Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η απατηλή διαδικτυακή "περσόνα"


Εψές, κατόπιν συνεννόησης μέσω facebook, εκανονίσαμεν συνάντησην γνωριμίας (μεταξύ τυρού και αχλαδίου) με "διαδικτυακούς γνωστούς" σε ταβέρναν της πρωτεύουσας. Εν υπήρχεν ατζιέντα για τη συνάντηση, που είshιεν το νόημαν μιας πρώτης επαφής τζιαι ανταλλαγής απόψεων για πολιτικο-κοινωνικο-υπαρξιακά ζητήματα, ανάμεσα σε άτομα που έχουμεν μεν "επαφήν" στο ίντερνετ αλλά εν είχαμεν στο παρελθόν ποττέ ευκαιρίαν να τα πούμεν "δια ζώσης".
Είμαι εξ εκείνων που θεωρούν ότι εν φοβερά λειψόν τζιαι απατηλόν να διαμορφώνεις ολοκληρωμένην άποψην για έναν άθρωπον μόνον που τα νταραβέρκα που έshιεις μαζίν του στα λεγόμενα "κοινωνικά δίκτυα" τζιαι αλλού. Καθένας μας, μέσα που τη "συμπεριφοράν" του στο διαδίκτυον εκπέμπει ένας είδος προσωπικότητας που απέχει παρασάγγας που την "πραγματικήν" εικόναν. Φυσικά εν αρνούμαι ότι αρκετά στοιχεία του εαυτού μας προβάλλονται τρόπον τινά, ίσως τζιαι σε σημαντικό βαθμόν, αναλόγως του χαρακτήρα τζιαι της κοινωνικότητας μας, αλλά τούτα τα στοιχεία εν πλησιάζουν ούτε το 25-30% του συνόλου. Άμα εν δεις τον άλλον απέναντι σου in the flesh, μεν βιαστείς να τον κρίνεις τζιαι να τον αποκλείσεις, όπως κάμνουν δυστυχώς αρκετοί. 
Έτσι πάντα, αν έναν άτομον με απασχολήσει μέσα που την αλληλεπίδρασην μας στο διαδίκτυο σε βαθμόν που θέλω πραγματικά να το γνωρίσω, προσπαθώ κάπως να έρτω σε επαφήν μαζίν του στον "πραγματικό" κόσμον. Θεωρώ επίσης πολλά μεγάλον κέρδος τζιαι δημιουργικήν τάσην να επιζητά κάποιος την επαφήν, οϊ μόνον με ομονοούντες αλλά, ακόμα παραπάνω, με αθρώπους που διαφωνεί, ειδικά σε σημαντικά θέματα όπως η ύπαρξη τζιαι το πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικόν "γίγνεσθαι". Κοινώς, το να βρεθώ με αθρώπους που ξέρω εκ των προτέρων ότι σε ελάχιστα εννά διαφωνήσω, βρίσκω το ψυχαγωγικόν μεν, αντιπαραγωγικόν δε, ειδικά όταν γίνεται κατ'εξακολούθησην τζιαι αποκλειστικά.
Η εψεσινή συνάντηση επιβεβαίωσεν τούτες μου τες πεποιθήσεις. Ειδικά για 1-2 άτομα με τα οποία οϊ απλά "εσυγκρουστήκαμεν" διαλεκτικά αλλά επροκαλέσαν μου εκνευρισμόν τζιαι άλλα αρνητικά συναισθήματα με την "διαδικτυακήν" προσωπικότηταν που εδιέκρινα. Που κοντά, ακούοντας τη φωνήν τους, βάλλοντας μιαν ζωντανήν εικόναν πάνω στες απόψεις τους, με τον αυθορμητισμόν του δια ζώσης διαλόγου τζιαι την αδυναμίαν "καταφυγής σε πηγές" που προσφέρει το ίντερνετ, τούτοι οι αθρώποι εφανήκαν μου πολλά πιο ευχάριστοι τζιαι σαφώς λλιόττερον "επιθετικοί". Οι διαφωνίες μας ήταν τζιαμέ τζιαι επαίρναν "ενέργειαν", αλλά μιαν ενέργειαν δημιουργικήν που επροκαλούσεν σεβασμόν τζιαι οϊ κόντραν τζιαι έντασην. Στα γειτονικά τραπέζια, όπου εθώρες ζευγαράκια τζιαι οικογένειες, ένιωθα την επίδρασην που έκαμνεν η ένταση του διαλόγου τζιαι η ανταλλαγή επιχειρημάτων, κάποτε φωναχτά, κάποτε με χειρονομίες τζιαι ομολογώ ότι άρεσκεν μου. Κάποιοι μπορεί να μας εβρίζαν βέβαια διότι εχαλούσαμεν τους την ατμόσφαιραν (σήμερα εν του Βαλεντίνου, κάποια ζευγαράκια μπορεί να ήταν τζιαμέ εξ αφορμής) αλλά είμαι σίουρος ότι αρκετοί εστήναν αυτίν με ενδιαφέρον, τζιαι, ποιος ξέρει, μπορεί να "εκερδίσαν" κάτι που όσα ακούαν.
Το διαδίκτυον εν μια επικοινωνιακή επανάσταση χωρίς τέλος. Αλλά ορισμένα πράματα, όπως μια παρέα γυρόν που έναν τραπέζιν, εν μπορεί να τα αντικαταστήσει.
Ώσπου να το καταλάβουμεν τούτον, stay cool and keep rocking!

8 σχόλια:

  1. >Στα γειτονικά τραπέζια, όπου εθώρες ζευγαράκια τζιαι οικογένειες, ένιωθα την επίδρασην που έκαμνεν η ένταση του διαλόγου τζιαι η ανταλλαγή επιχειρημάτων, κάποτε φωναχτά, κάποτε με χειρονομίες τζιαι ομολογώ ότι άρεσκεν μου.<
    Τούτην την πτυχήν της προσωπικότητας του εξιπισ̆ιονίστα εν μας την έδειξες διαδικτυακά ακάμα :))

    Για μέναν μάστρε τούτα ούλλα πας το ίντερνετ εν λόγια. Λόγια του αέρα, μούχτιν τζιαι συνόξοα. Η διαδικτυακή περσόνα εν καμωμένη μόνον που λόγια. Τό ίδιον τζιαι τζιείνη του καφενέ (ή της ταβέρνας).

    Τον άλλον τον κρίνεις που τες ΠΡΑΞΕΙΣ, άρα εκτός διαδικτύου, εκτός ταβέρνας, εκτός καβενέ, εκτός πίστας τζιαι εκτός μικροφώνου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιαν τάσην υπομανίας μπορεί να την έχω φίλε, εν παρατηρημένον, καλώς ή κακώς.
      Αλλά η ευχαρίστηση έγκειται στο ότι μια παρέα (σχετικά) νέων αθρώπων που συζητά ζωηρά πολιτικά/ κοινωνικά/ οικονομικά σε μιαν ταβέρναν εν κάτι που έννεν συχνόν (πλέον) φαινόμενον τζιαι ήταν ακριβώς τούτον που ετράβαν την προσοχήν. Έτσι το εισέπραξα τουλάχιστον, όπως είπα μπορεί να ήμαστεν τζιαι ενόχληση για κάποιους. Λείπουν θεωρώ στην Κύπρον οι παρέες που θα κάτσουν γυρόν που έναν τραπέζιν να συζητήσουν, να μαλώσουν, να επιχειρηματολογήσουν για όσα μας ταλαιπωρούν/ προβληματίζουν.
      Συμφωνούμεν για τες πράξεις έναντι λόγων, οι πράξεις εν παρασάγγας πιο σημαντικές στην κρίση μας για κάποιον, αλλά δαμέ η σύγκριση ήταν καθαρά ανάμεσα στες εικόνες/ ενέργειαν που εκπέμπει κάποιος που το πληκτρολόγιον τζιαι τζιείνες που εισπράττεις δια ζώσης. Επαρατήρησα πολλύν κόσμον να απορρίπτει άλλον κόσμον καθαρά διότι εν τον πάει "διαδικτυακά". Εκ πείρας, εν λάθος τούτον κατ'εμέναν, πρέπει να δώσεις μιαν ευκαιρίαν τζιαι να γνωρίσεις κάποιον που κοντά πριν τον "απορρίψεις".

      Διαγραφή
  2. Woofis,

    «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
    τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
    και τσικουδιά στους καφενέδες
    τα παλικάρια να κερνάς...»

    [https://www.youtube.com/watch?v=HdX_kIWsWJA]

    Εμείς να βρεθούμε [καμιά φορά] στους δρόμους σε καμιά πορεία, διαδήλωση, ή (πολιτική) επαναπροσεγγιστική εκδήλωση! [Και σε ταβέρνα πάλι λογάκια θα λέμε και λογύδρια θα βγάζουμε, όπως υποβάλλει και ο Aceras]...

    Κατά τ’ άλλα αυτές οι συναντήσεις έχουν μπόλικο ρομαντισμό... Θυμάμαι κι ΕΓΩ 2-3 [επί εποχής blogging] στις οποίες συμμετείχα...

    Και μια καλοπροαίρετη διόρθωση:
    Η έκφραση «τρόπον τινά» είναι δυο λέξεις κι όχι μια («τροποντινα»)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπιασες τη διάθεσην αγαπητέ, ήταν εξόχως "ρομαντική", σπάνια έφυα που έτσι συναντήσεις τζιαι να νιώσω ότι έχασα το χρόνο μου, συνήθως κάτι κερδίζω. Κερδίζω τζιαι που τες "διαδικτυακές επαφές" αρκετά, αλλά εν κάτι διαφορετικόν, πιο "ψυχρόν" ας πούμεν.
      Ευχαριστώ για τη διόρθωσην.

      Διαγραφή
  3. Για τα υπαρξιακά εβρέθην καμιά λύση;
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δική μου εμπειρία είναι ότι λίγο ο γραπτός λόγος που παρεξηγείται ευκολότερα, λίγο η ασφάλεια της οθόνης, συχνά βγάζουμε χειρότερο εαυτό εδώ από τον πραγματικό μας. Αν και δεν συνάντησα ποτέ κάποιον που "αντιπαθώ" ηλεκτρονικά, γνώρισα κόσμο που ήταν πολλά διαφορετικός από την εικόνα που είχα διαμορφώσει μέσα που το μπλογκ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Ελλιπής τζιαι δυνητικά χειρότερος ο διαδικτυακός εαυτός....

      Διαγραφή