Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Άνθρωπος τζιαι περιβάλλον

 


Κάπως, κάπου, έμεσα ή άμεσα, έχω ξαναγράψει για τούτον το θέμαν. Μετά που μιαν δεκαετίαν στο blogging δύσκολα μεινίσκει κάτι που να μεν σε έσ̆ιει απασχολήσει. Αλλά αξίζει να διασφαλίσω ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις εκαταγραφήκαν.

Υπάρχουν, το λοιπόν, θκυό ακραίες αντιλήψεις όσον αφορά την επίδρασην του αθρώπου στο περιβάλλον. Η μια υποστηρίζει ότι ο άθρωπος ότι τζ̆αι να κάμει εν επηρεάζει ουσιαστικά το περιβάλλον, άρα το να συμπεριφέρεται "περιβαλλοντικά φιλικά" εν άσκοπον. Η άλλη υποστηρίζει ότι ο άθρωπος εν ο κύριος παράγοντας επιρροής στο περιβάλλον, τζ̆αι ότι αν συμπεριφερτεί "περιβαλλοντικά φιλικά", τότε το περιβάλλον εννά "σωθεί".

Τζ̆αι οι θκυό αντιλήψεις, όπως ούλλες οι ακραίες αντιλήψεις, εν λανθασμένες. Ούτε είναι αμελητέα η επίδραση του αθρώπου στο περιβάλλον, ούτε όμως είναι πρωταρχικός παράγοντας επηρεασμού του περιβάλλοντος ο άθρωπος.

Τζ̆είνον που πρέπει να αντιληφθεί ο άθρωπος, είναι το εξαιρετικά εύθραστον τζ̆αι ευαίσθητον του περιβάλλοντος που τον διατηρεί στην ζωήν, τζ̆αι να κάμει που την πλευράν του το κατά δύναμην για να μεν το καταστρέφει. Παράλληλα όμως πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι το ανθρώπινον είδος είναι μια απειροελάχιστη ποσότητα στην μεγάλην εικόναν των πραγμάτων, τζ̆αι ότι υπάρχουν δυνάμεις "εκεί έξω", ή ακόμα τζ̆αι πάνω στον πλανήτην που αποκαλεί σπίτιν του, που μπορεί να κάμουν τες "περιβαλλοντικά φιλικές" πρωτοβουλίες του να μοιάζουν εξαιρετικά ανώφελες. Τζ̆αι ότι καλά κάμνει, αν θέλει κάπως να διασφαλίσει μιαν "αειφορίαν" του homo sapiens, να σταματήσει την αυτοκαταστροφικήν του συμπεριφοράν τζ̆αι να δει ήνταλως ξεκολλά που τούτον τον πλανήτην, αλλιώς αργά ή γλήορα κάτι εννά τον πέψει τζ̆αμέ που επήαν τζ̆αι οι δεινόσαυροι...


Ὠσπου να αντιληφθούμεν την ευθύνην μας, αλλά τζάι τα πραγματικά μας μεγέθη, stay cool and keep rocking!

2 σχόλια:

  1. δυστυχώς δεν ξεκολλούμεν που τούντο πλανήτη στο εγγύς μέλλον, ώσπου να γίνουμε παιδιά των άστρων έχουμε δρόμο μπροστά μας, αν προλάβουμεν. αν είμαστε βέβαιοι ότι η λεγόμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται σε παράγοντες των τελευταίων 200 χρόνων τότε εν σχεδόν βέβαιο ότι εν ο άνθρωπος που ευθύνεται, άρα μπορεί σε ένα βαθμό να είναι αναστρέψιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εν ξέρω αν συμφωνώ. μπορεί τζιαι να μεν εκαταλάβα καλά αλλά σίουρα εν ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη βιαίη κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τωρά. Εξαναπέρασε κλιματική αλλαγή ο πλανήτης, ναι, αλλά ποτέ τόσο γλίορα. Αλλά ναι, τζιαι να τα αναστρέψει ούλλα ο χόμο σάπιενς, ένας τυχαίος κομήτης αρκεί να μας ξηλώσει μπαμ μπαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή