Θκυό "σημεία των τζ̆αιρών" απασχολούν την σημερινήν (πλέον μηνιαίαν) ανάρτησην μας. Το πρώτον εν η δημόσια συζήτηση για μιαν κίνησην της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να αλλάξει την λέξην "χοντρή" με την λέξην "ψηλή" στο γνωστόν τραγούδιν του Κραουνάκη «Πάμε στον Αδωνι για καφέ». Το δεύτερον εν η αυξανόμενη τάση να θωρούμεν στες διαφημίσεις "μοντέλα" αθρώπων που περιλαμβάνουν πλέον ουσιαστικά τους πάντες, σε σχέσην με τα "αψεγάδιαστα" πρότυπα περασμένων εποχών. Έτσι σε μια διαφήμιση για σερβιέτες η πρωταγωνίστρια εν μια αθλήτρια του πατινάζ της οποίας τα κιλά εν διπλάσια από όσα θα "έπρεπεν", απλά για να σταλεί το μήνυμαν ότι εν πρέπει να κάμνουμεν "δυσμενείς διακρίσεις" λόγω βάρους σώματος.
Έχω ξαναγράψει περί "πολιτικής ορθότητας" τζ̆αι εν θα τα επαναλάβω, αν τζ̆αι, επιγραμματικά, πιστώνω τες καλές προθέσεις αλλά άρχισα, εδώ τζ̆ιαι τζ̆αιρόν, να αντιδρώ στην υπερβολήν τζ̆αι την ακρότηταν που παρουσιάζεται ούλλον τζ̆αι πιο συχνά γυρόν που τες "διακρίσεις". Οι διακρίσεις που μόνες τους έννεν "καλές" ή "κακές", αφενός διότι εν αναπόφευκτες τζ̆αι αφετέρου διότι πρέπει να κρίνουνται που τα αποτελέσματα τους. Λόγου χάρην, το να μεταχειρίζεσαι τα μέλη της οικογένειας σου με "προτεραιότηταν" σε σχέσην με αγνώστους εν έναν είδος διάκρισης αλλά τα αποτελέσματα της έννεν απαραίτητα "δυσμενή" για τους άλλους. Το να βάλεις έναν ηλικιωμένον ή έναν άτομον με αναπηρίαν σε προτεραιότηταν έναντι των πιο νέων ή πιο υγιών συνανθρώπων εν διάκριση, αλλά θεωρείται μια διάκριση επωφελής για το κοινωνικόν σύνολον. Το να επισημάνεις ότι σε μιαν νεροτσουλήθραν ή μιαν κούνιαν εν πρέπει να ξεπερνά το βάρος ενός χρήστη τα τάδε κιλά έννεν δυσμενής διάκριση, εν απαραίτητον μέτρον ασφάλειας.
Πάμεν τωρά ειδικά στην λέξην "χοντρή" που επείραξεν την Πρωτοψάλτη, ή τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων της, ή άλλους που έχουν να κάμουν μαζίν της. Το να διαπιστώσεις ότι ένας άθρωπος εν "χοντρός", δηλαδή το σωματικόν του βάρος υπερβαίνει "σημαντικά" τούτον που θεωρείται που την τρέχουσαν στάθμην της επιστήμης ως "φυσιολογικόν" αποτελεί όντως διάκρισην, αλλά εν σημαίνει αυτόματα ότι εν δυσμενής, όπως εν σημαίνει ότι εν δυσμενές να διαπιστώσεις ότι εν "ψηλός" (ή κοντός, ή ξανθός, ή μαύρος ή ομοφυλόφιλος). Στο τραγούδιν του Κραουνάκη η χρήση της λέξης κάμνει διάκρισην αλλά εν τζ̆αι υπονοεί απαραίτητα "στίγμαν", εκτός που την φαντασίαν των απανταχού θιασωτών της αχαλίνωτης πολιτικής ορθότητας. Πέραν τούτου, το τραγούδιν εγράφτηκεν σε μιαν άλλην εποχήν, όπου η χρήση λέξεων τζ̆αι εκφράσεων εδιέπετουν που άλλα "ήθη" ή "στάθμην ηθικής". Μπορείς σήμερα να "προσβάλλεσαι" τζ̆αι να το "επισημαίνεις" αλλά τι αλήθκεια έσ̆ιεις να κερδίσεις με το να στραφείς τζ̆αι να παραμορφώσεις έναν έργον τέχνης για να το φέρεις στα "σημερινά πρότυπα"; Κατά την γνώμην μου, τίποτε απολύτως. Αντίθετα, αλλοιώνεις την ιστορικήν εξέλιξην για να σε "βολέψει", κάτι εξαιρετικά αντιεπιστημονικόν τζ̆αι προκατειλημμένον. Γίνεσαι έτσι, άθελα ή ηθελημένα, μέρος του προβλήματος αντί της λύσης. Η επιμόρφωση εν γίνεται με "αλλοίωσην της ιστορίας", γίνεται με μελέτην τζ̆αι αποκόμισην διδαγμάτων που λλόου της.
Τέλος, πρέπει να καταλάβουμεν ούλλοι μας, ότι τα "άκρα" ουδέποτε βελτιώνουν κάτι. Στην χρήσην (ή απαγόρευσην) της λέξης "χοντρός" μπορείς να γίνεις ακραίος είτε που την μιαν είτε που την άλλην πάνταν. Είσαι εξίσου λάθος. Αν η χρήση της υπονοεί δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των χοντρών συνανθρώπων μας, τότε εν στο έναν άκρον. Αν η απαγόρευση της χρήσης της τείνει να "εξωραϊσει" το να είσαι "χοντρός" τότε πάει στο άλλον. Το να είσαι χοντρός έννεν "καλόν πράμαν". Το να είσαι χοντρός εν αποδεδειγμένα επιζήμιον στο σώμαν σου, αφού πλήττει το μυοσκελετικόν τζ̆αι το καρδιαγγειακόν σου σύστημαν, άρα την υγείαν σου. Τούτα εν επιστημονικά αποδεδειγμένες πραγματικότητες τζ̆αι εν συνιστά "δυσμενήν διάκρισην" ή "body shaming" η επισήμανση τους. Μια χοντρή κοπέλα που κάμνει πατινάζ εν μπορεί να αποτελεί "πρότυπον", όπως εν αποτελεί "μίασμαν". Βάλτε την σε διαφημίσεις, κανέναν πρόβλημαν αλλά μεν μου την ανάγετε σε "παράδειγμαν προς μίμησην". Θα ήταν καλόν να χάσει βάρος. Ειδικά εφόσον της αρέσκει έναν άθλημαν που παλεύκει τόσον πολλά με την βαρύτηταν. Πως να το κάμουμεν;
Ώσπου να ισορροπήσουμεν ανάμεσα στην καταπολέμησην των δυσμενών διακρίσεων τζ̆αι την ακραίαν πολιτικήν ορθότηταν, stay cool and keep rocking!