενδιαφέρουσα ιδέα. Επιστροφή στη γη, γιατί όχι;

    Καλές επιτυχίες σου εύχομαι και δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά. Έπιασες το νόημαν καλά, είναι ακριβώς τούτον, επιστροφή σε παραδοσιακά υλικά δόμησης, απλά με πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Στην Κύπρον πάντα εχτίζαμεν με γη, ήταν ο πιο "βιώσιμος" τρόπος. Αλλά μετά εφάν μας τα κουγκριά.

      Διαγραφή
  4. Φίλε μου, εύχομαι σου μέσα που τη ψυσιή μου να παν ούλλα καλά με το "επιχειρηματικόν πλάνον" σου. Την υγεία σου να έσιεις (το μεράκκιν ξέρω ότι έσιεις το) τζαι ούλλα θα παν καλά. Ξεκινώ τζι εγώ κάτι νέον με τον κουνιάδον μου, ερίξαμεν τζι εμείς τον κύβον τζαι αναμένουμεν να δούμεν πού θα μας φκάλει η βάρκα μας...θα τα πούμεν λίαν συντόμως τζαι για τα δικά μας.

    Καλές δουλειές τζαι θα σε έχουμεν υπόψιν μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη διάθεση σας friend. Ανταποδίδω ευχές για υγείαν τζιαι μεράκια.

      Διαγραφή
  5. Εκπληκτική ιδέα. Πραγματικά. Εννά με πείτε χαζοχαρούμενο, αλλά ισχύει ενθουσιάστηκα.

    Στη σχολή είχαν μας δείξει μια παρόμοια υδραυλική μηχανή που επεξεργάζετουν βιομάζα για να παράξει μπλόκς προς καύση σε φούρνους, τζάκια κλπ. Δεν επέρασε ποτέ που το μυαλό μου ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάτι παρόμοιο για χτίσιμο.

    Η συσκευή που μας δείχνεις είναι ένα όμορφο δείγμα της μηχανικής επιστήμης. Κινητή μονάδα, πρώτη ύλη να φαν και οι κότες, παραγωγή επί τόπου στις ανάγκες του αγοραστή χωρίς ενεργοβόρες διαδικασίες.

    Ειδικά για το τελευταίο όπως αναφέρει και ο γραφέας, τα συγκεκριμένα τούβλα δεν χρειάζονται καν θερμική επεξεργασία. Απλώθεις τα ούτε μισή ώρα στον κυπριακό ήλιο και είναι έτοιμα για χτίσιμο. Ούτε επιπλέον κόστος (και ενέργεια) για μεταφορικά. Όσο για την ίδια την πρέσσα, αν τρώει 1-2 κιλοβάτ (υπολογίζω), μπορείς να κοτσάρεις και κανένα φωτοβολταϊκό και γίνεσαι απολύτως αυτόνομος.

    Μια παρατήρηση μόνο αν μου επιτρέπεις για την απάντηση που έδωσες της Μάνας και μπορεί να παρερμηνευθεί. Δεν μπορεί να χτιστεί σπίτι χωρίς τσιμέντο (συνδετική ύλη μεταξύ των τούβλων) ή οικοδομικό χάλυβα. Και ο λόγος είναι ότι τα τούβλα έχουν ψηλή αντοχή στην συμπίεση αλλά όι στον εφελκυσμό, που προκαλείται από άνεμους κυρίως.


    Κατά τα άλλα το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρόκειται για εμπνευσμένη επένδυση Γούφι πραγματικά, εύχομαι κάθε καλό στην νέα σου καριέρα.


    Panic Joyglow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ευχαριστώ πολλά, διάτε μου ούλλη πολλύν "θετικήν ενέργειαν" (που λεν τζιαι στα πρωινάδικα). Τζιαι γω πιστεύκω ότι υπάρχει "έδαφος" για μιαν τουλάχιστον βιώσιμην δραστηριότηταν. Άμα δεις εξάλλου στην παλιάν ανάρτηση που έβαλα, είχαμεν βραβευτεί σε διαγωνισμόν του Παν. Κύπρου για την ιδέαν. Κρίμαν που εν εδιατηρήθηκεν η ομάδα, αν τζιαι εν αποκλείτεται κάποια στιγμήν ειδικά με τους αρχιτέκτονες να επανασυνδεθούμεν κάπως.
      Όσο για τους συνδυασμούς με άλλα υλικά, είσαι πολλά σωστός, εξ'ου τζιαι το τι αναφέρω προς το τέλος ότι "έρκεται η δουλειά του αρχιτέκτονα τζιαι των μηχανικών της ομάδας του", δηλαδή με τι άλλα υλικά θα συνδυαστούν οι ΣΚΓ, αν θα είναι φέρουσα τοιχοποιϊα ή οϊ, σε τι βάση θα κάτσουν, τι σκελετόν, κλπ. Πάντως υπάρχουν ήδη παραγωγοί ειδικών "γεωσουβάδων", κονιαμάτων, ακόμα τζιαι βαφών, ώστε να είναι πλήρως ανακτήσιμον το υλικόν ή να επιστρέφεται στη φύση χωρίς φόβον επιβάρυνσης.

      Διαγραφή
  6. καταρχας να πω οτι ξεκινωντας το αρθρο επεριμενα να δω που ξεκινα η πλακα. μετα εκαταλαβα οτι σοβαρομιλας. (Μεν με παρεξηγας, εννεν οτι τουτο που ξεκινας εν κατι της πλακας, απλα εθκιαβαζα πριν τον Ινβικτο, μπορει για αυτο.)

    Εντομεταξυ πριν κατι χρονια στο σχολειο, εν θυμουμαι τι μαθημα, εσυζητουσαμε για τα πλιθαρκα σε συγκριση με τα τουβλα σε παραμετρους θερμοκρασια, υγρασια, οικολογια κτλ. Τζιε βασικα εκαταληξαμε οτι οσο πιο φυσικα τοσο το καλυτερο.
    and then comes this.
    Καθε επιτυχια σου ευχομαι και εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Είναι τεχνολογία που ουσιαστικά επιστρέφει μας στες "ρίζες" αλλά με πιο σύγχρονες μεθόδους. Στη Ισπανίαν υπάρχει ξεχωριστός κανονισμός του επιμελητηρίου τους για γεωδομήν, ενώ στη Γερμανίαν ισχύει ότι με τα mainstream υλικά αλλά υπάρχει πάλε παράλληλα συμβουλευτικός επίσημος οδηγός. Δακάτω οι αρχιτέκτονες/ μηχανικοί θα ακολουθούν το το ισχύει στην τρέχουσαν νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψην τες ιδιότητες των ΣΚΓ.

      Διαγραφή
  7. Κατ' αρχην να σου πω ευχαριστώ :) κάμνεις μου feed δεδομένα πας την πτυχιακή διότι εισηγήθηκα τούντη τεχνική αλλά λείπουν μου κομμάθκια τζει τζιαι δα. Κατα δεύτερον υπόλοιποι, ένεν πλυθάρκα. Είναι rammed earth blocks, ένα που τα πιο βιοκλιματικά υλικά. Τζιαι μπράβο σου που το εσκέφτηκες διότι εν ότι πρέπει για κλίματα όπως της κύπρου. Γνώμη μου πως εν καιρός να αρχίσουμε να ξεφεύγουμε που το τσιμέντο τζιαι να επιστρέφουμε σε παραδοσιακές πιο οικονομικές τζιαι οικολογικές μεθόδους.

    Νομίζω πως εν ενδιαφέρον να κοιτάξεις τζιαι τα rammed earth walls. Εν χρειάζουνται μηχανή τζιαι εν ολόκληροι ενιαίοι τοίχοι που συμπιέζουνται με ξύλινα panels γύρω γύρω τζιαι έχουν πολλά όμορφο finish.

    Το θέμα ένι πως οι εξωτερικοί τόιχοι συνήθως θέλουν έξτρα μονωση τζιαι πως εν κάμνουν ούλλα τα είδη γης. Αλλά ντάξει τούτα εν κατασκευαστικά. Παντως εν πάρα πολλά ενδιαφέρον υλικό και στην Αγγλία πρόσφατα αρχίσαν και χρησιμοποιούν το.

    Κάθε καλή επιτυχία εύχομαι. Ενημέρωνε μας πως θα πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολλά για τες ευχές. Είσαι μέσα στα πράματα θωρώ, τζιαι είναι όντως μια αυξανόμενη τάση, ακόμα τζιαι σε χώρες που εν έχουν πολλύν ήλιον όπως η Γερμανία τζιαι η Μ. Βρεττανία. Στη μεσόγειον τζιαι τη Μ. Ανατολήν ούτως ή άλλως εν μια χρήση που ουδέποτε εσταμάτησεν, παρά την προέλασην του τσιμέντου τον 20ο αιώναν κυρίως. Ούτε πρόκειται να καταργήσει τούτα τα υλικά, απλά έρκεται να καταστήσει την όλην αντιμετώπισην πιο cost effective αφενός τζιαι πιο φιλικήν στο τοπικόν περιβάλλον αφετέρου.
      Υπάρχουν όπως είπες διάφορα είδη γεωδομής, τούτη στα αγγλικά λέγεται Compressed Earth Blocs τζιαι εμετάφρασα την λλίον αυθαίρετα σε Συμπιεσμένους Κύβους Γης. Η λεγόμενη rammed earth εν πάλε πολλά ενδιαφέρουσα, θα την επαρομοίαζα με το fair face τσιμέντον, αφού δεν κτίζεται με τεμάχια αλλά με αυτούσιους τοίχους. Κάμνουν τα καλούπια όπως είπες τζιαι μετά γεμίζουν τα με διαμορφωμένο μίγμα γης. Πρέπει όμως μετά να τα πρεσάρουν με ειδικά μηχανήματα που τα πάνω προς τα κάτω, τουλάχιστον έτσι είχα δει να το κάμνουν όταν εμελέτησα το θέμαν κατά την συγγραφή του business plan με την ομάδαν στο διαγωνισμόν. Στην Κύπρον υπάρχουν ακόμα τζιαι εταιρίες που κάμνουν παραδοσιακά πλιθάρια με αλουμινένιο καλούπι. Η αρχιτέκτονας της τότε ομάδας μας είshιεν μπει μαζίν τους (ως τμήμαν του Παν. Κύπρου) σε ερευνητικόν του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας. Λέγεται Μαρία Κωστή τζιαι αν ακόμα ψάχνεις υλικόν συστήνω σου να την ψάξεις.
      Επίσης χρήσιμη εν η εξής σελόδα αν τζιαι παλιά:

      http://www.geodomocyprus.blogspot.com/

      Σίγουρα κάποια στιγμήν να κάμω ένα blog ειδικά για την εταιρίαν τζιαι ευχαρίστως θα σας παραπέμψω τζιαμέ για ότι ενδιαφέρον προκύπτει. Cheers!

      Διαγραφή
  8. Η σελίδα της Μαρίας Κωστή στο fb αν θέλεις να την ψάξεις:
    https://www.facebook.com/maria.costi.522?fref=nf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκινά από εδώ!!! Καλές δουλειές φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΝ αρχήν εν προσωπική επανεκκίνηση φίλε μου. Μπορούμεν να το παρομοιάσουμεν τζιαι με μιαν κούρσαν με καινούρια παπούτσια. Να'σαι καλά για τες ευχές!

      Διαγραφή
  10. Πως θα τους θερμομονώννεις; Ξέρεις ότι στο Λιοπέτρι τζιαι στα λειβάθκεια έσιει αγύριστους καλαμιώνες που γερημιάζουν;

    Εχρησιμοποιήσαμεν τους το 2004 σαν τούβλα εσσωτερικού διαχωρισμού στον σχεδιασμούν του πρώτου γραφειακού συγκροτήματος στην Γενεύη. Οι αρχιτέκτονες εβάλαν τους με επένδυση σουβάν με πιλό τζιαι ασβέστη. Ήταν η βέλτιστη επιλογή από πλευράς θερμικής μάζας, βάρους, γκρίζας ενέργειας, τζιαι μάλιστα στα πλαίσια του κανονικού κόστους ενός διαχωριστικού τοίχου.

    Αν θέλεις παραπάνω τεχνική συζήτηση για τες θερμικές ιδιότητες στην Κύπρο τζιαι τί θα μπορούσες να βάλεις για θερμομόνωση στείλε μέιλ

    Θα ήταν καλά να κάμεις έναν διαφημιστικό τζιαι να στείλεις σε ούλους του αρχιτέκτονες, έστω τζιαι αν έχει μόνον 3-4 που θα ενδιαφερτούν.

    Κοίταξε τζιαι δαμαί
    http://www.arbio.ch/isolation-periph.html

    Γυρεύκω έναν τεχνίτην να μου θερμομονώσει το σπίτι μου που εν με πέτρα όπως το κοτσινούι τζιαι θέλουν 250€ το τετραγωνικό γαμώ το στανιό τους. Θέλω 100 χρόνια απόσβεση τζιαι σκέφτουμαι το :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ουσιαστικά τα θέματα "μόνωσης" εννά τα χειριστεί ο αρχιτέκτονας τζιαι οι μηχανικοί, με βάσην τες ιδιότητες του τούβλου (διαστάσεις, συνδυασμός υλικών, θερμοπερατότητα κλπ.). Υπάρχουν πάντως "γεωσουβάδες" τζιαι αν δεν κάμνω λάθος ακόμα τζιαι χρώματα/ βαφές που γην, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσεις πλήρως ανακτήσιμα οικοδομικά υλικά, που παράλληλα μπορούν να επιστραφούν στο περιβάλλον χωρίς ανάγκην επεξεργασίας.
      Οι ολλανδοί είχαν μου πει ότι αναλόγως της χρήσης (π.χ. πλήρης έκθεση στα στοιχεία) μπορείς να προσθέσεις μικρήν ποσότηταν τσιμέντου ή ασβέστη, τα οποία καθιστούν το πιο ανθεκτικόν.
      Στα κτίρια μπορεί να συνδυαστεί πολλά καλά τζιαι με συμβατικά υλικά (κουγκρίν, πέτρα, ξύλον) αναλόγως αν θα επιλέξεις απλά τοιχοποιίαν ή αν θα σηκώννουν φορτίον.
      Η αρχιτέκτονας που είχαμεν κάμει ομάδαν μαζίν είshιειν κάμει τζιαι δοκιμές με πρόσθετα υλικά στο μίγμαν, με ή χωρίς συμπίεσην, όπως άshυρον, πριονίδιν κλπ., ενώ έκαμεν τζιαι έρευναν των χωμάτων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Τα συμπεράσματα από ότι θυμούμαι είναι ότι εν αρκετά κατάλληλα αναλόγως περιοχής, αν τζιαι στα κατεχόμενα τα χώματα εν πιο "γερά" για έτσι σκοπόν παρά στα "ελεύθερα".
      Νομίζω στο θέμαν μόνωση τζιαι συνθήκες χρήσης, έναν θέμαν εν σίουρα η απόσβεση αλλά πιο σημαντικόν εν το "περιβάλλον" που διαμορφώνουν τα υλικά. Οπότε αν θα καταφέρεις έναν δροσερόν σπίτιν το καλοτζιαίριν τζιαι ένα ζεστόν το shειμώναν, εν σημαντική ανταμοιβή που μόνη της, έστω τζιαι αν βάσει μείωσης κόστους εν "φκαίννεις".

      Cheers τζιαι ευχαριστώ για τη συνεισφοράν.

      Διαγραφή
  11. Του πρώτου πράσινου γραφειακού συγκροτήματος εννοείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από θέμαν μακροζωίας τουν' των τούβλων τί γίνεται φίλε; Ή η αντοχή τους στο νερόν της βροχής; Έχεις τρόπον να το ελέγξεις; Πάντως μου φαίνεται καλή ιδέα. Ακόμα και μόνο για τοίχους εξωτερικής περίφραξης να χρησιμοποιούνταν τούτοι οι κύβοι, η προσφορά τους στο περιβάλλον θα ήταν μεγάλη. Φαντάσου πόση ενέργεια και υλικό για μπετόν ή τούβλα σπαταλούνται για να διαχωρίζουν το έναν οικόπεδο από το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ολλανδοί ισχυρίζονται ότι με προσθήκην μικρής ποσότητας τσιμέντου ή ασβέστη στο μίγμα τα τούβλα γίνονται "παντός καιρού". Αλλά ακόμα τζιαι χωρίς τούτες τες προσμίξεις, τα τούβλα τούτα αντιμετωπίζουν ότι τζιαι το οτιδήποτε εναλλακτικόν υλικόν, την υγρασίαν "που τα κάτω" τζιαι την υγρασίαν "που τα πάνω". Οπότε μπορούν να στεγανωθούν (ως τοιχοποιία) με τες τεχνικές που χρησιμοποιούνται τζιαι για τους συμβατικούς τοίχους (π.χ. γεωσοβάδες), . Απλά πρέπει να σκεφτείς ότι τα συγκεκριμένα τούβλα μετά τη ξήρανση τους, λόγω τζιαι του συνδυασμού χώματος/ αργίλου, νερού/ συμπίεσης, είναι ουσιαστικά πέτρες. Αναπνέουν μεν αλλά έχουν μεγάλην μηχανικήν αντοχήν, δεν "λουβούν" εύκολα, ακόμα τζιαι σε συνθήκες έντονης υγρασίας. Αν το σκεφτείς, τζιαι στη φύση οι πέτρες που βρίσκουμεν εν προϊόν μίγματος υλικών/ συμπίεσης/ ξήρανσης...

      Διαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρον! Καλή επιτυχία και από εμένα. Μια απορία για την πρώτη ύλη: έχεις μελετήσει αν και που στην Κύπρο βρίσκεται η κατάλληλη πρώτη ύλη;

    Γιατί αν πρέπει να μεταφερθεί η πρώτη ύλη στο σημείο της οικοδομής, τότε θα ανέβει το κόστος.
    Επίσης: χρειάζεται κάποιου είδους προ-έγκριση για τη χρήση αυτού του υλικού; Αν για παράδειγμα παρουσιαστούν σχέδια στην πολεοδομία για ένα νέο σπίτι με αυτά τα υλικά τι θα πουν οι γραφειοκράτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τες ευχές φίλε.
      Για τες α' ύλες έχω θκιό στοιχεία ότι γεννικά στην Κύπρον έχουμεν "καλά χώματα": 1) η Μαρία Κωστή που ήταν στην ομάδαν που εβραβευτήκαμεν ήταν παράλληλα σε χρηματοδοτούμενον ερευνητικόν με το Παν. Κύπρου στο οποίον εδοκιμάσαν δείγματα εδάφους σε διάφορες τεχνικές "γεωδομής" (τα CEB εν μια που τούτες τες τεχνικές χρήσης γης). τζιαι ήβραν αρκετά κατάλληλα δείγματα. 2) οι Ολλανδοί που αναφέρω στην ανάρτησην είχαν μου πει ότι κάποια στιγμήν πριν χρόνια είχαν πελάτην στα κατεχόμενα (σε μας εν έχουν πουλήσει ποττέ μηχανήματα) τζιαι στο πλαίσιον της πώλησης είχαν έρτει Κύπρον τζιαι εδιαπιστώσαν ότι υπάρχει καλής ποιότητας γη για τούτον τον σκοπόν.
      Ο κίνδυνος να μεν εύρεις κατάλληλο χώμαν πάντα υπάρχει τζιαι θα χρειαστεί ασφαλώς να πάρεις στο εργοτάξιον που αλλού. Αλλά πάλε τα CEB θα κατασκευάζονται επί τόπου οπότε εν θα έshιεις θέμαν μεταφοράς τους.
      Ότι ισχύει για ούλλα τα υλικά κατασκευής του κτιρίου ισχύει τζιαι για τούτα. Δηλαδή, με βάσην τα χαρακτηριστικά τους (διαστάσεις, σκληρότητα κλπ.) τζιαι τη χρήση τους (τοιχοποιία, σκελετός, πάτωμα κλπ.) εν δουλειά του αρχιτέκτονα τζιαι των μηχανικών της ομάδας να κάμουν τες σχετικές μελέτες τζιαι να καθορίσουν τη δομήν του κτιρίου ώστε να πληρεί τους κανόνες της πολεοδομίας. Στην Ισπανίαν ας πούμεν υπάρχει ξεχωριστός πολεοδομικός κανονισμός για κατασκευές αποκλειστικά με υλικά από γη.
      Τωρά αν κάποια στιγμήν ας πούμεν χρειαστεί ή εννά συμφέρει να κάμω ας πούμεν IS0 9001 για διασφάλισην ποιότητας, εννά το κάμω. Στο τέλος της ημέρας έθθα έχουν σημασίαν οι α' ύλες ξεχωριστά αλλά η ποιότητα του μίγματος των τούβλων.

      Διαγραφή