Βασικά υπόψιν είχα το "είμαστεν ούλλοι νομάδες" αλλά εν πιο επίκαιρον το σύνθημαν στους τοίχους. Εψές εθώρουν ένα ντοκυμαντέρ στο History Channel, με τίτλον "Ιστορία των πάντων σε θκιό ώρες". Κάμνει μιαν πολλά γλήορην αναδρομήν που το big bang ως τα σήμερα. Βασικά αν θεωρήσουμεν την διάρκειαν ζωής του σύμπαντος (14 δις χρόνια) ως 14 χρόνια, η γη υπάρχει για πέντε μόνο χρόνια. Ολόκληρη η καταγεγραμμένη ιστορία του αθρώπινου είδους διαρκεί μόλις τρία λεπτούθκια τζιαι οι τελευταίοι θκιό-τρεις αιώνες με τες μεγάλες ανακαλύψεις κάτι δευτερολεπτούθκια. Τούτον ως υπενθύμιση της "σημασίας" μας σαν είδος στον πλανήτην τζιαι το σύμπαν πιο γεννικά.
Κάποιαν στιγμήν που λαλείτε (100 - 150.000 χρόνια πριν), μετά που οι πρόγονοι μας εκατεβήκαν που τα δεντρά (λόγω του τότε φαινομένου του θερμοκηπίου που αραίωσεν τα δέντρα πολλά - ως λλίον πριν είσιεν δάσος ακόμα τζιαι στους πόλους), αρκέψαν να κινούνται που κάπου στη σημερινήν Αιθιοπίαν προς τα βόρεια. Η ώθηση τους προς νέα εδάφη είσιεν να κάμει βασικά με αναζήτησην τροφής, αφού ήταν κυνηγοί - συλλέκτες, με αποτέλεσμαν να χρειάζουνται αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα γης για να καλύψουν τες ανάγκες τους. Μέσα στες δεκάδες σιηλιάες χρόνια που επεράσαν, εφτάσαν στα πέρατα της αφρικανο-ευρω-ασιατικής ηπείρου, αφού στην πορείαν ανακαλύψαν εργαλεία τζιαι φωθκιάν τα οποία εβοηθήσαν τους να αντέχουν σε ούλλα τα κλίματα (το πρώτον ζώον που το εκατάφερεν τούτον). Μια εποχή παγετώνων που επαρουσιάστηκεν επάγωσεν τες θάλασσες τζιαι επέτρεψεν τους να ρέξουν στην όφκερην που αθρώπους αμερικανικήν ήπειρον αλλά τζιαι στην Αυστραλίαν τζιαι τα μεγάλα νησιά πάραδίπλα. Η εποχή των παγετώνων επέρασεν τζιαι οι θάλασσες απομονώσαν τες ηπείρους (αφρο-ευρω-ασιατικήν που αμερικανικήν τζιαι Αυστραλίαν). Παράλληλα, οι αππάροι, που ήταν αμερικάνικον είδος, ερέξαν τζιαι τζείνα ανάποδα, αλλά για κάποιον λόγον εξαλειφτήκαν που την Αμερικήν. Τούτη η εξέλιξη είσιεν δραματικές επιπτώσεις, αφού κάποιες δεκάδες σιηλιάες χρόνια μετά, οι αππάροι επιστρέψαν πίσω, με Ισπανούς, Πορτογάλλους, Εγγλέζους τζιαι άλλους Ευρωπαίους πάνω τους, για να τους δώσουν πλεονέκτημαν απέναντι που τους υποανάπτυκτους ιθαγενείς.
Έτσι, 10-15.000 χρόνια πριν, είχαμεν απλωθεί όπως τα λέσια πόλα-σέλα στον πλανήτην, αλλά ακόμα ούλλοι ήταν κυνηγοί-συλλέκτες, με αποτέλεσμαν να μεν έσιει ακόμα οικισμούς κάποιας μορφής. Λλίες σιηλιάες χρόνια μετά, κάποιοι πολιτισμοί στην Μεσοποταμίαν, στες κοίτες μεγάλων ποταμών (καταλοίπων της εποχής των πάγων) εκαταφέραν να ανακαλύψουν την σπορά διαφόρων ειδών γρασιθκιού (σιτάριν, βρώμη κλπ.). Έτσι επολλύναν τουλάχιστον 10 φορές την διατροφικήν ικανότηταν ανά μονάδα γης. Τούτον επέτρεψεν τους να αρκέψουν να μεινίσκουν παραπάνω κόσμος συνάμενος, με αποτέλεσμαν να γίνουν τα πρώτα χωρκά. Τα χωρκά εχρειάζουνταν κάποιαν μορφήν διαχείρισης (διότι αλλιώς εννά εγίνετουν χαμός) οπότε αρκέψαν να λειτουργούν διοικήσεις αλλά τζιαι "συναλλαγές". Η εξημέρωση των αλόγων, των γαδάρων τζιαι των καμηλών εβοήθησεν στην εξάπλωσην των ανταλλαγών ως εμπόριον ενώ η ανακάλυψη του τροχού τζιαι των καροτσιών επολλαπλασίασεν την ποσότηταν που εμεταφέρετουν σε ούλλην την υπερ-ήπειρον.
Για να μεν τα πολλολαλώ, δείτε (αξίζει) οι ίδιοι το ντοκυμαντέρ δαμέ.
Το point μου εν το εξής: ως είδος είμαστεν πολλά πρόσφατοι στην εξέλιξην του σύμπαντος, στην εξέλιξην του πλανήτη, στην εξέλιξην της ζωής πάνω του. Αλλά για κάποιον ανεξήγητον λόγον έχουμεν την ψευδαίσθησην ότι είμαστεν κάτι σούππερ σπέσιαλ, κάτι κόντρα γουάο, το κέντρον του είναι, το άκρων άωτον της δημιουργίας, οι "εκλεκτοί" κάποιου πατερούλλη με άσπρα μαλιά, (ή με τουρπάνιν ή κκέλη πασιή, έσιει πολλά vesions). Τζιαι να ήταν μόνον τούτον. Οϊ μόνον έχουμεν τούτα τα delusions of grandeur, αλλά εχωριστήκαμεν σε σιήλιες φατρίες, σιήλια έθνη, σιήλιες ιδεολογίες, τζιαι αφού πρώτα εσπάσαμεν τα μούτρα μας σχεδόν όσες φορές όσα χρόνια έχουμεν πολιτισμόν, είμαστεν σε σημείον που μπορούμεν να εξαλειφτούμεν μόνοι μας, άμεσα (με πομπούες) ή έμμεσα (με καταστροφήν ποικιλοτρόπως του πλανήτη).
Τζιαι η πιο μεγάλη παράνοια ούλλων εν ο ρατσισμός. Η αυταπάτη ότι κάποιοι που μας εν ανώττεροι που τους άλλους. Λες τζιαι έννεν ούλλοι μας που εξεκινήσαμεν που τζιείνους τους κακομάζαλους, φοϊτσιασμένους homo sapiens της σημερινής Αιθιοπίας.
Ο Carl Sagan μιλά όμορφα για την ασημαντότηταν τζιαι την παράνοιαν μας δαμέ .
Μου είναι αδύνατον πραγματικά να φανταστώ ποιος στοιχειωδώς μορφωμένος, ενημερωμένος, ενσυνείδητος τζιαι προσγειωμένος homo sapiens μπορεί να δει τούτον το φιλμάκιν τζιαι ακόμα να μπορεί να αποδεχτεί την ανθρωποκεντρικήν χίμαιραν των μονοθεϊστικών θρησκειών που καταδυναστεύκουν τον πλανήτην τζιαι αποτελούν κύριες αιτίες διχασμού τζιαι απειλής πολέμου. Να μπορεί ακόμα να φαντασιώννεται ότι εν κάτι το ξεχωριστόν σε έναν σύμπαν που κάθε δέκατον του δευτερολέπτου καταπίννει γαλαξίες ολόκληρους. Να χωρεί πλέον στο νουν του ότι εν καλλίττερος, ανώττερος, αξιόττερος που τον συνάθρωπον του, μετανάστην, άλλης ιδεολογίας, άλλης εθνικο-θρησκευτικής αυταπάτης.
Ώσπου να γίνουμεν ούλλοι μετανάστες στα αστέρκα ως ίδιοι αθρώποι, stay cool and keep rocking!
πολλά καλό. ριφρέσσινγκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήτις θρησκείες εσοφιστήκαν τες κάποιοι είτε εκμεταλλευτές είτε καλοπροαίρετοι τύποι πριν πολλύν τζαιρόν που η γνώση εν υπήρχε. ας τους δώσουμε τούτο το ελαφρυντικό.
οι σημερινοί όμως που καρτερούν την παναγία, το αγγελάκι, τον χριστούλλη να τους βοηθήσει παραπάνω που τους πακιστανούς εν έχουν κανέναν ελαφρυντικό.
πολλά θλιβερή ιστορία αλλά τζαι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα να την παρακολουθείς ωσάν να ζεις σε ένα παραμύθι, σε μιαν άλλην εποχήν αρχαιότερη. πχ. δε το τούτο αν ανοίγει...κλικ!. έννεν καταπληκτικό; απίστευτα ψυχαγωγικό;
Φίλε εν κωμικοτραγικόν, έσιει γέλιον αλλά έσιει τζιαι πρόβλημαν η ούλλη κατάσταση. Κυρίως για τα κοπελλούθκια που εν όπως τα σφουγγάρκα τζιαι όταν τους μιλά η γιαγιά για την παναγίτσαν εσύ τι να τους πεις μετά τζιαι να μεν στεναχωρηθείς που την στεναχώρκαν που προκαλείς τζιαι στους θκιό τους (στη γιαγιάν για το ότι το παιδίν της εν πιστεύκει στα χαϊμαλιά της τζιαι στο μωρόν γιατί σαντανώννεται τζιαι εν ξέρει ποιου να κρωστεί). Η πίστη που μόνη της έννεν κακή ή καλή, εν ανάγκη όπως τζιαι ο εγωισμός. Η θρησκεία όμως κατά τη γνώμη μου έπρεπεν να εν αχρείαστη, μόνον προβλήματα προκαλεί. Δυστυχώς εν έσιει πολλά που μπορούμεν να κάμουμεν, εν προσωπική διαδρομή του καθενός η απαλλαγή του που τα στερεότυπα του. Όπως λαλεί τζιαι ο παρέας ο OSR, η πρώτη τζιαι καλλίττερη επανάσταση εν τζιείνη του μυαλού.
Διαγραφήγια τα κοπελλούθκια πάντως η γνώμη μου είναι να μεν ανησυχείς. εγώ εβάφτισά τες κόρες, λόγω κοινωνικής πίεσης, πασιν εκκλησίαν κάποτε με τες γιαγιάδες, με το σχολείο ή σε γάμους, βαφτίσια κλπ. εν τους μιλώ ούτε υπέρ ούτε κατά, αλλά το παράδειγμά μου εν μπορώ να μεν το δώκω. αφού εκκλησιάν εν πάμε, εν νηστεύκουμεν, εν ασχολούμαστεν... τωρά αν εν πιο δυνατόν το παράδειγμα της γιαγιάς τότε στραβάρα μες τα μάθκια μας...ας νικήσει ο καλλύττερος!
ΔιαγραφήΤο παλιό podcast (Gcast) επέθανεν τζιαι έτσι δεν μπορεί κάποιος να ακούει ταυτόχρονα με το να διαβάζει αλλά:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://hlithioagrino.blogspot.com/2007/01/for-carl.html
Niiice! Έσιει λλίον τζιαιρόν που λαλώ ότι πρέπει να εύρω ούλλον το Cosmos τζιαι να κάτσω να το δω. Ευκαιρία.
ΔιαγραφήΈχω το. Εν εύκολο να το βρεις σε "ττόρεντ" αλλά αν δυσκολευτείς μπορώ να σου στέλνω (μέσω ή-μειλ) ένα-ένα τα επεισόδια, εν περίπου 400-430 ΜΒ το ένα (.avi).
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω επίσης τα 21 κεφάλαια του Pale Blue Dot σε ηχητικά κομάτια και σε μονοκόμματο .pdf file.
Thanks dude! Εννά σου πω.
ΔιαγραφήΑ... τζιαι χάππι πέρθντεη σου!
ΔιαγραφήΘενκς μαν!
ΔιαγραφήΤο πρόβλημα(;) είναι ότι για την τεράστια πλειοψηφία των homo sapiens η ιστορία και το μέλλον δεν έχουν καμία συμμασία.Ούτε το τι είμασταν πριν 10,000 χρόνια ή τι θα γίνουμε σε 100. Συμμασία έχει, και είχε πάντοτε, το "πως θα βελιτιώσω τη ζωή ΜΟΥ". Γι αυτό ο κόσμος μετανάστευε και μεταναστεύει, για αυτό και οι "ιθαγενείς" είναι εχθρικοί προς τους μετανάστες/εισβολείς. Τους θεωρούν απειλή στην ευημερία τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου την μια συμφωνώ ότι είμαστεν ασήμαντα ζωύφια πάνω σε ένα ρότσο στο αχανές διάστημα, αλλά που την άλλη τα επόμενα 50 χρόνια που λοαρκάζω να ζήσω θέλω να τα ζήσω όσο πιο καλά γίνετε, αφήνοντας πίσω μου όσο το δυνατόν καλλίττερες συνθήκες στα γονίδια μου να μεταφερθούν και σε πιο κάτω γενιές. Το τι θα γίνει σε 51 χρόνια όσο και να διερωτούμε δεν θα το μάθω ποτέ...