Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Βία, εξουσία τζιαι άλλες "νομοτέλειες"

 


Για πολλοστήν φοράν εχρειάστηκεν να υποδείξω σε συζήτησην την παντελώς λανθασμένην πρόσληψην τζ̆αι ερμηνείαν της λέξης "αναρχία". Η λέξη εν ελληνικότατη τζ̆αι περιλαμβάνει το "στερητικόν α-" μπροστά που την λέξην "αρχή", με την οποίαν εννοείται, ξεκάθαρα, η εξουσία. Άρα "αναρχία" σημαίνει, απλά τζ̆αι ξάστερα, "χωρίς εξουσίαν". ΔΕΝ σημαίνει ούτε "χάος", ούτε "ανομία", όπως επανειλημμένα θωρώ ακόμα τζ̆αι θκιαβασμένα κατά τα άλλα άτομα να την θεωρούν. Οι δε θεωρητικοί του αναρχισμού, που εν πολλοί τζ̆αι σημαντικοί, υποδεικνύουν ότι μόνον χωρίς εξουσίαν μπορεί να υπάρξει πραγματική ελευθερία, πραγματική ισότητα τζ̆αι εν τέλει, πραγματική κοινωνκή ειρήνη.
Ακόμα τζ̆αι όταν τους υποδεικνύω ότι ππέφτουν θύματα της δαιμονοποίησης μιας ολόκληρης πολιτικής θεωρίας, μεταπίπτουν σε μιαν άλλην στάσην, την στάσην της "νομοτέλειας":
"Ναι αλλά εν ουτοπικόν να θεωρεί κάποιος ότι μπορούμεν να ζήσουμεν χωρίς εξουσίαν. Ούλλες οι πτυχές της ζωής μας περιέχουν εξουσίαν, τζ̆αι εν αδύνατον να ξεφύγουμεν που τούτην την πραγματικότηταν".
Ή ακόμα: "εν ουτοπικόν να περιμένουμεν την αυθόρμητην ανταπόκρισην κάθε αθρώπου σε έναν σύστημαν νόμων αν δεν του επιβάλλουνται που τα πάνω με την απειλήν τιμωρίας. Διότι ο άθρωπος, εκ φύσεως, εν βίαιον πλάσμαν".
Γελώ πάντα που μέσα μου (για να μεν προσβάλω κάποιον) όταν ακούω τούτες τες ατάκες. Εν η ίδια στάση που πρέπει να αντιμετωπίσαν ούλλοι οι αθρώποι που εξεκινήσαν να κάμουν σημαντικές αλλαγές τζ̆αι βελτιώσεις στην ζωήν μας, οι οποίες όμως έρκουνταν σε αντιπαράθεσην με καλά εδραιωμένα στερεότυπα.
Όταν οι πρώτοι εφευρέτες εκάμαν τες πρώτες πτητικές μηχανές, αντιμετωπίσαν την χλεύη τζ̆αι την απαξίωσην μέχρι την σφοδρήν καταδίκην για την "βλασφημίαν" της προσπάθειας, αφού "αν ήθελεν ο θεός να πετά ο άθρωπος, ήταν να του δώσει φτερά".
Όταν επροτάθηκεν να ψηφίζουν τζ̆αι οι γυναίκες, τζ̆αι ακόμα παραπάνω, να κατεβαίνουν υποψήφιες για εκλογήν, οι ίδιας πάστας αθρώποι αντιδράσαν με σφοδρότηταν: 
"Μα οι γεναίτζ̆ιες;;; Τούτες όποτε θωρούν περίοδον πελλανίσκουν σιόρ, τζ̆αι εννά τους δώσουμεν πρόσβασην στην εξουσίαν;" (πρόσφατα εσυνειδητοποίησα ότι ορισμένοι άντρες διατηρούν το 2025 τες ίδιες αντιλήψεις).
Σήμερα τούτες οι αστοιχείωτες τοποθετήσεις φαντάζουν αστείες τζ̆αι ξεπερασμένες διότι η τεχνολογική πρόοδος ανάγκασεν την "στάθμην της ηθικής" να προσαρμοστεί στην τεκμηριωμένην πραγματικότηταν, ότι τζ̆αι ο άθρωπος μπορεί να πετάξει τζ̆αι οι γυναίκες μπορούν εξίσου με τους άντρες να μετέχουν στην διαμόρφωσην των νόμων τζ̆αι την διαχείρισην των καθημερινών τζ̆αι μακροπρόθεσμων σχεδιασμών της κοινωνίας.
Κάπως έτσι, μιαν ημέραν οι θιασώτες της νομοτέλειας της βίας τζ̆αι της εξουσίας παντού, εννά αναγκαστούν να παραδεχτούν ότι, με την κατάλληλην στάθμην τεχνολογίας, σε συνδυασμόν με την εξέλιξην της στάθμης ηθικής, η βία τζ̆αι η εξουσία (συχνά λέξεις συνώνυμες αφού η εξουσία σπάνια απέχει που κάποιας μορφής άσκησην βίας) εννά αποτελέσουν παρελθόν τζ̆αι απλές ιστορικές αναφορές.
Αν δεν πατήσει βέβαια πρώτα κάποιος κανέναν κουμπίν για πυρηνικά. Αν όμως ούλλοι μας αρκέφκουμεν μιαν πρότασην με το "εν αδύνατον το τάδε ή το δείνα", εξασφαλίζουμεν απλά την νομοτέλειαν του, που φυσικά πουθενά τζ̆αι ποττέ εν υφίσταται εκ προϊμίου.
Ώσπου να σταματήσουν να αποτελούν "νομοτέλειες" η βία τζ̆αι η εξουσία, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου