Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Ηνωμένα Παγκόσμια Κολλέγια

 


...United World Colleges αγγλιστί. Όποιος θέλει να μάθει παραπάνω, μπορεί να πάει στην σελίδαν τους. 

Εν που τζ̆είνα τα πράματα που λαλείς "εμείς εν τα είχαμεν τούτα". Μαθητές λυκείου που την Κύπρον μπορούν να κάμουν την 2αν τζ̆αι την 3ην τάξην σε έναν σχολείον στο εξωτερικόν. Τζ̆αι να αποφοιτήσουν έχοντας στα σ̆έρκα τους έναν απολυτήριον που τους διά έξτρα πόντους όπου θέλουν να παν μετά για την ανώτερην τζ̆αι ανώτατην μόρφωσην τους. Έχοντας ζήσει μιαν πραγματικά διεθνιστικήν εμπειρίαν ήδη που την εφηβείαν τους, αντί να καρτερούν να ενηλικιωθούν. Ακούεται φανταστικόν, παράλληλα με το ότι εν φοϊτσ̆ιάρικον, τόσον για τους ίδιους τους μαθητές όσον τζ̆αι - κυρίως - για τους γονιούς τους.

Κυπραίοι έχουν πάει μόλις μια φουρνιά, παρόλον που ο θεσμός υπάρχει εδώ τζ̆αι αρκετές δεκαετίες, άρα εν έχουμεν πολλά στοιχεία για την εξέλιξην τους, αλλά τα δεδομένα που μαθητές ανά την υφήλιον εν εντυπωσιακά. Ειδικά αν συγκρίνεις το επίπεδον μόρφωσης τζ̆αι εκπαίδευσης που προσφέρεται, εν η γη με τον ουρανόν. Φεύκεις που το ελληνοκεντρικόν, θρησκόληπτον, γεμάτον θεωρητικήν σαβουρογνώσην, κυπριακόν λύκειον τζ̆αι βιώνεις την συνύπαρξην εντός μιας κοινότητας που διάφορες περιοχές του πλανήτη (για την Κύπρον κυρίως εν άλλοι Ευρωπαίοι) με εμπειρίες τζ̆αι παραστάσεις που μετατρέπουν σε εν δυνάμει σε πολίτην της Ευρώπης τζ̆αι του κόσμου. 

Είχαν έρτει οι εκπροσώποι του οργανισμού στο λύκειον του ενός μας γιού, αλλά τελικά ενδιαφέρον να δοκιμάσει την διαδικασίαν εισδοχής είσ̆εν ο άλλος, που εφοιτούσεν φέτος σε μιαν που τες τεχνικές σχολές της Λευκωσίας (για πρώτην φοράν στην ζωήν τους ήταν σε διαφορετικές τάξεις τζ̆αι σχολεία). Όταν μου το εθέσαν στο "οικογενειακόν συμβούλιον" ομολογώ ότι έναν σφίξιμον στο στομάσ̆ιην ένιωσα το. Παρόλον που εν ήδη 15 προς 16 χρονών τζ̆αι ώσπου να το καταλάβουμεν εννά παν στρατόν (δυστυχώς) τζ̆αι μετά κάπου στο εξωτερικόν για σπουδές, η ιδέα να πάει μόνος του ένας 15χρονος στο εξωτερικόν για να τελειώσει το λύκειον έπιασεν με απροετοίμαστον. Κυρώς ως προς το τι είδους τζ̆αι ποιότητας αθρώποι θα αναλαμβάναν, εκτός που την μόρφωσην τζ̆αι την εκπαίδευσην, τζ̆αι τον ρόλον του κηδεμόνα στην θέσην μας. Η αρχική μου στάση ήταν που επιφυλακτική έως αρνητική αλλά φυσικά εν είχα την απαίτησην να την επιβάλω, αν μη τι άλλον έναν που τα επιτεύγματα μας ως οικογένεια εν η αρκετά "δημοκρατική" μας αλληλεπίδραση.

Ούτως ή άλλως η διαδικασία εισδοχής εν ήταν απλή ή εύκολη, αφού οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρκετά παραπάνω που τες διαθέσιμες θέσεις. Ήβρα πολλά ενδιαφέρον το ότι θα επροσφέρουνταν θέσεις τόσον σε Ε/Κ όσον τζ̆αι σε Τ/Κ, στοιχείον που θεωρώ πολλά σημαντικόν για τους νέους μας, να έρτουν δηλαδή σε επαφήν με την άλλην κοινότηταν, μπας τζ̆αι σπάσει η εθνικά καθαρή παράνοια που εκράτησεν θκυό σχεδόν γενιές σε απόστασην τζ̆αι άγνοιαν, άρα νομοτελειακά σε φόβον τζ̆αι έλλειψην εμπιστοσύνης. Η διαδικασία επεριλάμβανεν συμμετοχήν σε κάποια εργαστήρια, την υποβολήν διαφόρων παραστατικών επίδοσης, τόσον που την σχολικήν διαδρομήν όσον τζ̆αι που εξωσχολικές δραστηριότητες (συμμετοχή σε διαγωνισμούς, ολυμπιάδες, εργαστήρια, αθλητικές τζ̆αι καλλιτεχνικές δραστηριότητες κλπ.) τζ̆αι μιαν τελικήν διαδικτυακήν συνέντευξην με τον υποψήφιον. 

Πάντα ένιωθα άνετος με τους γιούες μου όσον αφορά τες δυνατότητες τους τζ̆αι τον χαρακτήραν τους, οπότε εν εμπήκα στην διαδικασίαν του άγχους για το αποτέλεσμαν, σε στυλ "άσε να έρτει τζάι θωρούμεν". Εδιαπιστώσαμεν ότι κάποιες γνωστές μας οικογένειες είχαν επίσης συμμετάσχει στην αξιολόγησην, κάτι που έβαλεν έναν αλατοπίπερον στην αναμονήν, αφού αφενός σκέφτεσαι το πως θα είναι να μοιραστείς την εν λόγω εμπειρίαν, τζ̆αι το σχετικόν βάρος/ άγχος, με αθρώπους που ξέρεις, τζ̆αι αφετέρου βάλλει έναν στοιχείον άμιλλας, αφού πάντα θα είμαστεν "ανταγωνιστικοί", ειδικά όσον αφορά την πρόοδον των κοπελλουθκιών μας.

Τελικά εφκήκεν το αποτέλεσμαν τζ̆αι ήταν θετικόν. Ο γιος μας θα πάει για τα τελευταία θκυό χρόνια της μέσης του εκπαίδευσης στο UWC Adriatic, έναν σχολείον στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, πάνω στην Αδριατικήν (εξ'ου τζ̆αι το όνομαν), ενσωματωμένον σε έναν γραφικόν παραλιακόν χωριουδάκιν κοντά στην Τεργέστη, που εν επίσης κοντά στα Σλεβενικά τζ̆αι Κροατικά σύνορα. Μια περιοχή με ιστορίαν συρράξεων τζ̆αι εθνικιστικών ζυμώσεων που ακριβώς για τούτον τον λόγον επιλέγηκεν να γίνει χώρος συνεκπαίδευσης τζ̆αι αλληλεπίδρασης νέων διαφόρων εθνικοτήτων τζ̆αι θρησκειών. Τον ερχόμενον Αύγουστον θα πάμεν παρέαν να τον συνοδεύσουμεν. Τζ̆αι η κόρη κάποιων φίλων θα είναι μαζίν του, που είναι έναν επιπλέον θετικόν της υπόθεσης.

Προσωπικά είμαι πιο πολλά χαρούμενος τζ̆αι συνεπαρμένος, τόσον με την επιτυχίαν της εισδοχής όσον τζ̆αι με τα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης φοίτησης, αλλά παράλληλα εν μπορώ να αποφύγω τζ̆είνον το σφίξιμον στο στομάσ̆ιην στην σκέψην ότι το έναν μας αγόριν εννά ξενιτευτεί τόσον μιτσής τζ̆αι εννά κάμνουμεν μήνες να τον δούμεν που κοντά. Το ότι επίσης εννά χωριστεί με τον δίδυμον αδερφόν του εν έναν θέμαν, ασχέτως αν σαν χαρακτήρες τζ̆αι σαν συνοδοιπόροι εν αρκετά αυτόνομοι μεταξύ τους. Αλλά η έγνοια του γονιού φυγείν αδύνατον, έτσι η πρώτη περίοδος προσαρμογής για ούλλους μας αναμένεται ζόρικη. Ας εν καλά η τεχνολογία που εννά μας βοηθά να κρατούμεν καθημερινήν επαφήν, ενώ τζ̆αι ο χαρακτήρας του γιού μας εμπνέει μου μιαν σιουρκάν ότι οϊ μόνον εν θα δυσκολευτεί μακριά μας αλλά ενδεχομένως να "ανθίσει" ακόμα πιο δυνατά. 

Εχτές είχαμεν μιαν διαδικτυακήν συνάντησην με τους υπόλοιπους επιτυχόντες τζ̆αι κάποια που τα στελέχη του οργανισμού στην Κύπρον. Ο συντονιστής, ένας κλασικού στυλ Εγγλέζος, εξέφρασεν τον θαυμασμόν του ακριβώς για την τόλμην των οικογενειών να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον επιδιώκοντας μιαν τέθκοιαν εμπειρίαν ζωής. Τζ̆αι επισήμανεν ότι οι μαθητές εννά εκπροσωπήσουν τον τόπον τους, τζ̆αι τούτον θα πρέπει να το έχουν στον νουν τους σαν έξτρα διάστασην, προνόμιον τζ̆αι ευθύνην.

Ώσπου να ξεπροβοδίζουμεν το παιδί μας σε τούτον τον νέον κόσμον, stay cool and keep rocking!

3 σχόλια:

  1. ζηλευω φουλ, μακαρι να ειχα αυτη την ευκαιρια οταν ημουν Λυκειο. Μπραβο που υποστηριζεις τα ονειρα του, σιγουρα θα εχει μια αξεχαστη εμπειρια και θα κανετε κι εσεις τα ταξιδια σας στην Ιταλια και στη Σλοβενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολλά εντυπωσιακό! μπράβο του μιτσή που εζήτησε έτσι πράμα. στην εφηβεία τζιόλας! ενημερώνεις μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά ωραίο, μακάρι να είχαμε κι εμείς έτσι πράμα τον καιρό μας! Βέβαια θεωρώ έννα εν πιο δύσκολο να προσαρμοστεί επιστρέφοντας για τη θητεία του, αλλά εν θα ήθελα να στερθηώ έτσι πράμα για να μείνω καλουπωμένη για να αντέξω τον στρατό πιο εύκολα. Θέλω κι εγώ ενημέρωση γενικά για τα βήματα, την εμπειρία σας και τη δική του!
    Moonlight

    ΑπάντησηΔιαγραφή