Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Σικκιμέ τζι'αν ψηφίσετε, σικκιμέ τζι'αν μεν....


Σε μιαν ανάρτηση μου πέρσι, εν όψει προεδρικών εκλογών, εδήλωννα αντίθετος με την αποχήν, το λευκόν τζιαι το άκυρον. Ακολούθησεν μια ωραία συζήτηση, την οποίαν όποιος εν βαρκέται μπορεί να δει δαμέ. Στη σούμαν, η ψήφος εν δικαίωμαν σας, για το οποίον κατά τζιαιρούς πολλοί αθρώποι επεθάναν. Εγώ ξέρω ότι συνήθως που κάθε δικαίωμαν εκπηγάζει τζιαι κάποιου είδους υποχρέωση. Άμα εσείς θεωρείτε ότι μόνον δικαιούστε αλλά δεν υποχρεούστε, μεν πάτε να ψηφίσετε ή σύρτε λευκόν/ άκυρον. Σικκιμέ που λαλεί τζι' ο τίτλος.

Ψάχνοντας για επιχειρηματολογίαν εναντίον της αποχής/ λευκού/ ακύρου (έτσι για να μεν τα ακούτε μόνον που την εξοχότηταν μου), ήβρα έναν εξόχως ενδιαφέρον blog, με μιαν πολλά εκτεταμένην τζιαι θυμωθκιάρικην ανάρτησην εναντίον των "προβάτων" που απέχουν των εκλογών θεωρώντας ότι έτσι πλήττουν κάπως το σύστημαν. Παραθέτω την δαμέ προς τέρψην πάλε όσων έχουν διάθεσην. Διευκρινίζω  ότι εν μου αρέσκει το militant ύφος αλλά κάμνει αρκετά καλά point που με βρίσκουν σύμφωνο.

Ο φίλος τζιαι ακτιβιστής OSR έβαλεν πρόσφατα υλικόν για Άμεση (Αδιαμεσολάβητη) Δημοκρατία και εφικτή υλοποίηση. Επειδή όπως το συνηθίζει, εν κάμποσα, εθκιάλεξα ένα σχετικά σύντομον τζιαι παραθέτω το δαμέ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, διότι όντως καταδεικνύει εν συντομίαν τα τεράστια ελλείμματα της σημερινής "έμμεσης δημοκρατίας" στην οποίαν ζούμεν, τζιαι η οποία για άλλη μια φορά καλεί μας στες κάλπες. 

Επειδή όπως τζιαι στο θέμαν "σοσιαλισμός/ κυπριακόν", θεωρώ ότι πρέπει να αρκέφκουμεν που τα πιο προσιτά/ τοπικά/ άμεσα/ you name it, έτσι τζιαι τωρά δεν πρόκειται να απέχω της ψηφοφορίας, τούτου του μοναδικού δικαιώματος ελέγχου της εξουσίας που έχω (όσον αυταπάτη τζιαι να ακούεται), απλά επειδή η "έμμεση δημοκρατία" εν ελαττωματική τζιαι ελλιπής. Τζιαι στες εκλογές τούτες που έρκουνται την Κυριακήν, έχω αποφασίσει ποιους θα στηρίξω.

Πρόκειται για μιαν καινούριαν προσπάθειαν, ανάμεσα σε αρκετές τούτων των εκλογών τζιαι ονομάζεται ΔΡΑΣυ - Eylem. Εκφράζει με γιατί εν φανερά μια αριστερής ιδεολογίας ομάδα, η οποία συνδυάζει ταυτόχρονα την εκπροσώπηση γυναικών τζιαι τουρκοκυπρίων (ένας παρέας στο facebook είπεν μου ότι αν είshιεν τζιαι κανένα άτομον ΛΟΑΤ ήταν να πιάσουν το τζάκποτ). Ήδη προσανατολίζομαι τζιαι στους θκιό "εκλεκτούς" για σταυρόν προτίμησης, ανάμεσα στους οποίους ένας θα είναι σίουρα γυναίκα τζιαι τουρκοκύπρια. Τζιαι ας είμαι κατά των "διακρίσεων"...

