Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Cambridge...


 ...οϊ το πανεπιστήμιον, η δίαιτα. Έτσι που ελλιάναν τα άξια λόγου θέματα, ή ελλίανεν η έμπνευση μου ενδεχομένως, σήμερα θα γράψω για την δίαιταν που άρκεψα πριν 5 εφτομάες. 
Κατ'αρχήν, για λόγους ιστορικής αναφοράς, τόσον για μέναν όσον τζ̆αι για το blog, δίαιταν κάποιου είδους μόνον άλλην μιαν φοράν έκαμα στην ζωήν μου. Ήταν το 2011, δηλαδή πριν 10 χρόνια, τζ̆αι είχα τζ̆αι τότε κάμει σχετικήν ανάρτησην, το περίφημον 
Μιλλούες! With or without you.
Τούτην την στράταν τα πράματα ήταν σ̆ειρόττερα, αφού ήμουν ακόμα πιο βαρύς (σχεδόν 102 Kg) τζ̆αι 10 χρόνια μεγαλλύττερος, με τες αντίστοιχες δυσμενείς συνέπειες στον μεταβολισμόν μου. Η κατάσταση ήταν στο απροχώρητον οπότε με βαριάν καρδιάν, κυρίως γιατί φοούμαι το μετά, παρά το κατά, την δίαιταν, αποφάσισα να ξανακάμω. Η Αγάπη ήταν μαζίν μου, λαλώντας "κάμε όποιαν δίαιταν θέλεις, αλλά κάμε" (σαφές το υπονοούμενον, αλλά τι να κάμει η καϋμένη).
Έτσι αναζήτησα μιαν δίαιταν που δεν θα με έβαλλεν να ψουμνίζω κάθε λλίον, όπως είσεν γίνει με την άλλην πριν 10 χρόνια, ούτε θα με ανάγκαζεν να μετρώ γραμμάρια τζ̆αι λίτρα για το ότι τρώω τζ̆αι πίννω. Αθθυμούμουν ότι στην Ελλάδαν υπήρχεν μια εταιρία που σου έφερνεν ούλλα τα γεύματα σου, μετρημένα ακριβώς που άποψην υλικών τζ̆αι θερμίδων (Taste and diet ή κάτι παρόμοιον) αλλά δυστυχώς στην Κύπρον εν υπάρχει. Υπάρχει όμως η Cabridge.
Πολλά επιγραμματικά, η Cambridge κάμνει ακριβώς τούτον που έγραψα: διά σου έτοιμον ότι δικαιούσαι να φάεις, τζ̆αι δεν πρέπει να τρώεις τίποτε άλλον! Αν το κάμεις τούτον, η απώλεια βάρους είναι εγγυημένην. Εντάσσεται στες λεγόμενες "κετογονικές" δίαιτες, δηλαδή χωρίς σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες (ψωμιά, ζυμαρικά, ρίζ̆ια, ζάχαρη, αλκοόλ, φρούτα). Όταν στερείς που τον οργανισμόν σου την ευκολίαν των υδατανθράκων, αναγκάζεται να μπει σε μιαν διαδικασίαν κατά την οποίαν το συκώτιν μεταβολίζει το λίπος σου, παράγοντας κετόνες. Εν μια διαδικασία που ούτως ή άλλως συμβαίνει εν μέρει στες πολλές ώρες του νυκτερινού ύπνου, σε περιόδους νηστείας ή μετά που εντατικήν άσκησην. 
Για τον χαρακτήραν μου τζ̆αι το πως λειτουργώ όταν δεσμευτώ για κάτι, η συγκεκριμένη δίαιτα έσ̆ει αποδεικτεί γάντιν. Ήδη τα αποτελέσματα εν πιο καλά, που άποψην ρυθμού απώλειας βάρους/ λίπους, παρά η πιο συμβατική που είχα κάμει πριν 10 χρόνια. Είναι όμως μια διαδικασία που εν ξέρω αν κάμνει για ούλλους, ούτε καν για πολλούς. Εν αρκετά εκτός της καθημερινότητας ως διαδικασία, ενώ οι πειρασμοί του περιβάλλοντος εν πιο δύσκολα διαχειρίσιμοι ενδεχομένως, αφού πρέπει να λαλείς συνέχεια τζ̆αι παντού "ΟΧΙ!".
Κάθε εβδομάδαν συναντώ την διαιτολόγον μου (μπορείς να επιλέξεις που το site της εταιρίας, εγώ εφρόντισα να μεν είναι απλά μεταπωλητής των προϊόντων αλλά να είναι τζ̆αι ειδικός) τζ̆αι αφού κάμει τες μετρήσεις, αγοράζω τα προϊόντα που θα χρειαστώ για μιαν εφτομάν. Υπάρχουν στάδια της δίαιτας, αρχικά με 4 προϊόντα την ημέραν, ή τρία σε συνδυασμόν με κάτι δικό σου, το οποίον όμως εν πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, μετά με 2+2, 3+1 τζ̆αι τελικά καθαρά προσωπικήν διαχείρισην της διατροφής σου. Αρχίζοντας έκαμα δέσμευσην στην διαιτολόγον ότι θα κρατήσω επαφήν τουλάχιστον 6 μήνες που την έναρξην, ασχέτως αν σταματήσω πιο νωρίς την κατανάλωσην των σκευασμάτων, τζ̆αι προς τιμήν της είπεν ότι θα με παρακολουθεί δωρεάν. Οι θερμίδες αρχικά εν τρομακτικά χαμηλές, μόλις 820-850 την ημέραν, νούμερα ανήκουστα για μέναν που πρέπει να ετσάκκιζα πάνω που 2500 ημερησίως, ειδικά χάρην στα αμέτρητα γλυκά που εγούσταρα να χλαπακιάζω. Αλλά μια χαρά τα εκατάφερα, χωρίς καν να μειώσω την διάρκειαν τζ̆αι την έντασην της εβδομαδιαίας μου άσκησης, που περιλαμβάνει τροχάδιν τζ̆αι ποδήλατον διάρκειας περίπου μιας ώρας, μιαν φοράν έκαστος, τζ̆αι θκυό φορές βάρη, διάρκειας 45 λεπτών. Τα δε σκευάσματα εν σχεδιασμένα να σου προσφέρουν ούλλες τες ουσίες που χρειάζεσαι, ενώ παρόλον που γενικά είμαι νάκκον δυσκοίλιος, εν αντιμετώπισα καθόλου θέματα τέθκοια. Η ποιότητα τους αρκετά καλή τζ̆αι σε μεγάλην ποικιλίαν, τόσον αλμυρών όσον τζ̆αι γλυκών γεύσεων, με smoothies, γεύματα, σούππες, μπάρρες, porridges κλπ.  Α, πρέπει να πίνεις πολλύν νερόν, κάτι που εν δύσκολον για μέναν, αφού είμαι σχετικά άνυδρος τύπος. Εν μπορώ να πιω νερόν χωρίς να διψώ ρε αδερφέ. Αλλά όσον παραπάνω καταφέρει κάποιος να πίνει, τόσον διευκολύνει την αρμονικήν απώλειαν λίπους.
Ο στόχος είναι η περιοχή των 80 κιλών, αφού είμαι 1.74, άρα κοντά στο ιδανικόν body mass index αλλά λαμβάνοντας υπόψην ότι είμαι γυμνασμένος θα είναι πόμπα, φτάνει φυσικά να τα διατηρήσω. Στην προχτεσινήν μέτρησην έφτασα τα 91 κιλά, δηλαδή έχασα πάνω που 10 σε πέντε βδομάδες.Η απώλεια εκυμάνθηκε πάνω που 1,5 κιλόν την βδομάδαν, ενώ τόσα έχανα κάθε 15 μέρες με την πιο συμβατικήν δίαιταν προ δεκαετίας. Η σύσταση της διατολόγου είναι να συνεχίσω άλλες θκυό με το στάδιο 2, τζ̆αι μετά να περάσουμεν στο 3, όπου οι θερμίδες παν στες 1000. Άλλες θκυό βδομάδες έτσι τζ̆αι ακολουθεί το 4 με 1400, πάλε θκυό βδομάδες τζ̆αι ολοκληρώνουμεν με τα 5 τζ̆αι 6, όπου προσεγγίζεις τες θερμίδες συντήρησης, κοντά στες 2000 για έναν ενήλικαν άντραν δηλαδή.
Το στοίχημαν είναι, όπως έγραψα ήδη, να διατηρηθώ μετά στο βάρος που εννά πετύχω. Τζ̆αι προφανέστατα τούτον θα επιτευχθεί μόνον με θεμελιώδην αλλαγήν διατροφικών συνηθειών στο διήνεκες. Προτίμηση στα πρωτεϊνούχα, συνειδητοποίηση της θερμιδικής αξίας, κατάργηση των ενδιάμεσων γλυξ̆ιών τζ̆αι των παρασπονδιών μπροστά που την τηλεόρασην τες νύχτες, τελευταία κατανάλωση πριν τες 21.00 κάθε νύχτα, εγκράτεια στες διακοπές τζ̆αι προθυμία επιστροφής στην δίαιταν όταν παρ'ελπίδαν το βάρος ανεβεί κάποιαν στιγμήν για διάφορους λόγους.

Ώσπου να ελαφρύνω τζ̆αι να παραμείνω ελαφρύς, αλλά μόνον στα κιλά, καθότι βαρύς μεταλλάς, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. To mimic the metabolism of fasting, the ketogenic diet (KD) was introduced by modern physicians as a treatment for epilepsy in the 1920s.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19049574/

    How To Recognize A Fad Diet
    https://thinkingispower.com/how-to-recognize-a-fad-diet-and-what-to-eat-instead/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήσιμες παραπομπές, ευχαριστώ!
      Εν είμαι οπαδός της δίαιτας γενικόττερα, τζιαι εν για τούτον που έκαμα 10 χρόνια να μπω μόλις στην δεύτερην δίαιταν της ζωής μου. Συμφωνώ απόλυτα με την αθρογράφον ότι η διατήρηση ενός σωστού βάρους, τζιαι πιο γενικά μιας σωστής σωματικής κατάστασης, εν μια μακροπρόθεσμη υπόθεση που προϋποθέτει συνείδησην του τι τρώεις τζιαι του πως ζεις καθημερινά.
      Που την άλλην, όταν φτάσεις σε μιαν κατάστασην που σε προβληματίζει, τζιαι αποδεδειγμένα που μόνος σου δυσκολεύκεσαι αφενός να διαμορφώσεις μιαν νέαν νοοτροπίαν, τζιαι στην συνέχειαν να την τηρήσεις, η χρήση μιας περιόδου δίδιτας, σε συνεργασίαν με έναν επαγγελματίαν διατροφολόγον θεωρώ ότι είναι μια πολλά ορθολογιστική στάση. Που τζιαμέ τζιαι τζει ο καθένας επιλέγει το τι εν πιο κοντά στα γούστα τζιαι τες αντοχές του. Τίποτε στο τέλος της μέρας εν πρόκειται να πετύχει αν δεν το αποφασίσει πραγματικά ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.

      Διαγραφή