Ο κύβος ερρίφθην! Η παραγγελία εμπήκεν, όπως τζιαι το νερόν μέσα στο αυλάτζιην. Προσεχώς θα χρησιμοποιώ το εξής μαραφέττιν:
για να παράγω τους εξής "συμπιεσμένους κύβους γης":
Η ούλλη ιδέα είshιεν αρκέψει το 2012, όταν έψαχνα νάμπου εννά κάμω με τη ζωήν μου αφού άφηκα τα consulting, στα οποία είχα ενδιατρίψει για 9 χρόνια περίπου. Κάποια πράματα είχα αναφέρει τζιαι σε μιαν ανάρτηση το καλοκαίριν τζιείνου του χρόνου. Στην πορείαν η τότε ομάδα εξηλώθηκεν για διάφορους λόγους, τζιαι έτσι μόνος μου προχωρώ προς το άγνωστον, χωρίς βάρκαν αλλά με το μηχάνημαν που έβαλα πιο πάνω. Έγινα "επιχειρηματίας" (yeah baby!). Άτε τωρά να πείσω ότι εν είμαι ελέφαντας (καπιτάλας).
Που το site των παραλίγον προμηθευτών μου εκ Ολλανδίας (αποδεικτήκαν να είναι στην κοσμάραν τους οπότε εθκιάλεξα τον αμερικάνον που είχα πρωτοεντοπίσει όταν έψαχνα προμηθευτήν) αντιγράφω τζιαι μεταφράζω για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα παράγω:
"Συμπιεσμένοι Κύβοι Γης: Ζωντανό Υλικό Δόμησης
Οι Κύβοι Γης είναι άψητοι, ομοιόμορφοι κύβοι δόμησης, συμπιεσμένοι από γη που περιέχει άργιλο, και είναι κατάλληλοι για χρήση σε φέρουσα ή μη φέρουσα τοιχοποιία, τοίχους συσσώρευσης θερμότητας κ.α. Ένα κτίριο από γη δημιουργείται σαν μια τρίτη επιδερμίδα γύρω από τους χρήστες και διαθέτει μια ζεστή και ξεκούραστη ατμόσφαιρα.
Υγεία
Η γη ρυθμίζει φυσικά το κλίμα εντός του κτιρίου. Οι συμπιεσμένοι κύβοι γης (ΣΚΓ) δεν είναι ψημένοι έτσι οι μοναδικές ιδιότητες ρύθμισης της υγρασίας και συσσώρευσης της θερμότητας διατηρούνται. Οι τοίχοι απορροφούν την υγρασία σε υγρό καιρό και την αποδίδουν όταν ο αέρας είναι ξηρός. Ο όγκος των ΣΚΓ συνεπάγεται με τοιχοποιία η οποία μπορεί να απορροφά θερμότητα και να την αποδίδει ξανά ώστε οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας εντός του χώρου να είναι λιγότερες. Η γη δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια ή ουσίες στην εσωτερική ατμόσφαιρα και επιπρόσθετα εξουδετερώνει για παράδειγμα, τον καπνό από τσιγάρα. Η συνεχής σχετική υγρασία που κυμαίνεται στο 50% εντός του εσωτερικού μιας γεωδομής αποτρέπει την δημιουργία μυκήτων. Γι'αυτό ένα κτίριο από γη αποτελεί μια "πνοή φρεσκάδας" για άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.
Παραγωγική διαδικασία
Οι ΣΚΓ παράγονται με μια κινητή πρέσσα, η οποία είναι ικανή να παράξει τούβλα για μεγάλα έργα επί τόπου, νοουμένου ότι το έδαφος εκεί είναι της κατάλληλης ποιότητας. Το εύφορο πάνω μέρος του εδάφους μετακινείται προσωρινά, το υπόστρωμα που περιέχει άργιλο ξεραίνεται από τον ήλιο και τον αέρα και μετά κονιορτοποιείται. Στη συνέχεια υγραίνεται και αναμιγνύεται με άμμο αναλόγως της περιεκτικότητας του σε άργιλο. Με το εν λόγω μίγμα η πρέσσα παράγει ομοιόμορφους ΣΚΓ οι οποίοι είναι έτοιμοι για χρήση μετά από μια περίοδο στεγνώματος (στον ήλιο και τον αέρα).
Αειφορία και περιβάλλον
Σε πολλά μέρη η πρώτη ύλη μπορεί να βρεθεί στη φυσική της μορφή 20 έως 30 cm κάτω από το εύφορο πάνω στρώμα του εδάφους, έτσι πολλές φορές μπορεί να βρεθεί τοπικά. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από τις εκσκαφές των θεμελίων του κτιρίου ή να αποτελεί προϊόν από έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Οι ιδιότητες της γης δεν αλλάζουν κατά την παραγωγή των ΣΚΓ, έτσι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, εφόσον χρησιμοποιηθούν παράλληλα σοβάδες και κονιάματα από γη καθώς και βαφές "φυσικής αναπνοής". Μπορούν επίσης να επιστραφούν στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία.
Ενέργεια
Η παραγωγή ΣΚΓ απαιτεί περίπου 1% της ενέργειας που απαιτούν τα ψημένα τούβλα. Μόνο ένα λίτρο diesel χρειάζεται για να παραχθούν 145 ΣΚΓ, καθιστώντας την παραγωγική διαδικασία οικονομική σε κατανάλωση ενέργειας και εκπομπή CO2. Απαιτείται επίσης λιγότερη ενέργεια για κλιματισμό, χάρη στην σχετική υγρασία, η οποία είναι 50% έναντι του 80% σε ένα "συμβατικό" σπίτι. Εξοικονομείται επίσης ενέργεια διότι η τοιχοποιία από γη αποθηκεύει θερμική ενέργεια και την αποδίδει όταν μειώνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι μπορεί να επιτευχθούν κτίρια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα."
Κάτι που εν αναφέρει το κείμενον είναι ότι οι ΣΚΓ μπορούν να πωληθούν περίπου στο 50%, αν οϊ λλιόττερον, της τιμής των παραπάνω ανταγωνιστικών τούβλων στην αγοράν. Ο αγοραστής των ΣΚΓ ουσιαστικά ποντάρει στο χαμηλότερον κόστος καθώς τζιαι στες "περιβαλλοντικές" αρετές του προϊόντος. Που τζιαμέ τζιαι τζιει έρκεται η δουλειά του αρχιτέκτονα τζιαι των μηχανικών της ομάδας του για να αποφασίσουν πως αξιοποιούνται στο εκάστοτε κτίριον.
Ώσπου να φκάλω το πρώτο μου τούβλον, stay cool and keep rocking!