Μπορεί κάποιος να μου πει περί "χαμένης ψήφου". Προφανώς εν έχουμεν την ίδιαν θεώρησην περί "χασούρας". Κάποιος άλλος μπορεί να απαξιώσει την Ε.Ε., άρα τζιαι τες εκλογές που αναδεικνύουν τους εκπροσώπους μας ως κράτος στο κοινοβούλιον της. Για μέναν η Ε.Ε., παρά τον καπιταλιστικόν της προσανατολισμόν, εν σαφώς η πιο αξιόλογη τρέχουσα προσπάθεια του αθρώπου για διεθνιστική θεώρησην της πραγματικότητας. Τζιαι ως τέθκοια αξίζει τον κόπον να συμμετέχεις παντοιοτρόπως.

Ώσπου να πετύχουμεν την αμεσοδημοκρατίαν, stay cool and keep rocking!

11 σχόλια:

  1. Ούτε εμένα μου αρέσει το μιλιταντ όπως το έθεσες ύφος του μπλογκ. Επίσης δε μου αρέσει, όταν χρησιμοποιούν κοσμητικά επίθετα (π.χ. πρόβατο κ.τ.λ.) ως επιχειρηματολογία. Αντίθετα ο μπλογκερ, αρθρογράφος, σχολιαστής και γενικά ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί προσβλητικές ή υποτιμητικές εκφράσεις για να περάσει το μήνυμα του, μαζί μου τουλάχιστον, θα περάσει το αντίθετο μήνυμα και ως αποτέλεσμα χάνω το ενδιαφέρον μου και σταματώ να δίνω σημασία στα λεγόμενα τους, ή στην προκείμενη περίπτωση στα γραφόμενα τους.

    Αλλά έχω μια απορία αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει. Στο άρθρο, ο/η αρθρογράφος παραθέτει κάποια στοιχεία, για εκλελεγμένους δήμους το 2010, με ποσοστά αποχής από 50,5% μέχρι 60,4%.

    Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής. Αν πάνω από το 50% των εγγεγραμένων ψηφοφόρων απέχει λόγω αποχής + λευκά + άκυρα τότε δεν θα έπρεπε τα αποτελέσματα των εκλογών να θεωρηθούν ως άκυρα (μη αποδεκτά); Για παράδειγμα, είναι νόμιμο σε μια δημοκρατία, να εκλέγεται δήμαρχος με ποσοστά αποχής 60,4%;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθκεια είναι ότι δεν ξέρω, αλλά από ότι εκατάλαβα κανένας δεν έκαμεν προσφυγήν, οπότε η σχετική πρόνοια που αναφέρεται έμεινεν ανενεργή...

      Διαγραφή
  2. Είναι καθήκον του ποιητή
    όταν του δίνουνε χαρτί
    αυτός να γράφει.

    Η αναμέτρηση εκλογική
    κι οι κόποι του(ς) στην τελική
    ας πάνε στράφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε έφα τους τόπους τζιαι εν βρίσκω πόθεν το ήβρες τούτον. Αλλά εξαναείδα/θκιάβασα το είμαι σίουρος. Εν που τραγούδι;

      Διαγραφή
    2. http://hlithioagrino.blogspot.com/.../eu-parl-i-mental.html

      Διαγραφή
    3. Ακόμα εν εδιαφωτίστηκα. Η παραπομπή φκάλλει σε αδιέξοδο.

      Διαγραφή
    4. http://hlithioagrino.blogspot.com/2014/03/eu-parl-i-mental.html

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλε βρίσκω πολλούς υποψήφιους που τους θεωρώ καλούς και δεν ξέρω ποιον να πρωτοδιαλέξω. Σοβαρά τωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν η πρώτη φορά νομίζω που εν έχουμεν μόνον κόμμτα τζιαι "νούμερα". Έχουμεν τζιαι κάποιες όντως ενδιαφέρουσες επιλογές. Λλίον παραπάνω νόημαν στο να καταναλώσουμεν νάκκον φαιάν ουσίαν τζιαι να "σταυρώσουμεν" κάτι παρά να παίξουμεν πελλόν.

      Διαγραφή
  4. Real Democracy (Direct Democracy) & Feasible Implementation:
    http://pantelicgr.wordpress.com/2013/11/12/democracy-feasible-implementation/

    Άμεση (Αδιαμεσολάβητη) Δημοκρατία και εφικτή υλοποίηση:
    http://pantelicgr.wordpress.com/2013/09/08/democracy/

    (Άμεση) Δημοκρατία - Επιπλέον Σύνδεσμοι με προτάσεις, υπαρκτά παραδείγματα και online εργαλεία συζήτησης και άμεσης ψηφοφορίας:
    http://pantelicgr.wordpress.com/links/

    ΑπάντησηΔιαγραφή