Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Το μυστήριον της ανθρώπινης αντίδρασης

 

Έχω το συνειδητοποιήσει πλέον, εδώ τζ̆αι αρκετά χρόνια ότι εν εθκιάλεξα σωστά τον "τομέαν" μου, αρχικά στο λύκειο τζ̆αι μετά στες σπουδές. Επέλεξα την μηχανικήν τζ̆αι μετά έκαμα τζ̆αι μεταπτυχιακόν στην διοίκησην επιχειρήσεων, αλλά ούτε η μια σπουδή ούτε η άλλη ήταν οι πραγματικές μου κλίσεις. Αν τζ̆αι κομμάθκια της διοίκησης επιχειρήσεων, επειδή εν μια μελέτη που τέμνει οριζόντια πολλές άλλες "πειθαρχίες", ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τζ̆αι επροσφέραν μου εφόδια για την συνέχεια.
Τα θέματα που με εδιαφέρουν πραγματικά όμως εν έχουν σχέσην ούτε με την μηχανικήν ούτε με την διοίκησην. Ενδιαφέρει με η φιλοσοφία τζ̆αι ο άθρωπος, τζ̆αι θα ήθελα να είχα εκπαιδευτεί αφενός να λειτουργώ φιλοσοφικά τζ̆αι αφετέρου να καταλαβαίνω πιο καλά τον άθρωπον.
Ειδικά τούτον το δεύτερον θεωρώ το έναν μεγάλον μυστήριον. Ο άθρωπος τζ̆αι η συμπεριφορά του, οι αντιδράσεις του σε συμβάντα τζ̆αι ερεθίσματα. Άσε που εν έχω ταλέντον στο να "θκιαβάσω" την ανθρώπινην συμπεριφοράν, κάτι που άλλοι έχουν το άφθονον.
Ας δώσω θκυό παραδείγματα. Η εκλογή της νέας ΠτΒ, της πρώτης γυναίκας που ανήλθεν ποττέ σε τόσον ψηλόν αξίωμαν σε τούτον τον τόπον. Τζ̆αι όμως η αντίδραση των αθρώπων που, βάσει μιας τυπολατρίας ενδεχομένως, θεωρούνται προοδευτικοί, καθώς τζ̆αι πολλών γυναικών, ήταν αφοριστική τζ̆αι αρνητικότατη. "Εψηφίσαν την οι φασίστες", "εν συντηρητική", "εν κομματόσκυλον" τζ̆αι άλλες επικρίσεις, την στιγμήν που πολλοί που τούτους ήταν έτοιμοι να καταπιούν εκλογήν ενός άλλου ΠτΒ που επί  της ουσίας ελάχιστα διαφέρει που όσους ερίξαν "μαύρη/ φασιστική" ψήφο. Για τες δε γυναίκες που εσπεύσαν να φκάλουν τόσην χολήν, εν μπορώ παρά να εκφράσω λύπην, αν τζ̆αι έδωσεν μου τουλάχιστον μιαν ένδειξην γιατί έχουμεν τόσον ελλιπήν γυναικείαν εκπροσώπησην στα κέντρα αποφάσεων. Που πολλές απόψεις, το γυναικείο φύλο επανειλημμένα αυτοπυροβολείται, τζ̆αι εν μπορεί εσαεί να φταίει η "πατριαρχία" για τούτον το φαινόμενον. Εψηφίστηκεν μια νέα γυναίκα ως ΠτΒ που φασίστες, αλλά καμμιά που τες γυναίκες της βουλής που ανήκουν σε άλλους κομματικούς χώρους εν εδιανοήθηκεν να την στηρίξει, καθαρά για να στείλει το πολιτικόν μήνυμαν της ανάγκης γυναικείας παρουσίας στην νομήν της εξουσίας.
Στην άλλην ενδιαφέρουσαν περίπτωσην, έναν περιστατικόν σε αγώναν του EURO2020 εψές. Ένας γνωστός ποδοσφαιριστής έππεσεν ξαφνικά αναίσθητος στο γήπεδον, κάτι που σίουρα προκαλεί σ̆οκ. Αλλά οι αντιδράσεις μετά εν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Χαζίριν να ππέσουν τα social media που τες εκδηλώσεις, τες ευχές, τες προσευχές. Οι σχολιαστές του αγώνα χαζίριν να κλάψουν, ούλλοι εμιλούσαν για την "αξίαν της ανθρώπινης ζωής που ξεπερνά τα πάντα" τζ̆αι άλλα παρόμοια τζ̆αι σπαραξικάρδια. Τζ̆αι διερωτούμαι εγώ ο κυνικός: "καλάν ρε κοπέλια, λυπηρόν το τι εσυνέβην αλλά γιατί ξαφνικά ούλλοι εσείς κόπτεστε τόσον έντονα για το πάθημαν ενός πλούσιου ποδοσφαιριστή, ο οποίος εδέχτηκεν αμέσως πρώτες βοήθειες υψηλού επιπέδου τζ̆αι στην συνέχειαν την πιο καλήν ιατρικήν περίθαλψην, την ίδιαν στιγμήν που αδιαφορείτε ούλλοι σας για τα καθημερινά δράματα που εκτυλίσσουνται σε ούλλον τον κόσμον συνέχεια. Έννεν αντίφαση τούτη η συμπεριφορά;"
Δαμαί εννά έρτουν ειδικοί τζ̆αι μη να μου υποδείξουν κάποιες παραμέτρους (το συμβάν ήταν ενώπιον δεκάδων χιλιάδων στο γήπεδο τζ̆αι εκατομμυρίων στα ΜΜΕ, ήταν ένας γνωστός άθρωπος, ένας αθλητής, ένας νέος, για λλίην ώραν επέθανεν τζ̆αι μετά επαναφέραν τον κλπ. κλπ.). Αλλά εν προφανές ότι πανομοιότυπες ή παρόμοιες καταστάσεις "δράματος" περνούν απαρατήρητες τζ̆αι ανεπαίσθητες. 
Τέσπα, ξαναθκιαβάζοντας τι έγραψα τζ̆αι ποια εν τα ερωτήματα που διατυπώνω, διαπιστώνω ότι ούτε καθαρά είναι, ούτε καθαρές απαντήσεις μπορούν να ζητήσουν.

Ώσπου να τα ξεκαθαρίσω, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Woofi!
    Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να μαθαίνεις.
    Για να καταλάβω συμπεριφορές ανατρέχω πάντα σε πιο αρχέγονα ένστικτα.
    π.χ. Η γυναικεία αντιζηλεία είναι υπαρκτό "γεγονός". Λόγω της φύσης τους και διεκδίκησης του αρσενικού που έχει το σπέρμα άρα συνέχεια της ζωής.
    Όπως και στη δεύτερη περίπτωση όπου ένα δραματικό γεγονός, ο πόνος δηλαδή, μας κάνει να γινόμαστε όχλος.
    Αυτά τα ένστικτα βγαίνουν μονίμως. Το θέμα είναι ένα άτομο να τα έχει υπόψιν του και να τα χαλιναγωγεί. Πράγμα δύσκολο στη δική μας απαίδευτη κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή