Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τα έξι ξωτικά του καπιταλισμού


Πιάννει με κάποτε μια διάθεση για "τρολλάρισμαν", τζιαι πόψε εν μια που τζιείνες τες περιπτώσεις. 
Διότι ναι μεν να θεωρώ ότι ζούμεν σε έναν κόσμο σοβαρά προβληματικόν, που κινδυνεύει άμεσα με καταστροφήν τζιαι που θα μπορούσεν να ήταν πολλάκις καλλίττερος για ούλλα του τα πλάσματα. Αλλά που την άλλην εν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι ακόμα τζιαι εγώ ο ίδιος, πόσο μάλλον οι γονείς τζιαι οι παππούδες μου, έχουμεν ζήσει φοβερές προόδους στην ποιότηταν της ζωής μας. Οι γονιοί μου εμεγαλώσαν σε σπίθκια χωρίς τρεχούμενο νερόν, ρεύμαν τζιαι τηλέφωνον. Οι γονείς τους εν είχαν ακούσει καν για το αυτοκίνητον, το αεροπλάνον, το ραδιόφωνον, την τηλεόρασην αλλα επρολάβαν να τα χρησιμοποιήσουν. 
Αθθυμούμαι το 1994 που ήμουν πρωτοετής, ολόκληρη η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσ/νίκης είshιεν μόνον θκιό "νησίδες" (έτσι τες ελαλούσαν) με πρωτόγονον dial up internet, για το οποίον έπρεπεν να κάμεις κράτησην 3-4 μέρες πριν το χρειαστείς. Πόψε γράφω στο blog μου, το οποίον χρησιμοποιώ δωρεάν, που το σπίτι μου, όπου έχω οϊ έναν αλλά 3 υπολογιστές, θκιό εκ των οποίων εν laptop, τα οποία το 1994 ήταν σε εμβρυακή μορφήν τζιαι ήταν προνόμιον πολλά λλίων αθρώπων στον πλανήτην. Ας μεν ανοίξω κουβένταν τζιαι για τα κινητά τηλέφωνα...
Έτσι, όταν έρκεται η ώρα του προβληματισμού για το που πάμεν, εν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι παρά τα μύρια όσα αϊπια του, το τωρινόν "σύστημαν" έshιει να δείξει σημαντικά επιτεύγματα μέσα στο μικρό σχετικά διάστημαν που έshιει επικρατήσει, δηλαδή που το 1600-1700 περίπου. Ο τυπάκος που ακολουθεί, σαν καλός "θρησκευόμενος" του εν λόγω συστήματος, του καπιταλισμού, παρουσιάζει μιαν αρκετά ψυχαγωγικήν οπτικήν του:


Κάποιαν στιγμήν, κάμνει μιαν αντιπαραβολήν του γνωστού παραμυθκιού του παπουτσή με τα ξωτικά, όπου αντί για θκιό ξωτικά, παραθέτει έξι, τα οποία αποτελούν τους "στυλοβάτες", τους βασικούς παράγοντες του καπιταλισμού, που για τον παρέαν εν ο λόγος της ευμάρειας μας (sic). Τζιαι είναι τα εξής:

1. Η Ιδιοκτησία (Private Property)
2. Η κατανομή εργασίας (Division of Labor)
3. Η ανταλλαγή (Exchange)
4. Η ανάληψη κινδύνου/ επιχειρηματικότητα (Risk taking/ Entrepreneurship)
5. Η συσσώρευση κεφαλαίου (Capital Accumulation)
6. Η επιθυμία για καλύτερη ζωή και η πίστη ότι μπορεί να επιτευχθεί (The desire for a better life and the belief that it can happen)

Φυσικά αθρώποι όπως ο παρέας του βίντεο θα είχαν πολλά παραπάνω χάζιν αν, αντί να μιλούν σε διάλεξην, να συμμετείχαν σε debate απέναντι που, ας πούμεν, τον Τσόμσκι. Διότι το ταπεινό μου μυαλουδάκιν, που ζυμώννεται συνέχεια τζιαι προσπαθεί να φκάλει άκρην, δουλεύκει πολλά καλλίττερα μπροστά σε αντιπαράθεσην λογικών επιχειρημάτων παρά μπροστά σε μονολόγους του εκάστοτε φανατικού απολογητή της εκάστοτε κοσμοθεωρίας τζιαι ιδεολογίας.

Ώσπου να πετύχω το επόμενον καλόν debate, stay cool and keep rocking!

4 σχόλια:

  1. Χμ, για μένα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον μια συζήτηση ανάμεσα σε οπαδούς, είτε αναμεταξύ τους είτε σε αντιπαράθεση με τους οπαδούς μιας ιδεολογίας αντίπερα.

    Προτιμώ τους αμφισβητίες.

    Τουλάχιστον αυτοί προσπαθούν να ισορροπήσουν τη σκέψη σε έναν κόσμο που έμαθε μόνο να κρύβεται πίσω από θολές ιδεολογίες και να ζητωκραυγάζει συνθήματα.

    Η λέξη ΑΝΤΙκαπιταλιστής δε μου λέει απολύτως τίποτα. Συνήθως είναι προβλέψιμο το τι έχουν να προτείνουν όλοι οι λεγόμενοι ΑΝΤΙ. Το γιατί δεν το εφαρμόζουν πρώτα στον εαυτό τους για να δώσουν πρώτοι και καλύτεροι το πιο χειροπιαστό παράδειγμα, είναι το μεγάλο ερώτημα...

    Η άποψή μου είναι ότι για να διορθώσουμε τα (κακώς έχοντα) πράγματα χρειάζονται πολλές μικρές επαναστάσεις, ξεκινώντας από προσωπικό πάντα επίπεδο και μετά στον περίγυρο - χωρίς αυτές να γίνοται αυτοσκοπός, αλλοιώς δε θα είχε νόημα χωρίς ένα κάποιο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει προσοχήν. Εγώ ας πούμεν εν αντέχω όσους απαντούν σε ερωτήσεις με ερωτήσεις. Τζιαι όσους εν αφήνουν χώρον στο ενδεχόμενον να κάμνουν λάθος, ώστε να υπάρχει τζιαι χώρος για αλλαγήν.
      Κατά τα άλλα να μεν παρεξηγηθώ: είμαι εναντίον του παρόντος συστήματος, όπως είμαι εναντίον της συντήρησης για οτιδήποτε εν αποδεδειγμένα ανεπαρκές τζιαι ελαττωματικόν. Αν λεφερεν προόδους συναρπαστικές, ας φέρει τζιαι την αντικατάστασην του με το επόμενον, που θα είναι πιο ανθρώπινον πάνω που ούλλα...

      Διαγραφή