Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Περιστασιακός ρατσισμός...

...ή casual racism, αγγλιστί (αν εντοπίσω πιο "δόκιμον όρον" που το περιστασιακός για το casual εννά το διορθώσω). Διότι στο έναν άκρον, στην προκειμένην περίπτωσην μπορεί να είναι η υπερβολή της "πολιτικής ορθότητας", όπου τα πάντα ενδέχεται να προσβάλουν κάποιον ή κάτι, τζ̆αι στο άλλον άκρον εν η ανοχή συμπεριφορών που μπορεί όντως να μεν πηγάζουν που νοσηρές προθέσεις αλλά εκ του αποτελέσματος να προκαλούν παρόμοιας φύσεως προβλήματα με τον "συνειδητόν ρατσισμόν".
Είχα γράψει πάντως παλιά για τες διακρίσεις, οι οποίες εν συνιστούν αυτομάτως ρατσισμόν τζ̆αι εν στοιχείον της συμπεριφοράς των πάντων. Ο ρατσισμός έννεν απλά διάκριση, είναι δυσμενής διάκριση. Τι συνιστά όμως "περιστασιακόν ρατσισμόν";

"Τι είναι;

Ο περιστασιακός ρατσισμός είναι μια μορφή ρατσισμού. Αναφέρεται σε συμπεριφορές που παριλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα ή προκαταλήψεις για ανθρώπους με βάση την φυλή, το χρώμα, την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. 
Παραδείγματα περιλαμβάνουν ανέκδοτα, τυπικά σχόλια και αποκλεισμός ανθρώπων από κοινωνικά δρώμενα με βάση την φυλή ή άλλα χαρακτηριστικά τους. 

Πως είναι διαφορετικός από άλλα είδη ρατσισμού;

Κάποιοι συνδέουν τον ρατσισμό με μια πίστη στην ανωτερότητα της φυλής (ή άλλων ομαδοποιήσεων) ή σε σκόπιμες συμπεριφορές διακρίσεων. Ο περιστασιακός ρατσισμός δεν αφορά τόσο σε κάποια πίστη περί "φυλετικής ή άλλης ανωτερότητας" αλλά σε αρνητική προκατάληψη ή στερεότυπα σε ότι αφορά τη φυλή (ή άλλες ομαδοποιήσεις). Σε αντιδιάστολή με τις έκδηλες και διεθνείς πράξεις ρατσισμού, ο περιστασιακός ρατσισμός συχνά δεν έχει πρόθεση να προσβάλει ή να κάνει κακό.  

Το ότι απουσιάζει η κακή πρόθεση, δεν καθιστά τον περιστασιακό ρατσισμό, "μη ρατσισμό";

Ένα από τα εμπόδια στο να γίνει μια ανοικτή συζήτηση για τις φυλές είναι η τάση να υποτιμηθούν καταστάσεις ως "όχι όντως ρατσιστικές". Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει ή να αποθρασύνει την προκατάληψη. Δεν χρειάζεται να ενταχθεί κάποιος σε δόγματα φυλετικής ή άλλης υπεροχής για να πει ή να κάνει κάτι με ρατσιστικές προεκτάσεις. Ο ρατσισμός αφορά τόσο στο αποτέλεσμα όσο και στην πρόθεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς οι οποίοι υπόκεινται την δυσμενή διάκριση. 

Γιατί οφείλουμε να ασχολούμαστε με φαινόμενα περιστασιακού ρατσισμού;

Όπως και άλλα είδη ρατσισμού, ο περιστασιακός ρατσισμός μπορεί να περιθωριοποιήσει, υποβαθμίσει ή να εξευτελίσει αυτούς που τον υπόκεινται. Μπορεί να προκληθεί ζημιά ακόμα και όταν η συμπεριφορά μας δεν άγεται από μίσος ή κακεντρέχεια."

Κλείω όπως άρχισα. Ούτε υπερβολήν στην "πολιτικήν ορθότηταν", ούτε ανοχή σε προφανώς ρατσιστικές συμπεριφορές, ασχέτως αν διαγνώσουμεν την έλλειψην "κακής πρόθεσης". Εν γνωστόν εξάλλου ότι "ο δρόμος προς την κόλασην εν στρωμένος με καλές προθέσεις".

Ώσπου να ξειληφτεί ο ρατσισμός, σε ούλλες του τες μορφές τζ̆αι εντάσεις, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου