Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Μια "νευρικιά χοντρή"...

 


Θκυό "σημεία των τζ̆αιρών" απασχολούν την σημερινήν (πλέον μηνιαίαν) ανάρτησην μας. Το πρώτον εν η δημόσια συζήτηση για μιαν κίνησην της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να αλλάξει την λέξην "χοντρή" με την λέξην "ψηλή" στο γνωστόν τραγούδιν του Κραουνάκη «Πάμε στον Αδωνι για καφέ». Το δεύτερον εν η αυξανόμενη τάση να θωρούμεν στες διαφημίσεις "μοντέλα" αθρώπων που περιλαμβάνουν πλέον ουσιαστικά τους πάντες, σε σχέσην με τα "αψεγάδιαστα" πρότυπα περασμένων εποχών. Έτσι σε μια διαφήμιση για σερβιέτες η πρωταγωνίστρια εν μια αθλήτρια του πατινάζ της οποίας τα κιλά εν διπλάσια από όσα θα "έπρεπεν", απλά για να σταλεί το μήνυμαν ότι εν πρέπει να κάμνουμεν "δυσμενείς διακρίσεις" λόγω βάρους σώματος.

Έχω ξαναγράψει περί "πολιτικής ορθότητας" τζ̆αι εν θα τα επαναλάβω, αν τζ̆αι, επιγραμματικά, πιστώνω τες καλές προθέσεις αλλά άρχισα, εδώ τζ̆ιαι τζ̆αιρόν, να αντιδρώ στην υπερβολήν τζ̆αι την ακρότηταν που παρουσιάζεται ούλλον τζ̆αι πιο συχνά γυρόν που τες "διακρίσεις". Οι διακρίσεις που μόνες τους έννεν "καλές" ή "κακές", αφενός διότι εν αναπόφευκτες τζ̆αι αφετέρου διότι πρέπει να κρίνουνται που τα αποτελέσματα τους. Λόγου χάρην, το να μεταχειρίζεσαι τα μέλη της οικογένειας σου με "προτεραιότηταν" σε σχέσην με αγνώστους εν έναν είδος διάκρισης αλλά τα αποτελέσματα της έννεν απαραίτητα "δυσμενή" για τους άλλους. Το να βάλεις έναν ηλικιωμένον ή έναν άτομον με αναπηρίαν σε προτεραιότηταν έναντι των πιο νέων ή πιο υγιών συνανθρώπων εν διάκριση, αλλά θεωρείται μια διάκριση επωφελής για το κοινωνικόν σύνολον. Το να επισημάνεις ότι σε μιαν νεροτσουλήθραν ή μιαν κούνιαν εν πρέπει να ξεπερνά το βάρος ενός χρήστη τα τάδε κιλά έννεν δυσμενής διάκριση, εν απαραίτητον μέτρον ασφάλειας.

Πάμεν τωρά ειδικά στην λέξην "χοντρή" που επείραξεν την Πρωτοψάλτη, ή τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων της, ή άλλους που έχουν να κάμουν μαζίν της. Το να διαπιστώσεις ότι ένας άθρωπος εν "χοντρός", δηλαδή το σωματικόν του βάρος υπερβαίνει "σημαντικά" τούτον που θεωρείται που την τρέχουσαν στάθμην της επιστήμης ως "φυσιολογικόν" αποτελεί όντως διάκρισην, αλλά εν σημαίνει αυτόματα ότι εν δυσμενής, όπως εν σημαίνει ότι εν δυσμενές να διαπιστώσεις ότι εν "ψηλός" (ή κοντός, ή ξανθός, ή μαύρος ή ομοφυλόφιλος). Στο τραγούδιν του Κραουνάκη η χρήση της λέξης κάμνει διάκρισην αλλά εν τζ̆αι υπονοεί απαραίτητα "στίγμαν", εκτός που την φαντασίαν των απανταχού θιασωτών της αχαλίνωτης πολιτικής ορθότητας. Πέραν τούτου, το τραγούδιν εγράφτηκεν σε μιαν άλλην εποχήν, όπου η χρήση λέξεων τζ̆αι εκφράσεων εδιέπετουν που άλλα "ήθη" ή "στάθμην ηθικής". Μπορείς σήμερα να "προσβάλλεσαι" τζ̆αι να το "επισημαίνεις" αλλά τι αλήθκεια έσ̆ιεις να κερδίσεις με το να στραφείς τζ̆αι να παραμορφώσεις έναν έργον τέχνης για να το φέρεις στα "σημερινά πρότυπα"; Κατά την γνώμην μου, τίποτε απολύτως. Αντίθετα, αλλοιώνεις την ιστορικήν εξέλιξην για να σε "βολέψει", κάτι εξαιρετικά αντιεπιστημονικόν τζ̆αι προκατειλημμένον. Γίνεσαι έτσι, άθελα ή ηθελημένα, μέρος του προβλήματος αντί της λύσης. Η επιμόρφωση εν γίνεται με "αλλοίωσην της ιστορίας", γίνεται με μελέτην τζ̆αι αποκόμισην διδαγμάτων που λλόου της.

Τέλος, πρέπει να καταλάβουμεν ούλλοι μας, ότι τα "άκρα" ουδέποτε βελτιώνουν κάτι. Στην χρήσην (ή απαγόρευσην) της λέξης "χοντρός" μπορείς να γίνεις ακραίος είτε που την μιαν είτε που την άλλην πάνταν. Είσαι εξίσου λάθος. Αν η χρήση της υπονοεί δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των χοντρών συνανθρώπων μας, τότε εν στο έναν άκρον. Αν η απαγόρευση της χρήσης της τείνει να "εξωραϊσει" το να είσαι "χοντρός" τότε πάει στο άλλον. Το να είσαι χοντρός έννεν "καλόν πράμαν". Το να είσαι χοντρός εν αποδεδειγμένα επιζήμιον στο σώμαν σου, αφού πλήττει το μυοσκελετικόν τζ̆αι το καρδιαγγειακόν σου σύστημαν, άρα την υγείαν σου. Τούτα εν επιστημονικά αποδεδειγμένες πραγματικότητες τζ̆αι εν συνιστά "δυσμενήν διάκρισην" ή "body shaming" η επισήμανση τους. Μια χοντρή κοπέλα που κάμνει πατινάζ εν μπορεί να αποτελεί "πρότυπον", όπως εν αποτελεί "μίασμαν". Βάλτε την σε διαφημίσεις, κανέναν πρόβλημαν αλλά μεν μου την ανάγετε σε "παράδειγμαν προς μίμησην". Θα ήταν καλόν να χάσει βάρος. Ειδικά εφόσον της αρέσκει έναν άθλημαν που παλεύκει τόσον πολλά με την βαρύτηταν. Πως να το κάμουμεν;

Ώσπου να ισορροπήσουμεν ανάμεσα στην καταπολέμησην των δυσμενών διακρίσεων τζ̆αι την ακραίαν πολιτικήν ορθότηταν, stay cool and keep rocking!

9 σχόλια:

  1. Εν σημαινει αυτοματα οτι αμα καποιος εσιει κιλα παραπανω ή θεωρειτε ‘χοντροσ’ οτι ενεν υγιης αρα για μενα ενεν επιχειρημα τουτο να καμνεις διακρισεις. Η υγεια εν μετριεται με κιλα. Εγω ειμαι 50 κιλα αλλα οι εξετασεις μου ενεν τοσο καλες, μια αλλη μου φιλη εν 85 κιλα τζαι οι εξετασεις της εν τελειες. Τουτο με τα κιλα εν οντως body shaming. Επισης εν υπαρχει μια αστυνομια που να αποφασιζει ποσα κιλα πρεπει να ειμαστε για να μεν αποκαλουμαστε χοντροι ή για να μπορουμε να καμνουμε πατιναζ ή ο,τι γουσταρουμε. Μεν συμμετεχεις τζαι εσυ σε τουτη την κακη διακριση. Στην Κυπρο υπαρχει παρα πολυς ρατσισμος με τα σωματα, παντα πρεπει να εισαι ‘καπωσ’ για να θεωρειτε το σωμα σου κοινωνικα αποδεκτο τζια τουτο δημιουργα πολλα προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Η υγεία μας εν εξαρτάται που μόνον έναν παράγονταν άρα όντως μπορεί ένας άθρωπος με παραπανίσια κιλά να εν πιο υγιής που έναν με τα "σωστά" κιλά. Το ίδιον μπορεί να ισχύει ανάμεσα σε έναν καπνιστήν τζιαι έναν μη καπνιστήν. Έτερον εκάτερον. Το κάπνισμαν τζιαι τα περιττά κιλά εν αποδεδειγμένα επιζήμια για την υγείαν σου. Το να αρνείσαι τούτην την απλήν πραγματικότηταν ή να την αναγάγεις σε "body shaming" εν το ίδιον ακραίον τζιαι επικίνδυνον με το να συμπεριφέρεσαι ρατσιστικά (δηλαδή να κάμνεις δυσμενείς διακρίσεις) στους συνανθρώπους σου με κιλά παραπάνω του κανονικού.

      Διαγραφή
  2. εξαρταται τι οριζεις ‘περιττα κιλα’. 10; 20; 30; ή 5; τουτο σου λαλω, εν υπαρχει ενας απολυτος ορισμος που να σημαινει οτι αν εισαι πανω που τα ταδε κιλα εισαι ασθενης ή εν μπορεις να καμεις πατιναζ. Καποιος μπορει να θεωρειται υπερβαρος αν εσιει τζαι 5 κιλα πανω που το ‘κανονικο’. Ποιος εισαι εσυ να του πεις οτι εν μπορει να καμει ο,τι θελει; τζαι στο κατω κατω δικαιωμα μου να ειμαι μη υγιης. Σημαινει πρεπει να μ κουνησεις το δακτυλο τζαι να με αποκαλεσεις ‘χοντρη’;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκιαμαχείς. Διαστρεβλώνεις τι γράφω για να κάμεις επιχείρημαν με την διαστρέβλωσην. Η ανάρτηση εν πεντακάθαρη, μπορείς να διαφωνήσεις φυσικά, αν τζιαι πως μπορεί να διαφωνεί κάποιος με το ότι τα περιττά κιλά εν επιζήμια για την υγείαν τζιαι να μάσιεται να το αναγάγει σε body shaming προσωπικά ξεπερνά με μονίμως.

      Διαγραφή
    2. Που ακριβως ειδες να διαστρεβλωνω τουτο που ειπες; ηθελα απλως να ρωτησω πραγματικα τη γνωμη σου για τζινα που ειπα παραπανω αλλα απαντας πολλα επιθετικα. Τζαι εκαταλαβα παρα πολλα καλα τι ειπες με το ποστ σου, ξερω να διαβαζω. Ξαναρωτω λοιπον. Ποσα περιττα κιλα εν επιζημια κατα τη γνωμη σου παντα; εσυ εισαι μοντελλακι να υποθεσω, εν πινεις εν καπνιζεις τζαι τρωεις φουλ υγιεινα; εμενα να δεις ποσο με ξεπερνα οτι ενομιζα οτι ησουν δικαιος ανθρωπος τζαι τελικα θεωρεις φρονιμο να κρινουμε ο ενας τον αλλο που τα κιλα του. Ελπιζω λοιπον κανενας που τζινους που αγαπας να μεν βαλει ποτε εξτρα βαρος (τζαι λογω ψυχολογικων παραγοντων) τζαι να του καμεις λιστα με το τι ΕΝ δικαιουται να καμνει. Αρια φυλη που μονο οι υγιεις δικαιουμαστε να καμνουμε ο,τι μας αρεσει.

      Διαγραφή
    3. "Ποιος εισαι εσυ να του πεις οτι εν μπορει να καμει ο,τι θελει; τζαι στο κατω κατω δικαιωμα μου να ειμαι μη υγιης. Σημαινει πρεπει να μ κουνησεις το δακτυλο τζαι να με αποκαλεσεις ‘χοντρη’;"

      Τούτον είναι διαστρέβλωση τόσον του νοήματος όσον τζιαι του σκοπού της ανάρτησης.
      Επίσης, η ανάρτηση εν αφορά "την γνώμη μου" στο θέμαν τι συνιστά "περιττόν/ υπερβολικόν" βάρος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ορισμοί που ειδικούς για τούτον το πράμαν. Όπως υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια ότι ΔΕΝ είναι καλόν για την υγείαν μας. Προκαλεί πολλά συγκεκριμένα, χρόνια, προβλήματα υγείας.

      Που τζιαμέ τζιαι τζει ο καθένας κάμνει ότι θέλει αλλά υπάρχει χάσμαν ανάμεσα στο να κάμνεις δυσμενείς διακρίσεις εναντίον κάποιου λόγου του πάχους του τζιαι στο να τον παινεύκεις ή να το καθιστάς "περηφάνιαν" τζιαι "πρότυπον" να έσιεις περιττά κιλά. Εν το άλλον άκρον, πως να το κάμουμεν;

      Διαγραφή
    4. Εν θεωρω οτι υπαρχει καποια υπερβολη στο οτι το 2023 ευτυχως αλλαξαν τα πραματα τζαι ειμαστε πολλα πιο προσεκτικοι σε θεματα μπουλιγκ ή προτυπων. Εν νομιζω κανενας να αποθεωνει το πολλη εξτρα βαρος τζαι να λαλει βαλτε ουλλοι 30 κιλα τζαι εν υπαρχει προβλημα. Απλως θεωρω απελευθερωτικο οτι σημερα μπορει καποιος λογω πολλων παραγοντων να εσιει πολλα παραπανω κιλα αλλα να μεν δεχεται παρενοχληση για τουτο ή να νιωθει απαισια για το σωμα τπυ γιατι εν εξυπηρετει τα προτυπα τις εποχης. Συμπαθω σε τζαι διαβαζω σε συνεχεια αλλα ειπες στο ποστ σου ξεκαθαρα οτι μια γυναικα με περιττα κιλα εν μπορει να θελει να καμνει πατιναζ π.χ τζαι τουτο θεωρω το πολλα σοκαριστικο να το λαλεις εσυ. Τελοσπαντων, καλη τζαι η διαφωνια, καμνει σε να σκεφτεσαι μερικες φορες.

      Διαγραφή
  3. Εν μια συζήτηση που έχουμε πολλά συχνά στην παρέα. Στους μαθητές μου εν θα αποφύγω να πω τη λέξη "χοντρός" σε μια ξένη γλώσσα, εν θα τους απαγορεύσω να την λεν όταν περιγράφουν ένα άτομο. Εν απλά μια περιγραφή, μια διαπίστωση. Ούτε σου λεν να χάσεις βάρος, ούτε κάτι άλλο. Όπως άμα είσαι "ψηλός" εν σου λεν να κόψεις τα πόδια σου. Το πρόβλημα εμφανίζεται με τον συσχετισμό περιγραφών, πχ χοντρή ΑΡΑ νευρικιά, ψηλή ΑΡΑ ξενέρωτη, ξανθιά ΑΡΑ χαζή, μαύρος ΑΡΑ παρακατιανός. Το τραγούδι εν εθεώρησα ποτέ ότι έκαμνε τον συσχετισμό χοντρή ΑΡΑ νευρικιά, οπότε εν εκατάλαβα πόθεν επροέκυψε η αλλαγή. Καταλήγω πάντα στο ότι ο κόσμος επαλάβωσε, η κοινή λογική έννεν λογική, και απλά απαγορεύουμε λέξεις γιατί ούτε όσοι μιλούν, ούτε όσοι ακούν μπορούν να σκεφτούν και να κρίνουν σωστά. Βέβαια τούτο κάμνει τα πράματα ΑΚΟΜΑ χειρότερα, αλλά τι να κάμω εγώ κι εσύ ρε γμτ...;
    Moonlight

    ΑπάντησηΔιαγραφή