Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Γεννάτε υπεύθυνα!

Είχα έναν ωραίον πρωϊνό ως τωρά τζιαι είπα να κάμω την καλήν πράξην της ημέρας καθώς τζιαι να βάλω έναν λιθαράκιν στη διάσωσην του πλανήτη με την παρούσαν ανάρτηση. Μα τι "αλτρουιστής" που είμαι. Φαντάσου τα "πλήθη" που θα θκιαβάσουν το blog μου τζιαι θα ανοίξουν τα μμάθκια τους που το συγκεκριμμένον ψήγμαν "γούφειας λογικής" (ψωνάρα ρε παιδί μου).
Είχα θκιαβάσει μιαν ανάρτησην του φίλου του Στέλιου Παπαλάγκι, όπου ο εξίσου φίλος Ηλίθιον Αγρινόν έβαλεν ως σχόλιον μιαν υπερσύνδεσην. Η υπερσύνδεση οδηγούσεν σε ένα βίντεο μιας διάλεξης κάποιου γέρο - καθηγητή που την Αμερικήν ο οποίος λαλεί κάποια τόσον αυτονόητα πράματα όσον εν "σιοκκαριστικά". Εν σιοκκαριστικόν επίσης το πόσον αυτονόητα είναι σε συνδυασμόν με τον στρουθοκαμηλισμόν ενός ολόκληρου είδους, που τυγχάννει να εν επικεφαλής της τροφικής αλυσίδας του πλανήτη - του homo sapiens δηλαδή.
Όποιος θέλει να δει ολόκληρην την ακολουθίαν του βίντεο μπορεί να την εύρει δαμέ (όποιος βαρεθεί να δει ούλλην τη διάλεξην χάννει).
Έσιει τζιαιρόν που εκατάλαβα ή τέλος πάντων εσυναισθάνθηκα (ατς!) το πρόβλημαν του υπερπληθυσμού του πλανήτη. Εν τζιαι που τες πιο στάνταρ δικαιολογίες που βάλλω μπροστά όποτε με ρωτήσουν "πότε εννά κάμω την κόρην". Αλλά που την άλλην είχα ως τωρά την ψευδαίσθησην ότι "η ανάπτυξη εν καλόν πράμαν" φτάννει να ένει "αειφόρος". Μεγάλη ψευδαίσθηση.


Εντάξει, η αλήθκεια είναι ότι έχω την τάσην να "μερακλώννω" εύκολα τζιαι να υπερβάλλω αλλά τα συμπεράσματα μου εμέναν προσωπικά αφού είδα τη διάλεξην ούλλην (μα ήντα ωραία να έσιεις αθκιάσην που την μισθωτήν δουλείαν έστω τζιαι για λλίον τζιαιρόν!) συνοψίζονται στα εξής:. οϊ μόνον εν θέλουμεν ανάπτυξην παραγωγής τζιαι αύξησην του πληθυσμού (αρκέψετε που την Κύπρον που κλάννουν ορισμένοι ότι "γεννάτε γιατί χαννούμαστεν") αλλά καλλίττερα θα ήταν να είχαμεν 0% ανάπτυξην με παράλληλην μείωσην του πληθυσμού. Διότι παραπάνω ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω σπατάλη των (περιορισμένων) πόρων του πλανήτη τζιαι παραπάνω πληθυσμός σημαίνει συνεχώς αυξανόμενες τζιαι ακόρεστες ανάγκες.
Πως θα πετύχουμεν έτσι πράμαν; Βασικά ο μόνος τρόπος να το κάμουμεν είναι η εκπαίδευση (π.χ. να δουν ούλλοι έτσι είδους διαλέξεις), που θα οδηγήσει σε ορθολογιστικόν έλεγχον γεννήσεων, ενώ παράλληλα θα μειώννει τες επιπτώσεις της ζωής μας στον πλανήτην (π.χ. με έρευναν για παραγωγήν τροφής τζιαι ενέργειας μειωμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Αν μεν το κάμουμεν μόνοι μας (σε τοπικόν, εθνικόν, διεθνές, παγκόσμιον επίπεδον) η φύση εννά το κανονίσει μόνη της (με πόλεμον, πείναν, αρρώστιες κλπ.).
Εννά συμφωνήσω τζιαι με τους φίλους τους κομμουνιστές ότι ο καπιταλισμός εν βοηθά να "ξυπνήσουμεν". Το θέμαν είναι αν μπορούμεν να τον "ανατρέψουμεν" ειρηνικά (γιατί φοούμαι τα γαίματα).
Ώσπου να κανονιστούμεν μόνοι μας πριν μας κανονίσει ο πλανήτης, stay cool and keep rocking!

12 σχόλια:

  1. Δε τζιαι το πάρακάτω (νομίζω ήβρα το στο μπλογκ Εσιέξιξι, το άλλο δεν θυμάμε που το ήβρα) να καταλάβεις πόσο περιπαίξιμο ένει η κουβέντα πως "θέλουν την Κίνα να γίνει ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία δυτικού τύπου".

    http://www.youtube.com/watch?v=mOwZwkhFemQ

    Τζιαι επειδή εξέφρασες μιαν απορία για τον υποψήφιο μου, ο Ζάχος είναι υπέρ του "γαμά.. γιατί χανόμαστε (αλλά να βάζετε που και που καν΄λενα προφυλακτικό δια να μην βρεθείτε σε ποζισιόν ντιφισίλ)".

    ΖΗΤΩ Ο ΖΑΧΟΣ ΔΟΓΚΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψιλοάσχετο: την ημέρα της εισβολής γεννήθηκες ρε φίλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To 2008 έγραψα το τούτο:
    http://bananistanikachronika.blogspot.com/2008/05/blog-post_24.html με το οποίο εσυμφώνουν μαζί σου σχετικά με τον υπερπληθυσμό. Που τότες επαντρεύτηκα τζε έκαμα τζε μια κόρη τζε μάλλον θα δοκιμάσουμε τζε για τον υιο! Αφου δεν εκατάφερα εγώ να σωσω τον κόσμο πέρκει τα καταφέρουν μερικά από τα γονίδια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα μείνεις στα θκιό είσαι οικολόγος λαλεί η στατιστική...

      Διαγραφή
  4. woofi ωραιο το μπλοκ σου πρωτη φορα γραφω.
    εχω καποιες σκεψεις σχετικα με το θεμα:

    επισης ενα σχετικο βιντεο http://www.ted.com/talks/lang/en/hans_rosling_on_global_population_growth.html

    ο πιο αποτελεσματικος τροπος να μειωσεις τις γεννησεις εν η αναπτυξη. Ηδη στις ποιο ανεπτυγμενες χωρες ο πληθυσμος αρχισε και σταθεροποιειται. Σε φτωχές χωρες ακομα οι οικογενειες καμνουν 10 μωρα για να τους βοηθουν στα χωραφκια για παραδειγμαν. Μπορεις να τους πεις οτι ενεν σωστο, εν ανηθικο τουτο που καμνουν?

    παμε στις πλουσιες χωρες τωρα. Ακομα τζαι σταθερος να μινει ο πληθυσμος, παλε οι αναγκες μας σε πορους θα συνεχιζουν να αυξανονται αν δεν αλλαξουμε νοοτροπία, τρόπο ζωής.

    Τωρα το ερωτημα που θετω ειναι το εξης: ο φτωχος με τα χωραφια στην Ινδία δεν έχει καμια ηθικη υποχρεωση, πιστευω προσωπικα, να καμει λλιοτερα μωρα για να σωσει τον πλανητη. Εμεις ως ανεπτυγμένοι πολιτες, γιατι να έχουμε ηθικη υποχρεωση στις επομενες γενιες να πληρωνουμε πιο ακριβα το ρευμα για να διατηρησουμε τον πλανητη οσο το δυνατο οπως τον ηβραμε? Τζαι πες οτι ναι εχουμε ηθικη υποχρεωση, που εν η γραμμη, που αρχιζεις τζαι λαλεις, που δαμε τζαι περα ειμαι πλουσιος, ανεπτυγμενος, έχω ηθικη υποχρεωση.
    Μια απαντηση ειναι οτι τουντην υποχρεωση νιωθει την ο καθενας ξεχωριστα. Ναι αλλα οι αποφασεις που πρεπει να παρθουν ειναι απο κυβερνησεις και αναγκαστικα πρεπει οι πολιτες να τραβησουν καπου τουντες γραμμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Αχιλλέα. Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις (τζιαι το βίντεο, είδα το). Έσιεις δίκαιο για το ότι όσον πιο "προηγμένη" μια κοινωνία, τόσον πιο λλία μωρά κάμνουν οι οικογένειες.
      Βασικά υπάρχουν θκιό θεμελιώδεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν που τους πολίτες: 1) να δουν το θέμα σε επίπεδον παγκόσμιον 2) να νιώσουν υπεύθυνοι σε ατομικόν πείπεδον. Στο κάτω-κάτω οι κυβερνήσεις εν τζιαι εν ουρανοκατέβατες, εν ο κόσμος που τες δημιουργεί/ εκλέγει.
      Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμεν τι εννοούμεν με τον όρον ανάπτυξη. Αν έσιεις ίδιαν παραγωγήν τζιαι λλιόττερον πληθυσμόν εν έσιεις ανάπτυξη; Αν έσιεις παραπάνω πληθυσμόν τζιαι ακόμα παραπάνω ανάπτυξη; Ποια η διαφορά ανάμεσα στα θκιό;. Μήπως στο δεύτερο σενάριο "εξαντλείς" παραπάνω τον πλανήτην;
      Άρα έννεν θέμαν "ηθικής" η επιλογή "έλεγχος πληθυσμού" (παγκοσμίως". Εν θέμαν ανάγκης τζιαι επιβιωσιμότητας. Όπως είπεν τζιαι ο καθηγητής, "η έξυπνη ανάπτυξη το μόνο που διαφέρει που την μη έξυπνην εν η θέση που κατέχουμεν στον τιτανικόν" (οπότε άμα βυθιστεί αύτανδρος, τι σχέσην έσιει;).

      Διαγραφή
  5. θεμα επιβιωσιμότητας ποιου? Γιατι να μας νοιαζει αν θα παει ο πλανητης ακομα 100 χρονια ή 1000 ή 10000000000, αφου δεν θα ζουμε? Εν βλεπω καποιο αλλο λογο εχτος ηθικό. Που τζαι για τζεινο εν ειμαι 100% σιουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηθική εν ανεξάρτητη που την ανάγκη; Βασικά αν θα μας νοιάζει, εννά μας νοιάζει λόγω κάποιου "εγωιστικού" κινήτρου (π.χ. "ευτυχία" ότι είσαι "ευσυνείδητος" - "καλός άθρωπος" κλπ.). Εν για τούτον που έβαλα την "οικουμενικήν οπτικήν" σε συνδυασμόν με "ατομικά κίνητρα".΄Στο κάτ-κάτω κουβαλούμεν γενετικήν κληρονομιάν αλλά διαμορφωννούμαστεν τζιαι λόγω "περιβάλλοντος".

      Διαγραφή
  6. Στην προηγούμενη ανάρτηση για τους μετανάστες έγραψα το πιο κάτω που εν σχετικό:

    "Το πρόβλημα(;) είναι ότι για την τεράστια πλειοψηφία των homo sapiens η ιστορία και το μέλλον δεν έχουν καμία συμμασία.Ούτε το τι είμασταν πριν 10,000 χρόνια ή τι θα γίνουμε σε 100. Συμμασία έχει, και είχε πάντοτε, το "πως θα βελιτιώσω τη ζωή ΜΟΥ". Γι αυτό ο κόσμος μετανάστευε και μεταναστεύει, για αυτό και οι "ιθαγενείς" είναι εχθρικοί προς τους μετανάστες/εισβολείς. Τους θεωρούν απειλή στην ευημερία τους.
    Που την μια συμφωνώ ότι είμαστεν ασήμαντα ζωύφια πάνω σε ένα ρότσο στο αχανές διάστημα, αλλά που την άλλη τα επόμενα 50 χρόνια που λοαρκάζω να ζήσω θέλω να τα ζήσω όσο πιο καλά γίνετε, αφήνοντας πίσω μου όσο το δυνατόν καλλίττερες συνθήκες στα γονίδια μου να μεταφερθούν και σε πιο κάτω γενιές. Το τι θα γίνει σε 51 χρόνια όσο και να διερωτούμε δεν θα το μάθω ποτέ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή