Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Whataboutism


 Αρχίζουμεν με τον ορισμόν 


Ενδιαφέρον. Στην "διαλεκτικήν των ημερών" (μάλλον εν μονολόγοι, συνθήματα τζ̆αι όχλος υποστηρικτών ή πολέμιων αλλά εν πειράζει, you get the idea) έμαθα τζ̆αι το "whataboutism". 

Να το εξηγήσω όπως το αντιλήφθηκα. Λαλεί κάποιος π.χ. "η εισβολή της Ρωσίας εν λάθος τζ̆αι καταδικαστέα" ή "καλά εκάμαν οι εταιρίες της δύσης τζ̆αι εκλείσαν στην Ρωσία". Τζ̆αι απαντά του άλλος "ναι αλλά εν είπες τίποτε για την εισβολήν της Τουρκίας στην Κύπρο" ή "ναι αλλά μια χαρά δουλεύκουν οι εταιρίες στην Σαουδικήν Αραβίαν που βομβαρδίζει την Υεμένην" κλπ.

Ουσιαστικά εν μια τακτική αντίδρασης στο επιχείρημαν ή την δήλωσην κάποιου, με το να κάμεις ουσιαστικά επίθεσην στον ίδιον, χρεώνοντας του υποκρισίαν, χωρίς καν να μπεις στην διαδικασίαν να αποδείξεις το λάθος της δήλωσης ή του επιχειρήματος του. Εν μια εκδοχή του γνωστού λογικού σφάλματος ad hominem (ο Γούφης εν υποκριτής άρα ότι λαλεί εν λάθος).

Ώσπου να επιχειρηματολογούμεν επί του προκειμένου, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. - Ρε Κωστή, γιατί έσυρες χαμαί το σάντουϊτς του Χαμπή το διάλειμμα;
    - Τζαι ο Χαμπής την άλλη βολάν έγερεν τον Ττοουλή τζι εν του είπετε τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χαμπής ακόμα δέρνει τον Ττοουλήν, για να είμαστεν πιο ακριβείς. Τζιαι συζητούμεν οι υπόλοιποι για το πόσον φταίει ο Ττοουλής που τες τρώει, ενώ εν χαμέ τζιαι τρώει τες. Αντί να πούμεν του Χαμπή να σταματήσει πρώτα.

      Διαγραφή