Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο εγωισμός ΔΕΝ είναι κακό πράμα....

Υπάρχει οτιδήποτε στη ζωή το οποίο κάνουμε χωρίς εγωιστικά κίνητρα; Η πρώτη, αυθόρμητη απάντηση είναι 'ναι' και έρχονται στο μυαλό π.χ. η αγάπη της μάνας, η αυτοθυσία στη μάχη, η φιλανθρωπία κ.λ.π. κ.λ.π.
Ποια είναι επίσης η κυρίαρχη αίσθηση και διδαχή περί εγωισμού; Ότι είναι αρνητικό στοιχείο, και ότι ως επίθετο ουσιαστικά αποτελεί μια κατηγορία και μια ένδειξη κακίας.
Η δική μου εντύπωση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Αφενός πιστεύω ότι κανείς και ποτέ δεν κάνει κάτι οικειοθελώς χωρίς κάποιο άμεσο ή έμμεσο εγωιστικό κίνητρο και όφελος κάποιας μορφής. Και αφετέρου θεωρώ πολύ λανθασμένη΄την κατάταξη του εγωισμού στα "κακά" στοιχεία ενός χαρακτήρα. Ο εγωισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλός ή κακός γιατί είναι μια έμφυτη ιδιότητα. Αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί (καλό ή κακό) είναι τα αποτελέσματα του.
Και εξηγούμαι.
Παράδειγμα 1ο: Πόσες φορές δώσατε χρήματα ή αφιερώσατε χρόνο σε φιλανθρωπίες επαινόντας τον εαυτό σας για την ανιδιοτέλεια του; Ε, λοιπόν είστε και πάλι εγωίσταροι κοπέλια διότι αν ψάξετε καλά τη μνήμη σας, την ώρα που δίνατε εκείνο το τάληρο στον (αμφιβόλου αξιοπιστίας) ικέτη ή την ώρα που τυλίγατε κούπες σε πάρτυ για ορφανά παιδιά, νιώθατε όμορφα. Και αυτό το όμορφο συναίσθημα είναι όφελος, απλά είναι άϋλο. Και εξ'ου εγωιστικό και πάλι. 
Παράδειγμα 2ο:  Πόσες φορές δεν θαυμάσατε την "ανιδιοτέλεια" της μάνας (ως εξιδανίκευση έτσι διότι έχω δει μανάδες για κλώτσους); Την "ιώβεια" υπομονή της με τα μονίμως απαιτητικά κουτσούβελα της. Την προθυμία της να βάλει την προσωπική της ζωή σε δεύτερη μοίρα για να τα φροντίζει σωστά, και ακόμα να την θυσιάσει αν παραστεί ανάγκη. Ε, λοιπόν κυρίες και κύριοι, η μάνα αυτή είναι άλλη μια από μας, άλλη μια εγωίστρια! Κατ' αρχήν η τεκνοποίηση είναι μια ενστικτώδης διαδικασία η οποία διασφαλίζει - τι άλλο - τη διαιώνιση των γονιδίων της. Η φροντίδα των παιδιών της κατά προτεραιότητα ουσιαστικά είναι μια εγωιστική προτίμηση να απεμπολήσει την προσωπική της ζωή, παρά να την απολαύσει μεν αλλά να αντιμετωπίσει μετά το απίστευτα αρνητικό συναίσθημα που θα επιφέρει η δυστυχία των παιδιών της (είπαμε, μιλάμε για "υγιείς μάνες"). Το ίδιο ισχύει και για την υπέρτατη αυτοθυσία. Φανταστείτε μια πραγματική μάνα να επιζήσει οικειοθελώς των παιδιών της. Και μόνο η σκέψη των συναισθηματων της είναι αρκετή, εγωιστικά πάντα, να τη ρίξει στη φωτιά για χάρη τους.

Με αυτά τα δύο γελοία παραδείγματα νομίζω φαίνεται ότι ο εγωισμός δεν είναι κακός ή καλός, διότι απλά δεν κάνουμε τίποτα άσχετο με αυτόν. Αυτό που είναι καλό ή κακό είναι το αποτέλεσμα του.
Με τις υγείες σας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου