Οδηγώντας σήμερα το μεσημεράκιν προς το σπίτι έπιασεν το μάτι μου έναν ιδιαίτερα εύσωμον κύριον (εντάξει ήταν πρίσκας), κατακότσιηνον που τη ζέστην, να γεμώννει έναν που τζιείνα τα πράσινα 20-λιτρα τάγγια που έναν μηχάνημαν για νερόν τζιαι να το κουβαλά προς το αυτοκίνητον. Τζιαι έκαμα διάφορους συνειρμούς (άμα είσαι αθκιασερός έτσι γίνεται) τους οποίους ένοιωσα την ανάγκην να μεταφέρω δαμέσα. Ήντα το έχω το "τσαρδίν" εξάλλου;
Αθθυμούμαι ότι τούτην τη μόδαν των Κυπραίων να σνομπάρουν το νερόν της παροχής υπέρ διαφόρων άλλων νερών, ποικίλης προελεύσεως αντιλήφθηκα την όταν εστράφηκα που τη Θεσσαλονίκη στον "ομφαλόν της γης" το 2004. Περίπου την ίδιαν εποχήν που εγέμωσεν ο τόπος τζιαι που τούτους τους ψύκτες με τες γαλαζιούες τες μποτίλιες των 20 λίτρων. Εγώ σπίτι μου εμεγάλωσα με το (συχνά διακοπτώμενον το καλοτζιαίριν) νερόν της φουντάνας τζιαι τα διάφορα εμφιαλωμένα εθεωρούσα τα αν μη τι άλλον ακριβήν πολυτέλειαν τζιαι κάτι το ιδιαίτερον, για τες εξόδους με την οικογένειαν σε κανέναν εστιατόριον, όπου ο παπάς μου, ειδικά στες εποχές της οικονομικής μας στενότητας (ναι είσιεν τζιαι πριν την τωρασινήν κρίσην τέθκοια) εμουρμουρούσεν μας γιατί εν αντέχαμεν ακόμα λλίον να πιούμεν έσσω νερόν τζιαι έπρεπεν να παραγγείλει έξτρα (πανάκριβον αναλογικά) μπουκάλιν.
Υποτίθεται η λογική των Κυπραίων είναι ότι αξίζει να τραβολοούνται μέσα στο λάλλαρον, κουβαλώντας το βάρος 20-30 λίτρων νερού που έναν αμφιβόλου ποιότητας τζιαι υγιεινομικού ελέγχου μηχάνημαν, διότι τζιείνον το νερόν εν "καλλίττερον" που της παροχής.
Ε, λοιπόν σύμφωνα με τους καθηγητές στο μάθημαν "Υγιεινή", της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, άδικα μαζοχίζεστε χαζοκούμπαροι μου. Διότι σε καμμιάν περίπτωσην δεν είναι πιο άξιον εμπιστοσύνης το νερόν που τέθκοια μέρη, ή ακόμα τζιαι τα εμφιαλωμένα, που το εκάστοτε νερόν της κεντρικής παροχής. Για τον απλούστατον λόγον ότι αφενός το νερόν της παροχής είναι πολλάκις πιο ελεγχόμενον υγιειονομικά τζιαι αφετέρου ανανεώνεται τακτικά τζιαι οξυγονώνεται με την κίνησην του που την παροχήν στο ντεπόζιτον τζιαι που τζιαμέ στες φουντάνες σας. Αν δε το δίκτυον ύδρευσης σας εν παλιόν, αρκεί να βάλετε έναν απλόν φίλτρον στη φουντάναν που να συγκρατεί τα στερεά. Έσιει τωρά πολλά είδη φίλτρων, αρκετά φτηνά τζιαι που μπορούν να καθαρίζονται τακτικά χωρίς ανάγκην αντικατάστασης. Για πιο μερακλήδες έσιει τζιαι νεώτερου τύπου που λειτουργούν ως αντισκληρυντικά αφαιρώντας τα άλατα, με αποτέλεσμαν πιο "μαλακόν" νερόν ως πόσιμον αλλά τζιαι για προστασίαν των συσκευών σας (πλυντήρια) τζιαι των σωλήνων. Βέβαια τζιαμέ ανεβαίνει το βαλάντιον. Νομίζω όμως ότι η συνολική επιβάρυνση, αν βάλεις τζιαι το κόστος αντικατάστασης σωληνώσεων/ συσκευών λόγω συσσώρευσης αλάτων, αξίζει τον κόπον.
Αντίθετα, η παραμονή του νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πλαστικά μπουκάλια ή άλλου είδους δοχεία, όσον καλής ποιότητας τζιαι να είναι, επιφέρει πλήθος κινδύνων για την υγείαν σας. Να αθθυμίσω ότι ορισμένοι που τούτους τους τύπους με τα φορτηγά που γυρίζουν τες γειτονιές πουλώντας νερόν "Μουτουλλά", "Καλοπαναγιώτη" κλπ. πολλές φορές αποδείχτηκεν ότι εγεμώνναν το ντεπόζιτον που την παροχήν (!) τζιαι μάλιστα παράνομα (που μη ελεγχόμενα σημεία για να μεν πιερώννουν). Συν τοις άλλοις, το κόστος χρήσης απέχει παρασάγγας.
Προσωπικά εκράτησα το concept του ψύκτη του νερού γιατί ειδικά το καλοτζιαίριν βοηθά το ψυγείον να αποδώσει αφού εν χρειάζεται κάθε λλίον που θέλεις νερόν να αννοίεις την πόρταν του. Αλλά οι μπουκάλες μου (που φροντίζω να αλλάσσω τακτικά διότι το πλαστικόν ως γνωστόν εκφυλίζεται σταδιακά αποβάλλοντας στο νερό τοξίνες) γεμώννουν που την παροχήν. Τζιαι μπορεί να μεν είναι όσον μαλακόν όσον θα ήθελα, αλλά τη δουλειάν του κάμνει την, πολλά πιο οικονομικά, τζιαι κυρίως, πιστοποιημένα που πλευράς υγείας.
Ώσπου να μεν ταλαιπωρείται ο κόσμος με το νεροκουβάλημα, stay cool and keep rocking!