Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Φαντασία τζαι άθρωπος


Μπορούμεν νομίζω, αβασάνιστα, να συμφωνήσουμεν ότι η βαρύτητα υπάρχει τζ̆αι να το εξακριβώσουμεν με ποικίλα πειράματα. Ότι το νερόν παγώνει στους μηδέν βαθμούς κελσίου τζ̆αι εξατμίζεται στους εκατόν. Μπορούμεν να μελετήσουμεν τες αρχές της φυσικής τζ̆αι της χημείας πάνω στες οποίες βασίζεται η μηχανή εσωτερικής καύσης τζ̆αι να δεχτούμεν ότι εν κάτι χειροπιαστόν τζ̆αι υπαρκτόν, τόσον στην νόησην μας, όσον τζ̆αι στες αισθήσεις μας.
Υπάρχουν άλλα πράματα τζ̆αι καταστάσεις που δεν μπαίνουν σε τούτην την κατηγορίαν. Την κατηγορίαν του "υπαρκτού". Είναι πράματα τζ̆αι καταστάσεις που βασίζουνται καθαρά στην φαντασίαν του αθρώπου τζ̆αι την αποδοχήν τους ως "αρχές" που διέπουν την ζωήν του. Ας πάρουμεν το χρήμαν. Κρατάς στην τζ̆έπη σου κάποια κομμάθκια χαρτίν τζ̆αι μέταλλον, μπαίνεις σε έναν κατάστημαν τζ̆αι ανταλλάσσεις τα με τρόφιμα ή άλλα προϊόντα. Για να διεξαχθεί η δοσοληψία πρέπει τόσον εσύ όσον τζ̆αι ο πωλητής να φανταστούν την αξίαν των κομμαθκιών χαρτιού τζ̆αι μετάλλου σε σχέσην με μιαν εκδότριαν αρχήν (το κράτος, άλλη μια φαντασιακή κατασκευή) τζ̆αι μιαν αντιστοίχησην αξίας που την αγοράν (άλλη μια φαντασιακή αρχή) για να δεχτείτε ο μεν να αποχωριστεί/παραχωρήσει τα κομμάθκια χαρτιού τζ̆αι μετάλλου τζ̆αι ο δε τα προϊόντα/υπηρεσίες του. Τούτη η διαδικασία, παρά το φαντασιακόν της, εξυπηρετεί πολλά παραπάνω την λειτουργίαν της αγοράς, μιας προοδευτικής δύναμης, σε σχέσην ας πούμεν με την "σε είδος" ανταλλαγήν προϊόντων/υπηρεσιών που εν πολλά πιο δύσχρηστη.
Ας πάρουμεν τα έθνη τζ̆αι τα κράτη. Εν υπάρχει στην φύσην τζ̆αι την πραγματικότηταν οτιδήποτε "νομοτελειακόν" σε τούτες τες έννοιες. Είναι καθαρά φαντασιακά προϊόντα του ανθρώπινου μυαλού, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Εν υπάρχουν γραμμές συνόρων πάνω στην  γην όταν πετάς που πάνω της με το αεροπλάνον, αλλά υπάρχουν σύνορα στους φαντασιακούς χάρτες που ζωγραφίζει ο άθρωπος. Όταν ανεμίζεις μιαν σημαίαν τζ̆αι στέκεσαι προσοχήν σε έναν τραγούδιν που βαφτίζεις εθνικόν ύμνον, εν υπάρχει κάποιος "φυσικός νόμος" που σου το υπαγορεύκει. Εν καθαρά μια φαντασιακή διεργασία στο μυαλό σου, που εκαλλιεργήθηκεν που το περιβάλλον στο οποίον εμεγάλωσες. Η "πίστη" στο κράτος τζ̆αι το έθνος εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς στην ανθρώπινην κοινωνίαν. Δημιουργεί συνοχήν, ενώνει δυνάμεις, καθιερώνει αρχές τζ̆αι νόμους. Παρά την τεράστιαν επιρροήν της όμως, είναι μια φαντασιακή κατάσταση, τζ̆αι δεν μειώνει την σημασίαν της το να παραδεχτεί κάποιος τούτον το απλόν γεγονός.
Η "ισότητα", τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Εν είναι "υπαρκτές έννοιες", όπως είναι η έμμηνος ρύση, η έκκριση ορμονών, η δράση των μικροβίων. Εν υπάρχει στην φύσην "ισότητα" τζ̆αι "δικαιώματα των ζώων". Τούτα εν καθαρά κατασκευάσματα της κοινωνίας των αθρώπων, στην προσπάθειαν τους να βελτιώσουν την ζωήν τους. Χρειάζεται να φανταστείς ότι ούλλοι οι αθρώποι εν "ίσοι" μπροστά στον νόμον τζ̆αι την κοινωνίαν, για να πετύχεις κάποια οφέλη όπως η ειρήνη τζ̆αι η στοιχειώδης ευημερία. Αλλά στην πραγματικότηταν κάθε άθρωπος εν διαφορετικός που τον άλλον, τζ̆αι εξ'ορισμού εν μπορεί να μπαίνει στον ίδιον παρονομαστήν. Εν υπάρχει τίποτε στην φύσην που να επιβάλλει δικαιώματα των φύλων ή των φυλών. Εν αρχές που πρέπει πρώτα ο άθρωπος να φανταστεί τζ̆αι να υιοθετήσει ως αποδεκτές. Τούτον εν μειώνει την αξίαν ή την επίδρασην τους. Τούτον εν τες καθιστά πιο "πραγματικές" ή "χειροπιαστές". Τζ̆αι εν σημαντικόν ο άθρωπος να μπορεί να διακρίνει την "πραγματικότηταν" που την "φαντασίαν" στην ζωήν του. Κάμνει τον πιο ορθολογιστήν, νηφάλιον τζ̆αι εποικοδομητικόν.

Ώσπου να ξεχωρίσουμεν πραγματικότηταν τζ̆αι φαντασίαν, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. Δύσκολα να ξεχωρίσουν φαντασία από την πραγματικότητα.
    π.χ. Δοκίμασε μια μέρα που είσαι μόνος σου σπίτι να κλειστείς σε ένα δωμάτιο. Αν συγκεντρωθείς στον εαυτό σου τότε θα καταλάβεις ότι δεν έχεις αίσθηση εκείνη τη στιγμή ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Ούτε καν τα δικά σου άτομα. Δεν υπάρχει φυσικός τρόπος να επικοινωνήσεις μαζί τους αν είναι μακριά. Κι εκεί ανακαλύπτεις ότι μόνο η χρήση της φαντασίας δημιουργεί σχέσεις κι επικοινωνία. Αλλιώς είσαι ουσιαστικά εσύ κι ο εαυτός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούλλα αρχίζουν τζιαι τελειώνουν στο άτομο, οπότε καταλαβαίνω το Point σου. Αλλά εν μπορείς να φανταστείς ότι πετάς τζιαι να ππηδήσεις που μιαν πολυκατοικίαν. Εννά σπουρτίσεις κάτω. Μπορείς όμως να φανταστείς ότι το χρωματιστόν χαρτίν που έshιεις στο πορτοφόλι σου μπορεί να αγοράσει ψωμίν τζιαι γάλαν. Τζιαι να το καταφέρεις. Επειδή όπως το εφαντάστηκες εσύ, εφαντάστηκεν το τζιαι μια άλλη ομάδα αθρώπων έτοιμων να ανταλλάξει τα αγαθά του. Κατά τα άλλα όμως εν απλά χρωματιστόν χαρτίν :)

      Διαγραφή