Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Το "κόμμαν της επανένωσης"

 


Όπως τζ̆αι πιο παλιά, υπάρχει μια προσπάθεια ενοποίησης κάποιων αθρώπων βάσει του πόθου τους να δουν επίτευξην συμφωνίας στο κυπριακόν τζ̆αι άρσην της παράνοιας του εν λόγω προβλήματος που το σβέρκον τούτου του παραδεισένιου, κατά τα άλλα, τόπου. Εξανάγινεν τούτην η προσπάθεια, πολλές φορές, ειδικά μετά το 2004, όταν η συγκεκριμένη μεγάλη ευκαιρία συμφωνίας επετάχτηκεν στον κάλαθον των αχρήστων, αφού ηγεσία τζ̆αι κόμματα εν επροετοιμάσαν τον απλόν λαόν για να πει "Ναι". Αντίθετα, επαίξαν με τον πιο άκρατον λαϊκισμόν, μαντρίζοντας ο καθένας τους δικούς του, είτε τότε είτε κατά τα χρόνια που ακολουθήσαν.

Πως μπορεί να σταθεί ένας τέθκοιος πολιτικός χώρος, αφού εν προοιμίου εν φανερόν ότι εννά αποτελείται που ιδεολογικά διαφορετικούς αθρώπους σε ευρύτερον πλαίσιον. Εννά περιλαμβάνει συντηρητικούς δεξιούς, κοσμοπολίτες φιλελεύθερους, σοσιαδημοκράτες τζ̆αι "πράσινους". Η απάντηση εν απλή: με μόνον τζ̆αι συγκεκριμένον πρόταγμαν την κατεπείγουσαν προσπάθειαν επίτευξης συμφωνίας στο κυπριακόν, υπό το παρόν πλαίσιον διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την διζωνικήν, δικοινοτικήν ομοσπονδίαν. Οϊ επειδή εν το πιο ελκυστικόν ή πιο βιώσιμον σύστημαν, αλλά διότι εν το μόνον στο τραπέζιν. Εν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει άλλον, πέραν της διαιώνισης του στάτους κβο, που οδηγεί με μαθηματικήν ακρίβειαν στην ντε γιούρε διχοτόμησην της Κύπρου.

Υπάρχει η αίσθηση ότι ο μέσος Κύπριος εν ψηφίζει με βάσην τες θέσεις ενός εκάστου στο κυπριακόν, ότι όποτε έχουμεν εκλογές ούλλων των ειδών, ο καθένας ψηφίζει με άλλα κριτήρια, όπως η ιδεολογία, τα επιμέρους θέματα που τον απασχολούν, ο κομματικός πατριωτισμός, η εξυπηρέτηση μέσω ρουσφεθκιού κλπ. Εν αποκλείεται να ισχύει τούτον, τουλάχιστον εν μέρει. Προσωπικά είμαι της άποψης όμως ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται πάρα πολλά ο μέσος ψηφοφόρος για τες θέσεις των υποψηφίων στο κυπριακόν. Έννεν τυχαίον, κατ'εμέναν, ότι που το 2003 τζ̆αι μετά, οι υποψήφιοι των κομμάτων με ακραίες θέσεις στο κυπριακόν, οϊ μόνον εν εκλέγουν πρόεδρον, αλλά εν περνούν καν στον δεύτερον γύρον. Τζ̆αι ότι τα θκιό μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ τζ̆αι ΑΚΕΛ, εξακολουθούν να παραμένουν πρώτες δυνάμεις εκλογικά την στιγμήν που εν τα μόνα που ξεκάθαρα στηρίζουν το παρόν πλαίσιον διαπραγμάτευσης.

Επιστρέφοντας στο θέμαν του "κόμματος της επανένωσης", θεωρώ ότι σίουρα λείπει που την Κύπρον ένας ξεκάθαρος πολιτικός χώρος με τούτον το πρόταγμαν. Τόσον ο ΔΗΣΥ, με την προσκόλλησην του στους εθνικιστές τζ̆αι τους πατριδοκάπηλους, όσον τζ̆αι το ΑΚΕΛ με το κατά τζ̆αιρούς φλερτ του με ΔΗΚΟ/ΕΔΕΚ, δείχνουν να μεν λαμβάνουν υπόψην τυχόν κόστος που τούτες τους τες συμπεριφορές. Ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπον, οι απογοητευμένοι επανενωτικοί εντός των κόλπων τους εννά τους στηρίξουν για τους άλλους λόγους που αναφερθήκαν. Δαμέ εν το κρίσιμον σημείον. Για έναν επανενωτικόν, το κυπριακόν πρέπει να είναι το πρώτιστον θέμαν, τζ̆αι η συμπεριφορά των πολιτικών χώρων πρέπει να φιλτράρεται καθαρά μέσα που τούτον το πρίσμαν. Αν δε οι θέσεις ή οι κινήσεις δείχνουν κάτι άλλον, τότε ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος πρέπει να νιώθει το κόστος. Αν για τούτον απαιτείται δημιουργία κόμματος, τότε εγώ εννά το στηρίξω με όσα μέσα έχω στη διάθεσην μου. Ενδέχεται όμως, στην εποχήν του διαδικτύου, να υπάρχουν άλλοι τρόποι άσκησης πίεσης, δείχνοντας την δύναμην τούτου του πλήθους, όσον είναι. Εν είμαι ειδικός να τους καταδείξω, αλλά πάλε θα ήθελα πολλά να συμμετάσχω τζ̆αι να βοηθήσω.

Στο κάτω-κάτω, ότι τζ̆αι να σάσεις στην Κύπρον, όσον το κυπριακόν παραμένει στο στάτους κβο της παράνοιας, ούλλα παραμένουν άρρωστα.

Ώσπου να γιάνει ο τόπος, stay cool and keep rocking!

5 σχόλια:

  1. Eγραψες"Προσωπικά είμαι της άποψης όμως ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται πάρα πολλά ο μέσος ψηφοφόρος για τες θέσεις των υποψηφίων στο κυπριακόν. Έννεν τυχαίον, κατ'εμέναν, ότι που το 2003 τζ̆αι μετά, οι υποψήφιοι των κομμάτων με ακραίες θέσεις στο κυπριακόν, οϊ μόνον εν εκλέγουν πρόεδρον, αλλά εν περνούν καν στον δεύτερον γύρον. Τζ̆αι ότι τα θκιό μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ τζ̆αι ΑΚΕΛ, εξακολουθούν να παραμένουν πρώτες δυνάμεις εκλογικά την στιγμήν που εν τα μόνα που ξεκάθαρα στηρίζουν το παρόν πλαίσιον διαπραγμάτευσης"
    Διαφωνω καθετα ,για τους συναγερμικους τουλαχιστον,τι εψηφιζαν οι ελαμιτες πριν γινουν ελαμιτες? Τhats right συναγερμο ,αλλαξαν θεσεις στο κυπριακο οι ψηφοφοροι του ελαμ για αυτο αλλαξαν κομμα? η αλλαξεν θεσεις ο συναγερμος τζαι εγινεν λιοτερο εθνικιστικο κομμα,κανενα που τα 2 απλως οι ψηφοφοροι του συναγερμου εν ψηφιζουν με κριτηριο το κυπριακο τα κριτηρια τους για τους λαικοδεξιους μιλουμεν τωρα ενι να μεν μας φαν οι ακελικοι ποιος πιεννει στο μνημοσυνο του Γριβα τζαι ποιος κουνα περισσοτερα ελληνικα σημαιουθκια,στο ΑΚΕΛ η αληθκεια ενι πως οι απορριπτικοι πλεον εν πιο αμελητεα ποσοτητα αλλα υπαρχουν ειδικα που παφο τζαι λεμεσο μερκα τζαι ψηφιζουν ΑΚΕΛ λογω κομματικου πατριωτισμου που ξερεις ποσο ισχυρος εν στο ΑΚΕΛ.
    Γενικοτερα η διασπαση του απορριπτικου χωρου οι ισχυροτατοι κομματικοι μηχανισμοι των 2 μεγαλων κομματων τζαι η πολωση που επιτυγχανουν παντα να επιφερουν εν ο κυριος λογος για τις επιτυχιες τους στις προεδρικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν μέρει έσεις δίκαιον, το κυπριακόν όσον περνά ο τζιαιρός φθίνει ως κριτήριον εκλογών, ειδικά όταν μιλούμεν για βουλευτικές/ δημοτικές/ ευροεκλογές. Αλλά στες προεδρικές, είτε επειδή ψηφίζεται άτομον αντί σχηματισμός, είτε επειδή τα κόμματα δουλεύκουν το σκόπιμα, γίνεται σημαντικός παράγοντας αντιπαράθεσης.
      Οπότε όποιος υποψήφιος πάει να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ότι δηλαδή υπάρχει κάτι άλλον εκτός που το πλαίσιον των Ηνωμένων Εθνών, συνήθως τρώει πόρταν.
      Για τον ΔΗΣΥ συμφωνώ ότι ως επί το πλείστον εν εθνικιστικόν, συντηρητικόν κόμμαν, αλλά υπάρχει μια μερίδα μετριοπαθών φιλελεύθερων που ακολουθούν τον ρεαλισμόν του Κληρίδη. Τούτη η μερίδα εν σεβαστόν κομμάτιν τζιαι η ηγεσία εν θέλει να τους αποξενώσει, αν τζιαι συμφωνώ ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το 2017, ο Αναστασιάδης φαίνεται να τους έσιει γραμμένους κανονικά.

      Διαγραφή
    2. Eνεν μονο τωρα που οι συναγερμικοι εν ψηφιζουν με γνωμονα το κυπριακο μεν ξεχνας πως οι εοκαβητατζιες εψηφιζαν κληριδη τζαι κασουλιδη τζαι οι σπυρο,λυσσαριδη,τασσο απλα επειδη οι πρωτοι ηταν αντιμακαριακοι τζαι οι δευτεροι μακαριακοι,ναι οσο τζαι να φενεται γελοιο υπαρχει κοσμος που ψηφιζει με τουντα κριτηρια.
      Για το οτι ο κοσμος εν ψηφιζει υποψηφιο που υποστηριζει
      οτι υπάρχει κάτι άλλον εκτός που το πλαίσιον των Ηνωμένων Εθνών, πιστευκω εν εχει να καμει με ειλικρινη προσηλωση στην ΔΔΟ αλλα με τον φοο οτι αν φανουμεν αδιαλλακτοι εννα αναγνωριστει το ψευδοκρατος χωρις ανταλλαγματα,αρα το θεμα εν ενι να εβρουμεν λυση αλλα να φανει οτι θελουμε λυση,τουτην πολιτικη ακουλουθαν τζαι ο τασος μεχρι που ο ερτογαν εκπραραθυρωσε τον ντεκτας τζαι εκατσε την του.
      Ναι υπαρχουν φιλελευθεροι στον συναγερμο πολλοι αλλα τζαι να τους αθροισεις με τους ακελικους ενεν πλειοψηφικο ρευμα στην κυπριακη κοινωνια.

      Διαγραφή
  2. "Κόμμα Απελευθέρωσης" χρειαζόμαστε. Έχουμε πρόβλημα παράνομης κατοχής και όχι διχοτόμησης (Taksim όπως το λένε οι Τούρκοι) για να θέλουμε επανένωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τζ'άλλον; Έχουμεν ηδη έναν σωρόν. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Συμμαχία Πολιτών. Ψηφίστε έναν που τούτα να σας απελευθερώσει με το καλόν ;)

      Διαγραφή