Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ο εχθρός της θρησκείας

Θωρούμεν συνέχεια στες ειδήσεις ή θκιαβάζουμεν γενικώς για το πως ο άθρωπος φανατίζεται τζιαι σκοτώνει ο ένας τον άλλον λόγω των διαφόρων θρησκειών, ή ακόμα τζιαι των διαφόρων δογμάτων εντός της ίδια της θρησκείας. Θα ελάλεν κάποιος ότι ο μεγαλλίττερος εχθρός μιας θρησκείας εν μια άλλη θρησκεία, ή γενικά οι άλλες θρησκείες. Εγώ πάλε θεωρώ ότι οι θρησκείες μεταξύ τους, μια χαρά τα περνούν, παρά τες εκατόμβες νεκρών που προκαλούν. Ο πραγματικός εχθρός της θρησκείας είναι αφενός η ελευθερία επιλογής τζιαι αφετέρου η επιλογή της προσωπικής πίστης έναντι του εξουσιαστικού εποικοδομήματος που αποτελεί η θρησκεία. Στο βιβλίον "Ουτοπία", του Τόμας Μορ, (16ος αιώνας) ήβρα έναν ωραίον απόσπασμαν που περιγράφει γλαφυρά για το πως η "αθεϊα" (που επ'ουδενί εν σημαίνει απόρριψη της προσωπικής πίστης) εν ο πιο κατάπτυστος αντίπαλος κάθε θρησκείας:

"Ο Ούτοπος θέσπισε αυτούς τους νόμους όχι απλώς για το καλό της ειρήνης, που έβλεπε να υπονομεύεται ολοκληρωτικά από τις συνεχείς συγκρούσεις και το αδιάλλακτο μίσος, αλλά θεώρησε ότι με αυτό το διάταγμα (σ.σ. ανεξιθρησκεία) βοηθούσε την ίδια τη θρησκεία. Σε αυτά τα θέματα δεν βιάστηκε να αποφασίσει, επειδή δεν ήταν σίγουρος ότι ο θεός επιθυμεί πολλά και ποικίλα είδη θρησκείας, και έτσι ενέπνεε διαφορετικούς ανθρώπους να έχουν διαφορετικές απόψεις. Από την άλλη μεριά ήταν απόλυτα σίγουρος ότι ήταν ανόητα αλαζονικό για κάποιον να επιβάλλει στους άλλους τη συμμόρφωση σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω χρησιμοποιώντας απειλές και βία. Εύκολα διαπίστωσε ότι αν μια θρησκεία είναι πραγματικά αληθινή και οι υπόλοιπες είναι ψεύτικες, η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα λάμψει και θα επικρατήσει με τη δική της φυσική δύναμη, εάν οι άνθρωποι σκεφτούν το θέμα με λογική και μετριοπάθεια. Αλλά αν αποφασίσουν με συγκρούσεις και φασαρίες, καθώς οι χειρότεροι άνθρωποι είναι πάντα οι πιο ισχυρογνώμονες, η καλύτερη και η πιο ιερή θρησκεία στον κόσμο θα γεμίσει από ανόητες προλήψεις όπως το στάρι πνίγεται από τα αγκάθια και τα βάτα. Άφησε, λοιπόν, το όλο θέμα ανοικτό επιτρέποντας σε κάθε άνθρωπο να πιστέψει ότι θέλει. Η μοναδικά εξαίρεση ήταν ένας ιερός και αυστηρός νόμος εναντίον όποιου θα ήθελε να εξευτελίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια θεωρώντας ότι η ψυχή χάνεται μαζί με το σώμα ή ότι το σύμπαν κυβερνάται από τυφλή τύχη και όχι από τη θεία πρόνοια.
Έτσι πιστεύουν ότι μετά το θάνατο οι αμαρτίες τιμωρούνται και οι αρετές επιβραβεύονται. Όποιος αρνείται αυτή την άποψη δεν θεωρείται ότι ανήκει στο ανθρώπινο είδος, καθώς υποβιβάζει την ανώτερη φύση της ψυχής στο επίπεδο του σώματος των θηρίων.....Για το λόγο αυτό, σε έναν τέτοιο άτομο δεν αποδίδονται τιμές, δεν του εμπιστεύονται δημόσια αξιώματα και δεν έχει ευθύνη για δημόσιες υποθέσεις. Αυτό το άτομο γενικά θεωρείται ποταπό και άχρηστο."

Λαλεί τζιαι άλλα ο Τόμας, αλλά η ουσία των αντιλήψεων του, που ακόμα τζιαι σήμερα αντικατοπτρίζουν την στάσην κάθε θρήσκου απέναντι στο "παράδοξον" της αθεϊας, παρουσιάζεται εξόχως παραστατικά. Σημειώστε ότι ο Τόμας Μορ ήταν "ευλαβής καθολικός", με αποτέλεσμαν να αντισταθεί στα σχέδια του τότε βασιλιά της Αγγλίας για απόσχισην που την Ρώμη τζιαι να του κόψουν την κκελλέν του. Η "Ουτοπία" του όμως θεωρείται κεφαλαιώδες έργον τζιαι έshιει επηρεάσει μεγάλα κεφάλια τζιαι κινήματα ανά τον κόσμον, ενώ η ίδια η λέξη επροήλθεν που δαμέ, ασχέτως του νοήματος που έshιει σήμερα.
Φυσικά ο Τόμας, όπως τζιαι ο μέσος θειστής, αποτυγχάνει να αντιληφθεί τι σημαίνει πραγματικός άθεος. Ο πραγματικός άθεος ουσιαστικά ΔΕΝ έshιει άποψην για το μεταφυσικόν. Ούτε τον απασχολεί. Ούτε θέλει να πείσει άλλους. Ο άθεος που τα κάμνει τούτα απλά αντικατέστησεν την μιαν θρησκείαν με μιαν άλλην. Ούτε ο μέσος άθεος θεωρεί ότι η δημιουργία του σύμπαντος οφείλεται σε "τυφλήν τύχην". Ο πραγματικός άθεος δεν τραβά κανέναν ζόριν με το να πιστέυκει ο καθένας σε αόρατους φιλαράκους στον ουρανόν, φτάνει να μεν τον βλάφτει άμεσα ή έμμεσα. Τζιαι πάνω που ούλλα, ο πραγματικός άθεος ποττέ, μα ποττέ, εν θα επιβάλει σε άλλους "πίστην χωρίς τεκμηρίωσην" τζιαι "δόγμαν τελετουργιών". Ο πραγματικός άθεος, τέλος, είναι ο πιο μεγάλος εξυμνητής τζιαι ανορθωτής της παρούσας υπόστασης του αθρώπου, αφού δεν τον απασχολεί τι γίνεται μετά θάνατον, ούτε προσπαθεί να παρηγορήσει τον άρρωστον, αλλά να πάρει το μέγιστον που την μοναδικήν, σίγουρην παρουσίαν μας σε τούτον το σύμπαν.
Αν τηρεί τούτα τα χαρακτηριστικά, ο πραγματικός άθεος είναι όντως ο "απόλυτος εχθρός" κάθε θρησκείας, γιατί αποτελεί παράγονταν διάβρωσης του εξουσιαστικού της εποικοδομήματος. Τζιαι γω, αν ήμουν "άσπιλος ηγέτης" θρησκείας, έτσι αθρώπους θα εστόχευα. Για την ώραν, οι θρησκείες, τζιαι τα κρατικά εποικοδομήματα τους επικρατούν στον πλανήτην Γη, τζιαι εν ο κύριος λόγος που ακόμα σφαζούμαστεν αλέστα τζιαι θέτουμεν την ύπαρξην μας ως είδος σε κίνδυνον. Είναι σε υποχώρησην σαφώς, αλλά είμαστεν ακόμα μακριά που έναν κόσμον πραγματικά ελεύθερον που δόγματα τζιαι εξουσίες. Μόνον ο χρόνος μπορεί να δείξει αν θα το ξορτώσουμεν. Η αρχή πάντως γίνεται μέσα που την μόρφωσην, την πληροφόρησην τζιαι την διαρκήν αμφισβήτησην των πάντων. Εν υπάρχει άλλος δρόμος.
Ώσπου να ελευθερωθούμεν, stay cool and keep rocking!

3 σχόλια:

  1. Εμένα πάντως μου άρεσε πολύ η ανακοίνωση του σύνδεσμου θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών.

    «Είναι αποδεδειγμένο ότι το μάθημα αυτό καθεαυτό προάγει εκτός πολλών άλλων την κριτική σκέψη, αλλά και βασικές διαπολιτισμικές και κοινωνιολογικές αξίες. Προετοιμάζει τα παιδιά για μια υπεύθυνη ζωή σε μια ελεύθερη κοινωνία μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φυλών και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες… καθώς επίσης καλλιεργεί το σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον. Για αυτούς τους λόγους το μάθημα σε διάφορες μορφές είναι ισχυρά κατοχυρωμένο στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

    Εγώ θα πρότεινα να καταργηθούν ΟΛΑ τα μαθήματα και να διδάσκεται ΜΟΝΟ το μάθημα των θρησκευτικών. Και στο λέω εγώ που σύμφωνα με τον Τόμας, είμαι ένας ποταπός και άχρηστος.

    Κριτική σκέψη και καλλιέργεια σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον. Μάλλον θα εννοεί το προσκύνημα "ευλογημένων" από "προφήτες" καστάνων.

    Γελούν και τα τσιμέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "μάθημαν των θρησκευτικών" σε Ελλάδα τζιαι Κύπρο έννεν "μάθημα" αλλά "προσηλυτισμός". Το να θέτει το σχολείον τα "μεταφυσικά" τζιαι τες ανά τον κόσμον "προσπάθειες απάντησης" θα είshεν όντως κάποιαν φιλοσοφικήν αξίαν, ειδικά αν εντάσσετουν σε έναν γενικότερον σύστημαν εκπαίδευσης που να προάγει την κριτικήν σκέψην στους ανήλικους μαθητές. Όπως είναι σήμερα ουσιαστικά εν μια αντιδραστική διαδικασία σκοταδισμού τζιαι αντι-επιστημοσύνης. Τζιαι οι "θεολόγοι" δύσκολα μπορούν να υποσκάψουν τον "τομέαν" τους. Η μόνη άμυνα εν η παράθεση, με επιχειρήματα, μιας άλλης άποψης περί "προσωπικής πίστης". Όπως εξεκολλήσαμεν εμείς που τα στερεότυπα τους έτσι εννά ξεκολλήσουν τζιαι τα κοπελλούθκια μας. Τα οποία έχουν τζιαι πολλά παραπάνω πηγές γνώσης/ πληροφόρησης από ότι είχαμεν εμείς στην διάθεσην τους.

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραία τα έθεσες και συμφωνώ. Αλλά επειδή εσύ ξεκόλλησες απο τα στερεότυπα όπως τα αποκαλείς της θρησκείας, δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη θα ξεκολλήσουν και τα παιδιά σου. Ούτε αυτό σου εγγυάται, ότι δεν θα κολλήσουν σε άλλα.

      Επίσης, το να έχεις στη διάθεση σου περισσότερες πηγές γνώσης και πληροφόρησης, δηλαδή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι κάτι καλό.

      Είναι πολύ δύσκολο πλέον να φιλτράρεις όλες αυτές τις πληροφορίες που βρίσκεις μπροστά σου σε καθημερινή βάση και να τις αξιολογείς σωστά και αντικειμενικά, ώστε να μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι αλήθεια και τι όχι.

      Πάρε για παράδειγμα, τον ιδρυτή του Ιnfowars, Alex Jones. Μπορεί να άρχισαν επιτέλους να παίρνουν μέτρα εναντίον του, αλλά έχει ήδη προκαλέσει πολλή ζημιά με τις συνομωσίες του. Βγάζοντας παράλληλα και πάρα πολλά χρήματα στη πορεία, έτσι;

      Και δυστυχώς σαν αυτόν υπάρχουν πολλοί και θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι.

      Διαγραφή