Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

"Τα μωρά εθκιαβάσαν;"


Αν μεν είναι η πρώτη, εν η δεύτερη ερώτηση που μου κάμνει η αγάπη όταν τηλεφωνά να δει νάμπου κάμνουν οι μαντραχαλαίοι του σπιθκιού, σε κανέναν που τα διαλείμματα της ανάμεσα σε δουλειάν τζιαι δια βίου εκπαίδευσην. Τζιαι είναι σχεδόν πάντα με μερικήν ενοχήν που απαντώ "ναι, μια χαρά, εθκιαβάσαν", διότι ξέρω ότι άμα έρτει σπίτιν, εννά τους τσιακκάρει, τζιαι σχεδόν πάντα εννά εύρει πράματα λάθος ή ακάμωτα.
Εν το μπορώ το θκιάβασμαν του σχολείου ρε κοπέλια. Εν το εμπορούσα ούτε όταν ήμουν εγώ μαθητής, ούτε όταν ήμουν αρκετά προκομμένος για να είμαι παραστάτης στην τρίτη γυμνασίου. Εθκιάβαζα πάντα the minimum necessary. Το ίδιον τζιαι φοιτητής, εν εκάθετουν ο κόλος μου πάνω που κάποια συγκεκριμένα λεπτά. Οπότε τωρά που εν το γυρίν των κοπελιών να θκιαβάζουν σπίτιν, μετά το σχολείον (λες τζιαι εν έshιει η ζωή τόσα όμορφα πράματα να κάμουν), βαρκούμαι το θκιάβασμαν θκιό φορές. Εθκιάβαζα 12 χρόνια δημοτικόν, γυμνάσιον, λύκειον τζιαι ακόμα 8 πανεπιστήμιον, πόθθεν ως πόθθεν να πρέπει να θκιαβάζω ακόμα 12 ώσπου να ξεσκολίσουν τα κοπέλια;
Πέρσι είπα "εντάξει, εν πρωτούθκια, πρέπει να τα κρατούμεν που κοντά κλπ. κλπ. αλλά του χρόνου εν έshιει". Έτσι εκατάπιννα την μιαν ώραν καθημερινά (φαντάσου πόσην ώρα θα θέλουν στο λύκειον ας πούμεν) που έπρεπεν να κάθουμαι να τους "γλέπω" να θκιβάσουν. Φέτος είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να είμαι απλά around αν με χρειαστούν, αλλά δεν πρόκειται να κάθουμαι που πανωθκιόν τους να θκιαβάσουν. Θέλεις γιέ μου να θκιαβάσεις, θκιάβασε. Εν θέλεις, μεν θκιαβάσεις. Ζαττίν εν τζιαι εν με το ζόριν. Δική σου η κκελλέ που θα τα ακούει που τη δασκάλαν. Αλλά εν το τηρώ ακόμα. Κάθουμαι μαζίν τους. Κάτι μέσα μου, σε συνδυασμόν με την αναπόφευκτην ερώτησην της μάμμας τους σε κάθε τηλέφωνον, εν με αφήννει να είμαι απλά "around". 
Διότι, πέραν της προφανούς απέχθειας μου για το υποχρεωτικόν θκιάβασμαν (αφού κατά τα άλλα θκιαβάζω συνέχεια, τζιείνα που γουστάρω φυσικά), εν είχα ποττέ εγώ κανέναν να κάτσει μαζίν μου, συστηματικά, για να βεβαιωθεί ότι θα θκιαβάσω. Οι γονιοί μου, εκτός που το ότι ήταν πολλά απασχολημένοι οι αθρώποι για να μας βουρούν τα πισών, είχαν μας δείξει μιαν εμπιστοσύνην τζιαι είχαν μας αναθέσει την ευθύνην του εαυτού μας. "Μιαν δουλειάν έshιετε να κάμετε, κάμνετε την" ελάλεν ο παπάς μου, τζιαι απλά εβοήθαν λλίον άμα τον ερωτούσαμεν τζιαι ήξερεν να απαντήσει, ως τζιαμέ. Ουδέποτε μας έκαμνεν την αστυνομίαν του homework. 
Εν τζιαι ένα σημείον των τζιαιρών τούτη η μανία μας ως γενιά να τζηδεύκουμεν τα κοπελλούθκια μας. Φοβίες τζιαι υστερία. Κάμνουμεν τόσον λλία κοπελλούθκια πιον που νομίζουμεν ότι εν ανίκανα να αναλάβουν τες ευθύνες τους. Αν είχαμεν τη δυνατότηταν να τα βάλουμεν σε μιαν φούσκαν ασφαλείας άμπα τζιαι κτυπήσουν ή αρρωστήσουν, θα το εκάμναμεν σχεδόν ούλλοι. Ενώ μια χαρά εν τα κοπέλια, έχουν τον χαρακτήραν τους, τα προτερήματα τους τζιαι τα αϊπια τους, χωρίς να χρειάζεται να τους πιντώννουμεν τες δικές μας εμμονές τζιαι απωθημένα.
Έτσι εγώ θέλω να είμαι φιλελεύθερος ρε παιδί μου. Φίλε μου, είμαι τζιαμέ να βοηθήσω, αλλά το θκιάβασμα σου εν δική σου έννοια, οϊ δική μου. Κάπως έτσι, λόγω τζιαι του φιλελευθερισμού μου τούτου, επροκύψαν μου τζιαι αποελίστες τα κοπέλια. Αλλά εν δική τους ευθύνη. Που εν αποελίστες. Οϊ δική μου.

Ώσπου να αναλάβει ο καθένας τες ευθύνες του, stay cool and keep rocking!

14 σχόλια:

  1. Τζαι η κόρη μου στα 12 της εν με τον ΑΠΟΕΛ τζαι σκέφτου ότι εν με άκουσε καμιά φορά να μιλώ για μάππα. Εν καλή ομάδα όμως τζαι σοβαρή.

    Για το θκιέβασμα:
    Έχουμεν οδηγίες που το υπουργείο παιδείας να μεν βάλλουμε πολλά πολλά για το σπίτι, κάτι δημιουργικό κάτι που μπορούν να κάμουν ούλλοι, κάτι που εν θέλει ώραν. Αλλά ο γονιός άμα εν βάλλει ο δάσκαλος πολλά μαθήματα νομίζει ότι εν γίνεται δουλειά καλή. Έμπα να shιίζεσαι στην τάξη, άμα εν έσιει τίποτε σπίτι, ακούουν το κλασσικό "ου μα εν σας εβάλαν τίποτε πάλε; τίποτε εν μαθαίνεται, στους τζαιρούς μας...". Εν το άλλοθι των γονιών, αφού άμα εν έχουν μαθήματα ή εννα θωρούν τηλεόραση ή εννα πρέπει να τους απασχολήσουν με κάτι δημιουργικό (ίντα πράμα;). Οπότε τζι εγιώ αφού το έπαιξα κάμποσο φιλελεύθερος δάσκαλος με λλίο homework τζαι προαιρετικές εργασίες, άκουσά τα τζι εμεταλλάχτηκα σε κλασσικό δάσκαλο που βάλλει κάθε μέρα οπωσδήποτε κάτι για το σπίτι.

    Ώσπου να αναλάβουν λοιπόν δάσκαλοι τζαι γονιοί τις ευθύνες τους stay cool and keep rocking!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικ εγώ εννά χαρώ άμα μου πουν εν έχουν θκιάβασμαν, ή κατ'ακρίβειαν προσβλέπω σε μιαν ημέραν που έθθα είναι καν θέμαν, εννά είναι καθαρά δική τους δουλειά αν έχουν θκιάβασμαν τζιαι αν το εκάμαν. Ακόμα τζιαι η "δημιουργική απασχόληση" έννεν άγχος για μέναν, έχω τα γούστα τζιαι τα χόμπυ μου, αν θέλουν να με ακολουθούν εν ευπρόσδεκτοι, αν θέλουν άλλα δικά τους πάλε το ίδιον, αν θέλουν να εύρουμεν που κοινού άλλα πάλε δαμέ εννά είμαι, αλλά να το κάμω "must' την "δημιουργικήν απασχόλησην" θεωρώ το άλλον έναν "ψυχαναγκασμόν" ανάλογον του "home work". Για την ώραν είμαι ευτυχισμένος που ζούμεν σε μιαν περιοχήν όπου αννοίουν την πόρταν τζιαι φεύκουν να παίξουν με τους γείτονες τζιαι στρέφουνται άμα νυχτώσει, όπως έκαμνα τζιαι γω στην ηλικίαν τους. Με τον τζιύρην μου επαίζαμεν καμμιάν σπάστραν τζιαι κανέναν επιτραπέζιον τζιαι εβουττούσαμεν παρέαν στη θάλασσαν αλλά εν ήταν παρέας μου, όπως ήταν οι συνομίλικοι μου, ήταν ο τζιύρης μου τζιαι άμα εταίρκαζεν είμαστεν παρέαν, άμα εν εταίρκαζεν ο καθένας έκαμνεν τα δικά του. Έτσι εν ο στόχος μου τζιαι με τη δική μου οικογένειαν, απλά εγώ μπορεί να έχω την πολυτέλειαν να τους αφιερώσω παραπάνω χρόνον παρά ο τζιύρης μου. Thx για το ροκκάρισμαν.

      Διαγραφή
    2. Το ειχα ακουσει για το λιγο διαβασμα τελικα καταληγουμε στα δυο φυλλαδια μαθηματικων τρεις σελιδες απο το βιβλιο, αλλο φυλλαδιο για τα ελληνικα και αλλα απο το βιβλιο και παει λεγοντας...

      Τζεινο που καμνουμε εμεις ειναι να καθεται να διαβαζει και μετα να την ελεγχουμε. Αν προκυψει απορια ρωτα και συνεχιζει να διαβαζει.

      Διαγραφή
    3. Κάτι τέθκοιον προσπαθώ τζιαι γω. Εν τζιαι είπα να τους ξαπολήσουμεν, απλά να μεν είμαστεν συνέχεια που πάνω τους.

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=qe5cw8lDmVI

    "When does a kid ever get to sit in the yard with a stick anymore?"
    George Carlin.

    Θκιάβαζε "πιο μπροστά" τζιαι πρόβλεψε για 2 πράματα:

    1) Που θα έχουν δυσκολία, να τα βοηθάς μόνο τζιαμέ.
    2) Που θα μπορείς να τους δείξεις πρακτικές εφαρμογές των όσων μαθαίνουν, π.χ στα μαθηματικά.

    Α.... τζιαι φρόντισε να τους έβρεις πράματα να θκιαβάζουν που θα έρκουνται "κόντρα" τζιαι στα όσα προσπαθούν να τους περάσουν στο σχολείο γενικά.,.. τζιαι στο συνήθειο που τους βάλλουν -μαζί με τους γονιούς -μες τη κκελλέν ...να "ακολουθούν" πρότυπα συγκεκριμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Carlin εν ακριβώς spot on (όπως λαλούν τζιαι στα αγγλοσαξωνικά χωριά) σε τούτον που θέλω να πω. Καταντούμεν "professional parents". Ακόμα λλίον εννά θεσπίσουμεν τζιαι ISO για γονιούς. Έλεγχον ποιότητας.
      Το μόνον που έζω εγώ να συνεισφέρω είναι να είμαστεν ο καθένας ο εαυτός μας, να αφιερώνουμεν χρόνον στα κοπελλούθκια, όταν φυσικά το θέλουν τζιαι τζιείνα, τζιαι πάνω που ούλλα να τους δείχνουμεν αγάπην. Όπως ξέρουμεν ο καθένας.
      Συμφωνώ μαζί σου πολλά για τα "στερεότυπα". Έθθα επιτρέψω, όσον περνά που το shέριν μου, να κολλήσουν τα στερεότυπα του καθενός. Ακόμα τζιαι τα δικά μου.

      Διαγραφή
  3. Χαχαχα, εν δική τους ευθύνη ώστε; Που εν Αποελιστες! Έχεις χαζιν, like you!

    Για το θέμα του διαβασματος στο σπίτι και αυτού που λέει ο Νίκος πιο πάνω, έχω συγκεκριμενη άποψη που θα γινει πόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εμάς δεν μας εθκιάβάζαν οι γονείς μας λόγω έλλειψης χρόνου όχι γιατί δεν εμπορούσαν. Το διάβασμα ήταν δική μας ευθύνη και οι γονείς απλά έλυναν απορείες αν είχαμε και μάθαιναν αν διαβάζαμε ή όχι από τις επισκέψεις στους δασκάλους και από τον έλεγχο αργότερα. Ούτε ιδιαίτερα πήγαμε εκτός της τρίτης λυκείου στα κυβερνητικά για τες προεισαγωγικές. Στο μυαλό μου τα ιδιαίτερα ήταν για τους κούσπους που είχαν προβληματικούς βαθμούς.
    Ενιξέρω πότε αλλάξαν τόσο πολλά τα πράγματα που τα ιδιαίτερα και το εντατικό διάβασμα είναι απαραίτητα από το δημοτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννά επερίμενες να ελλιάνισκεν το θκιάβασμαν έννεν; Με τόσην γνώσην/ πληροφορίαν εύκολα διαθέσιμην τζιαι τόσες τεχνολογίες διάδοσης τζιαι πιστοποίησης της.

      Διαγραφή
  5. Να που βρέθηκε ποστ να συμφωνήσουμε!

    Δεν είμαι γονιός ακόμη βέβαια οπότε ποτέ μην λες ποτέ, αλλά όπως ούτε εμένα καθόταν κάποιος "να μου διαβάσει", δεν προτίθεμαι να κάνω το ίδιο. Είναι μεγάλη κουβέντα να αντιληφθούν νομίζω τα παιδιά αυτό που λες, ότι το διάβασμα είναι δική ΤΟΥΣ ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να έshιεις αφορμήν εν καιρώ να μας καταθέσεις τες δικές σας εμπειρίες στο θέμαν. Η ταύτιση απόψεων έννεν προϋπόθεση.

      Διαγραφή
  6. Είχα τις ίδιες ελπίδες που είχες όταν ήταν πρωτούθκια. Είμαστε πέμπτη τάξη τζιαι ακόμα έχω τες :)

    Strovoliotis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή