Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Έννεν οδοφράγματα.


Οδόφραγμαν λέγεται κάτι που "φράσσει τον δρόμον". Τα περί ου ο λόγος, για τα οποία έγινεν τόση φασαρία τες τελευταίες μέρες λόγω της παντελώς αδικαιολόγητης τζ̆αι ατεκμηρίωτης απόφασης της κυβέρνησης Αναστασιάδη να κλείσει μέρος τους για αντιμετώπισην τάχατες του κινδύνου για την δημόσιαν υγείαν που συνεπάγεται ο κορονοϊός, εν φράσσουν δρόμους. Οι δρόμοι ήταν φραγμένοι προς τζ̆αι από τα κατεχόμενα πριν δημιουργηθούν έτσι τζ̆΄αλλιώς. Πιο σωστός όρος είναι "σημεία ελέγχου", ή "δίοδοι πρόβασης", αφού λόγω του ανεπίλυτου Κυπριακού προβλήματος εν τα σημεία που τα οποία οφείλεις να περάσεις για να πάεις στα ή να έρτεις που τα κατεχόμενα. Που το 2003, τούτα τα σημεία ελέγχου επιτρέπουν την διακίνησην όποιου πολίτη της Κυπριακής δημοκρατίας τζ̆αι όποιου κάτοικου των κατεχομένων ουσιαστικά σε ολόκληρον το νησίν παρά το παρανοϊκόν στάτους κβο του κυπριακού προβλήματος, .
Εγώ εγεννήθηκα μιαν μέραν πριν την εισβολήν. Εμεγάλωσα θεωρώντας την επιστροφήν στα κατεχόμενα έναν όνειρον που όσον επερνούσεν ο τζ̆αιρός εγίνετουν πιο άπιαστον τζ̆αι τους Τούρκους, εκ Κύπρου τζ̆αι εκ Τουρκίας, ως θκιαόλους με ουράν τζ̆αι τρίαιναν. Το 2003 που ανοίξαν τόσον αιφνιδίως, ήμουν Θεσσαλονίκην σπουδάζοντας τζ̆αι δουλεύκοντας,  τζ̆αι όταν επέστρεψα το 2004 ήταν νωπή η κατάσταση που τα δημοψηφίσματα τζ̆αι την απογοήτευσην που έφερεν η τεράστια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στο κυπριακόν πρόβλημαν. Έτσι εν εταίρκασεν να πάω στα κατεχόμενα παρά τέσσερα χρόνια μετά, το 2008 τζ̆αι μάλιστα παρέαν με τα κοπελλούθκια μου, που ήταν ακόμα νήπια. 
Όπως καταλαβαίνετε, ξαφνικά το όνειρο μου να επισκεφτώ έστω τους τόπους τούτους έγινεν πραγματικότητα. Επήαμεν στο χωρκόν του παππού μου, τα Λιμνιά Αμμοχώστου τζ̆αι στην Γιαλούσαν, το χωρκόν των πεθερικών μου, όπου εγεννήθηκεν τζ̆αι έζησεν τζ̆αι θκιό χρόνια η Αγάπη, την ίδιαν ημέραν! Ήταν τόσον απίστευτον που αθθυμούμαι ότι έκαμα μέρες να το συνειδητοποιήσω πραγματικά. Κάτι άλλον, που ήδη ήξερα βέβαια ως τότε, ήταν ότι οι Τουρκοκύπριοι έννεν τελικά θκιαόλοι με τρίαιναν τζ̆αι ουράν με τοξούϊν, αλλά αθρώποι, τζ̆αι μάλιστα πλάσματα εξαιρετικά μοιαστά με μας. Τζ̆αι εννοώ ως Κυπραίοι.
Που τότε έχουμεν επισκεφτεί ολόκληρην την κατεχόμενη περιοχήν. Κερύνεια, Μόρφου, Αμμόχωστος. Που τον Κορμακίτην ως τον Απόστολον Αντρέαν τζ̆αι που το Βουνίν ως την Κώμαν του Γυαλού. Εν μπορώ να περιγράψω τα βιώματα, τα συναισθήματα, την ευλογίαν που αποκόμισα συνειδητοποιώντας τι τόπον έχουμεν, πόσον προνομιούχοι είμαστεν που μπορούμεν να αποκαλούμεν την Κύπρον πατρίδαν μας. Ειδικά για αθρώπους σαν εμέναν που εστερηθήκαν τόσα χρόνια έστω μιαν στοιχειώδην επαφήν με τα κατεχόμενα, θεωρώ το τεράστιον δώρον τζ̆αι συνειδητοποίησην.
Λαλούν οι πολέμιοι του πλαισίου συμφωνίας ότι με το να δείχνεις την ταυτότηταν σου, αναγνωρίζεις το ψευδοκράτος. Ψέματα. Εν μπορούν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα να αναγνωρίσουν κρατικήν υπόστασην. Φωνασκούν ότι διούμεν υπόστασην στην κατοχήν τζ̆αι την διχοτόμησην. Ψέματα. Όπως οφείλουμεν να ελέγξουμεν στα σημεία διόδου το ποιοι έρκουνται στες ελεγχόμενες που την Κυπριακήν Δημοκρατίαν περιοχές έτσι δικαιούνται τζ̆αι τζ̆είνοι. Εν αποτελεί εξάλλου η διάνοιξη διόδων ολοκληρωμένην συμφωνίαν στο κυπριακόν πρόβλημαν. Εξανίστανται ότι στηρίζουμεν οικονομικά το κατοχικόν καθεστώς. Ψέματα. Η νόμιμη συνδιαλλαγή με αθρώπους των κατεχομένων διέπεται που συγκεκριμένην συμφωνίαν τζ̆αι μέχρι σήμερα το ισοζύγιον εν υπέρ μας, παρόλον που είμαστεν πέντε φορές περισσότεροι που τους κατοίκους των κατεχομένων. Για να μεν αναφέρω την τεράστιαν δουλειάν που εκάμαν οι δικοινοτικές επιτροπές σε θέματα διάσωσης πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα ήταν αδύνατη με κλειστά τα σημεία ελέγχου.
Εν για τούτον που η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που δεν εδράζεται σε καμμιάν επιστημονικότηταν τζ̆αι ώζει πολιτικής σκοπιμότητας, αφού, πιο συγκεκριμένα, ήβρεν αφορμήν την επιδημία του κορονοϊού για να πλήξει την υποψηφιότηταν Ακκιντζ̆ί υπέρ του απορριπτικού Τατάρ, συναντά τόσην αντίδρασην που όσους που μας θέλουμεν συμφωνίαν για επανένωσην του τόπου. Εν εκαρτερούσαμεν εξάλλου τούτον το δείγμαν για να καταλάβουμεν την πολιτικήν του προέδρου που ευνοεί διχοτομικές επιλογές που το 2016 τζ̆αι έντευθεν.
Οι διαδηλώσεις την Λήδρας εφανερώσαν πολλά. Στα θετικά, το ότι υπάρχουν ακόμα αθρώποι έτοιμοι να κατεβούν στον δρόμον εναντίον σε ότι θεωρούν άδικον. Στα αρνητικά το ότι είμαστεν βαθκιά διχασμένοι, τζ̆αι τούτον χωρίς να είμαστεν έστω συνειδητοποιημένοι γιατί. Διότι εκλέγουμεν ηγέτες που άγονται που τες φοβίες μας αντί να ηγηθούν τζ̆αι άγουν μας με την σειράν τους χωρίς να τους κόφτει πραγματικά το συμφέρον του λαού που τους έβαλεν τζ̆αμέ αλλά το πρόσκαιρον συμφέρον τους, οικονομικόν ή άλλου είδους.
Σε κάθε περίπτωσην, δαμέ θα είμαστεν να τα ξανασυζητήσουμεν. Εξάλλου τον Απρίλην εννά αναδειχτεί η νέα ηγεσία των τουρκοκυπρίων τζ̆αι - ελπίζουμεν - εννά δοθεί μια ώθηση στο ξεπέρασμαν του αδιεξόδου στο οποίον έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για το κυπριακό. Ας ελπίσουμεν ότι εννά ξεθυμάνει τζ̆αι η παγκόσμια υστερία για το overrated κρυολόγημαν που εβαφτίσαμεν κορονοϊό.
Ως τότε, stay cool and keep rocking!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου