"Ταπακούδης; Τζ̆αι επήες με αντιπροσωπείαν του ΑΚΕΛ; Πρώτην φοράν ακούω έτσι πράμαν", είπεν ο Κυριάκος, οπαδός του Άρη Λεμεσού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε κουβένταν μας στο αεροδρόμιον της Αθήνας επιστρέφοντας που την επίσκεψην μας στες Βρυξέλλες. Όπου όντως εταξιδέψαμεν με ομάδαν υπο την διοργάνωσην του ΑΚΕΛ, τζ̆αι πιο συγκεκριμένα του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ. Ο Κυριάκος είσ̆εν ξανακούσει το επίθετον λόγω της πολυετούς επαγγελματικής τζ̆αι άλλης σχέσης του με παρακλάδιν της οικογένειας Ταπάκκη στη Λεμεσόν, τζ̆αι ήξερεν ότι πρόκειται περί "παραδοσιακά δεξιάς" οικογένειας, εξ' ου τζ̆αι η εντύπωση που του έκαμεν το νταραβέριν με το πάλαι ποτέ κόμμαν της αριστεράς τζ̆αι του "λαού".
Βέβαια ασχέτως των δεξιών παρακαταθηκών της ευρύτερης οικογένειας Ταπακούδη, εγώ έχω εδώ τζ̆αι πολλά χρόνια διαμορφώσει μιαν, ως επί το πλείστον, αριστερήν ιδεολογίαν στα παραπάνω θέματα που αφορούν την πολιτικήν τζ̆αι την κοινωνίαν, ενώ έχω ψηφίσει το ΑΚΕΛ σε ούλλα τα πολιτικά επίπεδα (δημοτικές, βουλευτικές, ευρωεκλογές, προεδρικές), τζ̆αι ειδικά τον ίδιον τον Νιαζί, τον οποίον εκτιμώ τόσον ως πολιτικόν αλλά τζ̆αι ως επιστήμοναν. Ήταν εύκολον να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκλησην του παιδικού φίλου τζ̆αι συμμαθητή Αύγη (γνωστού τζ̆αι ως Μπουτζ) όταν μου εζήτησεν να πάμεν παρέαν. Η δε συμπερίληψη τζ̆αι του έτερου παλιού φίλου τζ̆αι συμμαθητή Κωσ̆τάκη (επίσης γνωστού ως Μπουτζ - εν κουβέντα μεταξύν τους) έκαμεν ακόμα πιο υποσχόμενην την αναμενόμενην εξέλιξην του ταξιθκιού στες Βρυξέλλες για συνολικά τρεις μέρες.
Στες Βρυξέλλες είχα πάει άλλες θκυό φορές στο παρελθόν, μιαν για δουλειάν τζ̆αι άλλην μιαν με την οικογένειαν, τζ̆αι είχαν μου αφήσει τζ̆αι οι θκυό πολλά θετικές εντυπώσεις. Τωρά μάλιστα τα έξοδα ήταν πλήρως καλυμμένα, τζ̆αι πέραν του θετικού των φίλων συνταξιδιωτών, θα είχαμεν την ευκαιρίαν να συνυπάρξουμεν με αρκετούς Τουρκοκύπριους συμπατριώτες, οι οποίοι επίσης είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, αφού το κύριον θέμαν της όλης διοργάνωσης ήταν οι προοπτικές επανένωσης στο πλαίσιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να πούμεν ότι η αεροπορική εταιρία που μας επήρεν (Sky Express), για άλλην μιαν φοράν άφησεν μου άριστες εντυπώσεις. Άνετες θέσεις, καλή εξυπηρέτηση τζ̆αι πάντα συνεπής στες ώρες αναχώρησης.
Εμείναμεν σε έναν συμπαθητικόν ξενοδοχείον κοντά στο κέντρον των Βρυξελλών τζ̆αι είχαμεν εύκολην πρόσβασην, είτε με τα πόθκια είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε όποιον προορισμόν εθέλαμεν να πάμεν. Στα δωμάτια εμείναμεν θκυό-θκυό, πολλά "συντροφικά", τζ̆αι ήταν αναμενόμενον να μας προκαλέσει κάποια "ξεβολέματα", αλλά ήταν επουσιώδη τζ̆αι εν θα επεκταθώ παραπάνω.
Με τους Τουρκοκύπριους είχαμεν εξαρχής μιαν πολλά αρμονικήν συνύπαρξην, με την έντονην αίσθησην, που έχω κάθε φοράν που συναντώ μέλη της εν λόγω κοινότητας, ότι εν "δικοί" μας αθρώποι. Αν εξαιρέσεις την γλώσσαν, το "τελευταίον σύνορον", όπως είπεν κάποιαν στιγμήν στο ταξίδιν ο Αύγης, ενιώθαμεν εξαιρετικά συμβατοί με τούτους τους αθρώπους. Τα αγγλικά υποβοηθούν την επαφήν, αλλά τι ωραία θα ήταν να εξέραμεν εμείς κάποια βασικά Τουρκικά τζ̆αι τζ̆είνοι κάποια Ελληνικά, ώστε να μεν υψώνεται τούτον το τείχος όποτε μιλά η εκάστοτε ομάδα μεταξύ της. Εν που τα μέτρα προσέγγισης που προσωπικά θα επρότεινα για να έρτουν πιο κοντά οι θκυό κοινότητες, ενθάρρυνση τζ̆αι υποστήριξη της εκμάθησης των θκυό γλωσσών στο ευρύν κοινόν της Κύπρου. Εν έναν μέτρον πλήρως εφικτόν τζ̆αι εντός της συνταγματικής νομιμότητας, αφού αποτελούν τες θκυό επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άτε βέβαια να πείσεις το κοινόν ή τες συντεχνίες των εκπαιδευτικών, του πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, ότι η εκμάθηση της Τουρκικής έννεν "τουρκολαγνεία" ούτε "προδοτική", αντίθετα εν έναν όφελος όποθθεν τζ̆αι να το αξιολογήσεις.
Το αποκορύφωμαν του ταξιθκιού ήταν η συνάντηση της τρίτης μέρας (πρώτη μέρα ταξίδι, δεύτερη μέρα επισκέψεις/ ξεναγήσεις/ δείπνο) σε αίθουσαν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου με θέμαν τες προοπτικές επανένωσης εντός της Ε.Ε. εδώσαν το παρόν τους ο Στέφανος Στεφάνου με τους θκυό ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, ένας εκπρόσωπος του Ρεπουπλικανικού Κόμματος των Τουρκοκυπρίων (όμορρον του ΑΚΕΛ), ο Τουμάζος Τσ̆ιελεπής τζ̆αι μια Τουρκοκύπρια ακαδημαϊκός (σόρυ που εν αναφέρω ονόματα, I suck at that). Η αίθουσα ήταν γεμάτη με κόσμον, τόσον που την αποστολήν της Κύπρου όσον τζ̆αι που άλλους ενδιαφερόμενους, τζ̆αι εκράτησεν σχεδόν τρεις ώρες. Έλπιζα ότι θα ήταν κάτι το πραγματικά αξιόλογον τζ̆αι εν απογοητεύτηκα, ασχέτως αν υπήρξαν θέματα διαχείρισης του διαθέσιμου χρόνου τζ̆αι ρύθμισης των παρεμβάσεων ώστε να υπάρξουν όσον το δυνατόν πιο πολλές. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν πραγματικά "διψασμένοι" για εκπροσώπησην, αφού νιώθουν εγκατελειμμένοι που την Ευρώπη, τζ̆αι σε μιαν μέγγενην ανάμεσα αφενός εμάς, που εν τους δεχούμαστεν ως πολιτικά ίσην οντότηταν, τζ̆αι αφετέρου την Τουρκίαν, που εν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ευημερίαν τους αλλά χρησιμοποιά τους κυρίως ως πολιτικόν χαρτίν για τα δικά της συμφέροντα. Δαμέ πρέπει πάντως να δώσω τα εύσημα στο ΑΚΕΛ, με το οποίον έχω επανειλημμένα διαφωνήσει σε πολλά θέματα (π.χ. πρόσφατα για το Παλαιστινιακόν), αλλά αποτελεί την μόνην πολιτικήν δύναμην της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφέρει βήμαν στους συμπατριώτες μας τζ̆αι επιδιώκει την συνεργασίαν τζ̆αι συνύπαρξην μαζίν τους. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά παραπάνω στο μέλλον για να έχουμεν ελπίδαν να ανατρέψουμεν την στασιμότηταν των θκυό Νίκων τζ̆αι την παράνοιαν του στάτους κβο που ευνοούν.
Η νύχτα της Δευτέρας τζ̆αι ολόκληρη η Τρίτη ήταν σε άλλον τέμπον τζ̆αι άλλην διάθεσην. Ήταν η περίοδος των "Μπουτζ", στους οποίους εντάχτηκα τζ̆αι γω, έστω υπό το καθεστώς του "επίτιμου". Είχαμεν βρεθεί ξανά οι τρεις μας στο μακρινόν παρελθόν, στην εμπειρίαν της Σ.Ε.Α.Π. (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού) στο Ηράκλειον της Κρήτης. Την Δευτέραν τη νύχταν επισκεφτήκαμεν μιαν κλασικήν, συνοικιακήν μπυραρίαν στην "κάτω πόλην" των Βρυξελλών τζ̆αι ετσακκίσαμεν αρκετά pints μπύρας μαζίν με τοπικόν λουκάνικον. Την Τρίτην εξορμήσαμεν με τραίνον προς την Γάνδην τζ̆αι την Μπρυζ. Στην Μπρυζ είχα ξαναπάει στην δεύτερην επίσκεψην στες Βρυξέλλες πριν κάποια χρόνια, αλλά την Γάνδην πρώτην φοράν την έβλεπα. Πιο μεγάλη που την Μπρυζ, αλλά το ίδιον "μεσαιωνικά παραμυθένια", γεμάτη με εντυπωσιακά, μπαρόκ κτίρια τζ̆αι μνημεία. Μέσα στην "προ-χριστουγεννιάτικην" ατμόσφαιραν, το κρύον τζ̆αι τα εορταστικά κιόσκια με ποτά, τρόφιμα τζ̆αι μπιχλιμπίδια επεράσαμεν πραγματικά υπέροχα, τζ̆αι ας εχάσαμεν την απογευματινήν ξενάγησην στες Βρυξέλλες με λεωφορείον.
Το τρίο Μπουτζ (εξ αριστερών Αύγκους, Κωσ̆τάκη, Γούφης), κάπου στην Γάνδη |
Το βράδυν της Τρίτης επαραθέσαν μας δείπνον οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ σε ελληνικόν εστιατόριον των Βρυξελλών. Μάλλον λάθος επιλογή αφού "when in Rome..." αλλά το φαίν εν φαίν. Κατόπιν εξαιρετικά ορθής εισήγησης του Αύγη, εκάτσαμεν στο τραπέζιν όπου εκυριαρχούσεν το τουρκοκυπριακόν στοιχείον, αφού ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να "συμπλαστούμεν" μαζίν τους τζ̆αι εν το μετανιώσαμεν. Βέβαια το ιδανικόν θα ήταν να είχαμεν μαζίν μας τζ̆αι την "αντίθετην άποψην", δηλαδή εθνικιστές/ απορριπτικούς τζ̆αι των θκυό κοινοτήτων, αφού όσον να' ναι με "ομοϊδεάτες" εν ευκολάκιν να τα έβρεις, αλλά ας μεν θωρούμεν στα δόντια τον άππαρον που μας εδώσαν.
Την τελευταίαν νύχταν, ο κουμπάρος του Κωσ̆τάκη που ζει αρκετά χρόνια στες Βρυξέλλες, επήρεν μας για την τοπικήν σπεσ̆ιαλιτέ, δηλαδή μύδια, σε μιαν πολλά ωραίαν μπυραρίαν στες παλιές γειτονιές της πόλης. Έχουν μιαν ατμόσφαιραν τούτα τα μέρη που πραγματικά πρέπει να την ζήσεις για να την αντιληφθείς. Άλλη μια όμορφη ανάμνηση για να συζητούμεν στες συγκεντρώσεις της παρέας.
Μπύρες τζ̆αι μύδια |
Ώσπου να ξαναβρεθούμεν, Μπουτζ τζ̆αι Τουρκοκύπριοι, stay cool and keep rocking!
τι ωραιο ποστ!! ζω τζαι γω Βρυξελλες, μακαρι να ηξερα για τουτη την εκδηλωση τζαι θα ηθελα πολλα να ερθω στο κοινοβουλιο να παρακολουθησω. Περυσι ηρτε μια ομαδα νεων τ/κ για μια εκδηλωση παλε του Νιαζι τζαι του Γεωργιου τζαι εκανονισαν μετα κυπριακη βραδια με τραγουδια τζαι χορους τζαι επερασαμε τελεια. Εγελασα πολλα με την εισηγηση σου για την ενταξη των τουρκικων στα σχολεια, ειπες το πιο λογικο πραμα του κοσμου τζαι ομως φανταζει τοσο μακρινο με τα σημερινα σχολεια, εν ετει 2023 ακομα εκτρεθουν τον εθνικισμο τζαι την διχοτομηση. Σε ποιο ελληνικο εστιατοριο σας επηραν; ειμαι περιεργη, συγγνωμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ήθελα που μέρες να γράψω αλλά εν έβρισκα χρόνον/ διάθεσην. Τελικά εφάνηκεν μου λλίον "διεκπεραιωτικόν" (το blog λειτουργεί αρκετά ως ημερολόγιον) αλλά χαίρουμαι που σου άρεσεν.
ΔιαγραφήΤο εστιατόριον ήταν το Κουζίνα Authentica:
https://koyzina-authentica.be/
Αξιοπρεπέστατον, αλλά προσωπικά απόλαυσα πολλά παραπάνω το στέκκιν με τες μπύρες τζιαι τα μύδια την τελευταίαν νύχταν, προτιμώ να δοκιμάσω ντόπια πράματα όπου πάω.
ευχαριστω για το λινκ, φαινεται οντως πολλα ωραιο αλλα κοφκει κελε… εννοειτε να προτιμας τα local εστιατορια. Μπορεις να μας πεις περισσοτερα για τη θεση σου για το παλαιστινιακο; ειπες οτι εν συμφωνεις με το ακελ αλλα το ακελ λαλει το προφανες, οτι οι Ισραιλητες προβαινουν σε γενοκτονια. Τρομαζω λιο να σκεφτω σε τι διαφωνεις που τουτο αλλα επειδη εκτιμω πολλα το μπλοκ σου αν θελεις να μοιραστεις την γνωμη σου θα την δκιαβασω με πολλη ενδιαφερον.
ΔιαγραφήΜπορείς να δεις έναν περίγραμμαν της όλης στάσης μου δαμέ:
Διαγραφήhttp://woofisarfkai.blogspot.com/2023/10/
Εν θεωρώ την στάσην του ΑΚΕΛ αντικειμενικήν. Εν εξόχως συναισθηματική τζιαι προκατειλημμένη.
εδιαβασα ηδη τζινη την αναρτηση σου, πολλα ενδιαφερουσα. Οντως φταιν τζαι οι παλαιστινιοι τζαι οι γυρω που τροφοδοτουν τον φανατισμο γιατι συμφερει τους αλλα τζαι παλε το κακο που τους καμνει τζαι εκαμνε το Ισραηλ εν συγκρινεται καν. Επισης, για μενα, εν συγκρινεται με το Κυπριακο για το οποιο φταιμε 70% εμεις παρα οι τουρτζοι, γενικα καμια σχεση τα δυο θεματα (κατα τη γνωμη μ παντα). Το πιο τρομακτικο εν η ανευ ορων υποστηριξη του Ισραηλ που τον Νοτο τζαι η υποκρισια τους, σε εμετικο βαθμο ενω οι παλαιστινιοι εν εχουν στρατιωτικη ουτε υλικη βοηθεια που κανεναν.
ΔιαγραφήΤο να αποδίδουμεν "ποσοστά ευθυνών" εν άτοπον, αφού τόσον παλιά τζιαι τόσον σύνθετα προβλήματα, που έχουν τζιαι εμπλοκήν ξένων, εν έχουν μονοδιάστατην ανάλυσην.
ΔιαγραφήΛόγου χάρη, στο κυπριακόν αν κάποιος πιάσει έναν απόσπασμαν 1958-1963, εννά ρίξει την κύριαν ευθύνην στους Ε/Κ. Αν το πιάσει που που 1974 ως σήμερα, εννά κάμει το ίδιον για τους Τούρκους. Έννεν έτσι που λαμβάνεις θέσην, πιάννεις το νήμαν που την απαρχήν.
Το παλαιστινιακόν μοιάζει πάρα πολλά με το κυπριακόν, τζια με το ουκρανικόν. Εν έναν κράμαν εθνικο/ θρησκευτικών διενέξεων με "μητέρες-πατρίδες", αποικιοκρατίαν τζιαι ξένα συμφέροντα.
Ως Κυπραίοι οφείλουμεν να είμαστεν το ίδιον νηφάλιοι όταν λαμβάνουμεν θέσην τζιαι σκούμεν κριτικήν για το καθένανπου τούτα τα προβλήματα, αντί να αφήνουμεν την ιδεολογίαν τζιαι το συναίσθημαν να στρεβλώνουν την κρίσην μας.
Το "ισχυρόν" Ισραήλ εν μια φέττα γης με μόλις 7-8 εκατομμύρια αθρώπους, που τους οποίους 20% εν μουσουλμάνοι, ανάμεσα σε μιαν "θάλασσαν" μουσουλμάνων. Οι μουσουλμάνοι παγκοσμίως εν σχεδόν θκυό δισεκατομμύρια, με πλειοψηφίαν σε έναν σωρόν κράτη. Οι Εβραίοι παγκοσμίως εν κάτω που 20 εκατομμύρια, τζιαι αποτελούν πλειοψηφίαν σε έναν μόνον κράτος: το Ισραήλ.
Βοήθειαν δε λαμβάνουν τζιαι οι Παλαιστίνιοι. Η διαφορά είναι ποιος κουμαντάρει την βοήθειαν. Οι τρομοκράτες της Χαμάς. Που αφήνουν τα γυναικόπαιδα τους να σκοτώνουνται ενώ κτίζουν υπόγειες σήραγγες χιλιομέτρων στες οποίες χωρούν να ρέξουν αυτοκίνητα. Έτσι πράματα εγώ εν τα καταλάβω ούτε μπορώ να τα υποστηρίξω. Προτιμώ να είμαι ουδέτερος τζιαι να εύχουμαι να σταματήσιε η βία.
συμφωνω εν μερει μαζι σου τζαι καταλαβω τι λαλεις. Στο μονο που διαφωνω εν στην αριθμητικη υπεροχη των μουσουλμανων γιατι εν τσακωμενοι μεταξυ τους τζαι σκοτωμενοι οποτε εν υποστηριζει κανενας την παλαιστινη εμπρακτα. Επισις, οι τρομοκρατες της Χαμας εδημιουργηθηκαν εν μερει λογω της επεκτατικης πολιτικης του Ισραηλ το οποιο ενεν 8 εκατομμυρια και δατς ιτ. Εσιει ολοκληρη αμερικη πουπισω του που εν παντες τζαι εν μια χωρα τουτοι οι δυο. Τζαι το πιο σημαντικο, εν υπαρχει καμια δικαιολογια για τη σφαγη που γινεται απο το Ισραηλ το οποιο εχουν τζαι τζινοι κυβερνηση απο τρομοκρατες, η μονη διαφορα εν οτι εχουν τη ρασιη του Νοτου οποτε ενεν τρομοκρατες εν απλως ‘’δεξιοι’’….
Διαγραφήαγαπητε Γουφι, παλε λαλω σου οτι καταλαβω τι λαλεις, αλλα καπου διαφωνουμε.
Ευχαριστούμεν που εμοιράστηκες μαζίν μας τούτην την ωραίαν εμπειρία φίλε Γούφη (κόφκεις που τες Γούφες;). Μακάρι να εγίνουνταν πιό συχνά τζιαι πιό ανοιχτά για το κοινό τέθκια events. Αφού στην Κύπρο εν αναμειγνύουνται οι κοινότητες, ας γίνει, έστω, στην ευρωπαϊκήν πρωτεύουσα. Τζιαι σιγά-σιγά ήταν να μάθουμεν ο ένας τη γλώσσα του άλλου χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μικρή υποσημείωση, πρέπει να κοιτάξεις το Volt Cyprus για μιαν πιο ευρωκεντρική, δικοικοτική (γενικός γραμματέας Τ/Κ!) εναλλακτική του ΑΚΕΛ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά φίλε, το Γούφης εν παρατσούκλιν, επεξηγείται στην κορυφήν του blog, τζιαι καλώς ή κακώς εν κόφκω που τες Γούφες :)
ΔιαγραφήΞέρω πολλά για το Volt, ξέρω τζιαι κάποια βασικά στελέχη της προσπάθειας, σίγουρα εν ένας χώρος με τον οποίον έχω πολλά κοινά, ενδεχομένως παραπάνω παρά με το ΑΚΕΛ.
Ερώτησα σχετικά τον Βάκη, στέλεχος του ΑΚΕΛ που ήταν υπεύθυνος για την αποστολήν, τζιαι εχάρηκα να διαπιστώσω ότι εν τρέφουν αρνητικά αισθήματα για το Volt, μπορούν να δουν πως ένας τέθκοιος χώρος μπορεί να εν σύμμαχος παρά εχθρός του ΑΚΕΛ. Ελπίζω να το εννούσεν. Εξάλλου, μέρος των δυνητικών ψηφοφόρων του Volt εν προοδευτικοί αθρώποι, στους οποίους προσβλέπει τζιαι το ΑΚΕΛ για την ψήφον τους.
Ωραία όλα αυτά αλλά να μην ξεχνάμε ότι και το ΑΚΕΛ ευθύνεται για την διατήρηση του στάτους κβο με την εγκληματική του στάση κατά το δημοψήφισμα του 2004 και το "ψηφίζουμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι".
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ειπώθηκεν τζιαι στην συνάντησην, το παρελθόν εν τζιαμέ τζιαι εν ξεχάννεται, οϊ για να μείνουμεν κολλημένοι αλλά για να πάμεν μπροστά.
Διαγραφή