Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Συμβάντα, η πραγματικότητα τους τζ̆αι η πρόσληψη τους που το κοινόν


Άκουσα εχτές στο 95 Σπορ FM ("Διασπορά ειδήσεων") μιαν συζήτησην ανάμεσα στον Απόστολον Τομαράν τζ̆αι κάποιον καλεσμένον του (νομίζω ήταν ο Παναγιώτης Σταυρινίδης) σχετικά με το περιστατικόν στην Αγία Νάπα (κάποιοι λεβέντες με μαύρες φανέλες - αναπόφευκτος ο συνειρμός ασχέτως αν τους αδικεί -ετραυματίσαν μιαν Τ/Κ πάνω στον καφκάν με τους συνοδούς της τζ̆αι έγινεν ένας ψιλοχαμός στα κοινωνικά δίκτυα).

Ο φιλοξενούμενος έθεσεν ενδιαφέρουσες διαστάσεις του θέματος. Αφενός, όπως είπεν, έχουμεν το ίδιον το συμβάν, το οποίον εννά φανεί μέσα που την αστυνομικήν έρευναν πως ακριβώς εκτυλίχθηκεν, τζ̆αι αφετέρου έχουμεν την "πρόσληψην που το κοινόν", όπως τούτη εκφράζεται ποικιλοτρόπως μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. 
Το ότι στο περιστατικόν είχαμεν εμπλοκήν οϊ απλά κάποιων αντρών/ γυναικών αλλά μελών που τες θκυό κύριες εθνοτικές ομάδες του τόπου, οι οποίες έχουν το γνωστόν, ζοφερόν παρελθόν βίας ανάμεσα τους, θα ήταν περίεργον να μεν προκαλέσει τον ανάλογον αντίκτυπον, σε αντίθεσην με παρόμοια συμβάντα όπου η εθνική καταγωγή εν ενδιαφέρει τόσον.
Μεν ξεχνούμεν ότι στα γεγονότα που επροηγηθήκαν της πρώτης διχοτόμησης του 1963, ἠταν ο φόνος μιας Τ/Κ γυναίκας στην παλιάν Λευκωσίαν που επέφερεν μιαν αλυσίδαν ένοπλων συγκρούσεων, ασχέτως αν μεν ήταν η αιτία που οδήγησεν στο κακόν. 
Ο φιλοξενούμενος, παρόλον που απέφυγεν ορθώς να λάβει θέσην για το αν δικαιολογείται η πρόσληψη του συμβάντος ως "ρατσιστικού" (υπάρχει σχετική νομοθεσία εξάλλου, που εννά συνδυαστεί με την αστυνομικήν έρευναν), εθεώρησεν τες αντιδράσεις, τόσον της αστυνομίας, όσον τζ̆αι του προέδρου (που επικοινώνησεν με τον Τ/Κ ηγέτην) τζ̆αι του κοινού ως "καλά αντανακλαστικά". Διότι ασχέτως του πραγματικού περιεχομένου του συμβάντος, πολλές φορές το πως προσλαμβάνεται που το ευρύτερον κοινόν μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις πολλά πιο δραματικά από ότι αναμένουμεν.

Υ.Γ.
Το ότι κάποιοι αντί είτε να κρατήσουν την σσιωπήν τους είτε να συμμετάσχουν στην καταδίκην του συμβάντος, εσπεύσαν να κατηγορήσουν όσους το επράξαν με διάφορους χαρακτηρισμούς, ή να τους αποδώσουν "αλλότρια κίνητρα" ή "σύνδρομα της Στοκχόλμης", εν πρέπει να ξενίζει. Εν "αντανακλαστικά" που έχουν δουλευτεί τζ̆αι δουλεύκουνται ούλλη μέρα τζ̆αι πανταχόθεν στην δημόσιαν ζωήν του τόπου.

Ώσπου να καλλιεργούνται τα πραγματικά υγιή κοινωνικά αντανακλαστικά σε τούτον τον δύσμοιρον τόπον, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου