Αχ πραγματικά, κοπέλλες τζιαι κοπέλια (ας κρατήσουμεν λλίον παλιομοδίτικον σαβουάρ βιβρ στην προτεραιότηταν των φύλων) εύχομαι σας πάνω που ούλλα υγείαν τζιαι φυσικά ευτυχίαν για το νέον έτος. Διότι χωρίς υγείαν εν μπορεί να είσαι τζιαι τόσον ευτυχής.
Οϊ τζιαι τόσον σπαρταριστόν το θέμαν της πρώτης ετήσιας ανάρτησης, αλλά αρέσκει μου πολλά τούτη η κουβέντα με τα πλαστικά σακούλια τζιαι τα μέτρα περιορισμού χρήσης τους. Αθθυμούμαι πριν 9-10 χρόνια είshεν μας ανατεθεί στην εταιρίαν που εδούλευκα η αξιολόγηση των συνεπειών χρήσης τους σε συνδυασμόν με τες προτάσεις που υπήρχαν τότε για μπει έναν τερπιέν. Έναν που τα μέτρα που είχαν προταθεί εν ακριβώς τούτον που εννά εφαρμοστεί σύντομα τζιαι στην Κύπρο, δηλαδή η επιβολή "προστίμου" χρήσης. Ξεχάστε την "μούχτιν" σακούλαν στον πάγκον, όπου πάτε πλέον θα πληρώνετε κάτιτις για κάθε έξτρα σακούλαν που θα πιάννετε για να βάλετε μέσα τα ψώνια σας. Φυσικά το συγκεκριμένον κόστος ούτως ή άλλως οι εταιρίες εβάλλαν το στα προϊόντα που αγοράζετε, αλλά τωρά εννά λειτουργήσει υποτίθεται σαν περιοριστικός παράγοντας στο να πιάννετε παραπάνω από όσες χρειάζεστε. Ή εννά σας ωθήσει να πιάννετε που τες άλλες πολλαπλών χρήσεων, τζιαι να τες κουβαλάτε μαζί σας κάθε φοράν που εννά ψουμνίσετε.
Πάντως τα αποτελέσματα της μελέτης που είχαμεν κάμει τότε (είχα την αναλάβει εγώ, παρόλον που ήμουν άσχετος με τα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά είχα υπόβαθρον μηχανικού τζιαι διοίκησης επιχειρήσεων) εδείξαν ότι το συγκεκριμένον μέτρον, όπου εφαρμόστηκεν (π.χ. Αυστραλία), εσημείωσεν αρχικά εντυπωσιακά αποτελέσματα (μέχρι 95% μείωσην χρήσης σακουλιών τύπου υπεραγοράς) αλλά σε βάθος χρόνου ο κόσμος επέστρεφεν στην χρήσην τους, ή αγόραζεν ξέρω γω άλλα είδη (π.χ. μεγάλα σκυβαλοσάκουλα) απλά διότι οι εναλλακτικές εκλαμβάνουνταν ως πιο μεγάλον κόστος ή ξεβόλεμαν. Έτσι, ως μέτρον εκρίναμεν το ανεπαρκές, τζιαι ότι θα πρέπει να συνοδεύκεται που άλλα. Τωρά, 10 χρόνια μετά, προφανώς κάποιοι διαφωνούν μαζί μας. Εννά δείξει.
Το συγκεκριμένο θέμαν δείχνει τζιαι κάτι άλλον, ευρύτερον, που βασανίζει το ανθρώπινον είδος: την αυταπάτην μας περί της σημασίας μας τόσον στον πλανήτην μας όσον τζιαι στο σύμπαν. Έχουμεν μιαν διαχρονικήν ψευδαίσθησην ότι είμαστεν "αφέντες" του πλανήτη τζιαι - δυνητικά - του σύμπαντος. Ότι οι επιλογές τζιαι οι ενέργειες μας έχουν "κοσμοϊστορικήν σημασίαν" τζιαι ότι που μας κρέμμεται η ισορροπία του οικοσυστήματος τζιαι η επιβίωση της Γης.
Όποτε παρατηρώ τούτην την συμπεριφοράν, είτε που επίδοξους "καταστροφείς" είτε που επίδοξους "σωτήρες" της Γης, ξαναθωρώ τούτον το αριστουργηματικόν stand up comedy επεισόδιον του George Carlin με τίτλο "Saving the planet" . Δείτε το τζιαι ακούστε το προσεκτικά (ειδικά το κομμάτιν που το 3.10 ως το 3.45 εν ούλλα τα λεφτά τζιαι σχετικά με το θέμα μας) τζιαι γελάστε με τα delusions of grandeur του ανθρωπίνου είδους, όποτε θέλει να το παίξει "θεός" με τον πλανήτην του. Εν έχω ούτε κόμμαν να προσθέσω στην καυστικά ειρωνικήν διατύπωσην του Γιώρκου.
Φυσικά εν ανήκω σε όσους, τύπου Τραμπ, ισχυρίζουνται ότι η συμπεριφορά μας ως είδος εν επηρεάζει τον πλανήτη μας, ή ότι εν απαιτείται να έχουμεν μιαν πιο ορθολογιστικήν συμπεριφοράν για το περιβάλλον, όπως το να μεν γεννοβολούμεν όπως τα κουνέλια, ή το να πετάσσουμεν σκουπίθκια του βάρους μας, ή να εκπέμπουμεν ρύπους πολλαπλάσιους που όσους απαιτείται για να ζήσουμεν ευτυχισμένα ή - το κυριόττερον - να μεν αγαπούμεν τζιαι να σεβούμαστεν τα άλλα είδη του πλανήτη. Αλλά εν ανήκω επίσης σε όσους, δίκην μεσσία, έρκουνται να κάμνουν υπερβολές, συνήθως φαρισσαϊκού τύπου, προσπαθώντας να επιβάλουν τες δικές τους απόψεις τζιαι κηρύττωντας που άμβωνες περιβαλλοντικής ορθότητας για το πως πρέπει να ζήσω εγώ.
Ώσπου να καταλάβουμεν την πραγματικήν μας σημασίαν στον πλανήτην τζιαι το σύμπαν, stay cool and keep rocking!
Καλή Χρονιά Woofi! Υγεία και ευτυχία στην Woofo-οικογένεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι κάποτε να καταλάβουμεν την αξία μας στον πλανήτη.
Όταν ήμουν μικρή ( προ αμνημονεύτων χρόνων ) η μάνα μου έστελνε με στο μπακάλικο της γειτονιάς με μια τσάντα τύπου δίχτυ στο χέρι για να πάρω αυτά που χρειαζόμαστε.
Εδώ και 2 μήνες εφάρμοσα τούτην την τακτική. Πάω στο supermarket ( πάλε της γειτονιάς ) με 2 μεγάλες τύπου μουσιαμμάς ( για να μου ταιριάζει ) τσάντες.
Σίγουρα η αφορμή ήταν ο νόμος που περιμένουμεν να εφαρμοστεί.
Η αιτία όμως ήταν άλλη. Έχω την τάση να μαζεύω τις πλαστικές σακούλες που φέρνω από το σούπερ μάρκετ σε ένα ερμαράκι. Για να τις χρησιμοποιώ π.χ. στους καλάθους ή για άλλες χρήσεις στο σπίτι. Είχε καιρό να συγυρίσω εκείνο το ερμάρι και όταν αποφάσισα μια μέρα να το κάνω... ήταν πολλές οι τσάντες!!! Συνήθως τις βάζω στις σακούλες ανακύκλωσεις παρά στον κάλαθο αν πρέπει να τις πετάξω.
Βρήκα πολύ πιο βολικές τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων.
Βάζω συγυρισμένα τα πράματα μέσα.
Τις μεταφέρω εύκολα σπίτι.
Και όταν έρθω σπίτι, αρχίζω αμέσως να συγυρίζω τα πράγματα, μιας και πιάνουν χώρο.
Πιο παλιά κουβαλούσα π.χ. 10 - 12 νάυλον τσάντες, για τις οποίες έπρεπε να πάω 3-4 φορές στο αυτοκίνητο για να τις κατεβάσω. Κατέληγα να γεμίζω τους πάγκους με αυτές. Και πολλές φορές βαριόμουν οπόταν μπορούσε να αφήσω και 2 τσάντες πάνω στον πάγκο είτε με φρούτα ή άλλα ψώνια.
Τώρα το καθετί μπαίνει στον τόπο του αμέσως.
Και δεν γεμίζει και το ερμάρι μου με τόσες νάυλον σακούλες.
Και να σου πω την αλήθεια, ήθελα να το εφαρμόσω αλλά έλεγα πως θα φανώ χωριάτα. Ο νόμος απλά μου έδωσε άλλοθι.
Καλή χρονιάν Νεράϊδα μου. Πολλά σωστά τα όσα σημειώνεις. Εν τζιαι θεωρώ το μέτρον λάθος. Απλά χρειάζεται συμπληρώματα. Π.χ. ανέφερες την χρήσην στους κάδους απορριμμάτων. Οι Ιρλανδοί επετύχαν ας πούμεν 95% μείωσην χρήσης των μικρών σακουλιών αλλά παράλληλα αυξηθήκαν κάθετα οι αγορές μεγάλων σκυβαλοσάκκουλλων. Επίσης, μια άλλη λύση (χάρτινες ή βιοδιαπσώμενες σακούλες) έδειξεν τελικά ότι εν ήταν πιο "πράσινη" - συνολικά, που τες πλαστικές γιατί είχαν άλλα προβλήματα περιβαλλοντκής φύσεως. Τέσπα, εν καλά αφενός να είμαστεν πιο υπεύθυνοι αλλά τζιαι νάκκον πιο ταπεινοί ως είδος...
ΔιαγραφήΕπειδή βαρκ να ψάξω, θέλεις να μου πεις λίο τα προβλήματα που τες βιοδιασπώμενες; Αν βαρκέσαι, θα το ψάξω κάποια στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης βαρκ να δω το βίντεο, αλλά σκέφτομαι ότι είμαστε το είδος που κάμνει την μεγαλύτερη καταστροφή στον πλανήτη μας, άρα γιατί να μεν περιορίσουμε τούτην την καταστροφήν άμα μπορούμε, με κάτι τόσο μικρό, αλλά μαζικό; εν και λέω ότι εν η μεγαλύτερη καταστροφή, αλλά είναι κάτι.
Η αλήθεια είναι ότι για την Κύπρο εσκέφτουμουν τούτο που λες τόσα χρόνια- ότι χρησιμοποιούμεν τες σακούλες του σούπερμαρκετ στους καλάθους μας, και όχι μόνον, άρα γιατί να αυξήσω τις σακούλες που αγοράζω αντί να χρησιμοποιώ τούτες που έχω ήδη; Έννεν κάτι που μου στοιχίζει να κάμω, και έκαμνα το στο εξωτερικό όσο ήμουν εκτός, αλλά πάντα είχα υπόψην τούτο το πράμα για δαμέ, ότι τις χρησιμοποιούμε. Εν ξέρω, φαντάζομαι θα δείξει...
Βασικά τα προβλήματα των βιοδιασπώμενων ήταν αφενός ότι, τουλάχιστον τότε που έκαμα τη μελέτην, εν αποδίδαν όσα υπόσχονταν (π.χ. οι συνθήκες διάσπασης τους σε κάποιες περιπτώσεις εν εμπορούσαν να επιτευχθούν, ας πούμεν μέσα στη θάλασσα) αλλά - ακόμα πιο κρίσιμο - ο "κύκλος ζωής" τους (που την α' ύλη ως την απόρριψην) εν ήταν λλιόττερον "ενεργοβόρος" που τες συμβατικές πλαστικές. Βέβαια επεράσαν τζιαι πάνω που 10 χρόνια που τότε, ενδεχομένως σήμερα να έχουν προοδεύσει.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ ότι πρέπει να έχουμεν στάσην βελτίωσης της συνολικής μας συμπεριφοράς προς το περιβάλλον, τζιαι εν θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μέτρον εν λάθος. Απλά εν καλόν αφενός να είμαστεν πιο κριτικοί στες εκάστοτε αποφάσεις τζιαι να έχουμεν συναίσθησην των μεγεθών που συναντούμεν σε πλανητικόν τζιαι "συμπαντικόν" επίπεδο. Όπως λαλεί ο Carlin, ας καταφέρουμεν πρώτα να σώσουμεν τους εαυτούς μας ο ένας που τον άλλπν πρώτα τζιαι ο πλανήτης μια χαρά την έshιει.
Μα το να σώσουμε τους εαυτούς μας εν ένα κομμάτι τούτης της προσπάθειας, ΓΙΑ να την έχει καλά ο πλανήτης με εμάς πάνω. Τέσπα, θενκς για την απάντηση...
ΑπάντησηΔιαγραφή