Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Φούστες τζ̆αι παντελόνια

 


Επήεν λαλεί ένας μαθητής σχολείο με τη φούστα, σε έναν γυμνάσιον στην Ελλάδα, τζ̆αι ένας καθηγητής έθκιωξεν τον, αποκαλώντας τον "ντροπή της κοινωνίας". Οι συμμαθητές του τζ̆αι οι συμμαθήτριες του, εις ένδειξην συμπαράστασης, επήαν την επομένην οι μεν με φούστες τζ̆αι οι δε με παντελόνια. 

Προσπαθώ να φανταστώ τι θα εγίνετουν αν επήαιννα εγώ στο σχολείο μου όταν ήμουν μαθητής, φορώντας φούσταν, τζ̆αι θεωρώ ότι το να με αποκαλέσει ένας καθηγητής "ντροπήν της κοινωνίας" θα ήταν μια πολλά "επιεικής" μεταχείριση. Άσε για την καζούραν που θα έτρωα που τους συμμαθητές μου τζ̆αι τες συμμαθήτριες μου. Βέβαια εγώ επήαιννα γυμνάσιον το 1987 τζ̆αι τωρά έχουμεν 2022. Αλλάξαν τα πράματα.

Πάραυτα, εννά είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αν έρκουνταν αύριον οι γιούες μου τζ̆αι εθέλαν να παν σχολείον με την φούσταν, εν θα ένιωθα άνετα. Σίουρα εν θα τους απαγόρευκα να ντυθούν όπως θέλουν ούτε θα τους υπέβαλλα πως θα μεταχειριστούν το σώμαν τους, εξαιρουμένων των διαφόρων εθιστικών ουσιών, τες οποίες έτσι τζ̆ αλλιώς επιβάλλεται νομικά να μεν καταναλώνουν. Αλλά ο γονιός έσ̆ει τζ̆αι ρόλον καθοδηγητή ώσπου να ενηλικιωθούν. Όπως τζ̆αι οι δασκάλοι τζ̆αι οι καθηγητές τους. Που την μιαν, θέλει μεγάλην προσοχήν πως επικοινωνείς κάποια πράματα στους μιτσ̆ιούς. Που την άλλην, έννεν εύκολον, πράματα που εσύ θεωρείς δεδομένα, όπως τα φύλα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά τζ̆αι οι σχέσεις ενηλίκων-ανηλίκων, να τα δεις άλλωσπως που την μιαν μέραν στην άλλην. Ούτε ο άκρατος συντηρητισμός εν καλός, ούτε ο έξαλλος προοδευτισμός. Αν είπαν μιαν κουβένταν σωστήν οι παλιοί, ήταν το "παν μέτρον άριστον"...

Ώσπου να συμβαδίσω με τες εποχές, stay cool and keep rocking!

7 σχόλια:

  1. Εν νομίζω ότι εν έξαλλος προοδευτισμός το να φορέσει φούστα ένα αγόρι (;) το 2022. Ίσως μπορείς ως ένα σημείο να μιλήσεις και να προετοιμάσεις το παιδί σου για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει και αν θέλει να το δοκιμάσει, να το ενδυναμώσεις (εν έτσι που λέμε το empower) με το να κάτσεις μαζί του να δεις άτομα που ίσως μπορούν να αποτελέσουν πρότυπά του ως προς την εικόνα που θέλει να προβάλει, και να το στείλεις να πάει στο καλό. Και ίσως να εν καλό να κάθουνται όλοι με τα παιδιά τους να βλέπουν κάποια "εναλλακτικά" πρότυπα για άλλους ώστε να ξέρουν ότι εάν είναι κάτι που θέλουν, που τους εκφράζει, υπάρχει εκεί έξω και το δεχόμαστε, και αν αύριο ο συμμαθητής τους έρτει με μια "εναλλακτική" εικόνα, δεν μας είναι ΤΙΠΟΤΕ να το αποδεκτούμε και να το στηρίξουμε γιατί πιθανόν να του είναι δύσκολο. Δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε έχω παιδιά, αλλά τα αντίστοιχα με τούτα εκάμναν οι δικοί μου όταν ήμουν εγώ μιτσιά με όσα εξέραν και όσα εμπορούσαν να σκεφτούν, και μόνο καλό μου έκαμε και στην προσωπικότητά μου, και στις σχέσεις μου με τον κόσμο που γνωρίζω, και στην νεανική μου ηλικία, και τωρά πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν ως πιο γενική στάση που το έγραψα, συμφωνώ ότι το να βάλει ο καθένας ότι θέλει ούτε βλάφτει ούτε εν ακραίον. Είχα γράψει παλιά ότι ο συντηρητισμός τζιαι ο προοδευτισμός έννεν πάντα "καλοί" ή "κακοί", ο μεν διατηρεί μιαν συνέχειαν τζιαι βάλλει λίον φρένον στην αλλαγήν τζιαι την βελτίωσην που θέλει να φέρει ο δε.
      Πρέπει ούλλοι μας να μπαίνουμεν στην θέσην του άλλου όταν προσπαθούμεν να συμβιβάσουμεν καταστάσεις. Το να φορήσει έναν αγόριν φούσταν εκτός σχολείου εν πιο "ήπιον", έως αδιάφορον. Στον χώρον του σχολείου έννεν απλά γούστον, εν μια "δήλωση", εκπαιδευτικώς, κοινωνικώς τζ̆αι πολιτικώς. Ο καθηγητής έκαμεν τεράστιον λάθος που τον εχαρακτήρισεν, αλλά πρέπει να μπούμεν λλίον στην θέσην του τζιαι το πλήθος των θεμάτων που έσιει να αντιμετωπίσει καθημερινά.
      Με το επιχείρημαν της "ελευθερίας" όπως καταλαβαίνεις πάμεν όπου νά'ναι. Εζήσαμεν το τζιαι με την πανδημίαν, όπου ο όρος ελευθερία εξεχειλώθηκεν ως που εν πάει, με τον κάθε αντιεμβολιαστήν τζιαι συνομοσιολόγον. Η ελευθερία θέλει τζιαι συναισθηματικήν νοημοσύνην, θέλει τζιαι μέτρον, ειδικά όταν μπαίνεις στο σύνολον.
      Για να μεταφέρω τζιαι έναν σχόλιον που έκαμα στο fb, εγώ μπορεί να θέλω να κυκλοφορήσω τίτσιρος. Βλάφτω κανέναν; Γιατί να περιοριστεί η "ελευθερία"" μου με το να βάλω ρούχα; Μπορεί τα επόμενα χρόνια να μεν υπάρχει τέθκοιον θέμαν (να κυκλοφορώ τίτσιρος), όπως να μεν υπάρχει θέμαν "γυναικείων τζ̆αι αντρικών ρούχω". Για την ώραν υπάρχει. Ας το χειριστούμεν μετριοπαθώς ;)

      Διαγραφή
  2. μπορώ να δω πόθεν έρκεσαι που λαλούν τζιαι οι εγγλέζοι... αλλά ο αν ο γιος σου έρτει αύριο με φούστα τζιαι σε εκπλήξει σημαίνει ότι κάτι έκαμνες πολλά λάθος για πολλά χρόνια πριν.
    όπως και στο περιστατικό στην Ελλάδα, σίουρα ο δάσκαλος κάτι θα έπρεπε να είχε καταλάβει τζιαι να πράξει νωρίτερα στη σχολική χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο εν καθούμαστε να δούμε ένα κουίρ άι (πχ) με τα κοπελλούκια μας και να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά ως κάτι νορμάλ, έννα υπάρχει θέμα "γυναικείων τζαι αντρικών" ρούχων. Στο μεταξύ κοπελλούκια σε δημοτικά σχολεία έχουν συμμαθητές non-binary και μπορούν μια χαρά να τους μιλούν χρησιμοποιόντας τις αντωνυμίες που αυτοί επιλέγουν, και δεν συμβαίνει τίποτε. Όσο τα μισά κοπελλούθκια μεγαλώνουν με τούτα ως δεδομένα και τα άλλα μισά με τα κόνσεπτ "αντρικών και γυναικείων" ρούχων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το αύριο εν θα εν καλύτερο που το σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω δει τζιαι Queer eye, τζιαι Getting Curious (Jonathan Van Ness), μακάρι να εν καλά η γυναίκα μου :)
      Γενικά οι μιτσιοί προχωρούν έστω τζιαι αν εμείς κόψουμεν λλίον πίσω, εν ανησυχώ.

      Διαγραφή
  4. Ceramic vs Titanium - The Most Successful and Most Profitable
    The most mens titanium braclets successful toaks titanium 750ml pot ceramic design best titanium flat iron is a ceramic surface. titanium stronger than steel A ceramic surface is a structure that requires you to mokume gane titanium build the same ceramic

    ΑπάντησηΔιαγραφή